Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Turun HAO 18.2.2008 08/0100/3

Varainsiirtovero - Yhteisomistussuhteen purkaminen - Vaihto

Taltio:08/0100/3
Diaarinumero:01330/07/8504
Antopäivä:18.2.2008
Luokitus:--

A oli ostanut kahden muun henkilön kanssa määräalan, josta A:n omistusosuus oli puolet. A ja muut ostajat olivat ennen määräalan lohkomistoimitusta tekemässään jakosopimuksessa, jota ei ollut tehty maakaaren edellyttämässä muodossa, sopineet määräalan jakamisesta siten, että osapuolet saavat määräalasta pinta-alaltaan yhtä suuret alueet. A:n mukaan osapuolet olivat toimituksessa esittäneet lohkomista jakosopimuksen mukaisesti.

Kiinteistötoimituksessa A:n merkittiin omistavan kummastakin toimituksessa muodostetusta kiinteistöstä puolet. Osapuolet laativat sittemmin vaihtokirjan, jonka mukaan A saa yksinään omistukseensa toisen kiinteistöistä. Vaihtokirjan nojalla A sai pinta-alojen erilaisuuden johdosta lisäksi välirahan.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei kyse ollut määräosaisen yhteisomistuksen muuttumisesta alueelliseksi, eli yhteisomistussuhteen purkamisesta, vaan kiinteistöjen omistusosuuksien vaihtamisesta, josta oli suoritettava varainsiirtoveroa.

Varainsiirtoverolaki 4 §
Varainsiirtoverolaki 40 §

Äänestys 2-1

Eri mieltä olleen jäsenen mielipide

Eri mieltä ollut jäsen olisi hyväksynyt valituksen ja katsonut, että osapuolten tarkoituksena oli ollut, että määräalan lohkomisen yhteydessä osapuolet saavat jakosopimuksen mukaisesti omistukseensa ne omistusosuuksiaan vastaavat alueet määräalasta, joilla osapuolten omistamat vapaa-ajan rakennukset ovat sijainneet. Tapauksen kokonaistilanne huomioon ottaen A:n saanto oli jakosopimuksen määrämuotoisuuden puuttumisesta ja vaihtokirjan laatimisesta huolimatta perustunut yhteisomistussuhteen purkamiseen eikä saannosta siten ollut suoritettava varainsiirtoveroa.

KHO:n päätös 17.3.2009 taltionumero 632. Valituslupahakemus hylätään.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.