Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 227/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain eräitä säännöksiä. Valtionosuuden sekä ammatillista koulutusta saavien opiskelijoiden kotikunnan maksuosuuden maksamista koskevia säännöksiä ehdotetaan yhtenäistettäviksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain säännösten kanssa. Ehdotuksen mukaan valtion ja kuntien välinen sekä kuntien ja liikunnan koulutuskeskusten välinen keskinäinen ristikkäinen rahaliikenne poistuisi.

Eräiltä osin on tarkoitus yhtenäistää valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain ja muun oppilaitoksia koskevan lainsäädännön säännöksiä. Tämä koskee ylläpitämisluvan peruuttamisen ja valtionosuuden palautusvelvollisuuden ehtoja sekä ammatillisen koulutuksen järjestämisessä sovellettavia säännöksiä. Lisäksi ehdotetaan laajennettavaksi harkinnanvaraisten rakentamisavustusten myöntämisperusteita.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 1994 alusta.


YLEISPERUSTELUT

1. Nykytila

Laki (801/92) ja asetus (1019/92) valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista tulivat voimaan vuoden 1993 alusta.

Lain nojalla saa valtionosuutta 11 valtakunnallista ja neljä alueellista liikunnan koulutuskeskusta. Liikunnan koulutuskeskuksissa järjestettävässä ammatillisessa peruskoulutuksessa ja jatkolinjakoulutuksessa noudatetaan samoja periaatteita kuin ammatillisessa koulutuksessa muutoinkin. Ammatillisia opiskelijoita liikunnan koulutuskeskuksissa oli noin 450 vuonna 1992.

2. Keskeiset ehdotukset

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtionosuuden ja kotikuntien maksuosuuden maksatusta siten, että valtion ja kuntien välinen sekä kuntien ja liikunnan koulutuskeskusten välinen ristikkäinen rahaliikenne poistuisi. Ehdotetut valtionosuuksien ja kotikuntien maksuosuuksien maksatusta koskevat muutokset johtuvat opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetusta laista (705/92) ja siihen vuonna 1993 tehdyistä muutoksista (718/93). Liikunnan koulutuskeskusten osalta ei vielä vuonna 1994 ole mahdollista siirtyä kotikunnan maksuosuudessa tasasuuruiseen opiskelijakohtaiseen maksuosuusperusteeseen. Asiasta valmistellaan erillinen hallituksen esitys, jossa ehdotettavan lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 1995 alusta.

Ylläpitämisluvan peruuttamisen osalta ehdotetaan lain säännöksiä muutettavaksi vastaamaan ammatillisia oppilaitoksia koskevia vastaavia säännöksiä. Rakentamisavustusten myöntämisen osalta ehdotetaan siirryttäväksi kuntien opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain mukaiseen käytäntöön eräin poikkeuksin. Ammatillisessa koulutuksessa sovellettavia säännöksiä ehdotetaan täsmennettäväksi. Oppilaitoksen valtionosuudella hankitun omaisuuden palauttamisvelvollisuuden ehtoja ehdotetaan laajennettavaksi.

3. Esityksen vaikutukset

Lakiesityksellä ei ole suoranaisia taloudellisia vaikutuksia. Käyttökustannusten valtionosuuksien ja opiskelijoiden kotikuntien maksuosuuksien maksamista koskevien säännösten muuttaminen siten, että valtion ja kuntien välinen sekä kuntien ja liikunnan koulutuskeskusten välinen keskinäinen ja ristikkäinen rahaliikenne poistuisi, vähentäisi valtion ja kuntien työmäärää.

4. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä opetusministeriössä. Valmistelussa on kuultu kuntien keskusjärjestöjen edustajia.

YKSITYISKOHTAISET PERUSTELUT

1. Lakiehdotus

2 §. Ylläpitämislupa. Pykälän 4 momentissa säädetään perusteista, joilla valtioneuvosto voi peruuttaa liikunnan koulutuskeskuksille myönnetyn ylläpitämisluvan. Perusteeksi on koulutustarpeen muutosten ohella lisätty myös muut syyt. Säännös vastaa muun oppilaitoslainsäädännön vastaavaa säännöstä.

8 §. Ammatillinen koulutus. Pykälän mukaan liikunnan koulutuskeskuksissa järjestettävässä ammatillisessa koulutuksessa sovelletaan samoja periaatteita kuin ammatillisista oppilaitoksista annetussa laissa tai sen nojalla säädetään tai määrätään. Pykälässä on täsmennetty niitä seikkoja, joita liikunnan koulutuskeskuksissa järjestettävässä ammatillisessa koulutuksessa sovelletaan.

17 §. Avustus perustamishankkeeseen. Pykälässä säädetään harkinnanvaraisten rakentamisavustusten myöntämisen perusteista. Pykälässä viitataan kuntien opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain säännöksiin. Lisäksi liikunnan koulutuskeskusten osalta säädetään erikseen mahdollisuudesta avustuksen myöntämiseen rakentamisesta aiheutuneiden lainojen hoitoon.

19 §. Maksaminen. Pykälässä säädetään liikunnan koulutuskeskusten käyttökustannusten valtionosuuden sekä kuntien maksuosuuksien maksamisesta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain 40 §:n 1 ― 3 momenttien mukaisesti. Säännös poistaa valtion ja kuntien välisen sekä kuntien ja liikunnan koulutuskeskusten keskinäisen ja ristikkäisen rahaliikenteen. Säännös mahdollistaa myös liikunnan koulutuskeskusten valtionosuuksien laskemisen ja maksatuksen samalla tavalla ja samanaikaisesti automaattista tietojenkäsittelyä hyväksikäyttäen kuten muussakin koulutuksessa.

21 §. Kotikunnan maksuosuus. Pykälän 2 momentti ehdotetaan kumottavaksi ottaen huomioon 19 pykälässä säädetty maksatusjärjestelmä.

22 §. Valtionavun maksun keskeytys ja palautusvelvollisuus. Pykälän 3 momentissa säädetään tilanteista, jolloin oppilaitokselle myönnetty valtionosuus jouduttaisiin palauttamaan valtiolle, ellei opetusministeriö toisin päätä. Palautusvelvollisuutta voitaisiin edellyttää myös, jos valtionosuudella hankittu omaisuus siirretään toiselle. Säännös vastaa muun oppilaitoslainsäädännön vastaavaa säännöstä.

Voimaantulosäännös. Laki ehdotetaan tulemaan voimaan vuoden 1994 alusta.

2. Tarkemmat säännökset

Valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annettuun lakiin ehdotetut muutokset edellyttävät valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun asetuksen muuttamista. Asetusluonnos ei ole esityksen liitteenä.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan vuoden 1994 alusta.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 21 päivänä elokuuta 1992 valtionosuutta saavista liikunnan koulutuskeskuksista annetun lain (801/92) 21 §:n 2 momentti, sekä

muutetaan 2 §:n 4 momentti, 8, 17 ja 19 § sekä 22 §:n 3 momentti seuraavasti:

2 §
Ylläpitämislupa

Valtioneuvosto voi ylläpitäjää kuultuaan peruuttaa ylläpitämisluvan, jos koulutustarpeen pysyvät muutokset tai muut syyt sitä edellyttävät.

8 §
Ammatillinen koulutus

Ammatillisessa perus- ja lisäkoulutuksessa on sen lisäksi, mitä tässä laissa säädetään, soveltuvin osin voimassa, mitä ammatillisista oppilaitoksista annetussa laissa (487/87) ja sen nojalla säädetään tai määrätään koulutuksen järjestämisestä, rakenteesta ja koulutuspituuksista, tutkintojen tuottamasta kelpoisuudesta, opiskelijan oikeuksista ja velvollisuuksista, kurinpidosta sekä muutoksen hausta.

17 §
Avustus perustamishankkeeseen

Valtakunnalliselle liikunnan koulutuskeskukselle voidaan myöntää valtionavustusta perustamishankkeeseen. Perustamishankkeeseen ja siihen myönnettävään valtionavustukseen sovelletaan, mitä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa (705/92) säädetään perustamishankkeiden valtionavustuksista.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, perustamishankkeena pidetään myös erillistä toiminnallisen kokonaisuuden muodostavaa kalusto- ja opetusvälinehankintaa, jonka arvioidut kokonaiskustannukset ovat vähintään opetusministeriön vahvistaman markkamäärän suuruiset.

Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, avustusta voidaan myöntää myös rakentamista varten otettujen lainojen hoitokustannuksiin.

Opetusministeriö antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä tässä pykälässä tarkoitettujen perustamishankkeiden avustamisesta.

19 §
Maksaminen

Valtionosuus ja 21 §:ssä tarkoitettu kotikunnan maksuosuus maksetaan siten kuin opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 40 §:n 1―3 momenteissa säädetään.

22 §
Valtionavun maksun keskeytys ja palautusvelvollisuus

Jos valtionosuuden maksaminen on lopetettu tai jos oppilaitos on lopettanut toimintansa taikka jos oppilaitoksen valtionosuudella hankittu omaisuus luovutetaan toiselle tai jos omaisuutta lakataan käyttämästä tämän lain mukaiseen tarkoitukseen, on myönnettyä valtionosuutta vastaava osuus omaisuuden käyvästä arvosta palautettava valtiolle, jollei opetusministeriö erityisestä syystä toisin päätä.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 15 päivänä lokakuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Tytti Isohookana-Asunmaa

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.