Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 222/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maanmittausmaksusta annetun lain 5 ja 9 §:n muuttamisesta

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maanmittausmaksusta annetun lain maanmittausmaksun perimisajankohtaa koskevaa säännöstä. Nykyisin maanmittausmaksu peritään sen jälkeen, kun toimitus on merkitty maarekisteriin tai kiinteistörekisteriin. Esityksen tarkoituksena on aikaistaa perimisen ajankohtaa siten, että maanmittausmaksu peritään heti sen jälkeen, kun toimitusta koskeva valitusaika on päättynyt, tai jos toimituksesta on valitettu, heti sen jälkeen, kun valitus on lainvoimaisesti ratkaistu. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan heti sen tultua hyväksytyksi ja vahvistetuksi.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Maanmittausmaksu on valtiolle tuleva korvaus maanmittaustoimituksen tai -tehtävän suorittamiseen osallistuneiden maanmittaustoimiston henkilöiden palkkauksesta aiheutuneista kustannuksista ja eräistä muista toimituksen tai tehtävän suorittamisesta aiheutuneista kustannuksista. Maanmittausmaksusta annetun lain 9 §:n (1265/89) mukaan maanmittausmaksu peritään nykyisin sen jälkeen kun toimitus on merkitty maarekisteriin tai kiinteistörekisteriin taikka, jollei toimitus aiheuta merkintää mainittuihin rekistereihin, sen jälkeen kun se on saanut lainvoiman.

Maanmittaustoimituksen suorittamisesta huolehtii maanmittaustoimisto. Sen jälkeen kun toimitus on lopetettu ja sitä koskeva valitusaika on päättynyt ja toimitus on valmis lähetettäväksi kartasto- ja tietopalvelutoimistoon tarkastusta ja rekisteriin merkitsemistä varten, ovat kaikki ne kustannukset muodostuneet, jotka ovat maanmittausmaksun määräämisen perusteena. Jos lopetetusta toimituksesta on valitettu, kaikki ne kustannukset, jotka ovat perusteena maanmittausmaksun määräämiselle, ovat selvillä sen jälkeen, kun valitus on lainvoimaisesti ratkaistu ja toimitukseen on tehty ratkaisusta mahdollisesti aiheutuneet muutokset.

Maanmittausmaksusta annetun lain 8 §:n mukaan maanmittausmaksun määrää maanmittaustoimituksen toimitusinsinööri. Maanmittausmaksulasku laaditaan maanmittaustoimistossa. Käytännössä lasku laaditaan samanaikaisesti toimitukseen liittyvien lopputoimenpiteiden kanssa ja lähetetään kartasto- ja tietopalvelutoimistoon samanaikaisesti toimituksen kanssa. Laskun perimisestä huolehtii maanmittausmaksusta annetun asetuksen 8 §:n mukaan kartasto- ja tietopalvelutoimisto. Muutoin kyseinen toimisto ei käsittele miltään osin maanmittausmaksulaskua.

Vuonna 1990 toimituksen merkitseminen maarekisteriin tai kiinteistörekisteriin viipyi keskimäärin hieman yli kolme kuukautta siitä, kun se oli lähetetty maanmittaustoimistosta rekisteröimistä varten. Siten maanmittausmaksun perimisen kytkeminen toimituksen rekisteriin merkitsemiseen aiheuttaa tarpeetonta viivästystä maksun perimisessä. Maanmittausmaksujen perinnän noputtamiseksi ehdotetaankin 9 §:ää muutettavaksi siten, että maanmittausmaksu perittäisiin toimitusta koskevan valitusajan päätyttyä, jos toimituksesta ei ole valitettu. Mikäli toimituksesta on valitettu, maanmittausmaksu perittäisiin sen jälkeen kun valitus on lainvoimaisesti ratkaistu. Ehdotettu menettely mahdollistaisi sen, että maanmittausmaksulasku voidaan lähettää maksettavaksi samanaikaisesti kun toimitus lähetetään rekisteriin merkittäväksi. Tämä menettely säästäisi samalla työaikaa, kun kartasto- ja tietopalvelutoimistossa maksun perimisestä huolehtivan henkilöstön ei enää tarvitsisi seurata, milloin toimitus tulee merkityksi rekisteriin. Perimisen aikaistaminen parantaisi myös mahdollisuutta seurata maanmittaustoimistojen tulojen kertymistä.

Lisäksi ehdotetaan 5 §:n 1 momenttiin tehtäväksi luonteeltaan tekninen muutos, jolla poistetaan viittaus 12 §:ään, koska 22 joulukuuta 1989 annetun lainmuutoksen (1265/89) johdosta kyseinen viittaus on tullut virheelliseksi.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Maanmittausmaksujen perimisajankohdan aikaistamisella valtiolle tuleva hyöty voidaan arvioida 0,5 miljoonaksi markaksi vuodessa, joka saadaan osaksi korkohyötynä ja osaksi pienentyneinä työkustannuksina kartasto- ja tietopalvelutoimistoissa.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan heti sen tultua hyväksytyksi ja vahvistetuksi. Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki maanmittausmaksusta annetun lain 5 ja 9 §:n muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan maanmittausmaksusta 2 päivänä toukokuuta 1972 annetun lain (320/72) 5 §:n 1 momentti ja 9 §,

näistä 9 § sellaisena kuin se on 22 päivänä joulukuuta 1989 annetussa laissa (1265/89), seuraavasti:

5 §

Tila, jonka osalta maanmittausmaksu on määrätty suoritettavaksi, on siitä päivästä, jona toimitus on saanut lainvoiman, panttina maanmittausmaksusta ja sille laskettavasta korosta. Maanmittausmaksu ja korko saadaan ottaa tilasta riippumatta siitä, kuinka kauan ne ovat olleet maksamatta, samalla etuoikeudella kuin kiinteistöstä menevistä julkisoikeudellisista maksuista säädetään.

9 §

Maanmittausmaksu peritään valitusajan päätyttyä, jos toimituksesta ei ole valitettu. Jos toimituksesta on valitettu, peritään maanmittausmaksu sen jälkeen kun valitus on lainvoimaisesti ratkaistu.

Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä kuuta 19 .

Lakia sovelletaan maanmittaustoimituksiin ja -tehtäviin, jotka lopetetaan lain voimaantulon jälkeen.


Helsingissä 13 päivänä joulukuuta 199

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Maa- ja metsätalousministeri
Martti Pura

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.