Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 233/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rajavartiolaitoksesta annetun lain muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan sotilaskoulutusjärjestelmän uudistusten takia muutettavaksi rajavartiolaitoksesta annettua lakia siten, että nimike toimiupseeri muutetaan opistoupseeriksi. Samalla ehdotetaan rajavartiolaitoksen sotilasvirkojen virkatyyppiluettelo sekä säännös upseerien nimittämisjärjestyksestä kirjoitettavaksi yleispiirteiseen muotoon. Lisäksi täsmennetään rajavartiomiehen määritelmää. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1992.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja yksityiskohtaiset perustelut

Sotilashenkilöstön koulutusjärjestelmän uudistus on käynnistynyt vuonna 1989, ja sen mukaan toimiupseerikoulutus on nykyisin opistotasoista. Tämän vuoksi ehdotetaan toimiupseerin virkanimike muuttettavaksi opistoupseerin virkanimikkeeksi.

Muutettavaksi ehdotettu nimike sisältyy rajavartiolaitoksen sotilasvirkojen virkatyyppiluetteloon, joka on rajavartiolaitoksesta annetun lain 4 §:ssä (984/87). Tällainen laissa oleva virkatyyppien yksilöinti on poikkeus yleisestä käytännöstä, sillä valtion virkamieslain 6 §:n mukaan virat perustetaan ja lakkautetaan asetuksella ja viran nimi voidaan 7 §:n mukaan muuttaa asetuksella.

Rajavartiolaitoksen sotilashenkilöstön rakenne, asema ja koulutusjärjestelmä ovat kuitenkin siinä määrin erikoislaatuisia, että niiden on katsottu edellyttävän tässä suhteessa erityisjärjestelyä. Rajavartiolaitoksen sotilasviroissa palvelee sotilaita, joilla on Ahvenanmaan kotiseutuoikeus ja jotka tästä syystä on Ahvenanmaan itsehallintolain (670/51) 34 §:n nojalla vapautettu asevelvollisuuden suorittamisesta. Nykyistä 34 §:ää vastaava säännös sisältyy 1 päivänä tammikuuta 1993 voimaan tulevan uuden Ahvenanmaan itsehallintolain (1144/91) 12 §:ään.

Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin kuuluvat tehtävät vaativat, että tällaisen viran haltija on miespuolinen henkilö. Tämän vuoksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (609/86) 2 §:n 3 momentin mukaan rajavartiolaitoksen sotilasviroista säädetään erikseen. Myös tästä syystä rajavartiolaitoksen sotilasvirkatyyppejä koskeva erillinen lainkohta on edelleen tarpeellinen.

Virkatyyppiluetteloa ehdotetaan samalla yksinkertaistettavaksi niin, ettei siinä erikseen luetella jokaista upseerin virkaa; erilaisia toimiupseerin virkoja ei siinä nykyisinkään luetella. Tarkoituksena on, että asetuksella säädetään vastaisuudessakin yksityiskohtaisesti upseerin, opistoupseerin, erikoisupseerin, merivartijan ja rajavartijan sotilasvirkojen nimet.

Vastaavin perustein ehdotetaan 5 §, jossa nykyisin yksityiskohtaisesti säädetään upseerien nimittämisjärjestyksestä, kirjoitettavaksi yleispiirteiseen muotoon, jolloin yksityiskohtaiset säännökset siirrettäisiin asetukseen. Ehdotettu säännös on asiallisesti samanlainen kuin puolustusvoimista annetun lain (402/74) 8 §.

Voimassa olevan lain 16 §:ssä on rajavartiomiehen määritelmä. Valtion virkamieslain 2 §:ssä on tyhjentävästi määritelty virkamiehen käsite. Tämän vuoksi ehdotetaan säännöstä muutettavaksi niin, että siinä käytetään rajavartiomiehen määrittelyn lähtökohtana vain virkamiehen käsitettä. Asetuksella säädetään edelleen ne rajavartiolaitoksen virat, joissa palvelevat henkilöt ovat rajavartiomiehiä. Tarkoituksena on, että asetuksen mukaan rajavartiomiehiä ovat edelleen rajavartiolaitoksen sotilasviranhaltijat sekä rajavartiolaitoksen esikunnan hallinnollisen osaston osastopäällikkö ja toimistopäällikkö.

2. Esityksen organisatoriset ja taloudelliset vaikutukset

Esityksellä ei ole organisatorisia eikä taloudellisia vaikutuksia.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1992.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki rajavartiolaitoksesta annetun lain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan rajavartiolaitoksesta 10 päivänä tammikuuta 1975 annetun lain (5/75) 4, 5 ja 16 §, sellaisina kuin niistä ovat 4 § 11 päivänä joulukuuta 1987 annetussa laissa (984/87) ja 5 § 14 päivänä tammikuuta 1983 annetussa laissa (36/83), seuraavasti:

4 §

Rajavartiolaitoksessa voi olla upseerin, opistoupseerin, erikoisupseerin, merivartijan ja rajavartijan sotilasvirkoja. Sotilasviran haltijan tulee olla miespuolinen henkilö.

5 §

Rajavartiolaitoksen upseerit nimittää virkaan tasavallan presidentti valtioneuvostossa tai sotilaallisten nimitysasiain esittelyssä.

Rajavartiolaitoksen sotilaalliset nimitysasiat esittelee tasavallan presidentille sisäasiainministeri.

16 §

Rajavartiomiehellä tarkoitetaan tässä laissa rajavartiolaitoksen virkamiestä, joka palvelee rajavartiotehtävissä, niin kuin siitä asetuksella säädetään.

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä maaliskuuta 1992.


Helsingissä 10 päivänä tammikuuta 1992

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Sisäasiainministeri
Mauri Pekkarinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.