Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 63/1994
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi yritystuesta annetun lain 7 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yritystuesta annettua lakia siten, että valtioneuvosto voisi erityisestä syystä asettaa rajoituksia sellaisten yritysten koolle, joille kehitysalueen investointitukea voidaan myöntää. Voimassa olevan lain mukaan kehitysalueen investointituki on yrityskoosta riippumaton tukimuoto.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan niin pian kuin mahdollista sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Yritystuesta annetussa laissa (1136/93) on säännökset kehitysalueen investointituesta, pienyritystuesta ja kehittämistuesta pienille ja keskisuurille yrityksille. Näistä kehitysalueen investointituki on yrityskoosta riippumaton tuki, jota sovelletaan kehitysalueella sekä alueiden kehittämisestä annetun lain (1135/93) 7 §:ssä tarkoitetuilla rakennemuutosalueilla. Sen on siten katsottava olevan luonteeltaan kehitysaluetuki erotuksena pienyritystuesta ja kehittämistuesta, jotka puolestaan ovat niin sanottuja pk-tukia.

Sen johdosta, että Suomi Euroopan talousalueesta tehdyn sopimuksen (ETA-sopimus) mukaan on sitoutunut ottamaan huomioon Euroopan unionissa noudatettavat valtion tuen periaatteet, joiden mukaan valtion tukien ei voida sallia vääristävän kilpailua sopimusvaltioiden välillä, on tarpeen tehdä yrityskoon käyttö mahdolliseksi myös kehitysalueen investointituen enimmäistukitason määräämisen perusteena.

Tällöin voitaisiin päättää, että soveltuvin osin kehitysaluetta myönnettävissä olevan yritystuen enimmäismäärän perustana sovelletaan pienille ja keskisuurille yrityksille ETA-sopimuksesta johtuvia sallitun enimmäistuen säännöksiä. Näin pienennettäisiin tarvittaessa sitä aluetta, jolla sovelletaan tätä korkeampaa kansallista kehitysaluetukea.

Jotta kehitysalueen investointituen muodossa myönnettävän kehitysaluetuen soveltamisalaa olisi mahdollista tarvittaessa säädellä valtioneuvoston päätöksellä, on lain 7 §:ään tarpeen lisätä uusi 3 momentti, jonka nojalla valtioneuvosto voi päättää myös yrityksen kokoa koskevista rajoituksista kehitysalueen investointitukea myönnettäessä. Voimassa olevan lain nojalla valtioneuvosto on jo nykyisin voinut päättää kehitysalueen kullakin tukialueella ja rakennemuutosalueilla sekä saaristoalueilla ja maaseutualueilla sovellettavasta kehitysalueen investointituen enimmäis- ja vähimmäismäärästä.

2. Esityksen vaikutukset

Käytännössä ehdotettua säännöstä sovellettaisiin tarvittaessa siten, että kehitysalueen niillä tukialueilla, joilla tuen tarve on suhteellisesti ottaen pienin, kuten esimerkiksi kehitysalueen III tukialueen suurissa taajamissa, rajoitettaisiin kehitysalueen investointituen myöntäminen pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tämän mukaisella päätöksellä ei arvioida olevan oleellista merkitystä tuen myöntämiseen sen johdosta, että suurten yritysten saama tuki kysymykseen tulevilla alueilla on jo nykyisin vähäinen.

3. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu kauppa- ja teollisuusministeriössä virkatyönä.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki yritystuesta annetun lain 7 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään yritystuesta 10 päivänä joulukuuta 1993 annetun lain (1136/93) 7 §:ään uusi 3 momentti seuraavasti:

7 §

Milloin siihen on erityistä syytä, valtioneuvosto voi 1 ja 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa päättää myös yrityksen kokoa koskevista rajoituksista kehitysalueen investointitukea myönnettäessä.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1994.


Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta 1994

Tasavallan Presidentti
MARTTI AHTISAARI

Kauppa- ja teollisuusministeri
Seppo Kääriäinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.