Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 310/1992
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetussa laissa tarkoitettuja lainoja voisi myöntää myös Teollisen yhteistyön rahasto Oy. Alushankintojen korkotukea ehdotetaan laajennettavaksi lastialuksiin, joissa kuljetetaan myös matkustajia. Energiainvestointien korkotukilainat ehdotetaan lakkautettavaksi. Lisäksi ehdotetaan, että turvavarastojen korkotukilainojen hyväksyminen siirretään perustettavan huoltovarmuuskeskuksen tehtäväksi.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heti, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

1.1. Korkotukilainoja myöntävät luottolaitokset

Luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetun lain (jälj. korkotukilaki) 1 §:n mukaan korkotukilainan myöntää osuuspankki, säästöpankki, liikepankki, Postipankki, kiinnitysluottopankki, Pohjoismaiden Investointipankki, Teollistamisrahasto Oy ja Suomen Vientiluotto Oy -nimiset luotto-osakeyhtiöt, vakuutusyhtiö tai työeläkelaitos. Lainan myöntämiseen on osuuspankin saatava Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n ja säästöpankin Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin hyväksyminen.

Teollisen yhteistyön rahasto Oy (FINNFUND) on 9 päivänä maaliskuuta 1979 annetun lain (291/79) nojalla perustettu osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on ohjata voimavaroja kehitysmaiden teollisen ja muun taloudellisen yritystoiminnan kehittämiseen. Yhtiöstä annettua lakia muutettiin 20 päivänä joulukuuta 1991 annetulla lailla (1617/91) siten, että valtioneuvoston päätöksen nojalla yhtiö voi harjoittaa toimintaa myös muissa kuin kehitysmaiksi luokitelluissa maissa. Toimialan laajennuksen jälkeen Teollisen yhteistyön rahasto Oy:n rahoituksen piiriin voi tulla sellaisia Suomen lähialueilla toteutettavia ympäristönsuojelua edistäviä investointeja, joilla on merkittävä vaikutus Suomen ympäristön tilaan. Tällaisille hankkeille on mahdollista saada tukea korkotukilain 2 §:n 13 kohdan nojalla. Korkotuen myöntäminen Teollisen yhteistyön rahasto Oy:n lainoille edellyttää yhtiön lisäämistä korkotukilain 1 §:n luetteloon lainan myöntävistä luottolaitoksista.

Osuuspankit ja säästöpankit tekevät nykyisin itsenäisesti lainapäätöksensä eikä keskusrahalaitosten korkotukilainojen hyväksymispäätöksellä ole enää käytännön merkitystä. Tämän johdosta ehdotetaan lain 1 §:n 3 momentissa oleva Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n ja Säästöpankkien Keskus-Osake-Pankin hyväksymistä korkotukilainalle edellyttävä säännös kumottavaksi.

1.2. Korkotukilainojen myöntämiskohteet

Lain 2 §:n 6 kohdan mukaan korkotukilainoja voidaan antaa Suomen ulkomaankaupan merikuljetuksiin käytettävien lastialusten ja yksinomaan lastinkuljetukseen tarkoitetun muun vesikuljetuskaluston hankintoihin ja peruskorjauksiin sekä ulkomailta käytettyinä ostettavien bruttovetoisuudeltaan alle 1 600 rekisteritonnin lastialusten hankintoihin. Tavoitteena on edistää merikuljetuksissa käytettävien lastialusten hankintoja sekä rannikko- ja sisävesiliikenteeseen soveltuvan muun vesikuljetuskaluston kuten proomut ja hinaajat hankintoja.

Lain sanamuodosta johtuu, ettei korkotukilainoja voida myöntää sellaisiin rannikko- ja sisävesiliikenteessä käytettävien alusten hankintoihin, joissa kuljetetaan, vaikka satunnaisestikin, myös matkustajia. Tällainen rajaus ei ole tarkoituksenmukainen, koska se saattaa estää aluksen kuljetuskapasiteetin mahdollisimman joustavan ja tehokkaan käytön. Erityisesti saaristo-oloissa liikennöi sellaista vesikuljetuskalustoa, joka pääasiallisesti on tarkoitettu lastin kuljettamiseen, mutta jonka kapasiteettia voidaan tiettyinä aikoina ja tietyissä olosuhteissa hyödyntää myös matkustajien kuljettamisella. Edellä olevan johdosta korkotukilain 2 §:n 6 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi siten, että korkotukilainoja voidaan myöntää myös sellaisiin lastialuksiin, joissa lastin ohella kuljetetaan myös matkustajia.

Korkotukilain 2 §:n 7 ja 9 kohtien nojalla korkotukilainoja voidaan antaa yritysten ja yhdyskuntien energiansäästöinvestointien suorittamiseen, kotimaista energialähdettä käyttävien laitosten rakentamiseen ja kotimaisten polttoaineiden tuotannon investointien suorittamiseen. Lain 10 ja 11 kohtien nojalla korkotukilainoja voidaan antaa maakaasun siirtoverkoston, kaasuvarastojen ja niihin liittyvien laitteiden sekä maakaasun jakeluverkoston ja maakaasua käyttävien laitosten rakentamiseen samoin kuin uuteen energiateknologiaan perustuvien investointien suorittamiseen.

Eduskunta on 16.10.1992 hyväksynyt hallituksen esityksen no 153/92 vp laiksi energia-avustuksista annetun lain 3 ja 4 §:n muuttamisesta. Lailla korotetaan energiainvestoinneille myönnettävän avustuksen enimmäismäärä 25 prosentista 30 prosenttiin kustannuksista. Lainmuutokseen liittyen on valtion vuoden 1993 talousarvioesityksessä ehdotettu luovuttavaksi energiainvestointien korkotuesta. Nykyisessä rahamarkkinatilanteessa energiainvestointien tukeminen on tarkoituksenmukaista hoitaa kokonaan avustuksilla, minkä vuoksi korkotukilain 2 §:n 7, 9, 10 ja 11 kohdat ehdotetaan kumottavaksi.

1.3. Korkotukilainan hyväksyvä viranomainen

Korkotukilain 2 §:n 8 kohdassa tarkoitetut lainat väestön toimeentulon turvaamiselle ja tuotantotoiminnan ylläpitämiselle välttämättömien raaka-aineiden, tarvikkeiden ja tuotteiden varastoimiseen ulkomaankaupan häiriöiden varalta eli ns. turvavarastolainat hyväksyy lain 5 §:n 2 momentin mukaan kauppa- ja teollisuusministeriö. Eduskunta on 16.10.1992 hyväksynyt hallituksen esitykseen no 105/92 kuuluvan esityksen laiksi turvavarastolain muuttamisesta, jolla turvavarastointia koskevat tehtävät siirretään perustettavalle huoltovarmuuskeskukselle. Myös turvavarastoinnin korkotukilainojen hyväksyminen olisi tarkoituksenmukaista siirtää huoltovarmuuskeskukselle.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Energiainvestointien korkotukilainoille on myönnetty lainavaltuutta vuodelle 1992 150 milj. markkaa. Korkotuki korvataan vuoden 1993 alusta korotetulla energia-avustuksella. Aiempina vuosina myönnetyistä lainoista aiheutuviin korkotukimenoihin on vuoden 1993 talousarvioesityksen momentille 32.55.45 ehdotettu 14 000 000 mk.

Lastialusten hankintojen tukemiseen myönnettäviä korkotukilainoja varten on vuoden 1993 talousarvioesityksessä momentille 31.32.40 ehdotettu 400 milj. markan myöntämisvaltuus. Lastialusten määrittelyn laajentaminen ei aiheuta lainavaltuuden lisäämistarvetta.

Muilta osin esityksellä ei ole merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.

3. Asian valmistelu

Lakiesitys on valmisteltu virkatyönä valtiovarainministeriössä yhteistyössä kauppa- ja teollisuusministeriön sekä liikenneministeriön kanssa. Lakiehdotuksen 1 §:n muutokset perustuvat Teollisen yhteistyön rahasto Oy:n sekä Osuuspankkien Keskuspankki Oy:n ja Säästöpankkiliitto ry:n aloitteisiin.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulemaan voimaan heti, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan luottolaitosten varoista myönnettävistä eräistä korkotukilainoista 23 päivänä joulukuuta 1977 annetun lain (1015/77) 1 §:n 3 momentti sekä 2 §:n 7, 9, 10 ja 11 kohdat,

muutetaan lain 1 §:n 2 momentti, 2 §:n 6 kohta ja 5 §:n 2 momentti sellaisena kuin ne ovat, 1 §:n 2 momentti ja 5 §:n 2 momentti 21 päivänä joulukuuta 1990 annetussa laissa (1209/90) sekä 2 §:n 6 kohta 1 päivänä joulukuuta 1989 annetussa laissa (1040/89), näin kuuluviksi:

1 §

Lainan myöntää osuuspankki, säästöpankki, liikepankki, Postipankki Oy, kiinnitysluottopankki, Pohjoismaiden Investointipankki, Teollistamisrahasto Oy ja Suomen Vientiluotto Oy -nimiset luotto-osakeyhtiöt, Teollisen yhteistyön rahasto Oy, vakuutusyhtiö tai työeläkelaitos, joita tässä laissa sanotaan luottolaitoksiksi.

2 §

Korkotukilainoja voidaan antaa:

6) Suomen ulkomaankaupan merikuljetuksiin käytettävien lastialusten ja pääasiassa lastin kuljetukseen tarkoitetun muun vesikuljetuskaluston hankintoihin ja peruskorjauksiin sekä ulkomailta käytettyinä ostettavien bruttovetoisuudeltaan alle 1 600 rekisteritonnin lastialusten hankintoihin,


5 §

Edellä 2 §:n 2 kohdassa tarkoitetuista lainoista hyväksyy korkotukilainoiksi vesiensuojeluinvestointien suorittamiseen annettavat lainat ympäristöministeriö sekä muut lainat maa- ja metsätalousministeriö ja korkohyvityksen suorittaa niiden osalta vesi- ja ympäristöhallitus. Edellä 2 §:n 5 ja 13 kohdissa tarkoitetut lainat hyväksyy korkotukilainoiksi ympäristöministeriö, 6 kohdassa tarkoitetut lainat liikenneministeriö sekä 8 kohdassa tarkoitetut lainat huoltovarmuuskeskus ja korkohyvityksen suorittaa niiden osalta valtiokonttori. Muiden lainojen osalta lainan hyväksyy korkotukilainaksi ja korkohyvityksen maksaa asianomainen keskusvirasto. Asianomainen ministeriö voi myös oikeuttaa alaisensa keskusviraston tai piirihallintoviranomaisen hyväksymään korkotukilainaksi määrältään enintään 1 000 000 markan suuruisen edellä 2 §:n 2, 5 ja 6 kohdassa tarkoitetun lainan.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .


Helsingissä 20 päivänä marraskuuta 1992

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Valtiovarainministeri
Iiro Viinanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.