Hakutulokset
- Uutiset
8.7.2022 9.16
Luonnonvarakeskus: Talousmetsien luonnonhoidon ekologiset vaikutukset koottiin yhteenLuonnonhoidolla viitataan toimiin, joilla toteutetaan puuntuotannolle rinnakkaisia tavoitteita metsänkäsittelyssä. Luonnonvarakeskuksen tuore synteesiraportti kokoaa luonnonhoitoon liittyvän ekologisen tutkimustiedon metsänhoidon suositusten tueksi.
- Uutiset
4.7.2022 8.00
Karhun metsästyskiintiö on 346 karhua – kiintiö 111 karhua pienempi kuin edellisenä vuotenaMaa- ja metsätalousministeriö vahvisti asetuksellaan karhun metsästyskiintiön, joka on 346 karhua metsästyskaudella 2022–2023. Kiintiö on 111 karhua pienempi kuin edellisellä kaudella. Suomen riistakeskus päättää poikkeuslupien tarkemmasta kohdentamisesta.
- Uutiset
1.7.2022 12.28
MMM ehdottaa muutoksia kaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmään - esitys on lausunnolla 12.8.2022 saakkaKaupallisen kalastuksen kiintiöjärjestelmään ehdotettavista muutoksista keskeisimmät ovat trooli- sekä lohenkalastuksen siirrettävien käyttöoikeuksien muuttaminen toistaiseksi voimassa oleviksi sekä se, että järjestelmää ei enää sovellettaisi vuoden 2026 jälkeen silakan rysäkalastukseen. Ehdotettuja muutoksia koskeva luonnos hallituksen esityksestä lain muuttamiseksi on lausunnolla 12.8.2022 saakka. - Uutiset
29.6.2022 12.30
Ympäristöneuvosto hyväksyi yleisnäkemykset LULUCF-asetuksesta ja metsäkadostaNeuvosto hyväksyi komission ehdotuksen -310 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia maankäyttösektorin Euroopan unionin tason nettonielutavoitteeksi vuodelle 2030. Hyväksytyllä metsäkatoa ja metsien tilaa koskevalla asetusehdotuksella puolestaan pyritään ehkäisemään tiettyjen metsäkatoa aiheuttavien tuotteiden pääsy EU-markkinoille sekä kehittämään niiden tuotantoketjuja.
- Uutiset
15.6.2022 13.30
SYKE: Hakkuiden lisääminen ei edistä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamistaTuore kirjallisuuskatsaus osoittaa, että hakkuiden lisääminen pienentää metsiin sitoutuvaa hiilen määrää merkittävästi sekä boreaalisella että lauhkealla vyöhykkeellä. Yleinen argumentti on, että hakkuiden lisääminen vähentää metsiin sitoutuvaa hiilen määrää vain lyhyellä aikavälillä. Tämän tutkimuksen perusteella vaikutus säilyy merkittävänä ainakin 100 vuoden ajan. Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttaminen vaatii tulevina vuosikymmeninä jyrkkiä vähennyksiä hiilidioksidipäästöihin. Suurin osa hiilidioksidipäästöistä on peräisin fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Näitä päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi puun käyttöä lisäämällä.
- Uutiset
25.5.2022 8.32
Pienpetorautojen käyttöön esitetään tiukennuksia – asetusmuutos lausunnoille 26. kesäkuuta 2022 astiMaa- ja metsätalousministeriö on valmistellut asetusehdotuksen koskien pienpetopyynnissä käytettävien rautojen käyttöä. Asetusehdotuksen tavoitteena on varmistaa, ettei rautojen käytöstä aiheudu vaaraa muille kuin pyydystettäville eläimille.
- Uutiset
18.5.2022 7.17
Selvitys: Rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittelyä ei ole syytä hajauttaa; nykyiseen toimintaan kehitysehdotuksiaYmpäristöministeriö on teettänyt selvityksen kaikkien luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettujen lajien poikkeuslupien käsittelystä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa. Selvityksessä kartoitettiin ELY-keskusten resurssitilannetta sekä arvioitiin eri vaihtoehtoja resurssitilanteen parantamiselle poikkeuslupahakemusten käsittelyssä ja seurannassa. Selvityksen tulosten sekä tämänhetkisen resurssitilanteen perusteella ei ilmennyt syytä tehdä muutoksia nykytilaan, jossa poikkeuslupatehtäviä hoitaa Varsinais-Suomen ELY-keskus. Selvityksessä esitettiin nykyiseen toimintaan joitakin parannuksia, joita käsitellään ympäristöministeriön ja ELY-keskusten kesken.
- Uutiset
27.4.2022 9.00
ELY-keskus: Valkoposkihanhet kuuluvat suomalaiseen kaupunkiluontoon – poikkeuslupia ei myönnetty"Millään Suomen kaupungilla ei ole voimassa olevaa poikkeuslupaa valkoposkihanhien karkottamiseen puistoalueilla", ylitarkastaja Maria Westerman Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta kertoo. Suurista kaupungeista Helsinki, Espoo ja Lahti ovat vastikään hakeneet poikkeuslupaa valkoposkihanhien puistoista karkottamiseen, mutta tapauksissa poikkeusluvan myöntämisen perusteet eivät täyttyneet, eikä lupia voitu myöntää.
- Uutiset
22.4.2022 12.10
Hallituksen esitys lohenkalastuksen kieltämisestä Tenojoella vuonna 2022Esityksen mukaisesti lohta ei saisi kalastaa lainkaan Tenojoessa tai sen sivuvesissä kuluvana vuonna. Syynä voimakkaaseen kieltoon on Tenon lohikantojen hyvin voimakas heikkeneminen vuodesta 2018 alkaen. Arvioiden mukaan kaikki lohenkalastus olisi ylikalastusta tällä hetkellä. Mereltä palaava lohimäärä on niin alhainen, että kestävyystavoitteet eivät täyty, vaikka kalastusta ei olisi lainkaan. Lisäksi ennuste arvokkaiden suurempien, useamman vuoden meressä kasvaneiden emolohien määrälle on hyvin heikko.
- Uutiset
14.4.2022 14.11
Metsähallitus on keskeyttänyt maksuttomien sidosryhmälupien myöntämisenMetsähallitus ei tällä hetkellä myönnä maksuttomia metsästyslupia sidosryhmille. Aiheesta on herännyt vilkasta keskustelua julkisuudessa, ja oikeuskanslerinvirasto selvittää menettelyä parhaillaan. OKV selvittää, onko aiemmin käytössä ollut menettely ollut asianmukainen.
- Uutiset
13.4.2022 9.18
KKO:n kaksi ratkaisua: Asetuksen kalastuskautta koskeva säännös oli ristiriidassa saamelaisen perustuslain 17 §:n 3 momentissa turvattujen oikeuksien kanssaSyyttäjä vaati paikalliselle saamelaiselle A:lle rangaistusta kalastusrikkomuksesta. A oli kalastanut lohta seisovalla verkolla Utsjoessa sallitun kalastuskauden ulkopuolella elokuussa vastoin kalastuslain nojalla säädettyä valtioneuvoston asetusta kalastuksesta Tenojoen vesistön sivuvesistöissä (297/2017).
Korkein oikeus katsoi ratkaisustaan ilmenevillä perusteilla, että asetuksen kalastuskautta koskeva säännös oli ristiriidassa A:lle saamelaisena perustuslain 17 §:n 3 momentissa turvattujen oikeuksien kanssa. Asetuksen säännös jätettiin perustuslain 107 §:n nojalla soveltamatta, ja syyte kalastusrikkomuksesta hylättiin. - Uutiset
4.4.2022 9.13
Lausunnoilla kiire: Neuvottelut Tenojoen kalastusmääräyksistä jatkuvat – esitys lohenkalastuksen kiellosta lausunnoille 7.4.2022 klo 14.00 saakkaSuomen ja Norjan neuvottelut Tenojoen tulevan kalastuskauden kalastusmääräyksistä ovat pitkittyneet. Kalastusmääräyksiä on jouduttu tarkastelemaan uudelleen lausuntopalautteiden pohjalta molemmissa maissa. Etenemisvaihtoehdoksi on nousemassa se, että lohenkalastus esitetään kiellettäväksi. Neuvotteluihin liittyen hallituksen esitys laiksi lohenkalastuksen kieltämisestä Tenojoella vuonna 2022 lähetetään lausuntokierrokselle. Koska kalastuskausi on jo lähellä, on aikataulu poikkeuksellisen nopea. Lausuntoja pyydetään 7.4.2022 klo 14.00 saakka.
- Uutiset
30.3.2022 10.10
Suomi ja Ruotsi sopivat täydennyksiä Tornionjoen tulevan kalastuskauden kalastusmääräyksiinMaa- ja metsätalousministeriö sekä Ruotsin meri- ja vesiviranomainen ovat sopineet Tornionjoen tulevan kalastuskauden kalastusmääräyksistä, jotka tulevat voimaan 1.6.2022. Kalakantojen vahvistamiseksi kalastusmääräyksiä on viime vuoteen verrattuna täydennetty. Suomi ja Ruotsi neuvottelevat Tornionjoen kalastusmääräyksistä vuosittain. Tavoitteena on varmistaa, että määräykset ovat riittävällä tasolla suhteessa kalakantojen tilaan ja että kalastus sopimusalueella on kestävää. Neuvottelujen pohjana käytetään Luonnonvarakeskuksen ja Ruotsin maatalousyliopisto SLU:n laatimaa selvitystä.
- Uutiset
9.3.2022 14.13
KHO hylkäsi hakemuksen menetetyn määräajan palauttamisesta: Hakemuksen peruutuksen peruutus katsottiin uuden hakemuksen tekemiseksiAsiassa oli kyse hakemuksesta menetetyn määräajan palauttamiseksi. Hakemus hylättiin.
- Uutiset
9.3.2022 11.40
KHO palautti pyyntilupa asian takaisin hallinto-oikeuteen: Yhteisen vesialueen osakaskunnan osakkailla oli oikeus valvoa järjestäytymättömän osakaskunnan etua asiassaAsiassa oli kysymys siitä, oliko hallinto-oikeus voinut jättää yhteisen vesialueen osakaskunnan osakkaiden valituksen riistakeskuksen päätöksestä tutkimatta sillä perusteella, että päätös ei koskenut oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 7 §:n 1 momentin mukaisesti välittömästi heidän oikeuttaan, etuaan tai velvollisuuttaan. KHO katsoi, että metsästysoikeutta kyseisellä alueella edellyttävä pyyntilupa vaikutti osakaskunnan oikeuteen ja etuun välittömästi. Osakaskunta ei ollut järjestäytynyt eikä valvonut etuaan asiassa. Yhteisen vesialueen osakaskunnan osakkailla oli oikeus valvoa järjestäytymättömän osakaskunnan etua asiassa. Hallinto-oikeuden päätös kumottiin tältä osin ja asia palautettiin hallinto-oikeudelle uudelleen käsiteltäväksi.
- Uutiset
8.3.2022 14.35
Tenojoen lohikanta heikko – lohen pyyntiin esitetään uusia rajoituksia, muiden kalojen osalta lievennyksiäSuomen ja Norjan välisissä neuvotteluissa Tenojoen tulevan kalastuskauden 2022 kalastusrajoituksista on saatu luonnos ensi kesän kalastusmääräyksiksi, josta pyydetään lausuntoja. Tenon lohikantojen tila on edelleen heikko ja lähtökohdat lohenkalastukselle näyttävät jopa hieman huonommilta kuin vuosi sitten. Neuvottelutuloksen mukaiset muutokset ovat lausunnolla 28.3.2022 saakka. Muutoksia koskeva pöytäkirja on tarkoitus allekirjoittaa maaliskuun lopussa, jotta ajantasaiset kalastusmääräykset Tenolle saadaan voimaan huhtikuun alussa. Myös Tenon sivujokien kalastusrajoituksia koskeva asetus tullaan muuttamaan vastaavasti. - Uutiset
28.2.2022 15.03
IPCC:n raportti: Ilmastonmuutos on vaikuttanut vakavalla tavalla luontoon ja ihmisiin – vaikutukset jakautuvat epätasaisestiHallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC toteaa 28. helmikuuta 2022 julkaisemassaan raportissa, että ilmastonmuutos on uhka ihmisten hyvinvoinnille. Ilmastonmuutoksen vaikutukset jakaantuvat alueellisesti epätasaisesti. Yli kolme miljardia ihmistä asuu erittäin haavoittuvissa olosuhteissa. Ilmastonmuutoksen hillintätoimien lisäksi tarvitaan entistä tehokkaampia sopeutumistoimia.
- Uutiset
24.2.2022 8.45
Haaste-lehden 1/2022 teemana ympäristörikokset ja kestävä kehitysTuoreen Haaste-lehden teemana on ”ympäristörikokset ja kestävä kehitys”. Artikkeleissa pohditaan, miten ympäristörikoksiin puuttumista voidaan tehostaa ja miten niitä voitaisiin ennaltaehkäistä. Numerossa tarkastellaan myös, miten kestävä kehitys ja ilmastonmuutos liittyvät kriminaalipolitiikkaan tai laajemmin oikeuspolitiikkaan.
- Uutiset
7.2.2022 11.10
Hovioikeus: Metsästysseurasta erottaminenVaikka A oli vasta erottamisen jälkeen teon johdosta lainvoimaisesti tuomittu metsästysrikkomuksesta, ei teon rikosoikeudellisella jälkikäteisarvioinnilla ollut ratkaisevaa merkitystä arvioitaessa sitä, oliko yhdistyksellä ollut oikeus A:n erottamiseen sääntöjensä perusteella. Asiassa ei myöskään esitetty selvitystä siitä, että yhdistys olisi päättänyt luopua oikeudestaan erottaa A ottamalla tämän kaataman uroshirven kiintiöönsä. Yhdistyksellä oli sääntöjensä nojalla ollut riittävät perusteet erottaa A yhdistyksestä. (Vailla lainvoimaa 7.2.2022)
- Uutiset
18.1.2022 12.35
Metsätalouden pohjavesivaikutukset – MEPO-hankkeen loppuraportti 2021: Metsätalouden riski pohjavesien laadulle on verrattain pieniMetsätalouden todennetut vaikutukset pohjavesien laadulle ovat osoittautuneet verrattain pieniksi. Tutkittua tietoa vaikutuksista on kuitenkin melko vähän ja siksi seurantoja tulisi lisätä ja kehittää mahdollisimman nopeasti. Tähän tulokseen päädyttiin selvityksessä, jossa koottiin laaja tietopaketti metsänomistajille ja asiantuntijoille sekä tunnistettiin jatkokehitystarpeita.
”Nykyiset metsänhoidonsuositukset ja metsäsertifiointijärjestelmien kriteeristöt huomioivat pohjaveden suojelun ja varovaisuusperiaatteen pääsääntöisesti melko hyvin. Parantamisen varaa on niihin sisältyvien ohjeiden viestinnässä metsänomistajille”, toteaa hankkeen vetäjä Ritva Britschgi Suomen ympäristökeskuksesta.