Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 108/1993
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi leipomotyölain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi leipomotyölakia siten, että sitä ei sovelleta enää keksien ja niihin verrattavien tuotteiden valmistukseen ja että yö- ja vuorotyön teettämisrajoituksia lievennetään. Samalla ehdotetaan lain sunnuntaityökielto poistettavaksi.

Esityksen tavoitteena on parantaa leipomoalan toimintaedellytyksiä saattamalla alan työaikasäännökset vastaamaan mahdollisimman laajasti muilla aloilla voimassa olevia työaikasäännöksiä samalla alan erityistarpeet huomioon ottaen. Esityksessä turvattaisiin samalla kuitenkin työntekijöiden suojelunäkökohdat.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

Leipomoalan työajasta säädetään leipomotyölaissa (302/61). Laissa on alan erityistarpeet huomioon ottavia säännöksiä työaikajärjestelyistä. Erityistä huomiota on kiinnitetty vuoro- ja yötyön tekemiseen. Leipomotyössä on lisäksi lain 12 §:n mukaan noudatettava niitä työaikalain (604/46) säännöksiä, joista ei ole säädetty leipomotyölaissa.

Leipomotyölakia on uudistettu alan teknisen ja muun kehityksen mukaisesti. Yritysten toimintamahdollisuuksia voimakkaasti rajoittavaa yötyökieltoa on aikaisemmin leipomotyölain muuttamisesta annetuilla laeilla (247/68, 264/83 ja 1353/88) lievennetty. Samoin vuorotyön teettämismahdollisuuksia on laajennettu lailla (641/90).

Esityksen tarkoituksena on jatkaa alan työaikasääntelyn kehittämistä siten, että yritysten ja työntekijöiden tarpeet otetaan huomioon. Esityksen mukaan voitaisiin suurelta osin luopua erityisestä leipomoalan yö- ja vuorotyösääntelystä sekä kiellosta tehdä lain alaista työtä sunnuntaina. Tämän mukaisesti ehdotetaan, että lain 3 ja 4 § kumottaisiin sekä 2 ja 5 §:ssä säilytettäisiin ainoastaan työntekijöiden suojelunäkökohdat sisältävät säännökset.

Lakiehdotuksen 2 §:n mukaan työntekijän suostumus edellytettäisiin edelleen kello 22:n ja 5:n välisenä aikana tehtävässä yötyössä. Myös sunnuntaina tehtävä työ edellyttää työntekijän suostumusta. Samoin lakiehdotuksen 5 §:n mukaan kello 22:n ja 6:n välisenä aikana tehdystä työstä olisi työntekijälle maksettava edelleen vähintään 100 prosentilla korotettu palkka.

Näkkileivän valmistus poistettiin leipomotyölain soveltamisen piiristä edellä mainitulla lain muutoksella vuonna 1990. Keksit ja niihin verrattavat tuotteet jäivät kuitenkin lain soveltamisalan piiriin. Kyseiset tuotteet poikkeavat muista leipomotuotteista muun muassa tuotteiden kansainvälisen kilpailun, niiden valmistustekniikan ja varastoitavuuden osalta. Tämän vuoksi olisi tarkoituksenmukaista poistaa myös keksien ja niihin verrattavien tuotteiden valmistaminen leipomotyölain alaisuudesta muuttamalla lain 1 §:n 1 momenttia. Mainittuihin töihin sovellettaisiin silloin työaikalakia.

Lain työaikarajoitusten poistuessa ehdotetaan myös lain 1 §:n 2 momentti poistettavaksi. Siinä säädetään siitä, että lakia ei sovelleta kotitaloudessa tapahtuvaan leivontaan eikä yrityksen omistajan tekemään leipomotyöhön.

2. Esityksen vaikutukset

Esitys parantaa leipomoalan yritysten toimintaedellytyksiä, lisää alan kilpailua sekä mahdollisuutta palvella kuluttajia siten, että leipä saadaan mahdollisimman tuoreena kuluttajalle. Esityksellä ei ole sen lisäksi merkittäviä taloudellisia tai muita vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Asian valmistelu on tapahtunut virkatyönä työministeriössä yhteistyössä alan työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen sekä leipomoalan yrittäjäjärjestön kanssa. Kaikki mainitut osapuolet puoltavat esitystä.

4. Voimaantulo

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki leipomotyölain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 9 päivänä kesäkuuta 1961 annetun leipomotyölain (302/61) 3 ja 4 §,

sellaisina kuin ne ovat, 3 § osittain muutettuna 29 päivänä joulukuuta 1988 ja 16 päivänä heinäkuuta 1990 annetuilla laeilla (1353/88 ja 641/90) ja 4 § muutettuna 3 päivänä toukokuuta 1968 ja 18 päivänä maaliskuuta 1983 annetuilla laeilla (247/68 ja 264/84), sekä

muutetaan 1, 2, 5 ja 8―11 §,

sellaisina kuin niistä ovat 1 § muutettuna mainituilla 18 päivänä maaliskuuta 1983 ja 16 päivänä heinäkuuta 1990 annetuilla laeilla, 2 § muutettuna mainituilla 3 päivänä toukokuuta 1968, 18 päivänä maaliskuuta 1983 ja 29 päivänä joulukuuta 1988 annetuilla laeilla ja 5 § muutettuna mainituilla 3 päivänä toukokuuta 1968 ja 18 päivänä maaliskuuta 1983 annetuilla laeilla, seuraavasti:

1 §

Tämän lain alaista on leipomotyö, jolla tavaraa tuotetaan myytäväksi, leipomossa tapahtuva leipomotuotteiden pakkaaminen ja lähettäminen sekä leivän valmistus tehtaassa tai teollisuuslaitoksessa niin myös leipomotuotteiden valmistus muussa liikkeessä, yrityksessä tai laitoksessa.

2 §

Kello 22:n ja 5:n välisenä aikana sekä sunnuntaisin ja kirkollisina juhlapäivinä saadaan leipomotyötä teettää työntekijän suostumuksella.

5 §

Kello 22:n ja 6:n välisenä aikana tehdystä työstä on työntekijälle maksettava vähintään 100 prosentilla korotettu palkka.

Työnantajien ja työntekijöiden yhdistyksillä, joiden toimintapiiri käsittää koko maan, on oikeus sopia 1 momentissa tarkoitetusta korotetusta palkasta toisinkin.

8 §

Jokaisessa työpaikassa, jossa tehdään tämän lain alaista työtä, työnantajan on pidettävä sopivassa paikassa työntekijöiden nähtävänä tämä laki.

9 §

Tämän lain noudattamista valvovat työsuojeluviranomaiset.

10 §

Työnantaja, joka rikkoo tämän lain 2 §:n säännöstä tai muusta syystä kuin maksukyvyttömyyden johdosta laiminlyö yötyökorvauksen suorittamisen, on tuomittava leipomotyöaikarikkomuksesta sakkoon.

Jos rikkomus on tapahtunut työsuojeluviranomaisen huomautuksesta huolimatta tai jos asianhaarat ovat muutoin raskauttavat, työnantaja on tuomittava leipomotyöaikarikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Joka muuten rikkoo tätä lakia tai sen nojalla annettuja määräyksiä, on tuomittava leipomotyölain säännösten tai määräysten rikkomisesta sakkoon.

Jos työnantajan edustaja havaitaan syypääksi tässä pykälässä mainittuun rikkomukseen eikä sitä samalla voida lukea työnantajan syyksi, on ainoastaan edustaja tuomittava.

11 §

Tässä laissa mainitut rikkomukset on virallisen syyttäjän pantava syytteeseen, 5 §:n 1 momentissa tarkoitetussa tapauksessa kuitenkin ainoastaan, milloin asianomistaja on ilmoittanut rikkomuksen syytteeseen pantavaksi.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 28 päivänä kesäkuuta 1993

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Ministeri
Mauri Pekkarinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.