Hakutulokset
- Uutiset
22.6.2021 11.52
EUT: Tietosuojaa koskeva unionin oikeus on esteenä Latvian säännöstölle, jossa velvoitetaan liikenneturvallisuusviranomainen saattamaan yleisön saataville tietoja, jotka koskevat kuljettajille tieliikennerikkomuksista määrättyjä liikennerikkomuspisteitäSitä, että mainittu järjestelmä on välttämätön tavoitellun päämäärän, eli liikenneturvallisuuden parantamisen, varmistamiseksi, ei ollut osoitettu.
- Uutiset
22.6.2021 10.45
Apulaisoikeusasiamies: Business Finlandin selvitys valtiontuen myöntämisen edellytyksistä oli lainvastainenSOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry (jäljempänä SOSTE) pyysi valtioneuvoston oikeuskansleria selvittämään, onko Business Finland menetellyt oikein sulkiessaan kategorisesti kaikki yhdistykset ja säätiöt, mukaan lukien taloudellista toimintaa harjoittavat, ”koronatukien” ulkopuolelle. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti siirsi asian oikeusasiamiehen käsiteltäväksi 29.5.2020. Asiassa oli kysymys Innovaatiorahoituskeskus Business Finland Oy:n myöntämien häiriörahoitustukien myöntämiselle asetettujen tuen saajatahoja koskeneen edellytyksen lainmukaisuudesta hyvän hallinnon oikeusperiaatteiden ja valtiontukia koskevan sääntelyn kannalta.
- Uutiset
22.6.2021 8.23
Kansallinen perusoikeusbarometri tuo esiin näkemysten ja kokemusten eroja ja yhteneväisyyksiäTiistaina (22.6.) julkaistun ensimmäisen kansallisen perusoikeusbarometrin tulosten mukaan suomalaisilla on myönteinen näkemys ihmisoikeuksista ja niiden toteutumisen takaaminen koetaan tärkeänä rakennettaessa reilumpaa yhteiskuntaa Suomessa. Toisaalta tulokset tekevät näkyväksi myös eroavaisuuksia eri väestöryhmien välillä.
- Uutiset
21.6.2021 12.15
Koronapandemia ja ikääntyneet – kooste hankkeista, tutkimuksista, raporteista ja valvonnastaIhmisoikeuskeskuksen raportti kokoaa yhteen ikääntyneitä ja koronapandemiaa käsitteleviä hankkeita, tutkimuksia, raportteja ja valvontahavaintoja. Koosteen tavoitteena on tarjota kattavasti tietoa teemasta jatkohyödyntämistä varten.
- Uutiset
21.6.2021 11.50
Vierashuoneessa OTM, tohtorikoulutettava Satu Pentikäinen ja professori Anssi Keinänen: Mallia Australiasta kotimaisen lainsäädännön jälkiarviointijärjestelmän kehittämiseenPääministeri Marinin hallituksen ohjelmassa "Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta” on kirjaus valtioneuvostotasoisen lainsäädännön jälkiarviointijärjestelmän luomisesta. Lainsäädännön arviointineuvosto on muutama vuosi sitten tehnyt aloitteen arviointijärjestelmän kehittämisestä ja aiheesta on tehty myöskin valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan selvitys. OECD:n vertailuiden mukaan suomalainen jälkiarviointijärjestelmä on heikko. Jälkiarviointijärjestelmän luominen on siten ajankohtainen puheenaihe, jonka kehittämisessä on syytä huomioida myös kansainväliset kokemukset.Avoin uutinen
- Uutiset
18.6.2021 8.32
EIT jätti tutkittavaksi ottamatta Suomea koskevan valituksenEIT antoi torstaina (17.6.) päätöksen, jolla se jätti tutkittavaksi ottamatta (inadmissible) Suomea koskevan valituksen katsottuaan, että EIS:n määräykset eivät soveltuneet valitukseen ja että valittaja ei ollut turvautunut kaikkiin kotimaisiin oikeussuojakeinoihin.
- Uutiset
18.6.2021 7.33
Oikeusasiamiehen toimintakertomus vuodelta 2020Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen luovutti torstaina 17.6. toimintakertomuksensa vuodelta 2020 eduskunnan puhemies Anu Vehviläiselle. Vuonna 2020 kanteluita saapui edellisvuoden tavoin ennätysmäärä, yhteensä 7.059. Tämä on noin 800 (13 %) enemmän kuin vuonna 2019 (6.267).
- Uutiset
17.6.2021 11.44
Vierashuoneessa oikeustieteen tohtori, asianajaja Janne Juusela: Miksi Suomeen tarvitaan perustuslakituomioistuin?Suomen perustuslain valvontajärjestelmä pitäisi uudistaa vastaamaan oikeusvaltioperiaatteen vaatimuksia. Perustuslakivalvonta tulisi muuttaa rakenteellisesti ja institutionaalisesti siten, että valvonnan ylin toimivalta siirretään uudelle perustuslakituomioistuimelle. Perustuslakituomioistuimen perustamisen vaihtoehtona on korkeimpien oikeuksien yhdistäminen ja perustuslakijaoston perustaminen sen yhteyteen. Perustuslakituomioistuimen myötä ennakkovalvonnasta tulisi nykyistä systemaattisempaa ja kattavampaa. Ennakkovalvonnasta tulisi myös nykyistä oikeudellisempaa ja siten ennustettavampaa. Perustuslaillisen valvonnan ylimpänä auktoriteettina perustuslakituomioistuin tehostaisi merkittävästi perustuslain ja perusoikeuksien toteutumisen jälkivalvontaa.Avoin uutinen
- Uutiset
16.6.2021 14.23
Helsingin yliopisto: Tulevaisuuden älykaupunki ei synny ilman oikeusosaamista – laki ei saa olla hidasteenaÄlykäs teknologia luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja parempia palveluita kansalaisille. Mutta teknologian käyttöönotto kaupunkiympäristössä edellyttää juridista tasapainottelua, sillä vastaavista soveltamistilanteista ei ole vielä oikeuskäytäntöä.
- Uutiset
15.6.2021 13.23
Ihmisoikeuskeskus: Euroopan unionin perusoikeusviraston (FRA) vuoden 2021 perusoikeusraportti on julkaistuPerusoikeusraportissa kuvataan pandemian laaja-alaisia vaikutuksia oikeuksiin ja ehdotetaan parhaita tapoja puuttua eriarvoisuuden lisääntymiseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen kohdistuviin uhkiin.
- Uutiset
15.6.2021 10.30
Apulaisoikeuskanslerin sijainen saattoi korkeimman oikeuden tietoon käsityksensä sen virheellisestä menettelystä toimituskirjan laatimisessaToimituskirja ei ollut sisältänyt asian ratkaisseen oikeusneuvoksen nimeä, vaikka se olisi korkeimman oikeuden työjärjestyksen mukaan tullut toimituskirjaan merkitä.
- Uutiset
15.6.2021 8.20
Covid-todistusta koskevaa asetusta sovelletaan 12 kuukauden ajan 1. heinäkuuta 2021 alkaenEU:n kolmen keskeisen toimielimen johtajat eli Euroopan parlamentin puhemies sekä EU:n neuvoston ja Euroopan komission puheenjohtajat allekirjoittivat maanantaina (14.6.) EU:n digitaalista covid-todistusta koskevan asetuksen. Tämä tarkoittaa, että siihen liittyvä lainsäädäntöprosessi on nyt päättynyt. Parlamentti hyväksyi EU:n digitaalisen covid-todistuksen 9. kesäkuuta 2021.
- Uutiset
14.6.2021 15.30
Apulaisoikeusasiamies: Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi menetteli virheellisesti kriisimajoituksen järjestämisessäKantelija arvosteli Helsingin kaupungin toimintaa kriisimajoituksen järjestämisessä. Kantelija oli alaikäisen lapsensa kanssa asunnoton, koska vuokra-asunto oli asuinkelvoton kosteusvaurion vuoksi. Kantelun mukaan lastensuojelu ei antanut apua, eikä aikuissosiaalityö joustanut. Kriisiasunnon vuokraa nostettiin jälkikäteen. AOA antoi Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalle vastaisen varalle huomautuksen kohdassa 3.7.2 toteamistaan menettelyyn liittyvistä virheistä. Päätös lähetettiin tiedoksi kaupungille. AOA saattoi myös päätöksen kohdassa 3.7.1 esittämänsä käsityksen menettelyn virheellisyydestä Helsingin kaupungin tietoon. Samalla AOA kiinnitti vakavaa huomiota siihen, että päätöksessä mainitut rakenteelliset ongelmat korjataan.
- Uutiset
14.6.2021 8.28
Hallinto-oikeus: ELY-keskus oli voinut kieltää tienvarsimainoksen sijoittamisen liikenneturvallisuuden vuoksi – omaisuudensuoja ei edellyttänyt arvioimaan asiaa toisinPirkanmaan ELY-keskus oli liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain 52 §:n mukaisen tapauskohtaisen kokonaisharkinnan perusteella voinut katsoa, että eritasoliittymään rampin liittymäalueen kohdalle ja samalla määräyksessä määriteltyä vähimmäisetäisyyttä lähemmäksi liikenteen ohjauslaitteista sijoitettu mainos ei täyttänyt pykälässä säädettyjä vaatimuksia. ELY-keskus oli näin ollen voinut kieltää ilmoituksen mukaisen tienvarsimainoksen sijoittamisen. Asiaa ei ollut arvioitava toisin valituksessa esitettyjen omaisuudensuojaa koskevien seikkojen perusteella. Valituksenalaista päätöstä ei ollut syytä muuttaa. (Vailla lainvoimaa 14.6.2021)
- Uutiset
11.6.2021 13.25
Ihmisoikeuskeskuksen selvitys perustuslain 106 §:n etusijasäännöksestä ja ilmeisen ristiriidan vaatimuksestaIhmisoikeuskeskuksen julkaisu "Perustuslain 106 §:n etusijasäännös ja ilmeisen ristiriidan vaatimus – onko aika kypsä muutokselle?" käsittelee perustuslain 106 §:n etusijasäännökseen liittyviä muutostarpeita, jotka liittyvät ilmeisyyden vaatimukseen. Selvityksessä on tutkittu tuomioistuinten ratkaisuja, joissa tuomioistuin on lainvoimaisesti todennut ilmeisen ristiriidan perustuslain ja lain säännöksen soveltamisen välillä. Selvityksessä on esitelty ratkaisuista esiin nousevia havaintoja, kuten että kaikki ratkaisut koskevat perusoikeuksia, puolet ratkaisuista ovat äänestysratkaisuja ja että ratkaisujen määrä on varsin harvalukuinen. Selvityksessä on käsitelty myös vuonna 2011 voimaan tulleen perustuslain muutoksen valmistelun yhteydessä esitettyjä kantoja sekä oikeuskirjallisuudessa esitettyjä näkemyksiä ilmeisyyden vaatimuksen tarpeellisuudesta ja perusteltavuudesta.
- Uutiset
10.6.2021 10.45
Oikeusasiamies: Pyörätuolilla pääsee entistä useammin äänestämään esteettömästiOA Petri Jääskeläisen määräyksestä kaksi oikeusasiamiehen kanslian virkamiestä teki 31.5. ja 1.6. ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia kahdeksan eri kunnan kuntavaalien ennakkoäänestyspaikkaan Etelä-Suomen alueella. Tarkastusten tavoitteena oli selvittää äänestyspaikkojen esteettömyyttä, vaalisalaisuuden turvaamista ja äänestysjärjestelyjä. Tarkastuksilla arvioitiin myös koronasta johtuvien poikkeusjärjestelyjen sujuvuutta äänestyspaikoilla. Tarkastuksen toimittajista toinen liikkui pyörätuolilla.
- Uutiset
10.6.2021 7.55
Hallinnon automaattisen päätöksenteon käyttöalaa ja läpinäkyvyyttä koskevista säännösluonnoksista voi lausua 20. elokuuta 2021 saakkaLausuntopyynnöllä pyritään saamaan lausunnonantajien arvioita siitä, miten nyt laaditut säännösluonnokset soveltuisivat käytännössä hallinnon automaattiseen päätöksentekoon. Työryhmä käyttää saatuja tietoja käyttöala- ja läpinäkyvyyssäännösten kehittämiseen. Työryhmän mietinnöstä järjestetään erillinen lausuntokierros keväällä 2022.
- Uutiset
9.6.2021 13.35
Apulaisoikeusasiamies: Lastensuojelun jälkihuollossa meneteltiin lainvastaisestiAOA esitti harkittavaksi, miten kantelijalle voitaisiin hyvittää tapahtuneet oikeudenloukkaukset.
- Uutiset
9.6.2021 13.08
Unionin yleiseltä tuomioistuimelta kaksi ratkaisua valtiontuesta (Saksa)1. EUYT kumosi komission päätöksen, jossa todettiin, ettei pantin perimättä jättäminen tiettyjen sellaisten juomien pakkauksista, joita Saksan rajaseudulla sijaitsevat kaupat myyvät asiakkaille, joiden kotipaikka on Tanskassa, ole valtiontuki.
2. EUYT kumosi perustelujen riittämättömyyden vuoksi komission päätöksen, jolla hyväksyttiin Saksan valtiontuki Condor Flugdienst -lentoyhtiölle. - Uutiset
9.6.2021 12.30
Apulaisoikeusasiamies: Kuntoutuksen järjestämisessä meneteltiin lainvastaisestiAOA saattoi asiassa (kohdissa 3.3.1, 3.3.2 ja 3.3.3.) esittämänsä käsitykset menettelyn lainvastaisuudesta kaupungin tietoon. - Uutiset
9.6.2021 10.00
Tulehdussairauden takia hoitoon lähetetty liikuntakyvytön 13-vuotias lapsi joutui odottamaan 6 tuntia sairaalan päivystystiloissa - apulaisoikeusasiamieheltä huomautus lainvastaisesta menettelystäAOA totesi, että lapsen kohdalla 6 tunnin odotusaika päivystyksessä oli viivästyksen syistä riippumatta kohtuuttoman pitkä. Näin pitkä odotusaika ei ole potilaslain 3 §:ssä säädetyn laadultaan hyvän terveyden- ja sairaanhoidon mukaista eikä hallintolain 7 §:ssä säädetyn palveluperiaatteen mukaista. Kohtuuttoman pitkästä odotusajasta johtui, että myös lapsen oikeus PL 19 §:n 1 momentissa turvattuun välttämättömään huolenpitoon ja PL 19 §:n 3 momentissa turvattuihin riittäviin terveyspalveluihin viivästyivät. AOA antoi HUS:lle ja Porvoon sairaanhoitoalueelle huomautuksen vastaisen varalle asiassa (kohdassa 3.3) selostetusta lainvastaisesta menettelystä.
- Uutiset
9.6.2021 8.40
Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan ruuhkautuminen vaarantaa vakavasti potilaiden oikeuksia - apulaisoikeusasiamieheltä huomautus lainvastaisesta menettelystäAOA:n saamien tietojen perusteella sukupuolen muuttamiseen tähtäävä tutkimus on ruuhkautunut tavalla, joka vaarantaa vakavasti kyseessä olevien potilaiden oikeuksia. HUS:n selvityksen perusteella se pitää itse vaikutusmahdollisuuksiaan resurssikysymyksistä aiheutuvien ongelmien korjaamiseen rajallisina eikä näe esimerkiksi toimintojen uudelleenorganisoinnin tuovan ratkaisua resurssiongelmiin. Tässä tilanteessa AOA piti tarpeellisena saattaa kyseessä olevan toiminnan resurssien tilanteen tiedoksi myös STM:lle. AOA pyysi ministeriötä ilmoittamaan hänelle 31.12.2021 mennessä, mihin toimenpiteisiin päätös on antanut aihetta.
- Uutiset
9.6.2021 8.00
Apulaisoikeusasiamies: Jos Vankiterveydenhuollon kirjekuoressa olisi pelkästään THL:n logo, ei siitä tulisi ilmi vastaavia yksityiselämän suoraan liittyviä asioita kuin nytApulaisoikeusasiamiehen näkemyksen mukaan nyt käytetyt kirjelähetyksen lähettäjämerkinnät ovat omiaan vaarantamaan kirjeen vastaanottajan PL 10 §:ssä turvattua yksityisyyden suojaa. Apulaisoikeusasiamies kiinnitti Vankiterveydenhuollon yksikön huomiota myös hyvään tiedonhallintatapaan liittyen kantelu- ja muistutusprosessissa käytettävän ohjeistuksen selkeyteen. Viranomaisen tulee huolehtia siitä, että sen palveluksessa olevilla on tarvittava tieto paitsi käsiteltävien asiakirjojen julkisuudesta myös tietojen antamisessa ja suojaamisessa noudatettavista menettelyistä. - Uutiset
9.6.2021 7.33
Oikeusasiamies huomautti Maahanmuuttovirastoa: Turvapaikkahakemuksen käsittelyn viivästyminenEduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain 10 §:n 1 momentin nojalla oikeusasiamies antoi Maahanmuuttovirastolle huomautuksen kantelijan turvapaikkahakemuksen käsittelylle laissa säädetyn määräajan pitkästä ylittämisestä.
- Uutiset
8.6.2021 11.46
”SOPPA -työryhmään" nimitettiin vain naisia - apulaisoikeusasiamies otti kantaaKansallisen asiantuntijaryhmään, jossa valmistellaan ohjeistusta lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain 16 §:n mukaisten selvitysten (olosuhdeselvitysten) laatimisen tueksi (”SOPPA -työryhmä”), nimitettiin vain naisia. Ottaen huomioon THL:n pääjohtajan linjauksen laitoksen tavoitteista sekä hänen työryhmän kokoonpanon täydentämistä koskevan päätöksensä, ei THL:n menettely asiassa antanut apulaisoikeusasiamiehelle aihetta enempään.
- Uutiset
8.6.2021 9.15
Apulaisoikeuskansleri: Ministeriön menettely lainvalmistelussa ja säädöksen oikaisussa sekä Liikenne- ja viestintäviraston menettely tiedottaessaan katsastusajankohdistaApulaisoikeuskansleri kiinnitti liikenne- ja viestintäministeriön huomiota lainvalmistelussa vaadittavaan huolellisuuteen ja tarkkuuteen sekä velvollisuuteen viedä valtioneuvoston asetusten sisällölliset muutokset valtioneuvoston yleisistunnon päätettäväksi. Lisäksi hän kiinnitti liikenne- ja viestintävirasto Traficomin huomiota huolellisuuteen, kun virasto tiedottaa lainsoveltamisesta ja toimivaltaansa kuuluvista asioista.
- Uutiset
7.6.2021 15.00
EUT:n ennakkoratkaisu ikäsyrjinnästä, kun kansallisessa säännöstössä on vahvistettu 50 vuoden ikäraja notaarin ammattiin pääsylleEuroopan unionin perusoikeuskirjan 21 artiklaa ja yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevista yleisistä puitteista annetun direktiivin 2000/78/EY 6 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että ne ovat esteenä kansalliselle säännöstölle, jossa vahvistetaan 50 vuoden ikäraja notaarin ammattiin pääsyä koskevaan kilpailuun osallistumiseksi, siltä osin kuin tällaisella säännöstöllä ei vaikuteta pyrittävän turvaamaan kyseisen ammatin harjoittamisen vakautta huomattavan pitkän ajan ennen eläkkeelle siirtymistä, notaarin valtaoikeuksien moitteetonta käyttämistä eikä kyseisen ammattikunnan sukupolvenvaihdoksen ja nuorentamisen helpottamista koskevia tavoitteita, ja sillä ylitetään joka tapauksessa se, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, mikä kansallisen tuomioistuimen on varmistettava.
- Uutiset
7.6.2021 11.50
Vierashuoneessa HTT, yliopistonlehtori, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen ja rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen: Virkavastuusta ja sen olemassaolostaUsein kuulee toteamuksen siitä, kuinka joku asia on valmisteltu virkavastuulla. Näkemyksen esittäjänä voi olla ministeriön virkamies tai vaikkapa kunnallinen viranhaltija. Näin sanoessaan väitteen esittäjä pyrkinee vakuuttamaan yleisönsä siitä, ettei valmisteltu asia voi olla virheellinen, koska muuten seurauksena olisi virkavastuun konkretisoituminen. Yleisesti ajatellaankin, että virkavastuun olemassaolo varmistaa sen, että julkinen hallinto tekee vain ja ainoastaan oikeita ratkaisuja. Kun tuomioiden määrä esimerkiksi laiminlyönneistä tai virheistä on pieni, voidaan helposti ajatella, että järjestelmä toimii.Avoin uutinen
- Uutiset
7.6.2021 7.00
Verohallinnon lausunto pääministerin virka-asunnon ravitsemispalveluiden veronalaisuudestaVerohallinnon lausunnon mukaan pääministerin ateriaetu on veronalaista. - Uutiset
4.6.2021 10.18
Vastaajalla oli oikeus valittaa erikseen hänelle virheellisin perustein määrätystä rikosuhrimaksusta ja KKO jätti perustuslain 106 §:n nojalla soveltamatta muutoksenhaun rajoittamista koskevan rikosuhrimaksulain säännöksenVastaaja valitti hovioikeuteen käräjäoikeuden määräämästä rikosuhrimaksusta. Hovioikeus katsoi, että rikosuhrimaksusta ei voinut rikosuhrimaksulain 5 §:n mukaan hakea muutosta, kun valittaja ei ollut hakenut muutosta myös pääasiaan. Hovioikeus jätti tämän vuoksi valituksen tutkimatta.
Korkein oikeus katsoi, että vastaajalla oli oikeus valittaa erikseen hänelle virheellisin perustein määrätystä rikosuhrimaksusta ja jätti perustuslain 106 §:n nojalla soveltamatta muutoksenhaun rajoittamista koskevan rikosuhrimaksulain säännöksen. - Uutiset
3.6.2021 14.33
EUT:n ennakkoratkaisu työvoiman vuokraustoiminnastaJotta jäsenvaltioon sijoittautuneen työvoiman vuokrausyrityksen katsottaisiin tavallisesti harjoittavan toimintaansa kyseisessä jäsenvaltiossa, sen on harjoitettava merkittävää osaa vuokratyöntekijöiden palvelukseen asettamista koskevasta toiminnastaan mainittuun jäsenvaltioon sijoittautuneiden ja siellä toimintaansa harjoittavien käyttäjäyritysten hyödyksi. Se, että työvoiman vuokrausyritys harjoittaa vuokratyöntekijöiden valintaa ja palvelukseen ottamista koskevia toimintoja jäsenvaltiossa, johon se on sijoittautunut, ei riitä siihen, että voitaisiin katsoa, että tällainen yritys harjoittaa siellä ”merkittävää toimintaa”.
- Uutiset
3.6.2021 13.00
EUT hylkäsi Unkarin kanteen parlamentin päätöslauselmasta, joka aloittaa menettelyn sen toteamiseksi, onko olemassa selvä vaara, että jäsenvaltio loukkaa vakavasti unionin perustana olevia arvojaParlamentti jätti perustellusti ottamatta huomioon äänestämästä pidättymiset laskiessaan annettuja ääniä kyseistä päätöslauselmaa annettaessa.
- Uutiset
3.6.2021 12.00
Säädösehdotusten ilmastovaikutusten arviointiopasSanna Marinin hallitusohjelman mukaan ilmastovaikutusten arviointi tulisi ottaa osaksi normaalia lainvalmistelua. Ilmastovaikutusten arviointi edesauttaa mahdollisten haitallisten ilmastovaikutusten tunnistamista sekä ilmastomyönteisten ratkaisujen valintaa.
- Uutiset
3.6.2021 8.30
Apulaisoikeuskansleri: Kaupungin uimahallin aukiolo poikkeusolojen aikanaApulaisoikeuskanslerin mukaan kaupunki ei menetellyt lainvastaisesti järjestäessään kaupungin uimahallissa tilausuinteja vain kaupungin asukkaille. Aluehallintoviraston määräyksellä kaupungin uimahalli oli koronarajoitusten vuoksi suljettu normaalilta käytöltä.
- Uutiset
1.6.2021 16.00
Hovioikeus KKO:n palauttamassa oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämistä koskevassa asiassa: Asianomistaja, jolla ei ole asiassa vaatimuksia, ei ole oikeutettu hyvitykseen - lain säännös ei ole ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssaValittaja ei ollut esittänyt asiassa mitään vaatimuksia. Valittajan mukaan tästä huolimatta hänelle oli aiheutunut asian vireilläolon seurauksena merkittävää haittaa, koska vastapuolena oli rikollisjärjestöön kuuluva henkilö. Valittajan mukaan hänet oli valtion taholta nimetty asianomistajaksi vastoin tahtoaan ja asia olisi tullut käsitellä mahdollisimman nopeasti, ettei kyseinen asema aiheuttaisi väärinkäsityksiä. Valittajan mukaan hyvityslain 5 §:n 1 momentin 3 kohdan tiukka sanamuodon mukainen tulkinta, jonka mukaan asianomistaja, jolla ei ole asiassa vaatimuksia, ei ole oikeutettu hyvitykseen, on ristiriidassa oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämistä koskevien säännösten tarkoituksen kanssa ja loukkaa valittajan oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisen ajan kuluessa. HO hylkäsi valituksen. KO:n tuomion lopputulosta ei muutettu. Valittajan vaatimus saada korvausta hyvitysvaatimuksen käsittelyn viivästymisestä hylättiin. (Vailla lainvoimaa 1.6.2021. Valituslupa myönnetty.)
- Uutiset
1.6.2021 14.40
Työsuojeluasian käsittely kesti noin vuoden ja kaksi kuukauttaTyösuojeluviranomainen oli itse arvioinut, että työsuojelutarkastaja ei ollut käsitellyt asiaa viivytyksettä. Apulaisoikeuskansleri yhtyi tähän arvioon. - Uutiset
1.6.2021 14.09
Apulaisoikeuskansleri: Esteellisyys sisäministeriön suojelupoliisiin kohdistamassa laillisuusvalvonnassaApulaisoikeuskanslerin mukaan neuvotteleva virkamies ja poliisijohtaja eivät olleet asiaa kokonaisuutena arvioiden voineet osallistua arvioinnin kohteena olleisiin suojelupoliisiin kohdistuneisiin tarkastustoimenpiteisiin vaarantamatta luottamusta heidän puolueettomuuteensa. He olivat siten olleet näissä toimissaan esteellisiä yleislausekejäävin perusteella. Apulaisoikeuskanslerilla ei ollut oikeudellisia perusteita todeta neuvottelevan virkamiehen ja poliisijohtajan henkilökohtaisen menettelyn olleen lainvastaista, joten apulaisoikeuskansleri ei kohdistanut moitteitaan heihin. Apulaisoikeuskansleri toi lisäksi esille, että hallintolain esteellisyyssäännöksien soveltamiseen liittyy tulkinnanvaraisuutta nimenomaan virkavapausasetelmassa.
- Uutiset
1.6.2021 12.15
Apulaisoikeusasiamies kokosi mielenterveyslaissa havaittuja ongelmia, joihin hän pyytää ministeriötä kiinnittämään huomiota lainsäädäntöä kehitettäessäEsitykseen on koottu apulaisoikeusasiamiehen mielenterveyslaissa havaitsemia ongelmia, joihin apulaisoikeusasiamies pyytää ministeriötä kiinnittämään huomiota lainsäädäntöä kehitettäessä. Havainnot on tehty potilaiden kanteluiden ja psykiatrisiin sairaaloihin tehtyjen tarkastuksien perusteella. - Uutiset
1.6.2021 12.00
Apulaisoikeuskansleri antoi aluesyyttäjälle ja käräjätuomarille huomautuksen asiassa, jossa syyttäjä oli nostanut syytteen syyteoikeudeltaan vanhentuneesta rikoksesta ja käräjäoikeus tuominnut vastaajan siitä rangaistukseenLisäksi apulaisoikeuskansleri kiinnitti poliisilaitoksen huomiota esitutkinnan viivytyksettömään toimittamiseen, tarpeeseen kiinnittää huomiota rikosten syyteoikeuden vanhentumiseen asetettaessa tutkintatoimia tärkeysjärjestykseen sekä siihen, ettei esitutkinnan aikana syyteoikeudeltaan vanhentunutta rikosta tule siirtää syyttäjän syyteharkintaan. - Uutiset
1.6.2021 11.42
Vierashuoneessa HTT, julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen ja HTT, yliopistonlehtori, julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus puolitiessään – tiedonhallinnan sääntely solmussaSuomessa sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistaminen on kriittisessä vaiheessa, kun perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa 17/2021 vp koskien pääministeri Sanna Marinin hallituksen sote-uudistusta (HE 241/2020 vp). Uudistuksessa, kuten niin monessa aiemmassakin yrityksessä, pääpaino on ollut hallinnon tai pikemminkin järjestämis- ja tuottamisratkaisujen säätämisehdotuksissa. Vähemmälle huomiolle sen sijaan on jäänyt se, kuinka sekava lainsäädännöllinen kokonaisuus sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyy ja jonka perusteella palveluja konkreettisesti tuotetaan asiakkaille ja potilaille.Avoin uutinen
- Uutiset
31.5.2021 10.20
Apulaisoikeuskansleri piti kantelijalle kirjeitse lähetettyyn työtarjoukseen vastaamiselle jäänyttä enintään muutaman arkipäivän aikaa riittämättömänäKantelijan mukaan hän sai 1.7.2020 lähetetyn työtarjouksen 6.7.2020 ja hakuaika päättyi 8.7.2020. Työtarjous oli lähetetty 1-luokan iPost-lähetyksenä (entinen eKirje).
- Uutiset
28.5.2021 13.10
Apulaisoikeuskansleri: Kaupungin menettely omaishoitajuusasiassaApulaisoikeuskansleri saattoi kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tietoon käsityksensä sosiaalihuoltolain ja hallintolain neuvontaa ja ohjausta koskevien säännösten soveltamisesta omaishoitajuusasiassa. - Uutiset
28.5.2021 9.10
Suomi on toimittanut komissiolle virallisen elpymis- ja palautumissuunnitelmansaKomissio on saanut Suomelta virallisen elpymis- ja palautumissuunnitelman. Suunnitelmassa esitetään uudistukset ja julkiset investointihankkeet, jotka Suomi aikoo toteuttaa elpymis- ja palautumistukivälineen tuella. Elpymis- ja palautumistukiväline on keskeinen osa Next Generation EU -välinettä, jonka avulla EU pyrkii selviytymään koronakriisistä. Siitä myönnetään enintään 672,5 miljardia euroa tukea investointeihin ja uudistuksiin (vuoden 2018 hintoina). Tästä määrästä avustuksia on 312,5 miljardia euroa ja lainoja 360 miljardia euroa. Elpymis- ja palautumistukivälineellä on keskeinen rooli autettaessa Eurooppaa selviytymään kriisistä sekä turvattaessa vihreä ja digitaalinen siirtymä. Suunnitelma pohjautuu komission ja Suomen välillä viime kuukausien aikana käytyyn tiiviiseen vuoropuheluun.
- Uutiset
27.5.2021 13.57
EIT jätti tutkimatta Italiaan käännytettävän perheen valituksen ilmeisen perusteettomanaValittajat katsoivat EIT:lle tekemässään valituksessa Italiaan käännyttämisen loukkaavan EIS 3 artiklaa (kidutuksen kielto), koska valittajien mukaan perheen lapsille ei Italiassa tarjottaisi asianmukaisia vastaanotto-olosuhteita tai heidän tarvitsemaansa terveydenhoitoa. Valittajien mukaan oli lisäksi olemassa vakava riski siitä, että perhe käännytetään Italiasta heidän kotimaahansa Libyaan. EIT katsoi ratkaisussaan valituksen olevan ilmeisen perusteeton eikä ottanut sitä tutkittavaksi.
- Uutiset
27.5.2021 13.30
Apulaisoikeusasiamies: Rokottamisjärjestys ja rokotusten toteuttaminen koronapandemian aikanaApulaisoikeusasiamies saattoi asiassa (kohdassa 4.2.6) esittämänsä käsityksen menettelyyn liittyvistä puutteista VN:n, STM:n sekä THL:n tietoon. Apulaisoikeusasiamies katsoi, että muilta osin asiassa ei ollut ilmennyt aihetta epäillä lainvastaista tai virheellistä menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä.
- Uutiset
27.5.2021 13.00
Ihmisoikeuskeskuksen toimintakertomus vuodelta 2020 on julkaistuVuoden 2020 aikana Ihmisoikeuskeskuksen toiminnassa painottuivat koronapandemian aikaisten toimien vaikutusten seuraaminen perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Myös oikeusvaltiokysymykset olivat vahvasti esillä. Perus- ja ihmisoikeuksien rajoitukset ja niiden vaikutukset olivat vahvasti esillä Ihmisoikeuskeskuksen ja sen Ihmisoikeusvaltuuskunnan toiminnassa vuonna 2020. Ihmisoikeuskeskus arvioi koronapandemian vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion toteutumiseen Suomessa. Arvion pohjalta keskus antoi hallitukselle suosituksia siitä, miten perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen on otettava huomioon pandemian hoidossa. Suositukset julkaistiin vuoden 2021 alussa. - Uutiset
27.5.2021 11.51
Oikeusasiamies: Poliisin toiminta Black Lives Matter -mielenosoituksessa – mielenosoituksen valvojien tulee pysyä puolueettomassa roolissaanEduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen pitää poliisilta vaadittavan korostetun puolueettomuuden kannalta ongelmallisena sitä, että kaksi Black Lives Matter -mielenosoitusta valvonutta poliisimiestä meni valokuviin pidellen mielenosoituskylttejä.
- Uutiset
26.5.2021 13.33
Apulaisoikeusasiamies esittää postilain täsmentämistäApulaisoikeusasiamies Maija Sakslin esittää liikenne- ja viestintäministeriölle postilain täsmentämistä. AOA tutki omasta aloitteesta, mitä julkisia hallintotehtäviä postilaki sisältää ja mitä julkisia hallintotehtäviä Posti hoitaa. Tämä arviointi vaikuttaa muun muassa siihen, miten hallinnon yleislakeja, kuten hallintolakia ja kielilakia, arvioidaan yhtiön toiminnassa. Julkisia hallintotehtäviä hoitaessaan myös esimerkiksi osakeyhtiön tulee lähtökohtaisesti noudattaa hallintolakia ja kielilakia samoin perustein kuin viranomaisten.
- Uutiset
26.5.2021 11.04
Oikeuskansleri: UM:n menettely tehtävän määräämistä koskevassa asiassa vaaransi kantelijan oikeuden hyvään hallintoonOikeuskanslerin mukaan ulkoministeriön menettely tehtävän määräämistä koskevassa asiassa vaaransi kantelijan oikeuden hyvään hallintoon. Oikeuskansleri edellyttää, että ministeriö ilmoittaa 15.10.2021 mennessä, mihin toimenpiteisiin se on ryhtynyt tehtävään määräämismenettelyn kehittämiseksi vastaamaan nykyistä paremmin hyvän hallinnon vaatimuksiin.
- Uutiset
26.5.2021 9.00
Kuka saa soittaa asianajajalleen välttämättömissä oikeudellisissa asioissa vankilan kustannuksella ja kuka ei - apulaisoikeusasiamies arvioi - Uutiset
26.5.2021 8.00
EIT:n suuri jaosto: Riittävien suojatoimien puuttuminen Ruotsin signaalitiedustelulaista on riski mielivallalle ja väärinkäytöksilleEIT:n suuri jaosto katsoi tiistaina (25.5.) antamassaan tuomiossa äänin 15-2 Ruotsin rikkoneen yksityis- ja perhe-elämän suojaa koskevaa EIS 8 artiklaa.
- Uutiset
25.5.2021 12.15
Eduskunnan kirjaston tietopaketti: Lunastuslain korvausperusteiden uudistaminenLakia kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta on tarkoitus uudistaa korvausperusteiden osalta. Lunastuslainsäädännön uudistaminen on ollut valmistelussa oikeusministeriössä vuodesta 2016. Työryhmä ehdotti lunastuslain (603/1977) korvausperusteita uudistettavaksi vuonna 2019, minkä jälkeen ehdotus oli lausuntokierroksella. Esityksen valmistelu jatkuu oikeusministeriössä virkatyönä.
- Uutiset
25.5.2021 11.45
Vierashuoneessa HTM, nuorempi tutkija Kimmo J. Nieminen: Unionin tuomioistuin vahvisti oikeuden vaieta hallinnollisessa prosessissaUnionin tuomioistuimen (EUT) suuri jaosto vahvisti ensimmäisen kerran 2.2.2021 annetussa tuomiossa asiaan C-481/19 DB v. Consob luonnolliselle henkilölle oikeuden vaieta hallinnollisessa prosessissa. Henkilöltä vaadittiin tietoja hallinnollisen sanktion uhalla. Asiassa oli myös mahdollisuus, että näin saatuja tietoja olisi myöhemmin käytetty henkilöä vastaan rikosprosessissa. Vaikka kyseessä eivät olleet samanaikaiset prosessit, EUT katsoi, ettei EU:n perusoikeuskirja salli vaikenemisoikeuden murtamista sanktiolla uhaten, vaan henkilön itsekriminointisuojaa tuli kunnioittaa.Avoin uutinen
- Uutiset
20.5.2021 14.40
Valtioneuvosto hyväksyi sisäisen turvallisuuden selonteonValtioneuvosto hyväksyi torstaina 20. toukokuuta sisäisen turvallisuuden selonteon ja antoi sen eduskunnan käsiteltäväksi. Selonteon tavoitteena on, että Suomi on tulevaisuudessa entistä turvallisempi maa kaikille Suomessa oleville ihmisille ja ihmisryhmille. Sisäisen turvallisuuden selonteossa arvioidaan Suomen sisäisen turvallisuuden tilaa ja siihen kohdistuvia kansallisia ja globaaleja muutosvoimia, sekä määritellään sisäisen turvallisuuden tavoitteet ja kehittämisen suunta vuoteen 2030 saakka.
- Uutiset
19.5.2021 14.16
Oikeuskansleri: Valtiovarainministerin menettely pandemiakriisin tukivälinettä koskevassa päätöksenteossaOikeuskansleri on antanut ratkaisunsa kolmeen kanteluun, joissa arvosteltiin Katri Kulmunin menettelyä valtiovarainministerinä euroryhmän kokouksissa keväällä 2020. Kanteluissa arvosteltiin valtiovarainministeriä siitä, että hän olisi sivuuttanut perustuslakivaliokunnan kannanotot euroryhmän kokouksissa huhtikuussa 2020. Kantelut koskivat Euroopan vakausmekanismin (EVM) ennakollisen rahoitustuen ehtojen mukauttamista väliaikaisen pandemiakriisin tukivälineen (PCS-tukiväline) luomiseksi. Perustuslakivaliokunta on kesällä 2020 katsonut, että toisin kuin perustuslakivaliokunta oli kannanotoissaan edellyttänyt, ohjelman kohdalla on sovittu, ettei siihen sovelleta EVM-sopimuksen mukaista yleistä talouspoliittista ehdollisuutta. - Uutiset
19.5.2021 11.30
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus määräsi puolustajan taannehtivastiValittajalle voitiin määrätä puolustaja esitutkintaan sen jälkeen kun asiassa oli tehty syyttämättäjättämispäätös. Merkityksellistä ei ollut hakemuksen tekemisen ajankohta, vaan se, mihin tosiseikkaan puolustajan määräämistä koskeva hakemus perustui ja olivatko edellytykset puolustajan määräämiselle siten olleet olemassa sinä aikana, jolle puolustajan määräystä haettiin. KO:n päätös kumottiin. (Vailla lainvoimaa 19.5.2021)
- Uutiset
19.5.2021 10.00
Kelan sähköinen asiointipalvelu ja toimeentulotuen hakeminen verkossa - apulaisoikeuskansleri kiinnitti Kelan huomiotaApulaisoikeuskanslerin näkemyksen mukaan menettely, jossa sähköistä asiointipalvelua käyttävä henkilö saa neuvoja palvelun käyttämiseksi vain tilanteessa, jossa asian käsittely Kelan näkökulmasta näin vaatii, ei täytä saavutettavuuslainsäädännön ja hyvään hallintoon kuuluvien palvelu- ja neuvontaperiaatteiden vaatimuksia. Apulaisoikeuskansleri kiinnitti Kelan huomiota hallintolain ja digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain säännösten noudattamiseen sähköisten asiointipalvelujensa toteuttamisessa.
- Uutiset
19.5.2021 9.32
Apulaisoikeusasiamies: Vakuutustutkinnasta tulisi säätää laillaAOA Pasi Pölönen selvitti vakuutuslaitosten harjoittaman vakuutustutkintatoiminnan oikeudellista perustaa ja toiminnan luonnetta. Vakuutustutkintaa käytetään muun muassa epäiltyjen vakuutuspetosten selvittämisessä. Tutkinnassa joko laitoksen palveluksessa oleva vakuutustutkija tai ulkopuolinen vakuutusetsivä saattaa esimerkiksi seurata ja valokuvata vakuutettua julkisilla paikoilla varmistuakseen hänen toimintakyvystään.
- Uutiset
19.5.2021 7.54
Apulaisoikeuskansleri: Koulun sisäilmatyöryhmän toimintaan sovelletaan julkisuuslakiaApulaisoikeuskansleri saattoi koulun sisäilmatyöryhmän puheenjohtajan ja sihteerin tietoon käsityksensä siitä, että sisäilmatyöryhmän toimintaan sovelletaan julkisuuslakia. - Uutiset
18.5.2021 11.51
Vierashuoneessa HTT, yliopistonlehtori Matti Muukkonen: Kuntavaalit siirtyivät – syntyykö ongelmia vaalirahoituksen näkökulmastaJos koronaviruspandemiaa ei olisi, tietäisimme jo nyt, ketkä olisivat vuoden 2021 kuntavaalien voittajat ja häviäjät sekä sen ketkä olisivat valmistautumassa aloittamaan nelivuotisen kautensa kuntien valtuutettuina ja varavaltuutettuina. Sen myötä tiedossamme olisi myös se keillä henkilöillä olisi velvollisuus tehdä vaalirahoituslain (laki ehdokkaan vaalirahoituksesta, 273/2009) 5 ja 6 §:ien tarkoittama vaalirahoitusilmoitus kampanja-aikaisista kustannuksistaan. Kyseisen säännöksen mukaan tämä velvollisuus on nimittäin kuntavaaleissa nimenomaan vain niillä, jotka ovat tulleet vaaleissa valituksi jompaankumpaan tehtävään.Avoin uutinen
- Uutiset
17.5.2021 11.30
EIT äänesti - Veroasiakirjojen paljastaneen ilmiantajan (whistleblower) tuomitsemisella ei loukattu sananvapauttaSananvapautta koskevaa EIS 10 artiklaa ei loukattu tapauksessa, joka koski valittajan tuomitsemista sakkoon "Luxleaks"-veroasiakirjojen julkistamisesta yrityksen asiakkaille. Ään 5-2.
- Uutiset
12.5.2021 16.00
Apulaisoikeuskansleri: Viranomaisen tulee vastata sen käsiteltävänä olevaa asiaa koskevaan tiedusteluun viivytyksettäKelassa oli käsiteltävänä apulaisoikeuskanslerin päätöksessään esittämä kantelijalle maksettava hyvitys. Kelan selvityksen mukaan kantelija oli jättänyt hyvitysasiaa koskevan soittopyynnön 12.2.2020. Kantelijan kertoman mukaan hän oli jättänyt soittopyynnön Kelan lakimiehelle vaatiakseen valitusohjeita saamaansa hyvityspäätökseen ja erittelyitä hyvityksestä. Kantelijan soittopyyntöön oli vastattu vasta 25.3.2020.Avoin uutinen
- Uutiset
12.5.2021 15.27
Sisäministeriön lainsäädäntösuunnitelma 2021–2024 - Uutiset
12.5.2021 15.10
Asumispalveluyksikön asiakkaille tuli maksettavaksi usean kuukauden laskut kerralla - apulaisoikeusasiamies piti kaupungin menettelyä virheellisenäApulaisoikeusasiamies totesi, että kaupungin viiveet laskutuksessa olivat olleet omiaan aiheuttamaan asiakkaille haittaa. Asiakkaille oli tullut maksettavaksi usean kuukauden laskut kerralla. Erityisesti toimeentulotuen tarpeessa olevien asiakkaiden tilanne oli vaikeutunut, koska laskujen erääntymistä oli ollut vaikea ennakoida. Apulaisoikeusasiamies piti kaupungin menettelyä hallintolaissa tarkoitettujen hallinnon palveluperiaatteen, suhteellisuusperiaatteen ja asiakkaiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaisena. Apulaisoikeusasiamies saattoi asiassa (kohdassa 3.3.3.) esittämänsä käsityksen menettelyn virheellisyydestä kaupungin tietoon. - Uutiset
12.5.2021 14.38
Unionin yleinen tuomioistuin kumosi perustelujen puutteellisuuden vuoksi komission päätöksen, jolla evättiin ehdotetun kansalaisaloitteen rekisteröintiTällaisen ehdotuksen tehneen kansalaisen on voitava ymmärtää komission päättely.
- Uutiset
12.5.2021 10.56
Unionin tuomioistuimen suuri jaosto: Rikosoikeudellisten menettelyjen päällekkäisyyden kieltävä periaate voi olla esteenä henkilön, jota koskee Interpolin ilmoitus, kiinni ottamiselle Schengen-alueella ja Euroopan unionissaNäin on, kun toimivaltaiset viranomaiset ovat tietoisia lopullisesta tuomioistuinratkaisusta, jossa todetaan tämän periaatteen sovellettavuus ja joka on annettu Schengenin sopimuksen sopimusvaltiossa tai jäsenvaltiossa.
- Uutiset
12.5.2021 9.00
Apulaisoikeuskanslerin sijainen: Kelan menettely toimeentulotukiasiassa, tietopyyntöön vastaamisessa ja valituskelpoisen päätöksen antamisessaApulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti Kelan huomiota asioiden asianmukaiseen käsittelyyn ja päätösten perustelemiseen hallintolain edellyttämällä tavalla. Lisäksi hän kiinnitti Kelan huomiota hallintolain ja julkisuuslain säännösten noudattamiseen tietopyyntöihin vastaamisessa ja valituskelpoisen päätöksen antamisessa niihin. - Uutiset
11.5.2021 13.00
Tietosuojavaltuutettu: Huomioi tietosuojasäännökset vaalikampanjoinnissa – myös sosiaalisen median kautta kerättyjen henkilötietojen käsittelyssä on noudatettava tietosuojalainsäädäntöäTietosuojalainsäädännön noudattamisesta on huolehdittava, kun puolueet, yksittäiset ehdokkaat tai heidän tukiryhmänsä käsittelevät henkilötietoja vaalityössä esimerkiksi mainontaa varten. Myös sosiaalisen median kautta kerättyjen henkilötietojen käsittelyssä on noudatettava avoimuutta, käyttötarkoitussidonnaisuutta ja laillisuutta koskevia velvoitteita. Vaalityöhön kuuluu yleensä aina kannattajien ja tukijoiden tietojen käsittelyä. Myös vaalimainonta voi pohjautua henkilötietojen hyödyntämiseen. Kaikki vaalityöhön liittyvä henkilötietojen käsittely on hyvä suunnitella etukäteen.
- Uutiset
11.5.2021 12.30
Apulaisoikeuskansleri kiinnitti Ahvenanmaan maakunnan hallituksen huomiota näkemykseensä menettelystä virkanimitysasiassaRatkaisun mukaan nimitysmuistioon oli kirjattu puutteellisesti valinnan perustelut. Muistiosta ei ilmennyt, miksi tietyt viranhakijat oli valittu niin kutsutuiksi kärkihakijoiksi ja kutsuttu haastatteluun. Ansiovertailu oli tehty vain niiden hakijoiden välillä, jotka oli kutsuttu haastatteluun. Muilla hakijoilla ei näin ollen ollut mahdollisuutta tutustua valintaperusteihin omalta osaltaan. Nimitysmuistiossa oli ilmoitettu joistakin hakijoista myös sellaisia tietoja, joilla ei ollut merkitystä viran menestyksellisen hoitamisen kannalta. - Uutiset
11.5.2021 12.04
Hallinto-oikeus kumosi ulkoministeriön Zambia National Farmers’ Unionille myönnetyn valtionavustuksen takaisinperintää koskevan päätöksen: Päätöksessä ei hallintolain 45 §:ssä edellytetyllä tavalla perusteltu, mitkä seikat ja selvitykset vaikuttivat asian ratkaisuunAsiassa oli hallinto-oikeudessa kysymys siitä, oliko ulkoasiainministeriö voinut takaisinperintäpäätöksessä 30.11.2016 käyttämällään perusteella päättää periä valittajalta takaisin 7 373 331 Sambian kwachan suuruisen osan valtionavustuksesta. Hallinto-oikeus katsoi, että ministeriön takaisinperintää koskevassa päätöksessä ja valituksenalaisessa päätöksessä ei hallintolain 45 §:ssä edellytetyllä tavalla perusteltu, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet asian ratkaisuun. Ministeriön hallinto-oikeudelle toimittamasta asiakirjaselvityksestä ei myöskään ilmene, että takaisinperinnän perusteena käytetyt seikat ja selvitykset olisivat tulleet riittävän yksityiskohtaisella tavalla valittajan tietoon kuulemismenettelyssä ennen takaisinperintään ryhtymistä. Päätöksiä ei siten perusteltu valittajan oikeusturvan toteutumisen kannalta riittävällä tavalla. Ministeriön takaisinperintää koskeva päätös 30.11.2016, siltä osin kuin siinä oli päätetty periä takaisin 7 373 331 Sambian kwachan suuruinen osa valtionavustuksesta korkoineen, ja valituksenalainen päätös oli näin ollen lainvastaisina kumottava. (Vailla lainvoimaa 11.5.2021)
- Uutiset
11.5.2021 7.00
Koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpidetasoistaSTM teki maanantaina (10.5.) päätöksen, jonka mukaan koronaepidemian torjunnassa luovutaan valtakunnallisista toimenpidetasoista. Koronaviruksen torjunnassa painotetaan jatkossa alueellisia rajoituksia ja suosituksia.
- Uutiset
10.5.2021 12.35
Eurooppatiedotus: Mikä on Euroopan tulevaisuuskonferenssi?Euroopan tulevaisuutta käsittelevä konferenssi (Conference on the Future of Europe) starttasi Eurooppa-päivänä 9.5.2021. Konferenssin tarkoituksena on kuulla kansalaisten näkemyksiä EU:n tulevista haasteista ja mahdollisuuksista. Eurooppatiedotus kysyi ulkoministeriön Eurooppa-osaston virkamiessihteeri Leo Svahnbäckiltä mikä Euroopan tulevaisuuskonferenssi oikein on ja miten suomalaiset pääsevät vaikuttamaan siinä.
- Uutiset
10.5.2021 12.05
KHO: Onko riistavahinkolaissa säädetty hirvieläinvahinkokorvaus valtiontukea?Valtiontuki – Notifiointivelvoite – Täytäntöönpanokielto – De minimis – Kansallisen lain sisältämä tukiohjelma – Riistavahinkolaki – Hirvieläinvahinkokorvaus
Korkein hallinto-oikeus kumosi hallinto-oikeuden päätöksen, jolla asia oli muun ohella palautettu tukiviranomaiselle uudelleen käsiteltäväksi. Korkein hallinto-oikeus vahvisti, että tukiviranomainen oli voinut myöntää korvausta enintään 15.000 euroa. - Uutiset
10.5.2021 11.15
OTM, tohtorikoulutettava Lauri Koskentausta tutkii uusimmassa Liikejuridiikassa elinkeinovapauden rajoittamista koronaviruspandemian perusteellaCovid-19-pandemian torjunta ja terveydenhuoltojärjestelmän toiminnan turvaaminen olivat perustuslakivaliokunnan arvion mukaan hyväksyttäviä syitä elinkeinovapauden rajoittamiseksi pandemiatilanteessa. Perustuslakivaliokunta on korostanut, että rajoituksien on oltava välttämättömiä ja oikeasuhtaisia. Jokainen rajoitustoimenpide edellyttää korostetun tapauskohtaista harkintaa. Mahdollinen kompensaatio rajoituksista ei ole aina oikeudellisesti välttämätöntä.
- Uutiset
10.5.2021 9.05
Lainsäädännön arviointineuvosto on huolestunut etäopetuksen ja karanteenien vaikutuksista oppilaiden perusoikeuksiinMyös ensi lukuvuonna voidaan joutua siirtymään etäopetukseen koronaepidemian hillitsemiseksi. Arviointineuvosto katsoo, että etäopetuksen riskejä, hyötyjä ja vaikutuksia tulisi arvioida. Pitäisi arvioida esimerkiksi sitä, saavatko kaikki yhdenvertaisesti opetusta.
- Uutiset
7.5.2021 10.46
Ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma hyväksyttiinValtioneuvoston 6. toukokuuta 2021 hyväksymä ihmiskaupan vastainen toimintaohjelma edistää ihmiskaupan ilmituloa, tehostaa rikosvastuun toteutumista ja parantaa ihmiskaupan uhrien asemaa. Viidelle strategiselle tavoitteelle perustuva toimintaohjelma sisältää 55 konkreettista toimenpidettä. Ihmiskaupan vastainen työ lisää kaikkein turvallisuutta ja vahvistaa laillisesti toimivien yritysten kilpailumahdollisuuksia.
- Uutiset
7.5.2021 10.30
Pyyntö puolustajan vaihtamisesta törkeää pahoinpitelyä koskevassa asiassa hylättiinOikeusapulain 9 §:n 2 momentti on yhdenmukainen EIS:n ja EIT:n ratkaisukäytännön kanssa. Syytetyllä on EIS 6 artiklan 3 c kohdan nojalla oikeus puolustautua itse valitsemansa oikeudenkäyntiavustajan välityksellä, mutta kohdan ei ole katsottu turvaavan vastaajalle oikeutta saada hänelle julkisin varoin kustannettu puolustaja vaihdettua (ks. esim. EIT:n tuomio Lagerblom v. Ruotsi, 14.1.2003, kohta 55 ja siellä viitatut tapaukset). Lisäksi avustajan henkilöä koskevalle määräykselle vastoin vastaajan toiveita tulee olla relevantit ja riittävät perusteet (ks. esim. EIT:n suuren jaoston tuomiot Dvorski v. Kroatia, 20.10.2015, kohta 79 ja Correia de Matos v. Portugali, 4.4.2018, kohta 126). (Vailla lainvoimaa 7.5.2021)
- Uutiset
7.5.2021 10.01
Apulaisoikeusasiamies: Rokotuksesta kieltäytyvä avustaja hengityslaitepotilaalleKantelija kysyi, onko niin, että henkilökohtaisen avun saaja ei voi mitenkään vaikuttaa siihen avustaako häntä rokotettu vai rokottamaton henkilö päivittäin eikä palveluntuottajalla ole vastuuta suojata häntä tarpeettomalta riskiltä saada vakava koronatauti. Kantelija arvioi, että tämä loukkaa oikeutta terveyteen ja turvallisuuteen. AOA saattoi asiassa esittämänsä käsitykset sairaanhoitopiirin A:n sekä palveluntuottaja B Oy:n tietoon. AOA pyysi sairaanhoitopiiri A:ta ilmoittamaan hänelle 31.5.2021 mennessä, mihin toimenpiteisiin hänen käsityksensä ovat antaneet aihetta. Samalla AOA kiinnitti huomiota lainsäädännön muutostarpeisiin. Tässä tarkoituksessa AOA lähetti jäljennöksen päätöksestään STM:öön. AOA pyysi ministeriötä ilmoittamaan toimenpiteistään hänelle 1. syyskuuta 2021 mennessä.
- Uutiset
5.5.2021 15.03
Lainsäädännön arviointineuvoston vuosikatsaus: Lakiesitykset tulee kirjoittaa ymmärrettävästiLainsäädännön arviointineuvosto pitää tärkeänä, että lakiesitykset on kirjoitettu hyvällä yleiskielellä. Ymmärrettävä kieli tukee eduskunnan tiedonsaantioikeutta. Myös tavallisten kansalaisten ja yritysten tulee saada selkoa heitä koskevasta sääntelystä. Lainsäädännön arviointineuvoston keskeisin tehtävä on antaa lausuntoja hallituksen esitysluonnoksista. Arviointineuvosto arvioi esitysten vaikutusarvioita ja tarkastelee, kuinka laadukkaasti esitysluonnos on valmisteltu.
- Uutiset
5.5.2021 14.31
Valtiovarainvaliokunta: EU:n elpymispakettiin osallistuminen on Suomen edun mukaista – mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta ja kahdeksan lausumaaValtiovarainvaliokunta esittää mietinnössään, että eduskunta hyväksyy Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä vuonna 2020 annetun neuvoston päätöksen. Eduskunnan suostumuksen antamisesta on päätettävä kahden kolmasosan enemmistöllä. Valiokunta esittää eduskunnalle lisäksi kahdeksaa lausumaa, jotka ovat luettavissa mietinnön lopussa. Ensimmäisessä lausumassaan valiokunta esittää eduskunnan edellyttävän, että elpymisväline pidetään poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei toimi ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.
- Uutiset
5.5.2021 9.10
Ihmisoikeusvaltuuskunta: Vammaisten lasten oikeus inklusiiviseen opetukseen on taattavaInklusiivisen opetuksen oikeusperustetta, velvoittavuutta ja sisältöä ei edelleenkään täysimääräisesti ymmärretä Suomessa. Tilanne asettaa vammaisten lasten oikeuden inklusiiviseen opetukseen vaakalaudalle. Ihmisoikeuskeskus ja sen ihmisoikeusvaltuuskunta korostavat kannanotossaan, että inklusiivinen opetus on ihmisoikeus, ei mielipidekysymys. Inklusiivinen opetus on valtion velvollisuus ja vammaisten lasten oikeus.
- Uutiset
4.5.2021 15.20
Koronavirus: Komissio ehdottaa EU:hun suuntautuvaa ei-välttämätöntä matkustamista koskevien rajoitusten lieventämistä ja uutta hätäjarrumekanismia virusmuunnosten varaltaKomissio ehdotti 3. toukokuuta 2021, että jäsenmaat lieventäisivät EU:hun suuntautuvaa ei-välttämätöntä matkustamista koskevia rajoituksia, jotta voidaan ottaa huomioon rokotuskampanjoiden edistyminen ja epidemiologisen tilanteen kehitys maailmassa. Komissio ehdottaa, että EU:n alueelle voisivat matkustaa myös muista kuin välttämättömistä syistä paitsi niistä maista tulevat henkilöt, joissa epidemiologinen tilanne on hyvä, myös kaikki ne, jotka ovat saaneet viimeisen suositellun annoksen jostakin EU:n hyväksymästä rokotteesta. Lisäksi voitaisiin hyväksyä rokotteet, jotka WHO on hyväksynyt hätätilannekäyttöön. Samalla komissio ehdottaa, että EU:n epidemiologisen tilanteen kehityksen vuoksi korotettaisiin sitä uusien covid-19-tapausten määrään perustuvaa kynnysarvoa, jonka perusteella määritetään maat, joista matkustaminen EU:n alueelle olisi sallittava kaikissa tapauksissa. Näin neuvosto voisi täydentää kyseistä maaluetteloa.
- Uutiset
4.5.2021 8.00
Apulaisoikeusasiamies arvonlisäveron maksuunpanosta: Viranomaisen otettava huomioon myös palvelun käyttäjien yksilölliset olosuhteet ja tarpeetAOA kiinnitti huomiota siihen, että kantelija oli todennut, että hän on iäkäs ja sairas henkilö, joka kuitenkin oli pyrkinyt antamaan asianmukaisesti arvonlisäveroilmoituksen Verohallinnon sähköisessä OmaVero palvelussa. Kantelija oli ollut ilmoittamisvelvollinen vain niiltä vuosilta, joilta hänellä oli arvonlisäverotukseen vaikuttavia tapahtumia, mistä syystä arvonlisäveroilmoituksen antaminen OmaVero –palvelussa oli hänelle ollut satunnaista. AOA:n käsityksen mukaan viranomaisen palveluperiaate ja palvelun asianmukaisuuden vaatimus edellyttävät, että käsitellessään ja ratkaistessaan asiaa, viranomainen ottaa huomioon myös palvelun käyttäjien yksilölliset olosuhteet ja tarpeet. Tilanteissa, jossa asiakas on pyrkinyt asianmukaisesti täyttämään velvollisuutensa, tulisi siten pyrkiä hänelle myönteiseen ratkaisuun ja lopputulokseen. AOA piti näistä syistä Henkilöverotusyksikön tarkentamaa ohjausta perusteltuna ja asianmukaisena saattoi käsityksensä Verohallinnon kantelijalle antaman päätöksen perustelujen lainvastaisesta puutteellisuudesta Verohallinnon tietoon.
- Uutiset
3.5.2021 13.16
Apulaisoikeusasiamies: Verohallinnon päätös ulosoton keskeyttämisestäApulaisoikeusasiamies saattoi asiassa esittämänsä käsitykset Verohallinnon täytäntöönpanon kieltoa koskevien päätösten perusteluvelvollisuuden lainvastaisesta laiminlyönnistä ja laiminlyönnistä vastata asianmukaisesti päätöksenteon perusteita koskeviin tiedusteluihin Verohallinnon tietoon. Tässä tarkoituksessa apulaisoikeusasiamies lähetti jäljennöksen päätöksestään Verohallinnolle. Muilta osin asia ei johtanut enempään. - Uutiset
3.5.2021 12.38
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu SICAV-rahaston maksamien tulojen verottamisesta (Suomi)SEUT 63 ja SEUT 65 artiklaa on tulkittava siten, että ne ovat esteenä jäsenvaltion verotuskäytännölle, jossa kyseisessä jäsenvaltiossa asuvan luonnollisen henkilön tuloja verotettaessa toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneen sijoitusyhtiömuotoisen yhteissijoitusyrityksen maksamaa tuloa ei rinnasteta ensimmäiseen jäsenvaltioon sijoittautuneiden yhteissijoitusyritysten maksamiin tuloihin sillä perusteella, että jälkimmäiset yritykset eivät ole oikeudelliselta muodoltaan samanlaisia kuin ensin mainittu. KHO:2021:90, 28.6.2021: luxemburgilaisen SICAV-rahaston jakamaa tuloa oli pidettävä tuloverolain 32 §:n mukaisena pääomatulona.
- Uutiset
29.4.2021 13.45
Komissio ehdottaa parannuksia EU:n lainsäädäntömenettelyynEuroopan komissio antoi 29. huhtikuuta 2021 parempaa sääntelyä koskevan tiedonannon, jossa ehdotetaan useita parannuksia EU:n lainsäädäntömenettelyyn. Tehokkaalla lainsäädännöllä halutaan tukea Euroopan elpymistä ja vastata paremmin tulevaisuuden tarpeisiin. Komissio katsoo, että avainasemassa sääntelyn parantamisessa on yhteistyö, johon on otettava EU:n toimielinten lisäksi mukaan myös EU-maat ja sidosryhmät, kuten työmarkkinaosapuolet, yritykset ja kansalaisyhteiskunnan edustajat.
- Uutiset
29.4.2021 13.10
YTM Hannu-Pekka Ikäheimon väitös: Kapea joukko määrittää EU-keskustelujen suunnan sanomalehdissäSuomalaisissa sanomalehdissä EU-politiikan suurista linjoista keskustelua käy harvalukuinen asiantuntijoiden, poliitikkojen ja toimittajien joukko. Puolueiden ja kansalaisyhteiskunnan ääni jää marginaaliin. Suomalainen EU-journalismi on eliitin temmellyskenttä. Tämä käy ilmi YTM Hannu-Pekka Ikäheimon väitöskirjasta, jossa on tutkittu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Savon Sanomien EU-journalismia vuosina 1995–2018. Eliittivetoisuus korostuu ennen kaikkea ääneen pääsevien joukossa. EU:n merkitystä pääsee määrittelemään harvalukuinen asiantuntijoiden, kärkipoliitikkojen ja pääkirjoitustoimittajien joukko.
- Uutiset
29.4.2021 10.00
Apulaisoikeuskansleri: Päiväkodin menettely lapsen terveystietojen kertomisessa (korona ja karanteeni)Apulaisoikeuskansleri kiinnitti päiväkodin johtajan huomiota varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen yksityisyyden suojan varmistamiseen, lapsen terveydentilaa koskevien tietojen salassa pitämiseen sekä vaitiolovelvollisuuden noudattamiseen päiväkodin ja sen henkilökunnan tehtävissä ja toiminnassa.
- Uutiset
28.4.2021 9.40
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan selvitys: Lainsäädännön jälkiarvioinnit paremmin osaksi lainsäädännön kehittämistäLainsäädännön jälkiarviointien laatimista on syytä tehostaa monella sääntelyalueella. Jälkiarviointi on metodisesti monipuolista, mutta arviointitoiminta kasaantuu muutamille sääntelyalueille. Myös tulosten levittämistä ja hyödyntämistä tulisi kehittää. Näin todetaan 28. huhtikuuta julkaistussa selvityksessä, jonka ovat laatineet Frisky & Anjoy, Helsingin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus.
- Uutiset
28.4.2021 8.10
Apulaisoikeusasiamies: Kanteluasian käsittely tuomiokapitulissaKun otettiin huomioon kantelijalle annetun huomautuksen ja kehotuksen luonne työnjohdollisena ohjauksena, apulaisoikeusasiamies piti riittävänä, että hän saattoi tuomiokapitulin tietoon näkemyksensä kanteluasiakirjojen julkisuutta koskevan julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 6 kohdan tulkinnasta.
- Uutiset
28.4.2021 7.00
Poikkeusolot päättyivätValmiuslain mukaisten toimivaltuuksien käytöstö luovuttiin 27. huhtikuuta. Hallitus katsoo, että koronavirusepidemia on hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Hallituksen hybridistrategian mukaisesti sovelletaan edelleen muiden lakien - erityisesti tartuntatautilain mutta myös esimerkiksi rajavartiolain - toimivaltuuksia ja muita normaaliolojen lainsäädännön toimivaltuuksia. Lisäksi tilannetta hallitaan viranomaisten antamilla määräyksillä, ohjeilla ja suosituksilla.
- Uutiset
27.4.2021 15.06
Perustuslakivaliokunnan lausunto Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen hyväksymisestä valmistui äänestäen 9–8: Päätös vaatii 2/3 enemmistönPerustuslakivaliokunta on antanut lausunnon hallituksen esityksestä Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä. EU:n elpymisrahaston toteuttamiseen liittyvä päätös tulee voimaan, kun kaikki jäsenvaltiot ovat hyväksyneet sen valtiosääntönsä asettamien vaatimusten mukaisesti. Perustuslakivaliokunnan mielestä nyt arvioitavassa kokonaisuudessa poiketaan kansallisen perustuslain kannalta merkityksellisellä tavalla vakiintuneista Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 310 ja 125 artiklan mukaisista unionin taloudenhoidon periaatteista.
- Uutiset
27.4.2021 14.19
Apulaisoikeusasiamiehen sijainen: Poliisilakimiehen tehtävän täyttäminenKantelija arvosteli poliisilaitos A:n poliisipäällikön ja esikuntapäällikön menettelyä. Kantelija katsoi heidän menetelleen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti poliisilakimiehen tehtävän täyttämisessä. Kantelija arvosteli myös poliisipäällikön ja esikuntapäällikön asiakirjapyynnön käsittelyyn liittyvää menettelyä. Lisäksi kantelija pyysi tutkimaan menettelyn, jolla poliisilakimiehen tehtävään kuuluva työsuoritus hankittiin asianajotoimistolta. Kantelija pyysi selvittämään, mikä oli hankinnan kokonaisarvo ja menettelikö poliisipäällikkö asiassa hankintasäännösten mukaisesti. Apulaisoikeusasiamiehen sijainen saattoi asiassa (kohdissa 3.1.4, 3.2.5.1 ja 3.2.5.2) esittämänsä käsitykset poliisilaitos A:n tietoon. Tässä tarkoituksessa apulaisoikeusasiamiehen sijainen lähetti jäljennöksen päätöksestään poliisilaitos A:lle. Kantelu ei antanut apulaisoikeusasiamiehen sijaiselle aihetta muihin toimenpiteisiin. Hän lähetti jäljennöksen päätöksestään myös Poliisihallitukselle.
- Uutiset
27.4.2021 9.00
Hallinto-oikeuden ratkaisu HX-hävittäjähankintaa koskevien asiakirjojen julkisuudestaHallinto-oikeus totesi, että tietopyynnön kohteena olevat HX-hävittäjähankintaa koskevat asiakirjat eivät olleet tietopyynnön tekoajankohtana tulleet vielä julkisuuslain 6 ja 7 §:ien nojalla julkisiksi. Tiedon antaminen asiakirjasta, joka ei vielä ollut julkinen, oli siten ollut viranomaisen harkinnassa, eikä kansanedustaja A:lla ollut oikeutta saada tietoa pyytämistään asiakirjoista. Hallinto-oikeus totesi edelleen, että kansanedustajalla ei myöskään perustuslain 47 §:n 3 momentti huomioon ottaen ollut oikeutta saada tietoa tietopyynnön kohteena olevista asiakirjoista. Puolustusministeriön voitiin katsoa toimineen sille asiassa julkisuuslain 9 §:n 2 momentin ja 17 §:n perusteella kuuluvan harkintavallan puitteissa, kun se oli esittämillään perusteilla päättänyt asiakirjojen antamisesta A:lle osittain ja määrännyt, ettei A saa julkaista eikä luovuttaa edelleen asemansa perusteella saamiaan tietoja. Valituksen tullessa hylätyksi edellä todetulla viranomaisen harkintavaltaa koskevalla perusteella hallinto-oikeuden ei ollut tarpeen arvioida sitä, olivatko edellä mainitut asiakirjoihin sisältyvät tiedot, joita ei ollut luovutettu A:lle, pidettävä salassa puolustusministeriön päätöksessä mainituilla julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 10, 17 ja 20 kohtien nojalla. (Vailla lainvoimaa 27.4.2021)
- Uutiset
26.4.2021 14.00
Apulaisoikeuskansleri: Käräjäoikeuden menettely asiakirjapyyntöön vastaamisessa - Uutiset
26.4.2021 10.30
Apulaisoikeuskansleri: Kelan neuvonnan oltava oikeansisältöistä ja selkeääKantelija arvosteli Kelan menettelyä kotikuntalain mukaisen osoitteenmuutoksen tekemisen neuvonnassa. Kantelijan mielestä Kelan ohjeistus asiassa oli epäselvä. Apulaisoikeuskansleri esitti käsityksensä hyvään hallintoon kuuluvasta viranomaisen palveluperiaatteesta ja neuvontavelvollisuudesta.
- Uutiset
26.4.2021 9.29
Apulaisoikeuskansleri: Vanhentuneen lainsäädännön soveltaminen käräjäoikeudessa - Uutiset
23.4.2021 9.40
Oikeusasiamies: Sisäministerin pukeutuminen poliisin heijastinliiviinKantelija pyysi tutkimaan sisäministeri Maria Ohisalon esiintymistä poliisiin tunnuksilla oleva huomioliivi yllään haastattelussa, joka oli kuvattu Uudenmaan rajalla valmiuslain nojalla määrätyn Uudenmaan liikkumisrajoituksen aikana. Kantelussa kyseenalaistettiin ministerin oikeus käyttää poliisin huomioliiviä. OA toteaa ratkaisussaan, ettei poliisiylijohtajalla ollut ollut puheena olevassa tilanteessa toimivaltaa antaa sisäminiterille lupaa poliisin heijastinliivin käyttämiseen. OA:n käsityksen mukaan sama koskee jo heijastinliiviin sisältyneen poliisin tunnuskuvan käyttämistä. OA:n mielestä poliisiylijohtaja oli siten menetellyt virheellisesti kehottaessaan sisäministeriä käyttämään poliisin heijastinliiviä. Kun sisäministeri, joka siis ei ole poliisimies, oli käyttänyt poliisin heijastinliiviä kerrotussa tilanteessa, hän oli OA:n käsityksen mukaan menetellyt poliisilain 1 luvun 10 §:n 3 momentissa säädetyn kiellon vastaisesti. - Uutiset
22.4.2021 12.10
Raportti tekoälyn hyödyntämisestä vihapuheen seurannassaTorstaina 22. huhtikuuta 2021 julkaistu Tekoälyn hyödyntäminen vihapuheen seurannassa -raportti tarjoaa kokonaiskuvan verkon julkisessa keskustelussa esiintyvästä suomenkielisestä vihapuheesta. Raportin teki Utopia Analytics, joka yhdisti työssä ihmistyötä ja koneoppimista. Oikeusministeriö tilasi raportin osana EU-rahoitteista Tiedolla vihaa vastaan -hanketta. Aineistossa ei ole mukana ei-julkinen keskustelu, kuten Facebookin suljetut ryhmät ja yksityiset tilit.
- Uutiset
22.4.2021 9.19
Euroopan ihmisoikeussopimuksen 15 pöytäkirja voimaan 1.8.2021 – muutoksia Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen valittamiseenKesäkuussa 2013 hyväksytty Euroopan ihmisoikeussopimuksen 15 pöytäkirja tulee voimaan 1. elokuuta 2021. Pöytäkirjan voimaantulo aiheuttaa merkittäviä muutoksia oikeuteen valittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.