Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 283/1992
Hallituksen esitys Eduskunnnalle laiksi maanmittausmaksusta annetun lain 9 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maanmittausmaksusta annettua lakia. Esityksen tarkoituksena on nopeuttaa maanmittausmaksun perimistä siten, että maanmittaustoimituksista voitaisiin periä myös vuosittain tehtyjä töitä ja niistä aiheutuneita kustannuksia vastaava maanmittausmaksun osamaksu. Tällöin maanmittaustoimitusten vuosittaiset kustannukset ja tulot vastaisivat nykyistä paremmin toisiaan ja tehtyä työtä vastaavat tulot saataisiin perittyä nykyistä lyhyemmällä viiveellä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heti, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotettu muutos

Kun maanmittausmaksu nykyisin peritään kokonaisuudessaan vasta toimituksen lainvoimaiseksi tulemisen jälkeen, kohdentuvat erityisesti vuosia kestävistä yleistietoimituksista ja muista vastaavanlaatuisista toimituksista perittävät tulot aiheutuneisiin kustannuksiin nähden eri vuosille. Muutoksen avulla maanmittausmaksutulo ja kunakin vuonna toimituksesta aiheutuneet kustannukset saataisiin nykyistä paremmin vastaamaan toisiaan.

Voimassa olevien säännösten mukaan jakolain 263 §:n 1 momentissa tarkoitetut menot, kuten apumiehille ja uskotuille miehille maksettavat palkkiot, päivärahat ja matkakustannusten korvaukset, pyykkien ja muiden tarvikkeiden hankkimismenot ja muut näihin verrattavat välittömät menot, milloin ne on maksettu etukäteen valtion varoista, peritään takaisin valtiolle sitä mukaa kuin niitä on maksettu, ja siis erillään maanmittausmaksusta. Kun laki jakolain muuttamisesta (977/92) tulee voimaan 1.1.1993, nämäkin menot peritään maanmittausmaksun yhteydessä. Tällöin on entistä tärkeämpää, ettei takaisinmaksu viivästy.

2. Taloudelliset vaikutukset

Maanmittausmaksun osamaksun käyttöönotosta korkotuloina vuosittain saatava hyöty valtiolle olisi noin 1,3 miljoonaa markkaa. Lisäksi mahdollisesta rahan arvon muutoksesta aiheutuva tulon jälkeenjääneisyys pienenisi.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan heti sen tultua hyväksytyksi ja vahvistetuksi.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki maanmittausmaksusta annetun lain 9 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään maanmittausmaksusta 2 päivänä toukokuuta 1972 annetun lain (320/72) 9 §:ään, sellaisena kuin se on 3 päivänä huhtikuuta 1992 annetussa laissa (305/92), uusi 2 momentti, seuraavasti:

9 §

Ennen lopullisen maanmittausmaksun perimistä voidaan keskeneräisestä toimituksesta periä vuosittain tehtyjä töitä ja niistä aiheutuneita kustannuksia vastaava maanmittausmaksun osamaksu.


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 19.

Tätä lakia sovelletaan myös lain voimaan tullessa keskeneräisenä oleviin toimituksiin.


Helsingissä 6 päivänä marraskuuta 1992

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Maa- ja metsätalousministeri
Martti Pura

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.