Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry esitykseen

Puutteelliset hakuehdot

HE 55/1991
Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelain muuttamisesta.

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Esityksessä ehdotetaan, että kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelakiin lisättäisiin kuntoutusta koskevia säännöksiä. Yhdessä kunnallisessa eläkesäännössä annettavien määräysten kanssa säännökset vastaisivat muissa työeläkejärjestelmissä 1 päivänä lokakuuta 1991 voimaan tulevaa kuntoutusta koskevaa lainsäädäntöä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti tuon lainsäädännön kanssa.


PERUSTELUT

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut muutokset

Kuntoutusta koskeva lainsäädäntö on uudistettu 17 päivänä maaliskuuta 1991 annetuilla laeilla (604 - 628/91). Myös kunnallisen eläkelaitoksen eläkesääntöön tehdään uudistunutta lainsäädäntöä vastaavat muutokset. Eläkesäännössä ei kuitenkaan voida määrätä kuntoutusta koskevasta muutoksenhausta, takaisinperinnästä eikä eläkelaitoksen takautumisoikeudesta. Tämän vuoksi on syytä ottaa tarpeelliset kuntoutusta koskevat säännökset myös kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelakiin (202/64).

Esityksen mukaan kuntoutusetuus olisi eläketurvaan kuuluva etuus peruseläketurvan, lisäeläketurvan ja osa-aikaeläkkeen lisäksi. Kunnallisen eläkelaitoksen kustantama kuntoutus olisi harkinnanvarainen etuus kuten muissakin eläkejärjestelmissä. Eläkkeen hakijalla tai saajalla ei siis olisi tietyt edellytykset täyttäessään ehdotonta oikeutta kuntoutusetuuteen. Kuten muissakin työntekijäin eläkejärjestelmissä, kuntoutukseen voisi sisältyä työkyvyttömyyden estämiseksi tai työ- ja ansiokyvyn parantamiseksi ammatillisena kuntoutuksena neuvonta, kuntoutustutkimukset sekä työhön tai ammattiin johtava koulutus, työhön valmennus sekä elinkeinotuki ja ammatillista kuntoutusta tukeva lääkinnällinen kuntoutus.

Esityksen mukaan viranhaltijan tai työntekijän oikeus ansionmenetyskorvaukseen siirtyisi kunnalliselle eläkelaitokselle niissä tapauksissa, joissa tämä on myöntänyt eläkkeen yhteensovittamatta sitä tapaturmavakuutuslain tai liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annettujen lakien (625/91 ja 629/91) nojalla myönnettyyn ansionmenetyskorvaukseen. Tämä mahdollistaisi sen, että kunnallinen eläkelaitos voisi tehdä eläkepäätöksen odottamatta vakuutuslaitoksen ansionmenetyskorvausta koskevaa ratkaisua.

Esityksen mukaan kuntoutusrahasta ja sitä koskevasta päätöksenteosta olisi soveltuvin osin voimassa, mitä tässä laissa säädetään eläkepäätöksestä, sitä koskevasta muutoksenhausta sekä eläkkeen takaisinperinnästä. Tämä merkitsee, että lain säännökset eläkettä koskevan lainvoimaisen päätöksen itseoikaisusta (10 §) ja liikaa maksetun eläkkeen takaisinperinnästä (11 §) tulevat sovellettaviksi myös kuntoutusrahaan ja sitä koskevaan päätöksentekoon. Lain 7 §:n 1 momentin ja 8 §:n 1 momentin säännökset muutoksenhausta koskisivat myös kuntoutusrahaa. Sen johdosta, että kuntoutusetuus on harkinnanvarainen etuus, koskisi valitusoikeus kuntoutuspäätöksestä vain kuntoutusrahan määrää ja kuntoutusta koskevaa päätöksentekomenettelyä.

2. Esityksen taloudelliset vaikutukset

Esityksellä ei ole vaikutusta eläkekustannuksiin.

3. Voimaantulo

Laki ehdotetaan tulevaksi voimaan samanaikaisesti kuin kuntoutuksen kokonaisuudistusta koskeva lainsäädäntö eli 1 päivänä lokakuuta 1991.

Edellä esitetyn perusteella annetaan Eduskunnan hyväksyttäväksi seuraava lakiehdotus:

Laki kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelain muuttamisesta

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan 30 päivänä huhtikuuta 1964 annetun kunnallisten viranhaltijain ja työntekijäin eläkelain (202/64) 2 §:n 1 momentti ja 3 a §:n 1 momentti,

sellaisina kuin ne ovat, 2 §:n 1 momentti 3 päivänä helmikuuta 1989 annetussa laissa (110/89) ja 3 a §:n 1 momentti 1 päivänä heinäkuuta 1988 annetussa laissa (650/88), sekä

lisätään lakiin uusi 8 a § seuraavasti:

2 §

Eläketurvaan kuuluu peruseläketurva, lisäeläketurva, osa-aikaeläke ja kuntoutusetuus.

3 a §

Jos kunnallinen eläkelaitos suorittaa viranhaltijalle tai työntekijälle, jolla on oikeus saada tapaturmavakuutuslain (608/48) säännöksiin perustuvaa päivärahaa tai tapaturmaeläkettä, sotilasvammalain (404/48) säännöksiin perustuvaa elinkorkoa tai liikennevakuutuslain (279/59) nojalla omaan vammaan perustuvaa jatkuvaa korvausta taikka tapaturmavakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain (625/91) tai liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain (626/91) nojalla ansionmenetyskorvausta, eläkesääntönsä mukaisen eläkkeen täysimääräisenä, kunnes päivärahan, tapaturmaeläkkeen, elinkoron, korvauksen tai ansionmenetyskorvauksen määrä on lopullisesti ratkaistu, viranhaltijan tai työntekijän oikeus mainittuun päivärahaan, tapaturmaeläkkeeseen, elinkorkoon, korvaukseen tai ansionmenetyskorvaukseen siirtyy kunnalliselle eläkelaitokselle eläkkeestä päivärahan, tapaturmaeläkkeen, elinkoron, korvauksen tai ansionmenetyskorvauksen johdosta vähennettävää määrää vastaavalta osalta.

8 a §

Kuntoutusrahasta ja sitä koskevasta päätöksenteosta on soveltuvin osin voimassa, mitä tässä laissa säädetään eläkepäätöksestä, sitä koskevasta muutoksenhakumenettelystä ja eläkkeen takaisinperinnästä.

Tämä laki tulee voimaan päivänä kuuta 19 .


Helsingissä 23 päivänä elokuuta 1991

Tasavallan Presidentti
MAUNO KOIVISTO

Sisäasiainministeri
Mauri Pekkarinen

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.