Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 89/1995
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi sähkölain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sähkölain markkinavalvontaa koskevia säännöksiä. Esityksen taustalla on tavoite erottaa viranomaistehtävät teknisistä tarkastustehtävistä. Sähköturvallisuuteen sekä muuhun tekniseen turvallisuuteen ja luotettavuuteen liittyviä viranomaistehtäviä varten perustetaan 1 päivästä marraskuuta 1995 uusi valtion virasto, turvatekniikan keskus. Turvatekniikan keskukselle on tarkoitus siirtää kaikki Sähkötarkastuskeskus-nimiselle julkisoikeudelliselle yhdistykselle ja teknilliselle tarkastuskeskukselle kuuluvat viranomaistehtävät. Sähkötarkastuskeskukselle kuuluvien viranomaistehtävien osalta uudistus on kuitenkin tarkoitus toteuttaa vaiheittain. Ensimmäisenä siirrettäisiin turvatekniikan keskukselle sähkölaitteiden markkinavalvonta.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä marraskuuta 1995.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Sähköturvallisuutta valvoo sähkölain (319/79) nojalla kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuudessa sekä sen vahvistaman toimintasuunnitelman mukaisesti Sähkötarkastuskeskus-niminen julkisoikeudellinen yhdistys. Sähkölain mukaan Sähkötarkastuskeskuksen tehtävänä on valvoa sähkölaitteiden ja -laitteistojen suunnittelua, rakentamista, valmistamista, korjaamista, huoltoa ja käyttöä sähköalaa koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Lisäksi sähkölaitoksilla on merkittäviä sähkölaitteistojen valvontatehtäviä.

Sähköturvallisuuteen liittyvät viranomaistehtävät siirtyvät turvatekniikan keskuksesta annetun lain (1071/95) nojalla tälle uudelle virastolle. Tehtävien siirto on tarkoitus toteuttaa vaiheittain. Tavoitteena on, että sähkölaitteiden markkinavalvontaan liittyvät viranomaistehtävät siirtyisivät turvatekniikan keskukselle heti sen aloittaessa toimintansa 1 päivänä marraskuuta 1995. Muilta osin viranomaistehtävien siirto on tarkoitus toteuttaa sähköturvallisuutta koskevien säännösten kokonaisuudistuksen yhteydessä, joka pyritään saamaan voimaan vuoden 1996 alkupuolella.

Ehdotettu markkinavalvontatehtävien siirto turvatekniikan keskukselle edellyttää sähkölain eräiden säännösten muuttamista ja täydentämistä. Sähköturvallisuuden valvonta kuuluu sähkölain 30 §:n 1 momentin nojalla Sähkötarkastuskeskukselle. Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 2 momentti, jonka nojalla sähkölaitteiden markkinavalvonta kuuluisi kuitenkin turvatekniikan keskukselle. Sähkölain 37 a §:n johdantokappaletta ehdotetaan muutettavaksi niin, että markkinavalvonnassa käytettävistä kielloista ja muista vastaavista toimenpiteistä päättäisi turvatekniikan keskus. Vastaavasti sähkölain 61 §:n 1 momenttia muutettaisiin niin, että poliisi antaisi Sähkötarkastuskeskuksen sijasta turvatekniikan keskukselle virka-apua. Lisäksi 59 §:n 2 momenttia muutettaisiin niin, että myös turvatekniikan keskuksella olisi mahdollisuus luovuttaa tietoja ulkomaisille sähköturvallisuutta valvoville virallisille organisaatioille, sekä 55 §:ää täydennettäisiin uudella 2 momentilla, jossa säädettäisiin turvatekniikan keskuksen tekemään päätökseen liittyvästä muutoksenhausta.

2. Esityksen vaikutukset

Esityksen taloudelliset, organisatoriset ja henkilöstövaikutukset on otettu huomioon valtion vuoden 1995 ensimmäisessä lisätalousarviossa, jonka hyväksymisen yhteydessä päätettiin turvatekniikan keskuksen perustamisesta. Tämän mukaisesti turvatekniikan keskukseen on tarkoitus perustaa 30 virkaa sähköturvallisuuteen liittyviä viranomaistehtäviä varten ja ne pyritään täyttämään Sähkötarkastuskeskuksesta vapautuvalla henkilöstöllä.

3. Asian valmistelu

Esitys on laadittu kauppa- ja teollisuusministeriössä virkatyönä yhteistyössä sähköalan keskeisten järjestöjen kanssa ja se perustuu teknillisen tarkastustoiminnan kehittämistarpeita selvittäneen valtioneuvoston asettaman teknillisen tarkastuksen komitea -91:n (komiteanmietintö 1992:30) ehdotuksiin, joita kauppa- ja teollisuusministeriö asettama työryhmä (Kauppa- ja teollisuusministeriön työryhmä- ja toimikuntaraportteja 20/1993) täsmensi.

Esitys on ollut lausunnolla keskeisillä viranomaisilla, elinkeinoelämän järjestöillä ja ammattijärjestöillä. Lausunnonantajilla ei ollut huomautettavaa ehdotukseen.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä marraskuuta 1995.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki sähkölain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 16 päivänä maaliskuuta 1979 annetun sähkölain (319/79) 37 a §:n 1 momentin johdantokappale, 59 §:n 2 momentti ja 61 §:n 1 momentti, sellaisina kuin ne ovat 29 päivänä tammikuuta 1993 annetussa laissa (142/93), sekä

lisätään 30 §:ään siitä 17 päivänä maaliskuuta 1995 annetulla lailla (386/95) kumotun 2 momentin tilalle uusi 2 momentti ja 55 §:ään uusi 2 momentti seuraavasti:

30 §

Edellä 1 momentista poiketen kaupan pidettävien tai pidettäväksi aiottujen sähkölaitteiden valvonnasta huolehtii turvatekniikan keskus.

37 a §

Todetessaan, ettei kaupan pidettävä tai pidettäväksi aiottu sähkölaite tai sähkölaitetyyppi (tuote) täytä 4 §:n tai sen nojalla annettujen määräysten vaatimuksia, turvatekniikan keskuksella on:


55 §

Turvatekniikan keskuksen tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten perusteella antamasta päätöksestä saa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen siinä järjestyksessä kuin muutoksenhausta hallintoasioissa annetussa laissa (154/50) säädetään. Valituksesta huolimatta on päätöstä noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

59 §

Turvatekniikan keskuksella ja Sähkötarkastuskeskuksella on oikeus 1 momentin estämättä antaa ulkomaisille sähköturvallisuutta valvoville virallisille elimille tietoja, jotka ovat tarpeen sähkölaitteesta tai -laitteistosta aiheutuvan vaaran välttämiseksi.

61 §

Poliisipiirin päälliköllä on oikeus turvatekniikan keskuksen pyynnöstä määrätä pantavaksi takavarikkoon myytävänä oleva tai kaupan pidetty 36 §:n 2 momentissa tarkoitettu sähkölaite, jota ei ole asianmukaisesti tarkastettu ja hyväksytty.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 15 päivänä syyskuuta 1995

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Kauppa- ja teollisuusministeri
Antti Kalliomäki

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.