Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 142/1992
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi moottoriajoneuvoverosta annetun lain 5 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan moottoriajoneuvoverosta annettua lakia muutettavaksi siten, että henkilöautoista kannettavan varsinaisen ajoneuvoveron määrää korotettaisiin 111 markasta 150 markkaan ajoneuvon kokonaispainon 100 kiloa kohden. Matkailu- ja huoltoautot ehdotetaan mainittaviksi ajoneuvoverotuksessa omina ryhminään veron pysyessä ennallaan.

Esitys liittyy valtion talousarvioesitykseen vuodelle 1993 ja on tarkoitettu käsiteltäviksi sen yhteydessä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 1993 alusta.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

1.1. Henkilöautoista kannettavan varsinaisen ajoneuvoveron määrä

Moottoriajoneuvoverosta annetun lain (722/66) 1 §:n mukaan moottoriajoneuvon käyttämisestä muulla voimalla tai polttoaineella kuin sekoittamattomalla bensiinillä tai bensiinialkoholilla on suoritettava valtiolle moottoriajoneuvoveroa. Moottoriajoneuvoverona peritään dieselöljyä, moottoripetrolia tai sähköä käyttämään tarkoitetusta taikka nestekaasua käyttävästä moottoriajoneuvosta varsinaista ajoneuvoveroa. Veron määrä lasketaan ajoneuvon lajin, kokonaispainon, akselien lukumäärän tai telirakenteen sekä perävaunun käytön perusteella. Valtaosa varsinaisen ajoneuvoveron alaisista ajoneuvoista on dieselkäyttöisiä. Vero peritään kultakin verovuodelta, jona on kalenterivuosi.

Eduskunnalle on tarkoitus antaa hallituksen esitys polttoaineverosta annetun lain (948/82) muuttamisesta siten, että moottoribensiinistä suoritettavan polttoaineveron lisäveron määrää korotettaisiin 30 pennillä litralta. Dieselöljyn polttoaineverossa ei toteutettaisi vastaavaa muutosta. Jotta dieselkäyttöisen henkilöauton käyttö ei tämän vuoksi muodostuisi suhteellisesti nykyistä edullisemmaksi bensiinikäyttöiseen autoon verrattuna, henkilöautoista suoritettavan varsinaisen ajoneuvoveron määrää ehdotetaan korotettavaksi 111 markasta 150 markkaan ajoneuvon kokonaispainon 100 kilogramman määrältä tai sen osalta.

1.2 Eräiden erikoisautojen ajoneuvovero

Moottoriajoneuvoverosta annetun lain 2 ja 4 §:n säännösten nojalla ajoneuvoverotuksessa sovelletaan tieliikennelain nojalla annettuja säännöksiä muun muassa siinä, mihin ryhmään ajoneuvo katsotaan kuuluvaksi. Matkailuautoja koskevat tarkemmat säännökset sisältyvät ajoneuvoasetuksen 3 c §:n 4 kohtaan (1280/89) ja matkailuautoista ja matkailukoreista annettuun liikenneministeriön päätökseen (1207/90). Huoltoautoa koskevat tarkemmat säännökset ovat ajoneuvoasetuksen 3 c §:n 6 kohdassa (874/89).

Moottoriajoneuvoverosta annetun lain 5 §:n mukaan kaksiakselisten erikoisautojen ajoneuvovero on määrältään sama kuin vastaavien kuorma-autojen, eli 27 markkaa ajoneuvon kokonaispainon kultakin 100 kilogrammalta tai sen osalta, jos ajoneuvossa ei käytetä perävaunua. Perävaunun käytön tai akselirakenteiden mukaan erikoisautojen vero on muissakin tapauksissa sama kuin vastaavilla kuorma-autoilla.

Ajoneuvoveron alaisia erikoisautoja oli vuoden 1992 alussa rekisterissä kaikkiaan 13 178. Näistä suunnilleen 8 000 oli tarkemmalta määritykseltään matkailuautoja ja noin 1 500 oli huoltoautoja.

Parhaillaan on valmisteltavana ajoneuvolainsäädännön kokonaisuudistus. Tarkoituksena on, että nykyiseen ajoneuvoasetukseen sisältyvät ajoneuvojen luokitusta koskevat säännökset uudistettaisiin siten, että erikoisauton käsitettä ei enää käytettäisi. Vuoden 1993 alun jälkeen rekisteröitävät tähän astisia erikoisautoja vastaavat ajoneuvot luokiteltaisiin henkilö-, paketti-, linja- tai kuorma-autoiksi. Matkailuautot luettaisiin tuon ajankohdan jälkeen henkilöautoiksi ja huoltoautot henkilöautoiksi tai pakettiautoiksi. Sen sijaan tuota ennen rekisteriin merkittyjen ajoneuvojen luokitus säilyisi edelleen nykyisten säännösten mukaisena. Uudistus vastaisi kansainvälistä käytäntöä ajoneuvojen luokittelussa.

Vaikka matkailu- ja huoltoautoja ei enää katsota erikoisautoiksi, tarkoituksena on kuitenkin muun muassa verotusta varten edelleen antaa niitä koskevat tekniset ja muut tarvittavat säännökset ajoneuvoasetuksen korvaavassa uudessa asetuksessa ja sen nojalla annettavissa muissa määräyksissä. Määräykset vastaisivat asialliselta sisällöltään voimassa olevia säännöksiä. Ajoneuvorekisteriin sisältyisi siten merkintä siitä, että varsinaiselta luokitukseltaan henkilöautoksi tai pakettiautoksi katsottava ajoneuvo on säännöksissä tarkoitettu matkailu- tai huoltoauto.

Jotta matkailu- ja huoltoautojen ajoneuvoverotus ei muodostuisi erilaiseksi riippuen siitä, onko ajoneuvo rekisteröity 1 päivänä tammikuuta 1993 tai sen jälkeen vaiko ennen tätä, ehdotetaan, että matkailuauto ja huoltoauto mainittaisiin omina ryhminään moottoriajoneuvoverosta annetun lain 5 §:ssä ja niiden veroksi säädettäisiin sama kuin tähänkin asti, eli 27 markkaa ajoneuvon kultakin kokonaispainon 100 kilogramman määrältä tai sen osalta.

2. Asian valmistelu

Esitys on valmisteltu virkatyönä.

3. Taloudelliset vaikutukset

Varsinaisen ajoneuvoveron kantaminen ehdotetulla tavalla korotettuna lisäisi veron tuottoa vuonna 1993 arviolta 100 miljoonalla markalla vuonna 1992 sovellettuihin veroperusteisiin verrattuna.

Esitys liittyy valtion talousarvioesitykseen vuodelle 1993.

4. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä tammikuuta 1993. Lain säännöksiä noudattaen olisi vero voitava maksuunpanna jo ennen sanottua päivää.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki moottoriajoneuvoverosta annetun lain 5 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan moottoriajoneuvoverosta 30 päivänä joulukuuta 1966 annetun lain (722/66) 5 §:n 1 momentin 1 kohta,

sellaisena kuin se on 21 päivänä joulukuuta 1990 annetussa laissa (1168/90), sekä

lisätään 5 §:n 1 momenttiin uusi 1 a kohta seuraavasti:

5 §

Varsinainen ajoneuvovero on dieselöljyä, moottoripetrolia tai sähköä käyttämään tarkoitetusta taikka nestekaasua käyttävästä moottoriajoneuvosta:

1) henkilöautosta kultakin kokonaispainon 100 kilogramman määrältä tai sen osalta 150 markkaa ja pakettiautosta kultakin kokonaispainon 100 kilogramman määrältä tai sen osalta 27 markkaa;

1 a) matkailuautosta ja huoltoautosta kultakin kokonaispainon 100 kilogramman määrältä tai sen osalta 27 markkaa;


Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 199 .

Tämän lain säännöksiä noudattaen voidaan varsinainen ajoneuvovero maksuunpanna jo ennen lain voimaan tuloa.


Helsingissä 11 päivänä syyskuuta 1992

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Valtiovarainministeri
Iiro Viinanen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.