Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 123/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain 6 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Kirkolliskokouksen ehdotuksen mukaisesti evankelis-luterilaisen kirkon eläkelakiin ehdotetaan otettavaksi säännös kirkon keskusrahaston varhaiseläkelautakunnasta, jonka tehtävänä olisi valtion ja kunnallisessa eläkejärjestelmässä jo toimivien vastaavien elinten tavoin yksilöllisen varhaiseläkkeen, varhennetun vanhuuseläkkeen ja osa-aikaeläkkeen soveltamiskäytännön ohjaus ja seuranta.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Kirkollisten viranhaltijoiden ja työntekijöiden eläketurvasta huolehtii kirkkolain 498 §:n (607/73) mukaan kirkon keskusrahasto. Sen hallituksena toimii kirkkohallitus.

Valtion eläkelakiin (280/66) ja kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelakiin (202/64) on otettu varhaiseläkelautakuntaa koskevat säännökset vuonna 1989. Eduskunnan sosiaalivaliokunta on mietinnössään n:o 10/89 hallituksen esityksestä laiksi evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain muuttamisesta pitänyt tärkeänä, että hallitus yhteistyössä kirkkohallituksen ja kirkon henkilöstöjärjestöjen kanssa selvittää pikaisesti mahdollisuudet liittää kirkon eläkejärjestelmään varhaiseläkelautakunta. Valiokunta on korostanut, että myös työntekijäjärjestöt voivat vaikuttaa joustavan eläkejärjestelyn mukaisten eläkkeiden kehittämiseen ja myöntämiskäytäntöön. Valiokunnan samassa yhteydessä esittämän kannan mukaisesti on evankelis-luterilaisen kirkon eläkelakia (298/66) sovellettaessa pyritty noudattamaan tähän mennessä niitä periaatteita, jotka valtion ja kunnallisessa eläkejärjestelmässä ovat syntyneet varhaiseläkelautakunnan päätöksenteossa. Koska myös kirkon henkilöstöhallintoa on voitava kehittää muiden julkisyhteisöjen henkilöstöhallintoa vastaavasti ja kirkollishallinnon erityisluonne huomioon ottaen, on kirkon keskusrahaston varhaiseläkelautakunnan perustamista pidettävä asianmukaisena.

Edellä olevan johdosta evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain 6 §:ään ehdotetaan lisättäväksi 3 momentti kirkon keskusrahaston varhaiseläkelautakunnasta ja sen tehtävistä. Säännösehdotuksen mukaan varhaiseläkelautakunnan tehtävänä olisi joustavan eläkejärjestelmän soveltamiskäytännön ohjaus ja seuranta. Siten lautakunnan tulisi tehdä ehdotuksia järjestelmän kehittämiseksi ja antaa tarpeen mukaan yleisohjeita siitä, miten kirkollishallinnon erityisluonteesta johtuvia myöntämisperusteita sovelletaan kirkon varhaiseläkejärjestelmään. Lautakunnalla olisi mahdollisuus antaa myös lausuntoja säännösten soveltamisesta yksittäistapauksissa. Lausunto koskisi tällöin eläkkeen saamisedellytysten olemassaoloa. Varsinaisen eläkepäätöksen tekisi kuitenkin kirkkohallitus. Käsittelyn lähtökohtana eläkepäätöstä tehtäessä olisi, että lautakunnan lausuntoa eläkkeen myöntämisen edellytyksistä noudatetaan, jollei laista, hallinnollisista määräyksistä tai vakiintuneesta ratkaisukäytännöstä muuta johdu. Eläkettä myönnettäessä tulisi myös lautakunnan kannanoton yksimielisyyteen kiinnittää huomiota.

Yksityiskohtaiset määräykset lautakunnasta annettaisiin ohjesäännössä, jonka kirkkohallitus vahvistaisi.

2. Esityksen vaikutukset

Varhaiseläkelautakunnan toiminnasta aiheutuisi vähäisiä lisäkustannuksia ja jonkin verran lisäystä kirkon keskusrahaston eläketoimiston työmäärään. Uutta henkilöstöä ei lainmuutoksen johdosta tarvittaisi.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan mahdollisimman pian senjälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Ennen lain voimaantuloa voitaisiin ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimiin.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain 6 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään 20 päivänä toukokuuta 1966 annetun evankelis-luterilaisen kirkon eläkelain (298/66) 6 §:ään, sellaisena kuin se on osittain muutettuna 29 päivänä joulukuuta 1973 annetulla lailla (1042/73), uusi 3 momentti seuraavasti:

6 §

Kirkkohallituksessa on yksilöllisen varhaiseläkkeen, varhennetun vanhuuseläkkeen ja osa-aikaeläkkeen soveltamiskäytännön ohjausta ja seurantaa varten kirkon keskusrahaston varhaiseläkelautakunta, jonka kirkkohallitus nimittää. Varhaiseläkelautakunnasta annetaan tarkemmat määräykset kirkkohallituksen vahvistamassa ohjesäännössä.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.


Helsingissä 7 päivänä syyskuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Tytti Isohookana-Asunmaa

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.