Hakutulokset
- Uutiset
31.10.2023 11.55
Marraskuussa 2023 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaMarraskuussa 2023 tulee voimaan vain vähän säädösmuutoksia. Tässä uutisessa esitetään lisäksi muita muistettavia asioita marraskuussa.
- Uutiset
31.10.2023 10.55
Ulkomailta – Ruotsi: Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuissa ajalta 22.8.2023–31.10.2023 oli kyse muun muassa pesänselvittäjän esteellisyydestä, väliaikaisesta liiketoimintakiellosta, aineellisesta prosessinjohdosta, preklusiosäännöistä, rahanpesurikoksista, suoritusvaatimuksesta sekä hyvästä asianajotavasta.
- Uutiset
31.10.2023 9.30
KKO: Velkajärjestely voitiin painavien syiden nojalla myöntää lukuisista petoksista ja maksuvälinepetoksista tuomitulle velalliselle, jonka velkaantumisen taustasyynä oli ollut peliriippuvuus (ään.)A:lle rikosten perusteella tuomittujen maksuvelvollisuuksien yhteismäärä oli noin 200 000 euroa. A oli lisäksi velkaantunut ottamalla noin 70 000 euroa kulutusluottoja. A:lla oli diagnosoitu peliriippuvuus.
- Uutiset
30.10.2023 15.58
Kantelija väitti joutuneensa putkaan kun oli soittanut hätäkeskukseen naapurista tulleen häiritsevän metelin takia – oikeusasiamies kiinnitti vanhemman konstaapelin vakavaa huomiota huolelliseen yksittäistapaukselliseen harkintaan päätettäessä henkilökohtaiseen vapauteen puuttumisestaOikeusasiamies katsoi, että kantelijan kiinniottaminen oli oikeusasiamiehen käytettävissä olevan aineiston perusteella ollut selvästi ennenaikainen sekä suhteellisuusperiaatteen ja vähimmän haitan periaatteen vastainen toimenpide, kun poliisi oli ilman kehotuksia ja käskyjä sekä kantelijaa varoittamatta päätynyt säilöönottoon, jota on pidettävä viimesijaisena keinona tämäntyyppisissä tilanteissa.
- Uutiset
30.10.2023 14.14
Euroopan kuluttajakeskus: Euroopan komissio ehdottaa vaihtoehtoisen riidanratkaisun eli ADR-menettelyn nykyaikaistamista ja yksinkertaistamistaEuroopan komissio ehdotti 17.10.2023 muutoksia kuluttajariitojen vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta annettuun direktiiviin (ADR-direktiivi). Vaihtoehtoinen riidanratkaisu (alternative dispute resolution, ADR) tarkoittaa menettelyä, jossa kuluttajariidan ratkaisee tuomioistuimen ulkopuolinen, puolueeton riidanratkaisuelin. Komission ehdotus sisältää joukon uudistuksia, joiden tavoitteena on yksinkertaistaa tuomioistuimen ulkopuolisia riidanratkaisumenettelyjä ja parantaa kuluttajansuojaa EU:ssa. Ehdotetuilla muutoksilla pyritään sopeuttamaan voimassa olevia sääntöjä muuttuviin digitaalisiin markkinoihin ja laajentamaan ADR-direktiivin soveltamisalaa.
- Uutiset
30.10.2023 13.00
Hovioikeus: Raiskauksen yrityksen tunnusmerkistön täyttyminen (509/2014)Vastaaja oli tilanteessa pitänyt A:sta kiinni sekä riisunut omat housunsa siten, että hänen paljas sukupuolielimensä oli ollut esillä. Vastaaja ei ollut onnistunut pääsemään sukupuoliyhteyteen A:n kanssa, koska A oli tilanteessa saanut vedettyä päällyshousut takaisin jalkaansa ja onnistunut pääsemään pois sängyltä. Vastaaja oli menettelyllään ryhtynyt konkreettisiin toimiin rikoksen toteuttamiseksi. Asiassa oli jäänyt varteenotettava epäily vastaajan tahallisuuden perustavasta tietoisuudesta sen osalta, että A oli ollut tapahtumien aikaan kahdeksaatoista vuotta nuorempi. Näin ollen syyte törkeän raiskauksen yrityksestä oli hylättävä. Näyttöä kokonaisuutena arvioiden vastaajan syyksi oli kuitenkin luettava raiskauksen yritys. Vankeusrangaistus määrättiin ehdolliseksi. Syytä ratkaisun muuttamiseen vahingonkorvausvelvollisuuden osalta ei ollut. (Vailla lainvoimaa 30.10.2023)
- Uutiset
30.10.2023 10.40
Apulaisoikeusasiamies: Tutkintavangille olisi ollut perusteltua myöntää videoyhteys asianajajansa kanssa – asiamiehen tapaamista koskevassa säännöksessä on tulkinnanvaraisuutta, joka tulisi ottaa huomioon lainsäädäntötyössä - Uutiset
27.10.2023 16.00
Hovioikeus: Velkajärjestelyn myöntäminen omakotitalokiinteistön ostajalle oli sovintosopimuksen hinnanalennuksesta tehneen myyjän kannalta kokonaisuutena arvioiden VJL 10 §:n 11 kohdassa tarkoitetulla tavalla kohtuutontaAsiassa oli riidatonta, että velkajärjestelyä hakenut hakija oli myynyt valittajalle vuokraoikeuden rakennuksineen 126 000 euron kauppahinnalla ja että hakija ja valittaja olivat HO:ssa sopineet siitä, että hakija maksaa valittajalle 14 000 euroa kaupan kohteen virheiden vuoksi. Hakijan avopuoliso B oli antanut omavelkaisen takauksen hakijan velan maksamisesta valittajalle. Maksuohjelman mukaan hakija oli ollut velkaa valittajalle maksuohjelman vahvistamishetkellä 10 878,21 euroa. Valittajan saatava oli muodostanut yli puolet hakijan velkojen kokonaismäärästä, joka oli velkajärjestelyhakemuksen mukaan ollut 18 334,82 euroa. Ottaen huomioon kauppahinnanpalautuksen määrä HO katsoi, että kysymyksessä oleva velka oli VJL 10 §:n 11 kohdassa tarkoitettu yksityishenkilöiden välinen merkittävä velka. Näin ollen asiassa oli vielä arvioitava, onko velan järjesteleminen säännöksessä tarkoitetulla tavalla kokonaisuutena arvioiden kohtuutonta. HO katsoi, että velan peruste ja määrä sekä valittajan taloudellinen asema huomioon ottaen velkajärjestelyn myöntäminen hakijalle oli valittajan kannalta kokonaisuutena arvioiden VJL 10 §:n 11 kohdassa tarkoitetulla tavalla kohtuutonta. Velkajärjestelyn myöntämiselle oli siten VJL 10 §:n 11 kohdan mukainen este. (Vailla lainvoimaa 27.10.2023)
- Uutiset
27.10.2023 11.30
EIT: Puhelinkuuntelutoimenpiteiden kohteena olleen virkamiehen yksityisyyden ja perhe-elämänsuojaa loukattiinEIT totesi, että valittaja, joka oli satunnaisesti puhelinkuuntelutoimenpiteiden kohteena, ei ollut hyötynyt vaadituista takeista koskien kuuntelumateriaalin nauhoittamista, varastointia ja jatkuvaa säilyttämistä.
- Uutiset
27.10.2023 11.02
Asianajajien valvontalautakunnalta kaksi varoitusta ja kolme huomautusta – lisäksi yksi asianajaja erotettiin liitostaAsianajaja ei havainnut tuomiovirhettä (varoitus), asianajaja viivytteli pöytäkirjan allekirjoittamisessa (huomautus), asianajaja viivytteli pesänselvityksessä (varoitus), asianajaja ei menetellyt kustannustehokkaasti (huomautus) ja asianajaja menetteli moitittavasti taloyhtiön avustajana (huomautus).
Ratkaisuissa korostuvat tapaohjeiden kohdan 4.1 mukainen huolellisuus sekä tehokkuus, joka pitää sisällään niin toimeksiannon joutuisan hoitamisen kuin tarpeettomien kustannusten välttämisen. Huolimattomuus ja viivyttely toimeksiannon hoitamisessa ovat yleisimpiä kantelun aiheita. Huolellisuusvelvollisuutta arvioidaan valvontalautakunnassa sen perusteella, millaista huolellisuutta asianajajalta yleensä voidaan kohtuudella vaatia. Tehtävän täyttämiseen käytettyä kohtuullista aikaa arvioidaan vastaavasti sen mukaan, mitä asianajajalta yleisesti voidaan odottaa vastaavan tehtävän hoitamiseen kuluvan aikaa, toteaa valvontayksikön päällikkö Britta Andersin. - Uutiset
26.10.2023 14.40
Julkisasiamies: Yleinen syyttäjä voi antaa eurooppalaisen tutkintamääräyksen sellaisten todisteiden toimittamiseksi, jotka on jo hankittu toisessa jäsenvaltiossaTämä pätee siinä tapauksessa, että yleinen syyttäjä voi kansallisen lainsäädännön mukaan määrätä todisteiden toimittamisesta vastaavassa kansallisessa tapauksessa. Tällaisessa tapauksessa eurooppalaisen tutkintamääräyksen antava viranomainen ei voi arvioida, onko kyseisten todisteiden hankkiminen lainmukaista täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa.
- Uutiset
26.10.2023 12.44
Hovioikeus: Hovioikeuden tuomiota ei rasittanut sellainen puute tai virhe, jonka perusteella tuomiota olisi voitu muuttaa ylimääräistä muutoksenhakua koskevien säännösten perusteella - Uutiset
26.10.2023 12.12
Poliisiammattikorkeakoulun vuosiraportti: Viharikosepäilyjen määrä jatkaa kasvuaanPoliisin tietoon tulleiden viharikosepäilyjen määrä kasvoi viidenneksellä viime vuonna, selviää Poliisiammattikorkeakoulun vuosiraportista. "Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2022" -raportin mukaan poliisi kirjasi viime vuonna yhteensä 1.245 rikosilmoitusta, jotka määriteltiin epäillyiksi viharikoksiksi. Viharikoksiin liittyvien rikosilmoitusten määrä on siis edelleen kasvussa ja lähes vuoden 2015 lukemissa, jolloin ilmoituksia oli 1.250. Määrä on korkein koko viharikollisuusselvitysten historian aikana.
- Uutiset
26.10.2023 11.24
OTT Timo Saranpään alustus Prosessioikeusyhdistyksen Teams-tilaisuudessa 25.10.2023: Jatkokäsittelylupa hovioikeudessaHovioikeudenneuvos, OTT Timo Saranpään tutkimus "Jatkokäsittelylupa hovioikeudessa" on ensimmäinen jatkokäsittelylupaa koskeva lainopillinen yleisesitys, jonka tarkoituksena on muodostaa yleiskuva jatkokäsittelyluvasta hovioikeudessa.
- Uutiset
26.10.2023 10.41
Apulaisoikeuskanslerilta huomautus käräjänotaarille: Käräjäoikeus tuomitsi syyteoikeudeltaan vanhentuneesta teostaApulaisoikeuskansleri antoi huomautuksen Helsingin käräjäoikeuden käräjänotaarille, joka tuomitsi vastaajan rangaistukseen syyteoikeudeltaan vanhentuneista teoista. Tapahtunut virhe tuli tietoon hovioikeuden ilmoittamana.
- Uutiset
26.10.2023 10.00
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeän raiskauksen yrityksen asemasta raiskauksen yritykseen - 1 vuoden 8 kuukauden ehdottoman vankeuden asemasta 1 vuosi 2 kuukautta ehdollista vankeuttaVastaaja oli tilanteessa pitänyt A:sta kiinni sekä riisunut omat housunsa siten, että hänen paljas sukupuolielimensä oli ollut esillä. Vastaaja ei ollut onnistunut pääsemään sukupuoliyhteyteen A:n kanssa, koska A oli tilanteessa saanut vedettyä päällyshousut takaisin jalkaansa ja onnistunut pääsemään pois sängyltä. Vastaaja oli menettelyllään ryhtynyt konkreettisiin toimiin rikoksen toteuttamiseksi. Teko oli keskeytynyt ainoastaan siitä satunnaisesta ja sattumanvaraisesta syystä, että A oli onnistunut vastustamaan tekoa ja lopulta poistunut asunnolta. Koska A oli vastustellut vastaajan lähentelyä, täyttivät syytteessä kuvatut kouriminen, sängylle kaataminen, A:n päälle tuleminen, jalkojen nostaminen, vaatteiden repiminen, yhdyntäliikkeet A:ta vasten, töniminen, rintojen kouriminen ja pureminen, vatsan puristelu sekä ranteesta tarttuminen raiskauksen väkivaltaa koskevan tunnusmerkin. Toisin kuin käräjäoikeus HO katsoi, että asiassa oli jäänyt varteenotettava epäily vastaajan tahallisuuden perustavasta tietoisuudesta sen osalta, että A oli ollut tapahtumien aikaan kahdeksaatoista vuotta nuorempi. Näin ollen syyte törkeän raiskauksen yrityksestä oli hylättävä. (Vailla lainvoimaa 26.10.2023)
- Uutiset
26.10.2023 9.21
KKO kumosi hovioikeuden päätöksen ja palautti asian murhasyytteen ja korvausten osalta: Esitutkintakertomusta ei saanut hovioikeudessa käyttää todisteena, kun kertomuksen antanut oli kieltäytynyt todistamasta sisartaan koskevassa asiassa häntä ensi kertaa tuomioistuimessa todistajana kuultaessaSisarukset A ja B olivat käräjäoikeudessa syytteessä yhdessä tehdystä murhasta. Syyttäjä oli nimennyt heidät molemmat asianosaisina kuultaviksi todistelutarkoituksessa. A tai B olivat kieltäytyneet kuulemisestaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus oli ottanut heidän esitutkinnassa antamansa kertomukset vastaan näyttönä videotallenteelta. Käräjäoikeus oli lukenut teon A:n syyksi ja hylännyt B:tä koskevan syytteen. A oli valittanut käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen. B:n osalta käräjäoikeuden tuomio oli jäänyt lainvoimaiseksi. Syyttäjä oli nimennyt B:n todistajaksi hovioikeudessa. B oli kieltäytynyt todistamasta, koska hän oli A:n sisar.
Korkein oikeus katsoi, että B:n esitutkintakertomusta ei saanut hovioikeudessa käyttää todisteena, kun B oli kieltäytynyt häntä ensi kertaa tuomioistuimessa todistajana kuultaessa todistamasta sisartaan koskevassa asiassa. Hovioikeuden päätös 1.11.2021 B:n esitutkinnassa antaman kertomuksen käyttämisestä todisteena kumottiin.
Hovioikeuden tuomio 31.1.2022 kumottiin syytekohdan 2, murha, syyksilukemisen sekä yhteisen rangaistuksen määräämisen ja C:n kuolinpesälle maksettavaksi tuomittujen vahingonkorvausten ja oikeudenkäyntikulujen osalta. Asia palautettiin näiltä osin Helsingin hovioikeuteen. - Uutiset
26.10.2023 8.00
Työsuojelutarkastukset eivät poistaneet työnantajan vastuuta koneen turvallisuudesta - sakkoja työturvallisuusrikoksestaLounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Suontausta muistuttaa, että vastuu työpaikan työturvallisuudesta on aina viimekädessä työnantajalla. Vaikka työpaikalla olisi suoritettu työsuojelutarkastus, ei tarkastuksella välttämättä käydä läpi kaikkia koneita ja laitteita tai muutoin huomata jokaista riskiä. - Uutiset
25.10.2023 13.00
Oikeusasiamies: Tullin tutkinnanjohtaja menetteli julkisuuslain 14 §:n 3 momentin vastaisesti esitutkinnassaOA saattoi tutkinnanjohtajan tietoon asiassa (kohdassa 3.1.2) esittämänsä käsitykset siitä, ettei hän ollut esittänyt riittäviä perusteita sille, että hän kieltäytyi antamasta asianosaiselle tämän pyytämiä tietoja ja myös hänen julkisuuslain 14 §:n 3 momentin vastaisesta menettelystään. - Uutiset
25.10.2023 12.09
Hovioikeus: Tappelu, törkeä pahoinpitely, hätävarjelu ja vahingonkorvauksen sovitteluA:n ja B:n välisestä tappelusta oli ollut heidän seurueissaan puhetta heidän kummankin tieten jo ennen tappelua, jota oli kuvattu videolle. A:n syyksi luettiin törkeä pahoinpitely ja B:n syyksi pahoinpitely. Koska väkivaltaa oli kummankin taholta ennalta provosoitu, kysymys ei ollut sellaisesta ennakoimattomasti ja hätävarjeluoikeuteen vedonneen A:n kannalta yllättävästi syntyneestä hätävarjelutilanteesta, jota rikoslain 4 luvun 4 §:n hätävarjelusäännöksessä tarkoitetaan. Kysymys myös vahingonkorvausvelvollisuuden sovittelusta. (Vailla lainvoimaa 25.10.2023)