Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 192/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi väestönsuojelulain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi väestönsuojelulakia. Kunnille ehdotetaan annettavaksi mahdollisuus hoitaa sopimuksen nojalla yhteisesti väestönsuojelun valmistelun lisäksi myös väestönsuojelun toimeenpanoon liittyvät tehtävät. Samalla kunnille annettaisiin mahdollisuus järjestää väestönsuojelulautakunnan tehtävien hoito ja väestönsuojelupäällikön viran hoito kunnassa päätettävällä tavalla.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Väestönsuojelulain 4 §:n 2 momentin mukaan kunta pitää huolen sen asukkaita varten yhteisesti tarvittavista väestönsuojelutoimenpiteistä. Kunnat voivat lain nykyisen sanamuodon mukaan yhteisesti hoitaa väestönsuojelun valmisteluun kuuluvia tehtäviä. Lainkohtaa on oikeuskäytännössä tulkittu suppeasti eivätkä kunnat ole voineet sopia valmistelua laajemmasta yhteistoiminnasta esimerkiksi väestönsuojelua toimeenpantaessa.

Palo- ja pelastustoimen viranomaiset, palopäälliköt, toimivat lähes kaikissa kunnissa myös väestönsuojelupäälliköinä. Viime aikoina kunnallista pelastustointa on tehostettu siten, että kaksi tai jopa useampi kunta hoitaa yhdessä pelastustoimensa. Väestönsuojelu poikkeusoloissa perustuu varsin laajalti tähän normaalioloissa vallitsevaan järjestelmään, minkä vuoksi olisi luonnollista, että myös väestönsuojelu tässä tapauksessa hoidettaisiin yhteisesti. Tämän vuoksi väestönsuojelulain 4 §:n 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kunnat voisivat sopimuksen nojalla hoitaa yhteisesti myös väestönsuojelun toimeenpanoon kuuluvat tehtävät.

Väestönsuojelulain 16 §:n mukaan kunnassa on väestönsuojelulautakunta. Jos lautakunta valtuuston harkinnan mukaan jätetään asettamatta, huolehtii sen tehtävistä palolautakunta, kunnanhallitus tai muu lautakunta. Edellä esitetyn mukaisesti ehdotetaan kuntien päätösvaltaa lisättäväksi niin, että yhteistoimintaa harjoittavat kunnat voisivat vapaasti sopia, mitkä toimielimet yhteisen väestönsuojelun lautakuntatehtävät saavat hoitaakseen. Kysymykseen voisi tulla esimerkiksi keskeisimmän kunnan kunnanhallitus kaikkien kuntien osalta. Vastaavasti väestönsuojelupäällikkö voisi olla tarvittaessa kuntien yhteinen.

2. Esityksen vaikutukset

Ehdotetut muutokset eivät lisää kuntien menoja. Toimintojen yhdistäminen ja hoitaminen yhteisesti antaisivat kunnille nykyistä paremmat mahdollisuudet parantaa toiminnan tehokkuutta ja taloudellisuutta.

3. Asian valmistelu

Esityksestä on pyydetty lausunto Suomen Kuntaliitolta, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöltä, Suomen Palopäällystöliitolta, Hämeen lääninhallitukselta, Pirkkalan kunnalta sekä Tampereen väestönsuojelupäälliköltä.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki väestönsuojelulain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 31 päivänä lokakuuta 1958 annetun väestönsuojelulain (438/58) 4 §:n 2 momentti, sellaisena kuin se on 23 päivänä maaliskuuta 1990 annetussa laissa (304/90), sekä

lisätään 16 §:ään, sellaisena kuin se on mainitussa 23 päivänä maaliskuuta 1990 annetussa laissa, uusi 3 momentti ja 18 §:ään, sellaisena kuin se on viimeksi mainitussa laissa, uusi 3 momentti seuraavasti:

4 §

Kunta pitää huolen kunnan alueella sen asukkaita varten yhteisesti tarvittavista väestönsuojelutoimenpiteistä sekä paikallisesta väestönsuojelukoulutuksesta ja -tiedottamisesta. Kunnat voivat sopimuksen nojalla hoitaa väestönsuojeluun kuuluvat tehtävänsä joko kokonaan tai osittain yhteisesti.


16 §

Milloin kunnat ovat tehneet sopimuksen väestönsuojelun hoitamisesta joko kokonaan tai osittain yhteisesti, väestönsuojelulautakunnan tehtävistä huolehtivat sopimuksessa tarkoitetut kunnalliset toimielimet.

18 §

Milloin kunnat ovat tehneet sopimuksen väestönsuojelun hoitamisesta joko kokonaan tai osittain yhteisesti, voi väestönsuojelupäällikön tehtäviä hoitaa sopimuksessa määrätyllä tavalla jonkin kunnan väestönsuojelupäällikkönä toimiva viranhaltija myös toisessa kunnassa.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 11 päivänä lokakuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Sisäasiainministeri
Mauri Pekkarinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.