Hakutulokset
- Uutiset
10.12.2020 14.43
Hallitus esittää: Kirkkolain muutoksella kirkon toimielimet voisivat kokoontua päätösvaltaisina myös etäyhteyksilläKirkkolakia esitetään muutettavaksi siten, että kirkon toimielimet voisivat pitää myös sähköisiä kokouksia. Muutos koskisi seurakunnan, seurakuntayhtymän, hiippakunnan ja kirkon keskushallinnon toimielimiä. Tarve uudelle järjestelylle on noussut esiin koronavirusepidemian aikana. Kirkon toimielinten päätöksentekotapaa ja päätösvaltaisuutta koskevia säännöksiä ehdotetaan muutettavaksi siten, että toimielimet voivat pitää myös sähköisiä kokouksia, joihin jäsenet voivat osallistua etäyhteydellä. Nykyisin toimielinten päätösvaltaisuus edellyttää jäsenten läsnäoloa kokouspaikalla.
- Uutiset
2.12.2020 14.00
Tuoreessa tutkimusraportissa annetaan kirkolle ehdotuksia hengellisen väkivallan kitkemiseksiHengellinen väkivalta ei ole kadonnut Suomesta, vaikka tilanne on tällä hetkellä suhteellisen rauhallinen. Kirkkohallituksen tuoreessa raportissa ”Kirkko ja hengellisen väkivallan ratkaisut” esitetään ehdotuksia hengellisen väkivallan torjumiseen sekä siihen, millaisessa roolissa Suomen evankelis-luterilainen kirkko voisi olla asian suhteen. Raportin ovat kirjoittaneet Kirkkohallituksen asiantuntija Johanna Hurtig ja politiikantutkija Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta. ”Hengellisen väkivallan luonne ja seuraukset ovat jo aika hyvin tiedossa. Konkreettisia ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi on ollut kuitenkin vähän. Raportti pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen”, Linjakumpu muotoilee raportin tehtävän.
- Uutiset
16.11.2020 10.00
Hallinto-oikeus: Pyyntö saada maksutta laitoksissa asuvien vanhusten osoitteita syntymäpäivätervehdyskäyntejä varten oli voitu hylätäTurun ja Kaarinan seurakuntayhtymä oli pyytänyt saada maksutta laitoksissa asuvien vanhusten osoitteita syntymäpäivätervehdyskäyntejä varten. Lounais- Suomen maistraatti oli 12.10.2018 päättänyt, ettei se luovuta laitososoitteissa asuvien vanhusten osoitteita syntymäpäivätervehdyskäyntejä varten. Maistraatti oli päätöksensä perusteluissa todennut, että tietoja ei voida sen käsityksen mukaan luovuttaa ensinkään, joten sinänsä kysymys maksullisuudesta ei tässä tapauksessa voinut tulla ratkaistavaksi. HAO hylkäsi seurakuntayhtymä valituksen. (Ei lainvoim. 16.11.2020)
- Uutiset
5.11.2020 11.15
Hallinto-oikeus: Naista ei syrjitty kirkkoherran valinnassaSeurakuntaneuvoston kirkkoherran valintaa koskeva päätös ei ollut valituksessa esitetyillä perusteilla syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Seurakuntaneuvosto oli voinut harkintansa mukaan valita virkaan A:n. Valittajaa ei ollut syrjitty hänen sukupuolensa perusteella eikä asiassa ole ilmennyt, että viran täyttäminen olisi perustunut epäasiallisiin syihin. Päätös ei ollut muutoinkaan valituksessa esitetyillä perusteilla lainvastainen. Myöskään oikaisuvaatimuksen johdosta annettu päätös ei ollut lainvastainen. (Ei lainvoim. 15.11.2020)
- Uutiset
4.11.2020 10.00
Hovioikeus: Seurakunta ei syrjinyt 17 vuoden ajan kausityöntekijänä työskennellyttä miespuolista hakijaaHO hyväksyi KO:n perustelut ja johtopäätöksen siitä, ettei kantajaa ollut pidettävä ansioituneempana kausityöntekijän tehtävään kuin A:ta. Koska syrjintäolettamaa ei ollut ansiovertailun perusteella syntynyt eikä asiassa ollut esitetty muutakaan perustetta katsoa kantajan tulleen syrjityksi sukupuolensa perusteella, edellytyksiä tasa-arvolakiin perustuvan hyvitysvaatimuksen hyväksymiselle ei ollut. Koska asiassa esitetyn näytön perusteella ei ollut perusteltua aihetta olettaa, että varallaolokorvauksen vaatiminen olisi vaikuttanut kantajan jättämiseen haastatteluun kutsumatta ja tehtävään valitsematta, edellytyksiä yhdenvertaisuuslakiin perustuvan hyvitysvaatimuksen hyväksymiselle ei ollut. (Vailla lainvoimaa 4.11.2020)
- Uutiset
29.10.2020 13.29
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu rajatylittävän terveydenhuollon palvelujen kustannusten korvaamista koskevan ennakkoluvan epäämisestä, kun vakuutetun uskonnollinen vakaumus ei salli käytettävää hoitomenetelmääSe, että potilaan vakuutusjäsenvaltio kieltäytyy myöntämästä ennakkolupaa rajatylittävän terveydenhuollon palvelujen kustannusten korvaamiseksi, kun sairaalassa annettava tehokas hoito voidaan tarjota tässä jäsenvaltiossa mutta vakuutetun uskonnollinen vakaumus ei salli käytettävää hoitomenetelmää, johtaa välillisesti uskontoon perustuvaan erilaiseen kohteluun. Luvan epääminen ei ole ristiriidassa unionin oikeuden kanssa, mikäli se voidaan objektiivisesti perustella hoitovalmiuksien tai lääketieteellisen ammattitaidon ylläpitämiseen liittyvällä legitiimillä tavoitteella ja sitä voidaan pitää asianmukaisena ja välttämättömänä keinona tämän tavoitteen saavuttamisen kannalta.
- Uutiset
18.9.2020 9.32
KHO äänesti: Tuomiokapituli oli voinut antaa varoituksen samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon vihkineelle pastorilleAvioliittolakia muutettiin 1.3.2017 voimaan tulleella lailla siten, että avioliittoon voidaan vihkiä myös samaa sukupuolta olevat henkilöt. Pastori A oli vihkinyt samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon avioliittolain muutoksen jälkeen. Asiassa oli ratkaistavana, oliko tuomiokapituli voinut pitää avioliittolain sallimaa samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoon vihkimistä kirkkolain 5 luvun 3 §:n 3 momentissa tarkoitettuna pappisviran velvollisuuksien ja pappislupauksen vastaisena toimintana ja antaa A:lle tämän johdosta kirjallisen varoituksen. Tuomiokapitulin ei KHO:n ratkaisussa esitettyyn nähden voitu katsoa toimineen lainvastaisesti, kun se oli antanut A:lle kirkkolain 5 luvun 3 §:n 3 momentissa tarkoitetun varoituksen. Asiaa ei ollut perustuslaissa turvattu kirkon sisäinen autonomia huomioon ottaen perustetta tässä pappisviran hoitamista koskevassa yhteydessä arvioida suhteellisuusperiaatteen valossa toisin. Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen, jolla hallinto-oikeus oli A:n valituksesta kumonnut tuomiokapitulin päätöksen.
- Uutiset
27.8.2020 10.57
Apulaisoikeusasiamieheltä kolme ratkaisua uskonnonvapaudesta kouluissaApulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen on ratkaissut uskonnonvapautta koulussa koskevia kanteluita. Uskonnonvapauden toteutuminen musiikkiluokkien opetuksessa ja esityksissä olivat ensimmäistä kertaa oikeusasiamiehen arvioitavana. AOA Pölönen käsitteli ensimmäistä kertaa myös lasten oman uskonnonvapauden toteutumista kouluissa. Kahdessa kantelussa (1417/2019 ja 1609/2019) oli kyse uskonnonvapauden toteutumisesta perusopetuksen musiikkipainotteisten luokkien opetuksessa. Kantelijan mielestä opetuksessa käytetty hengellinen musiikki ja esiintymiset kirkossa järjestettävissä tilaisuuksissa loukkaavat uskonnonvapautta. Ensimmäisessä kantelussa oli kyse myös rippikouluinfon järjestämisestä koulun välitunnilla. Jälkimmäisessä kantelussa oli puolestaan kyse myös yhteistyösopimuksesta seurakunnan kanssa. Kolmannessa kantelussa (3017/2019) oli kyse seurakunnan järjestämästä tapahtumapäivästä alakoulussa. Kaikki kantelut olivat Uskonnottomat Suomessa ry:n vireille panemia.
- Uutiset
4.6.2020 11.30
Hovioikeus ei määrännyt hautaa avattavaksi oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annetun lain tarkoittaman näytteen ottamiseksi - lain säännös ei ollut ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssaOIL 5 §:n 2 momentissa on nimenomaisesti rajattu haudatut vainajat tuomioistuimen määräämän näytteenoton ulkopuolelle. Säännöksen taustalla olevan hallituksen esityksen mukaan esitystä valmistellut työryhmä oli ehdottanut, että tutkimus olisi voitu määrätä tehtäväksi myös haudatusta vainajasta, mutta tästä oli kielteisen lausuntopalautteen vuoksi ja hautarauhan kunnioittamiseksi päätetty jatkovalmistelussa luopua (HE 56/2004 vp s. 12 ja 13). Myös oikeuskirjallisuudessa on katsottu, että tuomioistuimella ei mainitun säännöksen nojalla ole oikeutta määrätä hautaa avattavaksi näytteen ottamiseksi. OIL:n säännöksen soveltaminen ei tässä tapauksessa ollut muodostanut ehdotonta estettä valittajan perimän selvittämiseksi, eikä säännös intressipunninnan perusteella ollut ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa. KO:n ratkaisun muuttamiseen ei ollut aihetta. (Vailla lainvoimaa 4.6.2020)
- Uutiset
14.5.2020 12.49
Hovioikeus arvioi siviilipalveluksesta kieltäytymistä koskevan tunnusmerkistön täyttymistäKuten KO oli todennut, laki Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa on kumottu siten, että se ei ole enää voimassa 1.4.2019 lähtien. HO totesi, että siviilipalveluksesta kieltäytymistä koskevan tunnusmerkistön täyttyminen edellyttää, että siviilipalveluskeskus saa kirjallisen kieltäytymisilmoituksen siviilipalvelusvelvolliselta. Vastaaja oli 31.3.2019 laatiessaan kirjallisen kieltäytymisilmoituksen aloittanut rikoksen tekemisen, mutta rikos oli täyttynyt vasta 3.4.2019, jolloin siviilipalveluskeskus oli saanut hänen kirjallisen kieltäytymisilmoituksen. Siten rikoksen tekoajaksi oli katsottava KO:n katsomin tavoin 3.4.2019. (Vailla lainvoimaa 14.5.2020) - Uutiset
27.3.2020 12.00
KHO:n lyhyt ratkaisuseloste: Kansainvälistä suojelua hakeneella oli oikeus saattaa kristillisen vakaumuksensa aitous arvioitavaksi tuomioistuimen suullisessa käsittelyssäValittajalla oli viimekädessä palautuskieltoon ja sen menettelyllisiin takeisiin perustuva oikeus saattaa kristillisen vakaumuksensa aitous arvioitavaksi tuomioistuimen suullisessa käsittelyssä. Kun valittajan kristillistä vakaumusta ei ollut aikaisemmin hakemuksen käsittelyn yhteydessä arvioitu hallinto-oikeuden suullisessa käsittelyssä, ei hallinto-oikeus ollut voinut hylätä suullisen käsittelyn vaatimusta hallintolainkäyttölain 38 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla ilmeisen tarpeettomana. Hallinto-oikeuden päätös kumottiin ja asia palautettiin sille suullisen käsittelyn toimittamista varten ja uudelleen ratkaistavaksi.
- Uutiset
9.3.2020 8.35
Hallinto-oikeuden päätös syrjinnästä: Hautausmaan kappelia ei tarvinnut luovuttaa uskonnottoman henkilön saattotilaisuuden järjestämiseenEvankelis-luterilaiselle kirkolle on perustuslaissa turvattu itsehallinnollinen asema. Kirkon kappelien käyttämisestä ja käyttöön luovuttamisesta säädetään kirkkolailla, kirkkojärjestyksellä ja kirkon omilla ohjeilla, jotka perustuvat kirkon näkemykseen evankelisluterilaisen uskonnon tulkinnasta. Kirkko itse määrittää mitkä tilaisuudet ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden järjestäminen on sopivaa kirkollisiin toimituksiin pyhitetyissä tiloissa. Tilojen käytöstä päättää seurakunta. Mainitsemillaan perusteilla HAO katsoi, että asiassa syntynyt syrjintäolettama oli yhdenvertaisuuslain 11 §:n nojalla kumoutunut. Asiassa todetun perusteella HAO katsoi, ettei Suomen evankelisluterilaisen kirkon piispainkokouksen sakraalitilojen käyttöä koskevassa vuonna 2005 annetussa ohjeistuksessa tai vuonna 2012 annetussa suosituksessa ole ollut kyse syrjinnästä. Valituksenalaista päätöstä ei ollut syytä muuttaa. (Ei lainvoim. 9.3.2020)
- Uutiset
6.3.2020 10.29
KHO jätti tukimatta sille tehdyn kirjoituksen "Kantelu X:n tuomiokapitulin toiminnasta luottamushenkilön jääväämisessä”A oli kirjelmässään esittänyt käsityksensä siitä, että hänet oli virheellisesti suljettu pois asian käsittelystä tuomiokapitulissa, minkä lisäksi hän oli esittänyt, että eräät muutkin henkilöt olivat olleet mahdollisesti esteellisiä ottamaan osaa asian käsittelyyn. A:n kirjelmässä esitettyjen, esteellisyyttä koskevien hallintokantelun luonteisten vaatimusten tutkiminen ei kuulunut KHO:n toimivaltaan, kun otettiin huomioon KHO:sta annetun lain 2 § ja hallintolain 53 a §. - Uutiset
20.12.2019 12.46
KHO:n ratkaisu ortodoksisen kirkon seurakunnanneuvoston jäsenten erottamisestaOrtodoksinen kirkko – Seurakunnanvaltuuston toimivalta – Seurakunnanneuvoston jäsenten erottaminen
- Uutiset
15.11.2019 12.30
Kirkkoherran valinnassa olisi tullut toimittaa suljettu lippuäänestysKirkkovaltuustojen yhteinen kokous oli päättänyt valita seurakuntien yhteiseen kirkkoherran virkaan yksimielisesti viran ainoan hakijan, seurakuntien yhteisen vt. kirkkoherran. Koska vaalia ei ollut valittajan vaatimuksesta huolimatta toimitettu suljetuin lipuin, vaalin toimittamisessa oli tapahtunut menettelyvirhe. Kirkkovaltuustojen yhteisen kokouksen päätös oli valittajan valituksessa esittämällä perusteella syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Päätös oli näin ollen kumottava. (Ei lainvoim. 15.11.2019)
- Uutiset
11.11.2019 11.26
Kohua ja väärinkäsityksiä aiheuttanut apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu koulujen uskonnollisista juhlista julkaistu verkossa – lue myös aiheesta annettuja kommenttejaApulaisoikeusasiamies totesi muun muassa, että kaupungilla on opetuksen järjestäjänä kokonaisvastuu huolehtia siitä, että sen kaikissa kouluissa myös käytännössä noudatetaan perusopetuksen järjestämisestä annettuja säädöksiä, määräyksiä ja ohjeita.
- Uutiset
8.11.2019 9.26
Kirkolliskokous: Yksi kirkkoon kuuluva kummi riittää kastettavalle jatkossaKirkolliskokous päätti istunnossaan 7. marraskuuta, että jatkossa kastettavalla tulee olla aiemman kahden kummin sijaan ainakin yksi kummi, joka on konfirmoitu ja evankelis-luterilaista uskoa tunnustavan kirkon jäsen. Kummien vähimmäismäärän muutoksen taustalla on ajatus helpottaa kastejärjestelyjä perheissä ja madaltaa kynnystä kastaa lapsi tai aikuinen kirkon jäseneksi. Päätös palvelee erityisesti niitä perheitä, joissa kummien löytäminen on vaikeaa. Kokous päätti myös muun muassa kirkon hallinnon keventämisestä.
- Uutiset
7.11.2019 11.45
Vierashuoneessa OTT, lehtori Riitta Ollila: Onko vastuu verkkojulkaisuista taannehtiva – Päivi Räsäsen tapausValtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen päätös 4.11.2019 jatkaa esitutkintaa kansanedustaja Päivi Räsäsen vuonna 2004 julkaistusta pamflettikirjoituksesta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi” nostaa esiin kysymyksen, onko vastuu verkossa julkaistuista kirjoituksista jatkuva ja taannehtiva? Valtakunnansyyttäjä perustelee ratkaisua sillä, että syyteoikeus ei vanhene niin kauan kuin julkaisu on saatavilla verkossa. Voiko raamatun siteeraaminen tai miehen ja naisen välisen perinteisen avioliittokäsityksen puoltaminen olla kiihottamista kansanryhmää kohtaan? Seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvaa kiihottamista kansanryhmää kohtaan joudutaan arvioimaan perustuslain ja ihmisoikeussopimuksissa turvatun uskonnonvapauden, sananvapauden sekä ihmisarvon kunnioittamisen välisenä punnintana, kirjoittaa OTT Riitta Ollila Edilexin Vierashuoneessa.
- Uutiset
10.10.2019 10.30
Kunniaväkivaltaa - tytärtään ja tämän poikaystävää kohti autolla ajanut mies tuomittiin yli kahden vuoden vankeusrangaistukseen ja vahingonkorvauksiin - syyte tapon yrityksestä hylättiinEnsisijainen syyte tapon yrityksestä oli hylätty, koska asiassa mainituin tavoin surmaamiseen tähtäävää tarkoitustahallisuutta ei ollut näytetty olleen käsillä ja koska myöskään sitä koskevan alimmanasteisen todennäköisyystahallisuuden käsilläoloon ei ollut näytetty riittäviä perusteita, koska vallinneissa olosuhteissa ajovauhdin ja paikan huomioon ottaen kuolema ei ollut betonimuurin läheisyydestä huolimatta ollut niin todennäköinen seuraus vastaajan menettelystä, että hänen syykseen olisi voitu lukea tapon yritys. Vastaajan syyksi oli siten (syytekohdan 6 osalta) luettava törkeän pahoinpitelyn yritys syyttäjän toissijaisen syytteen mukaisesti. KO tuomitsi vastaajan törkeän pahoinpitelyn yrityksen lisäksi myös kolmesta pahoinpitelyistä, yhdestä pahoinpitelyn yrityksestä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta 2 v 4 kk vankeusrangaistukseen ja 4 050 euron vahingonkorvauksiin asianomistajille. (Vailla lainvoimaa 10.10.2019)
- Uutiset
20.9.2019 9.08
Ilmoitus uskontoon perustuvista rukoushetkistä ja tarve niiden huomioimisesta työajan sijoittelussa johti työsopimuksen allekirjoittamatta jättämiseen - Helsingin käräjäoikeuden tuomio työsyrjinnästäTehtävään valittu A oli työsopimuksen allekirjoitustilaisuudeksi sovitussa tapaamisessa kertonut, että hän tarvitsee työpäivän aikana islamin uskontoonsa kuuluvia rukoushetkiä varten vapaata perjantaisin tunnin talviaikaan klo 12.00-13.00 ja kesäaikaan 13.00-14.00 ja muina päivinä noin viisi minuuttia. Kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamisjohtaja oli päättänyt, ettei työsopimusta allekirjoiteta tilaisuudessa. Kysymys oli siitä, olivatko kaupungin asuntotuotantotoimiston rakennuttamisjohtaja ja toimitusjohtaja syyllistyneet rangaistavaan työsyrjintään ja HR-vastaava avunantoon työsyrjintään syytteen teonkuvauksessa kuvatulla menettelyllään ja toimitusjohtaja virkavelvollisuuden rikkomiseen. Kysymys oli siitä, oliko rakennuttamisjohtajalla ollut painava syy jättää työsopimus allekirjoittamatta selvittääkseen asiaa ja jättääkseen asian virastopäällikön ratkaistavaksi ja oliko rakennuttamisjohtajalla ollut toimivaltainen toimitusjohtajan palattua hoitamaan virkaansa päättämään alaisensa palkkaamisesta ja tämän työehdoista. (Vailla lainvoimaa 20.9.2019)
- Uutiset
18.9.2019 8.15
Kirkkohallitus esittää: Kastettavalle lapselle riittää jatkossa yksi kummiKirkkohallitus päätti 17.9.2019 istunnossaan esittää marraskuun kirkolliskokoukselle, että kastettavalle lapselle riittää yksi kummi, joka on evankelis-luterilaisen kirkon konfirmoitu jäsen. Esitys edellyttää muutosta kirkkojärjestykseen.
- Uutiset
13.9.2019 10.06
Vantaan seurakuntayhtymä voitti tonttivuokrariidan Lehtisaaren tonteistaHelsingin käräjäoikeus antoi perjantaina 13.9.2019 tuomiot yhdeksässä asiassa, jotka koskevat Helsingin Lehtisaaressa sijaitsevien Vantaan seurakuntayhtymän omistamien tonttien vuokrasopimuksia. Käräjäoikeus hylkäsi asunto-osakeyhtiöiden kanteet. (Vailla lainvoimaa 13.9.2019) - Uutiset
11.9.2019 8.30
Oikeuskansleri STM:n joulukirkosta: Ministeriön oltava neutraali uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisessäOikeuskansleri katsoi, että valtiovallan edustajien olisi oikeudellisesti perustellumpaa pidättäytyä järjestämästä henkilökunnalle tarkoitettuja uskonnollisia tilaisuuksia työaikana tai olla muutoin myötävaikuttamassa tällaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Perinteiden noudattaminen on sinänsä arvokasta, mutta viranomaisten toiminnassa asiaa on tarkasteltava ensisijaisesti perus- ja ihmisoikeuksien täysimääräisen toteutumisen näkökulmasta. Julkisen vallan on turvattava uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden toteutuminen. Oikeuskansleri saattoi näkemyksensä STM:n tietoon.
- Uutiset
4.9.2019 11.36
Yhdenvertaisuusvaltuutettu: burkinit tulisi sallia uimahalleissaYhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee, että kaikki uimahallit sallivat burkinien käytön. Valtuutettu suosittelee myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Valtuutetun mukaan on tärkeää, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus päästä yhdenvertaisesti uimahalleihin.
- Uutiset
27.8.2019 8.00
Virkamies ei suostunut vihkimään samaa sukupuolta olevaa paria - yhdenvertaisuusvaltuutettu edisti sovintoa AhvenanmaallaSuomen yhdenvertaisuusvaltuutetulla on mandaatti käsitellä Ahvenanmaalla tapahtuneita syrjintätapauksia, jotka koskevat valtion viranomaisia ja muita tahoja, jotka kuuluvat valtion toimivaltaan. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on vastikään edistänyt sovintoa tapauksessa, jossa valtion virasto Ahvenanmaalla syrji samaa sukupuolta olevaa paria.
- Uutiset
12.8.2019 8.33
Entisten maaorjien oikeudet eivät toteudu Nepalin maaseudullaVuosisatoja vanha velkaorjuuden perinne katkaistiin Nepalissa yli kymmenen vuotta sitten. Velkatyösuhteen päättyminen jätti monet perheet tyhjän päälle ilman omaa maata, koulutusta tai toimeentuloa.
- Uutiset
27.6.2019 10.29
Erimielinen hallinto-oikeus poisti samaa sukupuolta vihkineelle papille annetun varoituksenAsian epäselvään ja sääntelemättömään tilaan nähden HAO katsoi, ettei pappi ollut toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta vihkiessään samaa sukupuolta olevan parin avioliittoon eikä tuomiokapituli ollut voinut antaa hänelle varoitusta. Tuomiokapitulin päätökset oli lainvastaisina kumottava. HAO:n vähemmistöön jäänyt jäsen puolestaan katsoi, että tuomiokapitulilla oli ollut oikeus antaa asiassa kirjallinen varoitus. Ään. 2-1. (Ei lainvoim. 27.6.2019)
- Uutiset
21.5.2019 8.03
Väitös: Kirkkoturvatoiminta haastaa käsityksen suomalaisesta oikeus- ja hyvinvointivaltiostaLähi-idän kriisejä seurannut voimakas turvapaikanhakijoiden lukumäärän kasvu on haastanut eurooppalaisia yhteiskuntia erityisesti viime vuosien aikana. Euroopan valtiot ovat systemaattisesti vastanneet kriisiin kiristämällä turvapaikan saamisen kriteerejä sekä heikentämällä pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja paperittomiksi päätyneiden asemaa. Kriisin seurauksena erilaiset kansalaisyhteiskunnan toimijat, mukaan lukien eri kirkkokuntien seurakunnat, ovat tukeneet ja auttaneet eri tilanteissa olevia maahanmuuttajia myös Suomessa. Osassa tilanteista seurakunnat ovat katsoneet, että kielteinen turvapaikka- tai karkotuspäätös on ollut kyseenalainen tai epäinhimillinen. Tällöin seurakunnat ovat voineet ottaa Suomesta turvaa hakevan kirkkoturvaan, jolla on pyritty estämään karkotus maasta. Kirkkoturvalla ei ole varsinaista lainvoimaa, mutta sen avulla seurakunta pyrkii nimenomaisesti kansallisen ja kansainvälisen lain toteutumiseen turvatun kohdalla. Yhteiskuntatieteiden maisteri Talvikki Ahonen tarkastelee väitöskirjatutkimuksessaan suomalaisen haastattelu- ja media-aineiston valossa kirkkoturvatilanteissa mukana olevien toimijoiden välisiä suhteita ja jännitteitä.
- Uutiset
18.4.2019 9.48
Hovioikeus: Vainajan elinaikana ilmaisemalle toiveelle hautaamisen paikasta ei voitu antaa muistisairauden vuoksi merkitystäHelsingin hovioikeus pysytti KO:n tuomion, jonka mukaan Helsingissä viimeiset vuotensa asuneen henkilön (s. 1928 ja k. 2018) hautaaminen määrättiin tapahtuvaksi vainajan aikaisemmalle pitkäaikaiselle kotipaikkakunnalle Rovaniemelle. (Vailla lainvoimaa 18.4.2019)
- Uutiset
29.3.2019 11.50
Huhtikuussa 2019 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaHuhtikuussa 2019 tulee voimaan lukuisia säädöksiä ja säädösmuutoksia, muun muassa:
- Äitiyslaki siihen liittyvine säädöksineen tulee voimaan 1.4.2019
- Asumisperusteista sosiaaliturvaa koskeva lainsäädäntökokonaisuus tulee voimaan 1.4.2019
- Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta astuu voimaan 1.4.2019
- Sähköiset rahtikirjat käyttöön 11.4.2019 voimaan tulevalla tiekuljetussopimuslain muutoksella
- Jehovan todistajien vapautuslaki kumotaan 1.4.2019 alkaen - Uutiset
22.3.2019 10.45
Punkalaitumen seurakunta voitti syrjintäjutun käräjäoikeudessaPirkanmaan KO:sa on käsitelty kannetta, jossa kausityöntekijän tehtävään valitsematta jäänyt hakija vaati seurakunnalta korvauksia sekä tasa-arvolain että yhdenvertaisuuslain perusteella, kummankin lain rikkomisesta 15 000 euroa eli yhteensä 30 000 euroa. Kantajana ollut mies katsoi olleensa tehtävään palkattua naispuolista hakijaa ansioituneempi. Lisäksi hän väitti, että syynä hänen syrjäyttämiseensä olivat sukupuolisen syrjinnän lisäksi aiemmat palkkaerimielisyydet ja se, että hän ei ollut kirkon jäsen. Kanne hylättiin sekä tasa-arvolain että yhdenvertaisuuslain osalta, ja kantaja velvoitettiin korvaamaan seurakunnan oikeudenkäyntikulut. (Vailla lainvoimaa 22.3.2019)
- Uutiset
4.3.2019 9.00
Hallinto-oikeus jätti vahvistamatta sille alistetun päätöksen vangin tahdosta riippumattoman sairaalahoidon jatkamisestaHAO totesi, että X oli virkasuhteessa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin, mutta hän oli työskennellyt pitkään ja ilmeisen säännöllisesti päivystäjänä ja psykiatrisissa hoitotehtävissä Psykiatrisessa vankisairaalassa. HAO katsoi, ettei lääkäri X ollut näissä olosuhteissa antaessaan lausunnon A:n tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon tarpeesta ollut Psykiatriseen vankisairaalaan nähden mielenterveyslain tarkoittamalla tavalla ulkopuolisen, riippumattoman lääkärin asemassa.
- Uutiset
25.2.2019 15.19
Hallinto-oikeus jätti tutkimatta samaa sukupuolta olevia pareja vihkineelle pastorille annetusta moitteesta tehdyn valituksenKun otettiin huomioon, että pastorille ei ollut määrätty kirkkolain 5 luvun 3 §:n 3 momentissa tarkoitettua seuraamusta, tuomiokapitulin päätöksessä oli kyse lähinnä huomautukseen rinnastettavasta kehotuksesta vastaisen varalle. Päätöksestä ei voitu myöskään katsoa aiheutuvan välittömiä vaikutuksia pastorin oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen. Näihin seikkoihin nähden HAO katsoi, ettei kyseessä ollut kirkkolain 5 luvun 3 §:ssä tarkoitettu valituskelpoinen päätös, vaan päätös rinnastuu kirkkolain 24 luvun 5 §:ssä tarkoitettuun valmisteluun, johon ei voi hakea muutosta oikaisuvaatimuksin eikä valittamalla. Valitus oli tämän vuoksi jätettävä tutkimatta. Kun otettiin huomioon hallintolainkäyttölain 74 §:ssä säädetty ja hallinto-oikeuden ratkaisu sekä se, että tuomiokapitulin päätöksessä 21.3.2018 oli ilmoitettu valituskiellosta, ei ollut kohtuutonta, että pastori sai pitää hänelle aiheutuneet oikeudenkäyntikulut vahinkonaan. (Ei lainvoim. 25.2.2019)
- Uutiset
6.2.2019 10.59
Suomessa 650-3000 silpomisuhan alla olevaa tyttöä - uusi toimintaohjelma estämään tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomistaToimintaohjelma suosittaa toimia, joiden avulla silpomisperinnettä voidaan estää ja auttaa sen läpikäyneitä tyttöjä ja naisia. Toimet on tarkoitettu niin kunnille, päättäjille, ammattilaisille, järjestöille, perinnettä harjoittavien yhteisöjen jäsenille kuin muille asian kanssa tekemisissä oleville. Lähitulevaisuuden tavoitteena on, että Suomessa asuvia ja oleskelevia tyttöjä ei silvota eikä lähetetä Suomesta ulkomaille silvottavaksi.
- Uutiset
5.2.2019 11.00
KHO:n palauttama hallinto-oikeuden päätös muuttui suullisen käsittelyn jälkeen - kirkkoherran virkasuhteen irtisanomiseen oli asiaa kokonaisuutena arvioiden ollut kirkkolain 6 luvun 50 §:ssä tarkoitettu asiallinen ja painava syyKHO oli palauttanut jutun HAO:een. HAO katsoi suullisen käsittelyn pidettyään, että työnantaja oli voinut katsoa työyhteisöongelmien ja työntekijöiden kuormittuneisuuden aiheutuneen pääosin A:n toiminnasta esimiehenä. Varoituksen antamisen ja irtisanomisen edellytysten katsottiin täyttyneen. A:lla oli oikeus oikeudenkäynnin viivästymisestä KHO:ssa yhden vuoden viivästymistä vastaavaan 1 500 euron hyvitykseen. HAO katsoi asian luonne ja erityinen merkitys A:lle sekä siihen nähden pitkä kokonaiskäsittelyaika (4 v ja 7 kk) huomioon ottaen, että hyvityksen määrää oli lisäksi korotettava 1 000 eurolla. (Ei lainvoim. 5.2.2019)
- Uutiset
22.1.2019 13.49
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu uskontoon perustuvasta syrjinnästä työelämässäKansallinen lainsäädäntö, jonka nojalla yhtäältä pitkäperjantai on vapaapäivä ainoastaan sellaisille työntekijöille, jotka ovat tiettyjen kristillisten kirkkojen jäseniä, ja jonka nojalla toisaalta ainoastaan näillä työntekijöillä on oikeus, jos he joutuvat työskentelemään kyseisenä päivänä, pitkäperjantaina tehdystä työstä palkan lisäksi maksettavaan korvaukseen, merkitsee uskontoon perustuvaa välitöntä syrjintää.
- Uutiset
30.11.2018 9.30
Erimielinen hovioikeus velvoitti ortodoksisen seurakunnan suorittamaan rikosepäilyn kohteena olleelle ja toimituskieltoon asetetulle kirkkoherralle vahingonkorvauksena saamatta jääneen palkan - käräjäoikeuden tuomio kumottiinKoska seurakunta oli laiminlyönyt työsuhteesta johtuvia velvollisuuksiaan jättämällä muun työn tarjoamismahdollisuutensa selvittämättä, oli se TSL 12 luvun 1 §:n 1 momentin nojalla velvollinen korvaamaan valittajalle aiheutuneena vahinkona saamatta jääneen työansion. KO:n tuomio kumottiin. Seurakunta velvoitettiin suorittamaan valittajalle TSL 12 luvun 1 §:n 1 momentin nojalla vahingonkorvauksena saamatta jäänyt palkka ja lomakorvaus. Valittaja vapautettiin velvollisuudesta suorittaa korvausta seurakunnalle oikeudenkäyntikuluista KO:ssa 21.856,43 euroa. Seurakunta velvoitettiin suorittamaan valittajalle korvaukseksi oikeudenkäyntikuluista HO:ssa omavastuuosuuden määrä. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos hyväksyi pääasiaratkaisun osalta KO:n tuomion perustelut ja katsoi, ettei asiassa ollut ilmennyt aihetta KO:n ratkaisun lopputuloksen muuttamiseen. (Vailla lainvoimaa 30.11.2018)
- Uutiset
28.11.2018 8.37
Itä-Suomen AVI myönsi luvan vuoden 1918 sodan taisteluiden vainajien siirtämiseen Vierumäeltä Heinolan hautausmaalleItä-Suomen aluehallintovirasto on 27.11.2018 tehnyt myönteisen päätöksen Versowood Oy:n ja Heinolan kaupungin yhteiseen hakemukseen siirtää Versowood Oy:n Vierumäen teollisuusalueelle haudatut vuoden 1918 sodan taisteluiden vainajat Heinolan seurakunnan hautausmaalle. Aluehallintovirasto on myöntänyt luvan siirtää haudatut vainajat Heinolan kaupungin ja Versowood Oy:n omistamilla kiinteistöillä sijaitsevalta alueelta Heinolan seurakunnan Heinolan hautausmaalle osastolle no 3 punaisten yhteishautaan tai mahdollisten omaisten esittämään paikkaan. - Uutiset
14.11.2018 14.16
Unionin tuomioistuin: SEUT 49 artikla on esteenä kansalliselle säännöstölle, jolla kielletään kokonaan tuhkauurnien säilyttämiseen liittyvä voittoa tavoitteleva toimintaSEUT 49 artikla on esteenä kansalliselle säännöstölle, jossa kielletään jopa vainajan nimenomaisesta tahdosta huolimatta tuhkauurnan haltijaa antamasta tämän uurnan säilyttämistä kolmannen tehtäväksi ja jossa hänet velvoitetaan säilyttämään uurna asunnossaan, ellei sitä anneta säilytettäväksi kunnalliselle hautausmaalle, ja jossa lisäksi kielletään kaikki toiminta, jolla tavoitellaan voittoa ja jonka kohteena on tuhkauurnien säilyttäminen millä tahansa perusteella ja minkä tahansa ajanjakson ajan, vaikka tämä ei olisi toiminnan yksinomaisena tarkoituksena.
- Uutiset
29.10.2018 10.00
EIT:n jaostoratkaisu sananvapaudesta - profeetta Muhammedista esitetyt lausunnotSananvapautta koskevaa EIS 10 artiklaa ei ollut rikottu itävaltalaisessa tapauksessa, jossa valittaja oli tuomittu uskonnollisten oppien halventamisesta (herabwürdigung religiöser Lehren / disparaging religious doctrines) 480 euron sakkoihin hänen esitettyään seminaareissa (”Perustietoa islamista”) lausuntoja, joissa oli viitattu siihen, että profeetta Muhammedilla oli ollut pedofilisia taipumuksia.
- Uutiset
23.10.2018 15.00
Apulaisoikeusasiamiehen mukaan seurakunnan järjestämään talous- ja velkaneuvontaan liittyy ongelmallisuuttaApulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa ratkaisussaan, että jo pelkästään se, että talous- ja velkaneuvonnasta vastaa seurakunta, saattaa olla esteenä sille, että henkilö kääntyy talous- ja velkaneuvonnan puoleen. Talous- ja velkaneuvonnan puoleen kääntynytkin voi kokea tilanteen kiusalliseksi tai epämukavaksi, mikäli hän edustaa erilaista uskonnollista tai yhteiskunnallista ajatussuuntaa kuin palvelua antava seurakunta. Evankelis-luterilaisen seurakunnan puoleen kääntyminen – siinäkin tilanteessa, ettei talous- ja velkaneuvontaan liity mitään uskonnollisia elementtejä – voi esimerkiksi olla henkilön vakaumuksen vastaista tai vaikeuttaa luottamuksen syntymistä.
- Uutiset
20.9.2018 14.35
Hallitus esittää Jehovan todistajien vapautuslain kumoamistaHallitus antoi 20.9.2018 eduskunnalle esityksen Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa annetun lain kumoamiseksi. Vapautuslaki ehdotetaan kumottavaksi siirtymäaikana siten, että henkilöt, jotka ovat ennen kumoamislain voimaantuloa hakeneet kyseisen lain mukaista lykkäystä palveluksen aloittamiselle, voisivat edelleen kolmen kuukauden kuluessa hakea vapautusta asevelvollisuuden suorittamisesta. Siirtymäajan jälkeen vapautuksia ei enää myönnettäisi.
- Uutiset
12.9.2018 6.00
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu syrjinnästä uskonnon perusteella - johtavassa asemassa olevan katolisen työntekijän irtisanominen tämän avioeron jälkeen solmiman uuden avioliiton perusteellaKirkko tai muu julkinen tai yksityinen organisaatio, jonka eetos perustuu uskontoon tai vakaumukseen ja joka hallinnoi yksityisoikeudellisen pääomayhtiön muodossa toimivaa sairaalaa, ei voi päättää, että sen johtavassa asemassa toimivilta työntekijöiltä edellytetään erilaista vilpittömyyttä ja uskollisuutta sen mukaan, kuuluvatko he uskontokuntaan vai eivät, ilman, että tähän päätökseen voidaan tarvittaessa kohdistaa tehokas tuomioistuinvalvonta sen varmistamiseksi, että tämän direktiivin 4 artiklan 2 kohdassa vahvistetut kriteerit täyttyvät. Toisaalta johtavassa asemassa toimivien työntekijöiden erilainen kohtelu sellaisten vaatimusten osalta, jotka koskevat vilpittömyyttä ja uskollisuutta mainitun eetoksen suhteen, sen mukaan, kuuluvatko he uskontokuntaan vai eivät, on mainitun direktiivin mukainen vain, mikäli kyseessä olevan ammatillisen toiminnan luonteen tai työn suorittamiseen liittyvien yhteyksien vuoksi uskonto tai vakaumus on työtä koskeva, kyseisen kirkon tai organisaation eetokseen perustuva todellinen, perusteltu ja oikeutettu vaatimus, joka on suhteellisuusperiaatteen mukainen, mikä ennakkoratkaisua pyytäneen tuomioistuimen on tarkistettava. Kansallisella tuomioistuimella on velvollisuus varmistaa toimivaltansa rajoissa yksityisille unionin oikeuden yleisistä periaatteista, kuten erityisesti uskontoon tai vakaumukseen perustuvan syrjinnän kiellon periaatteesta, joka on nykyisin vahvistettu EU:n perusoikeuskirjan 21 artiklassa, johtuva oikeussuoja ja taata näistä periaatteista seuraavien oikeuksien täysi vaikutus jättämällä tarpeen vaatiessa soveltamatta kaikkia niiden kanssa ristiriidassa olevia kansallisia säännöksiä.
- Uutiset
31.8.2018 10.09
Hovioikeus tuomitsi Rukousystävät ry:n kaksi toimihenkilöä rahankeräysrikoksestaHelsingin hovioikeus on pääosin pitänyt voimassa käräjäoikeuden tuomion, jolla Rukousystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja sekä yhdistyksen taloushallinnosta vastannut henkilö tuomittiin rahankeräysrikoksesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. He olivat käyttäneet vuosina 2009–2013 yhdistyksen rahankeräyksellä saamia varoja olennaisesti vastoin rahankeräysluvissa asetettuja ehtoja. Varoja oli käytetty puheenjohtajalle maksettuihin palkkoihin ja muihin etuuksiin sekä yhdistyksen taloushallinnosta vastanneen henkilön yritykseltä ostettuihin hallintopalveluihin. (Vailla lainvoimaa 31.8.2018)
- Uutiset
10.7.2018 15.27
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu: Jehovan todistajien kaltainen uskonnollinen yhdyskunta on – yhdessä saarnaamistyötä harjoittavien jäsentensä kanssa – rekisterinpitäjä ovelta ovelle saarnaamistyön yhteydessä kerättyjen henkilötietojen käsittelyn osaltaUnionin tuomioistuin katsoi, että henkilötietojen suojaa koskevan unionin oikeuden perusteella uskonnollista yhdyskuntaa voidaan pitää – yhdessä saarnaamistyötä harjoittavien jäsentensä kanssa – rekisterinpitäjänä henkilötietojen käsittelyn osalta, jota viimeksi mainitut harjoittavat yhdyskunnan organisoiman ja koordinoiman ovelta ovelle saarnaamistyön, johon tämä myös kannustaa, yhteydessä, eikä ole tarpeen, että kyseisellä yhdyskunnalla on oikeus tutustua tietoihin tai että osoitetaan, että se on antanut jäsenilleen kirjallisia ohjeita tai käskyjä, jotka koskevat kyseistä käsittelyä.
- Uutiset
3.7.2018 9.39
Työryhmä ehdottaa Jehovan todistajien asevelvollisuusvapautuslain kumoamistaPuolustusministeriö asetti 6.4.2018 työryhmän, jonka tehtävänä oli arvioida Jehovan todistajien asevelvollisuuden suorittamisesta vapauttamista koskevan lainsäädännön muutostarpeet ja valmistella tarvittaessa ehdotus sääntelyn uudistamiseksi. Työryhmän tehtävänä oli valmistella ehdotus, jolla varmistetaan, että Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vapauttamista koskeva lainsäädäntö täyttää perustuslain vaatimukset. Työryhmän tuli lisäksi varmistaa, ettei ehdotettava sääntelyratkaisu vaaranna yleistä asevelvollisuutta ja Puolustusvoimien kykyä tuottaa Suomen puolustusjärjestelmän edellyttämät sodan ajan joukot. Työryhmä luovutti mietintönsä puolustusministeri Jussi Niinistölle 2.7.2018.
- Uutiset
28.6.2018 11.04
Hallinto-oikeuden ratkaisu kirkon tilojen käytöstäHallinto-oikeus totesi, että kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto voivat yhdessä päättää kirkkojärjestyksen 14 luvun 2 §:n mukaisesti seurakunnan kirkon käytöstä. Näin ollen valituksenalainen päätös ei ollut lainvastainen sillä valituksessa esitetyllä perusteella, että seurakuntaneuvosto olisi ylittänyt toimivaltansa päättäessään kirkon tilojen käytöstä. Päätös ei ollut muutenkaan lainvastainen valituksessa esitetyillä perusteilla. Seurakuntaneuvosto oli voinut hylätä päätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen. Kirkollisvalitusta ei saa tehdä tarkoituksenmukaisuusperusteella. Valitus oli hylättävä. (Vailla lainvoimaa 28.6.2018)
- Uutiset
30.5.2018 9.25
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu: Rituaaliteurastuksia ilman tainnutusta voidaan suorittaa vain hyväksytyssä teurastamossaUnionin tuomioistuin vahvisti, että rituaaliteurastuksia ilman tainnutusta voidaan suorittaa vain hyväksytyssä teurastamossa. Tämä velvollisuus ei loukkaa uskonnonvapautta, koska sen tarkoituksena on yksinomaan organisoida ja ohjata vapautta suorittaa rituaaliteurastuksia siten, että otetaan huomioon eläinten hyvinvoinnin ja eläinten lihan kuluttajien terveyden suojelu
- Uutiset
11.5.2018 10.32
KHO:n ratkaisu kirkkoherran irtisanomisesta ja varoituksen antamisesta - HAO:n päätös kumottiin ja asia palautettiin HAO:eenKHO katsoi, että piispalla oli ollut työnantajan edustajana toimivalta antaa A:lle kirkkolain 6 luvun 26 §:n 3 momentin mukainen varoitus. Varoituksen antamista koskeva toimivalta ei siten kuulunut yksin tuomiokapitulille. Varoitusta oli pidettävä aiempaa kirkkojärjestyksen mukaista huomautusta koskevaa sääntelyä vastaavana työnjohdollisena toimenpiteenä, jolla työnantaja oli kiinnittänyt viranhaltijan huomiota siihen, ettei tämä ollut toiminut virkatehtävien edellyttämällä tavalla. Piispan toimivalta antaa kysymyksessä oleva varoitus vastasi noudatettua hallinnollista käytäntöä. KHO katsoi, että HAO ei ollut voinut esittämillään menettelyllisillä selvittämis-, kuulemis- ja perusteluvelvollisuuden laiminlyöntiä koskevilla perusteilla asiaa aineellisesti arvioimatta päätyä katsomaan, että varoitus ei ollut täyttänyt kirkkolain 6 luvun 26 §:n 3 momentissa varoitukselle asetettuja edellytyksiä ja että varoitukselle ei ollut voitu antaa virkamiesoikeudellista merkitystä A:n irtisanomista koskevassa asiassa. (Ään. perusteluista 3-2) (Huom, ks. Edilex 5.2.2019: KHO:n palauttama hallinto-oikeuden päätös muuttui suullisen käsittelyn jälkeen - kirkkoherran virkasuhteen irtisanomiseen oli asiaa kokonaisuutena arvioiden ollut kirkkolain 6 luvun 50 §:ssä tarkoitettu asiallinen ja painava syy)
- Uutiset
24.4.2018 8.32
Miten perustuslakivaliokunta on linjannut suvivirren laulantaa kouluissa?: Yksittäisen virren laulaminen ei tee koko tilaisuudesta uskonnollistaKäsitellessään oikeuskanslerin kertomusta vuodelta 2012 perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota kertomuskauteen sinänsä liittymättömänä uskonnon ja omantunnon vapauden huomioon ottamiseen koulujen tilaisuuksissa.