Hakutulokset
- Uutiset
4.7.2018 12.30
Hovioikeuden tuomio työntekijän epäasiallisesta kohtelusta: Varoituksen antaminen ja työsuhteen purkaminen olivat olleet osa toimitusjohtajan syyksi luettua työturvallisuusrikosta eikä syyteoikeus ollut vanhentunutHO hyväksyi KO:n johtopäätöksen, että varoituksen antaminen ja työsuhteen purkaminen olivat olleet osa vastaajan syyksi luettua työturvallisuusrikosta eikä syyteoikeus ollut vanhentunut. Vastaaja oli syyllistynyt siihen työturvallisuusrikokseen, jonka KO oli lukenut hänen syykseen. Kun HO ei muuttanut KO:n ratkaisua työturvallisuusrikoksen syyksi lukemisen osalta, ei vastaajaa tullut tuomita työturvallisuusrikoksen lisäksi työsyrjinnästä, vaan syyte työsyrjinnästä oli hylättävä. HO harkitsi oikeudenmukaiseksi seuraamukseksi vastaajan viaksi jäävästä työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoa. Ottaen huomioon vastaajan menettelyn pitkäaikaisuus HO päätyi KO:n tavoin siihen, että työntekijän henkilökohtaisen henkisen koskemattomuuden loukkausta oli pidettävä siinä määrin vakavana, että peruste kärsimyksestä maksettavalle korvaukselle täyttyi. Vastaaja velvoitettiin korvaamaan työntekijälle tilapäisestä haitasta 3.000 euroa ja henkisestä kärsimyksestä 3.500 euroa viivästyskoroineen rikoksen tekopäivästä 24.1.2014 lukien. (Vailla lainvoimaa 4.7.2018)
- Uutiset
27.6.2018 11.34
Seppo Koskinen – Mika Valkonen: Työsyrjintärikos ja ammatillinen edunvalvonta – KKO:2018:46Korkein oikeus asetti työsyrjintärikoksesta syytetylle velvoitteen esittää uskottava peruste epäasiallisen työnantajan edustajan käyttäytymisen työsuojeluviranomaisen tutkittavaksi saattaneen työntekijän irtisanomiselle. Korkein oikeus ei pitänyt syytetyn tuntemaa luottamuspulaa irtisanottua työntekijää kohtaan uskottavana. Korkeimman oikeuden mukaan asian saattaminen työsuojeluviranomaiselle oli rinnastettavissa ammatilliseen edunvalvontaan.
- Uutiset
25.6.2018 15.34
Luvatta tehdystä asbestipurkutyöstä sakkojaEtelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi yksityisen elinkeinonharjoittajan 30 päiväsakkoon luvatta tehdystä asbestipurkutyöstä. Lisäksi hänet velvoitettiin menettämään valtiolle rikoksen tuottama taloudellinen hyöty lähes 6 000 euroa. - Uutiset
25.6.2018 10.04
Apulaisoikeusasiamies: Kela menetteli julkisuuslain vastaisesti antaessaan työnantajalle tiedon työntekijää koskevasta sairauspäivärahapäätöksestä, jossa oli mainittu henkilön hiv-positiivisuusKela menetteli julkisuuslain 24 §:n 1 momentin 25 kohdan vastaisesti antaessaan A:n työnantajalle tiedon A:ta koskevasta sairauspäivärahapäätöksestä, jossa oli mainittu A:n hiv-positiivisuus. - Uutiset
13.6.2018 9.09
KKO kumosi hovioikeuden tuomion: Timo Rädylle tuomio Hilkka Ahteeseen kohdistuneesta työsyrjinnästä – 20 päiväsakkoaKorkein oikeus on kumonnut hovioikeuden Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) entiselle puheenjohtaja Timo Rädylle antaman vapauttavan tuomion ja tuominnut Rädyn työsyrjinnästä 20 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen. - Uutiset
7.6.2018 15.15
Lakimiesliiton ohjeistus seksuaalisen häirinnän torjumiseksi on julkistettu”Vastuu hyvästä käyttäytymisestä työpaikalla kuuluu kaikille.” Näin linjataan Lakimiesliiton asiantuntijoiden laatimassa ohjeistuksessa, jolla pyritään tarjoamaan työpaikoille ja opiskelijajärjestöille työkaluja omien toimenpiteiden pohjaksi. Myös Häirinnästä vapaa -seminaarin järjestäjiin kuulunut Asianajajaliitto julkistaa oman ohjeistuksensa kesäkuussa 2018.
- Uutiset
7.6.2018 8.00
Työsuojelutarkastaja keskeytti kattotyömaan MikkelissäAluehallintoviraston työsuojelutarkastaja teki viikolla 22 yllätystarkastuksen Mikkelin keskustassa osoitteessa Mikonkatu 2 sijaitsevan kerrostalon kattotyömaalle. Kun tarkastaja kävi työkohteessa, oli talon katolla menossa katteen uusimistyöt. Tarkastaja näki, että katolle ei ollut asennettu putoamisen estäviä kaiteita tai muita lain edellyttämiä rakenteellisia putoamissuojauksia. Työntekijöillä oli päällään valjaat, jotka eivät ole tällaisissa kattotöissä lainmukainen putoamissuojaus. Lisäksi osalla työntekijöistä valjaita ei ollut kiinnitetty minnekään. Koska katolle ei ollut asennettu lainmukaista putoamissuojausta, tarkastaja määräsi työmaalla tehtävät työt keskeytettäväksi heti. Työsuojeluviranomainen asetti työnantajalle kiellon noudattamiseksi 10.000 euron uhkasakon.
- Uutiset
4.6.2018 15.15
AVI: Kesämökin rakennuttajalla samat työsuojeluvastuut kuin omakotitalonkinTyösuojeluviranomaisen tietoon tulee joka kesä työtapaturmia kesämökkien rakennustyömailla, joissa työsuojeluasiat ovat olleet rempallaan. Pahimmillaan työtapaturmassa voidaan menettää ihmishenki ja vastuunsa usein tietämättömyyttään laiminlyönyt rakennuttaja joutuu maksamaan korvauksia lopun ikäänsä. "Kesämökin rakennuttajalla on samat työsuojeluvastuut kuin omakotitalon rakennuttajallakin", muistuttaa rakennusalan työsuojeluvalvontaa tekevä ylitarkastaja Mikko Koivisto Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.
- Uutiset
25.5.2018 14.20
Liian suuri työkäsine aiheutti sormivamman – työnantajalle sakot opastuksen puutteestaPirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen elinkeinonharjoittajan 10 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Vastaaja oli laiminlyönyt työntekijälle annettavan riittävän opastuksen ja ohjauksen. (Vailla lainvoimaa 25.5.2018) - Uutiset
23.5.2018 11.48
Yliopisto-opettaja Enni Ala-Mikkula: Työnantajan työntekijäänsä kohdistaman käytöksen epäasiallisuuden arvioinnista työturvallisuusrikosasiassa (HO)Sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat kommandiittiyhtiön vastuunalaisen yhtiömiehen ja toimitusjohtajan S:n syyllistyneen työnantajan edustajana työturvallisuusrikokseen työturvallisuusmääräyksiä, muun muassa työturvallisuuslain häirintää koskevaa 28 §:ää, rikkomalla. Ratkaisu on mielenkiintoinen jo siksi, että henkisen terveyden vaarantumiseen liittyviä työturvallisuusrikosasioita käsitellään tuomioistuimissa selvästi vähemmän kuin vastaavia fyysisen terveyden vaaroja ja haittoja koskevia asioita. Lisäksi mielenkiintoisen yksityiskohdan ratkaisuun tuo sen arviointi, millä ajanhetkellä työnantajan voitiin katsoa saaneen tiedon työntekijän terveydelle aiheutuneesta vaarasta, kun syytekuvauksen mukaan S itse oli yrittäjänä kohdellut työntekijäänsä N:ää epäasiallisesti ja aiheuttanut käytöksellään työntekijän haitallisen kuormittumisen työssä. (Itä-Suomen HO 21.6.2017 R 16/1336 – lainvoimainen)
- Uutiset
23.5.2018 9.34
Hovioikeus: Työnantajalla ei ollut oikeutta purkaa eikä edes irtisanoa varoitusta antamatta työturvallisuusohjeistuksen vastaisesti menetelleen työntekijän yli 28 vuotta kestänyttä työsuhdettaTyönantajalla ei ollut TSL 8 luvun 1 §:n mukaista erittäin painavaa syytä työntekijän työsopimuksen purkamiseen. Asiaa kokonaisuutena arvioiden työntekijän menettely ei myöskään ollut niin moitittavaa, että työsopimuksen irtisanomiseen ilman aikaisempaa, vastaavan kaltaisesta menettelystä annettua varoitusta olisi ollut TSL 7 luvun 1 §:ssä tarkoitettu asiallinen ja painava syy. HO arvioi kohtuulliseksi korvaukseksi työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 6 kuukauden palkkaa vastaavan määrän, josta aineettoman korvauksen osuus oli puolet. (Vailla lainvoimaa 23.5.2018)
- Uutiset
22.5.2018 11.30
Prof. Seppo Koskinen: Liikalihavuus ei oikeuta eriarvoiseen kohteluun - KKO:2018:39Euroopan unionin tuomioistuin on jo muutamia vuosia sitten linjannut, että liikalihavuus voidaan edellytysten täyttyessä luokitella vammaksi työelämässä (C‑354/13). Oikeus katsoi, että jos ylipaino vaikuttaa työntekijän suoriutumiseen työtehtävistä, se voidaan katsoa vammaksi. Vammaisuus puolestaan on erikseen mainittu syrjinnän vastaisessa lainsäädännössä. Liikalihavuutta on arvioitu myös Suomessa syrjintäkriteerinä. Meillä liikalihavuus voi olla syrjintää myös terveydentilan vuoksi. Korkeimmassa oikeudessa tämä lähestymistapa on nyt hyväksytty.
- Uutiset
21.5.2018 17.07
Luonnos uudesta työaikalaista lainsäädännön arviointineuvostoonEsitysluonnos uudeksi työaikalaiksi on julkaistu. TEM antoi maanantaina (21.5.) lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi hallituksen esitysluonnoksen uudeksi työaikalaiksi. Uudistuksen tavoitteena on päivittää nykyinen laki 2020-luvun työelämän tarpeisiin.
- Uutiset
21.5.2018 9.40
Työtuomioistuimen tuomio oikeudesta sairausajan palkkaan uudelta sairausajan palkanmaksujaksolta paperiteollisuuden työehtosopimuksen perusteellaYhtiön työntekijä oli ollut sairauslomalla, palannut töihin ja jäänyt uudelleen sairauslomalle kahden työviikon jälkeen. Asiassa oli kysymys siitä, oliko työntekijällä paperiteollisuuden työehtosopimuksen perusteella oikeus sairausajan palkkaan uudelta sairausajan palkanmaksujaksolta. Sairausvakuutuslain 8 luvun 9 §:n 5 momentin säännöstä ei sovellettu paperiteollisuuden työehtosopimuksen mukaan. Työntekijä oli ollut kyseisten kahden työviikon ajan ainakin siinä määrin työkykyinen, että hän oli voinut tehdä työsopimuksensa mukaisia ja esimiehensä hänelle määräämiä työtehtäviä, joskin rajoitetusti ja mukautetusti. Asiassa esiin tulleet seikat ja asian olosuhteet kokonaisuudessaan huomioon ottaen työntekijällä katsottiin olevan oikeus sairausajan palkkaan uudelta sairausajan palkanmaksujaksolta. - Uutiset
17.5.2018 8.00
Vakuutusoikeuden erimielinen ratkaisu ammattitautikorvausten perusteena olevan vuosityöansion määrittämisestäA:lla ilmeni korvaukseen oikeuttava ammattitauti hänen ollessaan vanhuuseläkkeellä. Ennen vanhuuseläkkeelle jäämistään A oli ollut osa-aikaeläkkeellä kokoaikaisen työskentelyn päättymisen jälkeen. Vakuutuslaitos määritti A:n ammattitautikorvausten perusteena olevan vuosityöansion hänen vanhuuseläkkeelle siirtymistään välittömästi edeltäneen osa-aikatyön ansioiden perusteella. Vakuutusoikeus katsoi, että A:n vuosityöansio tuli määrittää sen vuosityöansion mukaan, joka hänellä oli ennen osa-aikaeläkkeelle siirtymistä. Vakuutusoikeus katsoi, että myös osa-aikaeläke on ammattitautilain 3 a §:ssä tarkoitettu peruseläke.
- Uutiset
16.5.2018 8.00
Uusi ohje: Veronumero ja rakennusalan julkinen veronumerorekisteriVerohallinnon uusi ohje korvaa asiakasohjeen Veronumero - ohje rakennusalan työntekijöille ja työnantajille. Uusi ohje on voimassa 30. huhtikuuta 2018 lukien toistaiseksi - Uutiset
9.5.2018 15.00
HTP-arvojen perustelumuistiot löytyvät nyt aakkostettunaTyosuojelu.fin uusi Perustelumuistiot-verkkosivu kokoaa yhteen haitallisiksi tunnettujen pitoisuuksien eli HTP-arvojen perustelumuistiot. Aakkostettu listaus helpottaa yhteensä 324 ainetta tai aineryhmää koskevien perustelumuistioiden hyödyntämistä niin työpaikoilla kuin työsuojeluvalvonnassakin. - Uutiset
9.5.2018 8.43
Hiihtohissien määräaikaistarkastusten laiminlyönnistä sakkoja toimitusjohtajalleKäytössä olevien hiihtohissien määräaikaistarkastukset oli jätetty tekemättä neljänä käyttökautena peräkkäin vuosina 2014–2017. Hiihtokeskusyrityksen toimitusjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikkomuksesta 30 päiväsakkoon. Lisäksi yritys tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötynä 6 000 euroa. Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa 8.5.2018. (Vailla lainvoimaa 9.5.2018) - Uutiset
4.5.2018 9.10
Valtioneuvosto hyväksyi Terveet tilat -ohjelman – tavoitteena saada julkisten rakennusten sisäilmaongelmat kuriin kymmenessä vuodessaTerveet tilat 2028 -ohjelman tavoitteena on tervehdyttää julkiset rakennukset ja tehostaa sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Kymmenvuotisen ohjelmakauden aikana pyritään vakiinnuttamaan kiinteistönpitoon toimintatapa, jossa rakennusten kunto, käyttötarkoitukseensa sopivuus ja käyttäjien kokemukset tarkistetaan ja arvioidaan säännöllisesti. Uuden toimintatavan pitäisi parantaa esimerkiksi monien päiväkotien, koulujen ja kasarmien sisäilmatilannetta.
- Uutiset
2.5.2018 13.40
Hovioikeus kumosi yhteisösakon mutta pysytti muut tuomiot kärkisorvitapauksessaKäsiteltävänä oleva tapaus liittyi vuonna 2015 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa oli käytetty vaaralliseksi todettua työmenetelmää. Työntekijä oli hionut kärkisorviin kiinnitettyä pumpun akselia painamalla kädellä hiomanauhaa akselia vasten, jolloin hänen kätensä oli tarttunut pyörivään akseliin ja lähtenyt pyörimään sen mukana. Itä-Suomen hovioikeus kumosi elintarviketeollisuuden yrityksen saaman yhteisösakon liittyen työturvallisuuslaiminlyönteihin. Kahden esimiehen saamat tuomiot työturvallisuusrikoksista ja vammantuottamuksesta pysyivät ennallaan. (Vailla lainvoimaa 2.5.2018)