Hakutulokset
- Uutiset
20.9.2018 16.00
Komissio rekisteröi ruoan alkuperän ilmoittamista koskevan kansalaisaloitteen ”Eat ORIGINal! Unmask your food”Euroopan komissio on päättänyt rekisteröidä kansalaisaloitteen ”Eat ORIGINal! Unmask your food”. Aloitteella pyritään ottamaan käyttöön kaikkia elintarvikkeita koskevat pakolliset alkuperäilmoitukset, jotta voidaan ehkäistä petoksia, suojella kansanterveyttä ja taata kuluttajien tiedonsaantioikeus. - Uutiset
18.9.2018 9.00
Selvityksiä harmaasta taloudesta: Elintarvikepetokset lisääntymässä – valvonta vaikeaaElintarvikesektori on altis petolliselle toiminnalle: kiinnijäämisriski on pieni, voitot ovat usein suuria ja rangaistukset tehdyistä rikoksista ovat usein vaatimattomia. Elintarvikerikoksissa yhteisenä kannustimena on taloudellinen hyöty. Kyse on yleensä aina talousrikoksista, usein myös piilorikollisuudesta. Elintarvikepetosten torjunta ja tutkinta ovat haasteellisia. Suomessa elintarvikevalvontaviranomaisten päähuomio on suuntautunut elintarviketurvallisuuteen, eikä mahdollisia rikosepäilyjä ole aina saatettu esitutkintaan. - Uutiset
14.9.2018 7.56
Hallituksen esitys elintarvikemarkkinalaiksiValtioneuvosto antoi 13. syyskuuta eduskunnalle hallituksen esityksen elintarvikemarkkinalaiksi. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2019 ja sen tavoitteena on parantaa elintarvikemarkkinoiden toimivuutta ja turvata elintarvikeketjussa heikoimmassa asemassa olevien toimijoiden asemaa. Elintarvikekauppaa valvomaan tulee elintarvikemarkkinavaltuutettu. - Uutiset
26.6.2018 12.41
Luonnos uudeksi elintarvikelaiksi lähti lausunnoilleHallituksen esitys uudeksi elintarvikelaiksi lähetettiin lausunnolle juhannusviikolla. Lakiesityksen mukaan elintarvikealan toimijoille tulisi aikaisempaa suurempi vapaus ja vastuu ratkaista, kuinka elintarvikehygienia tuotannossa käytännössä järjestetään. - Uutiset
19.6.2018 15.00
Suomelta ehdotus uudeksi asetukseksi koskien ravintolan alkuperämerkintäasetustaSuomi lähettää Euroopan komissiolle uuden ehdotuksen asetuksesta, joka velvoittaisi ravintoloita ilmoittamaan näkyvästi kalan ja lihan alkuperämaan tarjoilupaikoissa. Alkuperämerkintävaatimuksella halutaan edistää kuluttajan edellytyksiä tehdä tietoisia ja vastuullisia valintoja ravintoloissa. Asetus olisi määräaikainen, kuten jo voimassa oleva valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä koskeva asetus. - Uutiset
4.6.2018 8.10
Maksuton Elintarvikkeista annettavat tiedot -verkkokurssi on julkaistuEvira on julkaissut Elintarvikkeista annettavat tiedot (Pakkausmerkinnät) -verkkokurssin. Kurssilla opit muun muassa laatimaan ainesosaluettelon ja ravintoarvomerkinnät reseptin pohjalta. - Uutiset
1.6.2018 14.00
Väitös: Määräykset ja kiellot ovat tärkeä osa elintarviketurvallisuuden valvontaaTerveysvaaran uhatessa tai toistuvien kehotusten kaikuessa kuuroille korville elintarvikealan valvontaviranomaiset käynnistävät pakkokeinoprosessin. Elintarvikealan toimijat kokevat valvonnan tärkeäksi, mutta ovat toisaalta huolestuneita sen yhdenmukaisuudesta. Tehokas ja yhdenmukainen elintarviketurvallisuuden viranomaisvalvonta on yksi kansanterveyden kulmakivistä. Se ehkäisee myös elintarvikealan toimijoiden välistä epärehellistä kilpailua. - Uutiset
17.5.2018 10.00
Lainsäädännön arviointineuvosto: Muuntogeenisen organismin viljelykiellon vaikutukset voivat ulottua koko elintarvikeketjuun – vaikutusarvioita tulisi laajentaaHallituksen esitysluonnoksella ehdotetaan säädettäväksi laki, joka antaa mahdollisuuden valtioneuvoston asetuksella rajoittaa tai kieltää muuntogeenisten organismien viljely Suomessa. Hallitus ehdottaa esitysluonnoksessaan, että muuntogeenisten organismien viljelyä voitaisiin rajoittaa. Koska mahdolliset viljelyrajoitukset ja -kiellot voisivat vaikuttaa koko elintarvikeketjuun ja tutkimukseen, lainsäädännön arviointineuvoston näkemyksen mukaan esityksen vaikutusarvioita tulisi laajentaa. - Uutiset
16.4.2018 9.05
Euroopan komissio toteuttaa toimia epäterveiden kaupan käytäntöjen kieltämiseksi elintarvikeketjussaKomissio kohdentaa toimet kaikkein vahingollisimpiin epäterveisiin kaupan käytäntöihin, jotta viljelijät ja pienet ja keskisuuret yritykset voisivat olla luottavaisempia ja niillä olisi vähemmän tarvetta hallita riskejä, joihin ne eivät voi juurikaan tai lainkaan vaikuttaa. Komissio ehdottaa vahingollisimpien epäterveiden kaupan käytäntöjen kieltämistä elintarvikeketjussa. Tarkoituksena on varmistaa pienten ja keskisuurten elintarvike- ja maatalousyritysten oikeudenmukaisempi kohtelu. Ehdotukseen sisältyy myös tehokkaita lainvalvontasäännöksiä: kansalliset viranomaiset voivat määrätä seuraamuksia, jos todetaan, että sääntöjä on rikottu. - Uutiset
14.3.2018 14.24
Mikä muuttui väkiviinan ja teollisuusalkoholin osalta 1.3.2018?Uusi alkoholilaki ei tuo muutoksia väkiviinan eli etanolin luvanvaraisuuteen. Väkiviinan maahantuontiin, valmistukseen, tukkumyyntiin ja käyttöön tarvitaan myös jatkossa Valviran myöntämä lupa. Uuden lain myötä lievästi denaturoidun etanolin käyttölupa samoin kuin alkoholivalmisteen tukkumyyntilupa poistuivat 1.3.2018. Valvira lähettää luvanhaltijoille kirjeen luvan päättymisestä maaliskuun aikana. Enintään 2,8 painoprosenttia etyylialkoholia sisältäviä kiinteitä alkoholivalmisteita, esimerkiksi suklaamakeisia tai jäätelöitä, saa myydä vapaasti. Tätä vahvempien tuotteiden vähittäismyyntiä, anniskelua ja markkinointia koskevat alkoholilain alkoholijuomien säännökset kuten esimerkiksi ikärajat. - Uutiset
13.3.2018 8.42
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta: Ruokahävikkiä voidaan vähentää kehittämällä lainsäädäntöä12. maaliskuuta julkaistu selvitys osoittaa, että lainsäädännön hienosäädöllä olisi mahdollista ehkäistä ruokahävikin syntymistä ilman että elintarviketurvallisuus vaarantuu. Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Suomalaisessa ruokaketjussa ruokahävikkiä syntyy kaikissa vaiheissa, alkutuotannosta kuluttajaan, keskimäärin 450 miljoonaa kiloa vuodessa. Vähentämistoimia tarvitaan läpi ketjun, jotta asetettuihin ruokahävikin vähentämistavoitteisiin voidaan päästä. - Uutiset
12.2.2018 8.25
Asetus ravintoloiden alkuperämerkinnöistä palautettiin valmisteluun komission kannan vuoksiMaa- ja metsätalousministeriön valmistelema ruuan alkuperämerkintöjen ilmoittamista koskeva asetus ei astu voimaan keväällä 2018. Euroopan komission ratkaisun perusteella asetus on palautettu ministeriössä valmisteluun. Suomi on pyrkinyt edistämään elintarvikkeiden alkuperämerkintöjen ilmoittamista kansallisilla asetuksilla, koska EU-lainsäädännössä asia on edennyt toivottua hitaammin. - Uutiset
31.1.2018 15.52
Työryhmä: Elintarvikemarkkinavaltuutetulle sovittelijan rooli ja huomautusoikeusElintarvikemarkkinalakityöryhmä esittää, että Suomeen perustetaan elintarvikemarkkinavaltuutetun virka. Hyvien kauppatapojen varmistamiseksi työryhmä päätyi markkinaosapuolia kuultuaan esittämään myös velvoitetta tehdä maataloustuotteiden ostosopimukset kirjallisesti ja valtuutetulle mahdollisuutta antaa huomautus tai julkinen varoitus, jos sopimuskäytäntöjä ei noudateta. - Uutiset
23.1.2018 12.05
Varhaiskasvatukseen ensimmäistä kertaa oma ruokailusuositusTerveyttä ja iloa ruoasta -suositus opastaa varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja lasten terveyden edistämisen parissa työskenteleviä ammattilaisia sekä perheitä terveelliseen ja lapsen kasvua tukevaan ruokailuun. Ruokailusuositus on yhteinen työkalu lasten ruokailun ja ruokakasvatuksen toteuttamisessa, kehittämisessä, seurannassa ja arvioinnissa. Suositus on laadittu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan, Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä. Valmistelutyöhön sisältyi avoin verkkokommentointi, johon saatiin 200 viestiä. - Uutiset
3.11.2017 14.17
Ravintoloiden alkuperämerkintäasetus eteni EU-komissioonMaa- ja metsätalousministeriön valmistelema ruuan alkuperämerkintöjen ilmoittamista koskeva asetus on edennyt EU-komissioon, jonka odotetaan antavan lausuntonsa vuoden 2018 alussa. Toteutuessaan asetus velvoittaa ravintolat jatkossa ilmoittamaan lihan ja kalan alkuperämaan näkyvästi kuluttajille. Jos komissio hyväksyy asetuksen, sen arvioidaan astuvan voimaan vielä 2018 keväänä asianmukaisine siirtymäaikoineen. - Uutiset
12.10.2017 13.36
Unionin tuomioistuimen ennakkoratkaisu luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä annetun asetuksen tulkinnastaJotta katsottaisiin, että tuotteet on myyty asetuksen (EY) N:o 834/2007 28 artiklan 2 kohdan tarkoitetulla tavalla ”suoraan” loppukuluttajalle tai ‑käyttäjälle, myynti on suoritettava siten, että toimija tai sen myyntihenkilöstöä ja loppukuluttaja ovat läsnä samanaikaisesti. - Uutiset
27.9.2017 12.10
Elintarvikkeiden laatuerot: Komissio antaa jäsenvaltioille ohjeita sopimattomiin kaupallisiin menettelyihin puuttumista vartenKomissio on hyväksynyt ohjeita EU:n elintarvike- ja kuluttajansuojalainsäädännön soveltamisesta elintarvikkeiden laatueroihin. Ohjeet auttavat jäsenvaltioiden viranomaisia selvittämään, milloin jokin yritys rikkoo EU:n lainsäädäntöä myymällä eri maissa erilaatuisia tuotteita. - Uutiset
20.9.2017 14.25
Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myynnin elintarvikkeenaSuomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin. Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa ja hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi keittiökoristeena. Koska hyönteistuotantoa ei ole pidetty laillisesti elintarviketuotantona, se ei ole myöskään ollut elintarvikevalvonnan piirissä. Tähän ministeriö halusi muutoksen ja EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkinnanvarainen kirjaus teki sen mahdolliseksi. - Uutiset
16.8.2017 16.01
Komissio selvittää, kuinka EU:n elintarvikeketjun oikeudenmukaisuutta voitaisiin parantaaMaataloustuottajia, kansalaisia ja muita sidosryhmiä pyydetään esittämään näkemyksiään elintarvikeketjun toiminnasta online-kuulemisessa, joka päättyy 17. marraskuuta. - Uutiset
20.7.2017 8.08
Komission ehdotus akryyliamidin vähentämisestä elintarvikkeissa sai kannatusta jäsenvaltioissaJäsenvaltioiden edustajat äänestivät 19. heinäkuuta akryyliamidin vähentämistä elintarvikkeissa koskevan Euroopan komission asetusehdotuksen puolesta. Kun uusi asetus on pantu täytäntöön, elintarvikealan toimijoiden on toteutettava toimintansa kokoon ja luonteeseen suhteutettuja pakollisia toimenpiteitä akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi.