Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 142/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi varallisuusverolain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan eräitä teknisiä tarkennuksia varallisuusverolakiin.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heti kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Lakia sovellettaisiin jo kuluvalta vuodelta toimitettavassa verotuksessa.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Varallisuusverolaki (1537/92) tuli voimaan kuluvan vuoden alusta. Varat ja velat arvostetaan varallisuusverotuksessa, yritystulon pääomatulo-osuutta laskettaessa ja kiinteistöverotuksessa varallisuusverolaissa tarkoitetulla tavalla. Esityksessä ehdotetaan, että varallisuusverolakiin tehtäisiin eräitä teknisiä tarkennuksia. Niitä sovellettaisiin jo kuluvalta vuodelta toimitettavassa verotuksessa.

Lain 6 §:ssä oleva numeroltaan virheellinen pykäläviittaus tuloverolaissa (1535/92) tarkoitettuun kotimaiseen kuolinpesään oikaistaisiin ja säännöksen sanamuotoa tarkennettaisiin. Lain 10 §:ssä lueteltuihin verovapaisiin varoihin lisättäisiin selvyyden vuoksi myös talletusten ja obligaatioiden veronhuojennuslaissa (726/88) verovapaiksi säädetyt määräaikaistalletukset. Lain 13 §:n 1 momentin 4 kohtaan, jossa säädetään yrityksen käyttöomaisuuteen kuuluvien arvopapereiden arvon määräämisestä, lisättäisiin viittaus myös lain 28 §:ään. Lain 38 §:ssä tarkoitettua omasta asunnosta myönnettävää vähennystä täydennettäisiin siten, että se koskisi vain vakituista asuntoa, kuten tulo- ja varallisuusverolaissa (1240/88) aikaisemmin oli säädetty.

2. Esityksen vaikutukset

Muutokset ovat luonteeltaan teknisiä, eikä niillä ole eritysiä taloudellisia tai organisatorisia vaikutuksia.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan heti, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. Lakia sovellettaisiin jo kuluvalta vuodelta toimitettavassa verotuksessa.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki varallisuusverolain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 30 päivänä joulukuuta 1992 annetun varallisuusverolain (1537/92) 6 §:n 1 momentti, 10 §:n 16 kohta, 13 §:n 1 momentin 4 kohta ja 38 §:n 1 momentti seuraavasti:

6 §
Kuolinpesän verovelvollisuus

Tuloverolain 17 §:ssä tarkoitettua kotimaista kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena. Elinkeinotoimintaa harjoittavaa kotimaista kuolinpesää verotetaan erillisenä verovelvollisena kolmelta perittävän kuolinvuotta seuraavalta vuodelta ja sen jälkeen yhtymänä.


10 §
Verovapaat varat

Veronalaisia varoja eivät ole:

16) tuloverolain 33 §:n 2 momentissa tarkoitettu luonnollisen henkilön ja kotimaisen kuolinpesän tekemä talletus, korkotulon lähdeverosta annetussa laissa (1341/91) tarkoitettu joukkovelkakirja eikä mainitussa laissa tarkoitettu talletus, eikä myöskään talletusten ja obligaatioiden veronhuojennuslaissa (726/88) tarkoitettu verovapaa talletus.

13 §
Yritysvarallisuuden arvo

Yrityksen veronalaisia varoja laskettaessa:

4) käyttöomaisuuden sekä sellaisten pitkävaikutteisten menojen, joilla on varallisuusarvoa, arvoksi katsotaan verovuoden päättyessä tuloverotuksessa poistamatta oleva omaisuuden hankintameno, kiinteistön, rakennuksen ja rakennelman arvona pidetään kuitenkin jäljempänä säädetyllä tavalla laskettua verotusarvoa, jos verotusarvo on omaisuuden poistamatonta harkintamenoa suurempi, ja arvopapereiden arvona niiden yhteenlaskettua 26, 27 ja 28 §:ssä tarkoitetulla tavalla vahvistettua verotusarvoa, jos se on arvopapereiden yhteenlaskettua poistamatonta hankintamenoa suurempi.


38 §
Vähennys omasta asunnosta

Jos verovelvollinen on verovuoden päättyessä käyttänyt omistamaansa rakennusta taikka asunto-osakeyhtiön osakkuuden tai asunto-osuuskunnan jäsenyyden perusteella hallitsemaansa huoneistoa yksinomaan tai pääasiallisesti omana tai perheensä vakituisena asuntona, vähennetään verovelvollisen veronalaisista varoista 50 000 markkaa. Vähennys myönnetään 37 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla.



Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 1993.

Lakia sovelletaan ensimmäisen kerran vuodelta 1993 toimitettavassa verotuksessa.


Helsingissä 10 päivänä syyskuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Valtiovarainministeri
Iiro Viinanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.