Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 254/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tasavallan presidentin eläkeoikeudesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi laki tasavallan presidentin eläkeoikeudesta. Nykyinen laki tasavallan presidentin eläkeoikeudesta on tullut voimaan maaliskuun alusta 1988. Lain mukaan tasavallan presidentti, joka eroaa oltuaan toimessaan kuusi vuotta tai enemmän, saa vuotuista eläkettä 270 000 markkaa. Kun palkkataso on olennaisesti kohonnut maaliskuusta 1988, on tarpeen, että tasavallan presidentille maksettavan eläkkeen määrää muutetaan palkkakehitystä vastaavaksi.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1994.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Tasavallan presidentille maksettava vuotuinen eläke on viimeksi vahvistettu vuonna 1988 tasavallan presidentin eläkeoikeudesta annetulla lailla (10/88), joka on tullut voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1988. Lain mukaan tasavallan presidentin eläke on laissa tarkemmin säädetyin edellytyksin 270 000 markkaa vuodessa.

Tasavallan presidentille suoritettavan eläkkeen määrää on ennen nykyisen lain antamista viimeksi tarkistettu vuosina 1956, 1962, 1967 ja 1982 annetuilla laeilla (683/56, 167/62, 499/67 ja 12/82) palkka- ja kustannustason muutoksia vastaavaksi.

Esityksen mukaan tasavallan presidentin eläkkeestä säädettäisiin uusi laki, jolla tarkistettaisiin eläkettä suhteessa palkkatason muutoksiin. Eläkkeen määrän tarkistuksen perusteena olisi tasavallan presidentille maksettavan palkkion määrä. Eduskunnalle on samanaikaisesti tämän esityksen kanssa annettu esitys laiksi tasavallan presidentin palkkiosta, jossa siinä mainituin perustein tasavallan presidentin vuotuiseksi palkkioksi ehdotetaan 558 000 markkaa. Tällä perusteella ehdotetaan, että tasavallan presidentin eläke säädettäisiin 334 800 markaksi 1 päivästä maaliskuuta 1994. Eläkkeen määrä on 60 prosenttia palkkion määrästä.

Tasavallan presidentin eläkettä ei ole sidottu indeksiin. Tätä käytäntöä on tarkoituksenmukaista edelleen noudattaa. Eläkettä ei kuitenkaan ole palkkion tavoin syytä kytkeä toimikauden vaihtumiseen.

Tarkistettava eläke olisi suoritettava myös aikaisemmalle tasavallan presidentille, ja lakia olisi muutoinkin sovellettava myös aikaisempaan tasavallan presidenttiin.

2. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1994. Lailla kumotaan voimassa oleva tasavallan presidentin eläkeoikeudesta annettu laki.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki tasavallan presidentin eläkeoikeudesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään:

1 §

Tasavallan presidentti, joka eroaa oltuaan toimessaan kuusi vuotta tai kauemmin, saa vuotuista eläkettä 334 800 markkaa. Jos hän erotessaan ei ole toiminut presidenttinä kuutta vuotta, vähennetään tästä eläkemäärästä kuudennes kutakin puuttuvaa täyttä vuotta kohti. Vähin eläke on kuitenkin puolet täydestä eläkkeestä.

2 §

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1994.

Tällä lailla kumotaan tasavallan presidentin eläkeoikeudesta 8 päivänä tammikuuta 1988 annettu laki (10/88).

Tämän lain mukainen eläke on suoritettava myös aikaisemmalle tasavallan presidentille.


Helsingissä 29 päivänä lokakuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Pääministeri
Esko Aho

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.