Hakutulokset
- Uutiset
1.8.2022 16.00
EU:n jäsenvaltioiden saatettava avoimia ja ennakoitavia työehtoja koskeva direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään 1.8.2022 mennessäDirektiivissä säädetään entistä laajemmista ja ajantasaisemmista työntekijöiden oikeuksista ja suojelusta 182 miljoonalle työntekijälle EU:ssa. Näiden uusien sääntöjen ansiosta työntekijöillä on oikeus työehtojensa entistä parempaan ennustettavuuteen, esimerkiksi työtehtävien ja työajan osalta. Työntekijöillä on myös oikeus saada oikea-aikaista ja entistä kattavampaa tietoa työtänsä koskevista olennaisista seikoista, kuten työskentelypaikasta ja palkoista. Tämä on tärkeä askel kohti vahvaa sosiaalista Eurooppaa, ja sillä edistetään Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamista ihmisten konkreettiseksi todellisuudeksi kaikkialla EU:ssa.
- Uutiset
1.8.2022 11.45
Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen: Korona ja työstä eroaminen työttömyysturvassaEnsimmäinen koronaeroaminen on päässyt käsittelyyn keväällä työttömyysturvaoikeuden osalta. Vakuutusoikeuden päätös koski työstä eroamista toukokuussa 2020. Päätös osoittaa välillisesti marssijärjestyksen myös työturvallisuuslain tulkinnan osalta. Todistustaakka pätevästä syystä erota työstä on kyseisellä yksilöllä. Hänen on esitettävä erikseen mm. lääkärintodistus erityisestä riskistä työnantajalle. Yleisin oletuksin ei työnantajan tarvitse asiaa juurikaan pohtia. Asia on arvioitava yksilökohtaisesti, ellei ole sitten kysymys jostakin aivan erityisestä riskistä ko. työpaikalla. Yleinen koronariski ei ole vielä mitään. Toimet riskin pienentämiseen, kuten maskit ja muut vastaavat, ovat työnantajan toimina ihan riittävät.
- Uutiset
28.7.2022 14.00
Hallinto-oikeus: Aamuvuoroista myöhästyneelle vanginvartijalle oli voitu antaa kirjallinen varoitus virkavelvollisuuksien laiminlyönnistäKun otettiin huomioon valittajan työtehtävät ja se, että valittaja oli suullisen huomautuksen saatuaan edelleen myöhästynyt useamman kerran, kirjallista varoitusta ei voitu pitää kohtuuttomana seurauksena. Työnantajan ei ollut katsottava kohdelleen valittajaa tasapuolisen kohtelun vaatimuksen vastaisesti yksistään sen vuoksi, että valittajan mukaan jotkut työntekijät olivat myöhästyneet ilman, että heidän kohdallaan oli ryhdytty toimenpiteisiin. (Ei lainvoim. 28.7.2022)
- Uutiset
25.7.2022 9.00
Työtuomioistuin: Kaupungin omistaman vesiliikuntakeskuksen ylläpitosiivoustyötä ei ollut välttämätöntä tehdä yöllä - edellytyksiä poikkeusluvan myöntämiseen ei myöskään ollutTyötuomioistuin katsoi, että säännöksen sanamuodon perusteella ylläpitosiivoustyötä ei voitu pitää mainitun 3 kohdan tarkoittamana huolto- ja korjaustyönä. Kysymys ei myöskään ollut sellaisesta työstä, jota ei voitaisi tehdä mainitun 4 kohdan tarkoittamalla tavalla samanaikaisesti työpaikalla tehtävän säännöllisen työn kanssa. Työtuomioistuimen käsityksen mukaan ylläpitosiivousta ei ollut välttämätöntä tehdä yöllä vaan esimerkiksi käyttöaikoja porrastamalla siivoustyö voitiin tehdä samanaikaisesti työpaikalla tehtävän muun säännöllisen työn kanssa. Edellytyksiä työaikalain 39 §:n 1 momentin 3 mukaisen poikkeusluvan myöntämiseen ei myöskään ollut. Valitus hylättiin. - Uutiset
25.7.2022 8.00
Työtuomioistuin: Elementtitehtailla tehtävää elementtien purkutyötä sekä siihen liittyvää puhdistusta ja siirtotyötä ei voitu tehdä samanaikaisesti työpaikalla tehtävän muun säännöllisen työn kanssa - töiden teettämiseen yötyönä ei tarvittu poikkeuslupaaTyötuomioistuin katsoi, että aluehallintoviraston ja työneuvoston päätöksissä tarkoitetut elementtitehtailla tehtävät työt olivat sellaisia työaikalain 8 §:n 2 momentin 4 kohdassa tarkoitettuja säännöllisesti tehtäviä töitä, joita ei voitu tehdä samanaikaisesti työpaikalla tehtävän muun säännöllisen työn kanssa. Töiden teettämiseen yötyönä ei näin ollen tarvittu poikkeuslupaa. Aluehallintoviraston ja työneuvoston päätökset kumottiin. - Uutiset
20.7.2022 11.00
Vuokratyöntekijänä aiemmin työskennelleen työntekijän kanssa ei olisi voitu sopia uudesta koeajasta - näyttämättä oli jäänyt yhtiön olleen tietoinen työntekijän raskaudesta tai sairaudesta päättäessään työntekijän työsuhteenKO oli katsonut jääneen näyttämättä, että yhtiö oli ollut tietoinen kantajan raskaudesta tai sairaudesta päättäessään kantajan työsuhteen. Asiassa mainitun johdosta kantajan syrjintään perustuva hyvitysvaatimus oli hylätty. Koska kantaja oli työskennellyt pääosin samoissa tehtävissä yli 4 kuukauden ajan vuokratyöntekijänä, ei kantajan kanssa olisi voitu sopia uudesta koeajasta. Kohtuullisena korvauksena työsuhteen perusteettomasta päättämisestä pidettiin 3 kuukauden palkkaa vastaavaa määrää 7.500 euroa. Asian lopputulos huomioon ottaen oikeudenkäynti ei ollut ollut tarpeellinen. Asiassa mainitut seikat huomioon ottaen KO oli katsonut, että kantajan tuli korvata yhtön 15.540,50 euron oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti. Kantaja vaati HO:ssa, että yhtiön hänelle maksettavaksi tuomittu korvaus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä korotetaan 15.000 euroksi KO:n tuomitsemine korkoineen ja että yhtiö velvoitetaan suorittamaan hänelle hyvityksenä syrjinnästä 10.000 euroa korkoineen 21.12.2020 lukien. Kantaja vaati lisäksi, että hänet vapautetaan velvollisuudesta korvata yhtiön oikeudenkäyntikuluja KO:ssa. HO ei myöntänyt kantajalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 20.7.2022)
- Uutiset
19.7.2022 14.00
Oikeusasiamies: Virkamiehen kirjoituksen poistamisella OM-intranetin keskustelupalstalta ei loukattu sananvapauttaKantelija pyysi tutkimaan Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksikön menettelyä asiassa, jossa oli kyse kantelijan kirjoituksen (kohta 2.1) poistamisesta OM-intranetin keskustelupalstalta palstan sääntöjen perusteella. Kantelijan mielestä Rikosseuraamuslaitos ja sen moderointiryhmä käyttävät asemaansa väärin ja rajoittavat työntekijöidensä sananvapautta sensuroimalla etenkin Rikosseuraamuslaitoksen johtoa arvostelevia tekstejä. OA piti kantelijan kirjoituksen poistamista välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden näkökulmasta jossain määrin kritiikille alttiina toimenpiteenä. OA ei kuitenkaan katsonut moderointiryhmän menettelyllään loukanneen kantelijan sananvapautta. OA otti asian arvioinnissa huomioon sen, ettei kantelijalle ollut aiheutunut asiasta muunlaista seuraamusta. OA saattoi asiassa (kohdassa 3.4) esittämänsä käsitykset Rikosseuraamuslaitoksen moderointiryhmän tietoon.
- Uutiset
13.7.2022 13.13
Selvitys vuosilomien pitämisen joustavoittamisesta lyhyissä työsuhteissa työskenteleville valmistuiSelvitys perustui hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaisesti selvitetään mahdollisuudet joustavoittaa lomien käyttöä ja siirtämistä työpaikan vaihtotilanteissa (esimerkiksi lomapankki) lyhyissä työsuhteissa työskentelevien yhdenvertaisuuden parantamiseksi. Selvitys antaa työpaikan vaihdostilanteisiin liittyviä näkökulmia vuosilomalain muutostarpeiden pohdintaan tulevaisuudessa.
- Uutiset
12.7.2022 13.23
AVI: Työsuhde päätettiin koeajalla syrjivällä perusteella – työnantajalle sakkoa työsyrjinnästäPäijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajan sakkorangaistukseen työsyrjinnästä. Käräjäoikeus tuomitsi asiassa 30 päiväsakkoa. (Lainvoimainen) - Uutiset
11.7.2022 11.21
Hovioikeuden kolme tuomiota Tampereen kaupungin perusteettomista työsopimusten päättämisistä Pihlajalinna-asiassa – liikkeen luovutus vai eiAsiaa kokonaisuutena arvioituaan ja tuomiossa mainituin lisäyksin hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut ja johtopäätöksen liikkeen luovuttamisen edellytyksen täyttymisestä. Tuomiossa mainituilla perusteilla hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden johtopäätöksen ja lopputuloksen siitä, että Tampereen kaupunki oli vastuussa työntekijöiden työsopimusten perusteettomasta päättämisestä ja oli siten velvollinen suorittamaan työntekijöille korvausta käräjäoikeuden tuomitsemat määrät. (Vailla lainvoimaa 11.7.2022)
- Uutiset
8.7.2022 15.05
Lainsäädäntöön muutoksia 55 vuotta täyttäneiden työllisyysasteen nostamiseksiHallituspuolueet linjasivat 17.12.2020 toimista, joilla edistetään 55 vuotta täyttäneiden työllistymistä ja työssä jaksamista. Eduskunta on hyväksynyt hallituksen 21.4.2022 antaman esityksen, jossa ehdotettiin työttömyysturvan lisäpäivien poistamista ja uutta 55 vuotta täyttäneille kohdennettua muutosturvaa. Lisäpäivien poistolla halutaan edistää ikääntyvien työllisyyttä. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutokset 8.7.2022 ja ne tulevat voimaan 1. tammikuuta 2023.
- Uutiset
8.7.2022 14.20
Vaihtelevalla työajalla työskentelevien asema vahvistuu elokuun 2022 alusta – parannuksia myös työehtojen ennakoitavuuteen ja avoimuuteenTyöajan vakiintuminen vaihtelevan työajan työsopimuksissa vahvistuu hallitusohjelman mukaisesti. Lisäksi täytäntöönpannaan EU:n työehtodirektiivin edellyttämät muutokset, jotka muun muassa velvoittavat työnantajan antamaan työntekijälle tietoa työehdoista laajemmin ja nopeammin. Tasavallan presidentti vahvisti lait 8.7.2022 ja ne tulevat voimaan 1. elokuuta 2022.
- Uutiset
8.7.2022 8.18
Hovioikeus: Karaoke-emännän palkkaedutTuomiossa mainituilla perusteilla hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että A:lla olisi X Oy:ltä kanteeseensa perustuvia maksamattomia palkkasaatavia tai muita korvauksia. Kanne oli näin ollen hylättävä. (Vailla lainvoimaa 8.7.2022)
- Uutiset
7.7.2022 11.40
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta: Talkootyöhön huolettomin mielin?Kuuluuko kesäsi puuhapäiviin rakentamista, remontointia tai peruskorjausta yhdessä talkooväen kanssa? Kokoon kutsutut talkoolaiset eivät useinkaan ole alan ammattilaisia, vaikka osallistuvat vaativiinkin rakennustöihin. Talkootyöllä tarkoitetaan yhdessä ystävien tai tuttavien kanssa tehtävää palkatonta työtä. Talkoiden järjestäjä voi ottaa vapaaehtoisen ryhmävakuutuksen talkoolaisille loukkaantumisen, invalidisoitumisen ja kuoleman varalle, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE muistuttaa.
- Uutiset
7.7.2022 10.10
Maahanmuuttovirasto: Venäjäpakotteista johtuvia irtisanomisia suomalaisissa yrityksissä – mitä voit tehdä, jos työsuhteesi päättyy?Euroopan maat ovat asettaneet pakotteita Venäjää kohtaan johtuen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Pakotteiden seurauksena jotkin yritykset Suomessa ovat joutuneet irtisanomaan työntekijöitään. Maahanmuuttovirasto tiedostaa Suomessa oleskeluluvalla olevien irtisanottujen tai irtisanomisuhan alla olevien epävarman tilanteen. Mitä voin tehdä, jos työsuhteeni päättyy?
- Uutiset
7.7.2022 9.00
Lainsäädännön arviointineuvosto karenssisääntelystä: Vaikutuksia valtioneuvoston jäsenille konkretisoitavaLainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon hallituksen esityksestä valtioneuvoston jäsenen karenssisääntelystä. Ehdotuksen tarkoituksesta saa hyvän käsityksen, mutta vaikutukset valtioneuvoston jäsenelle jäävät osin epäselviksi. - Uutiset
6.7.2022 15.58
Hovioikeus: Yhtiö ei ollut täyttänyt työsopimuslain mukaista työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuuttaanHO katsoi, ettei yhtiö ollut täyttänyt työsopimuslain mukaista työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuuttaan, eikä yhtiöllä siten ollut ollut työsopimuslaissa edellytettyä asiallista ja painavaa syytä kantajan työsopimuksen irtisanomiseen taloudellisilla ja tuotannollisilla irtisanomisperusteilla. Korvauksen määrään vaikuttavat tekijät kokonaisuudessaan huomioon ottaen HO arvioi kohtuulliseksi korvaukseksi työsuhteen perusteettomasta päättämisestä kantajan 6 kuukauden palkkaa vastaavan määrän. Mainitsemillaan lisäyksillä HO hyväksyi KO:n perustelut ja johtopäätökset aineettoman vahingon osuutta koskevan arvion ja korvauksen yhteensovittamisen osalta. (Vailla lainvoimaa 6.7.2022)
- Uutiset
6.7.2022 10.10
Hallituksen esitysluonnoksesta henkilöstön aseman turvaamisesta yhtiöiden rajat ylittävässä sulautumisessa, jakautumisessa tai kotipaikan siirrossa voi lausua 16. elokuuta 2022 saakkaEsityksessä ehdotetaan muutettavaksi henkilöstöedustuksesta eurooppayhtiössä (SE) ja eurooppaosuuskunnassa (SCE) sekä rajat ylittävässä yhtiöiden sulautumisessa tai jakautumisessa annettua lakia. Lisäksi ehdotetaan muutoksia työsopimuslakiin, yhteistoimintalakiin, yhteistoiminta-asiamiehestä annettuun lakiin sekä yhteistoiminnasta suomalaisissa ja yhteisönlaajuisissa yritysryhmissä annettuun lakiin.
- Uutiset
5.7.2022 13.00
EUT:n ennakkoratkaisu määräaikaisen virkamiehen ennen vakituisen virkamiehen asemaan pääsyä suorittamien palvelusten huomioon ottamisesta henkilökohtaista palkkaluokkaa pysytettäessä (Espanja)Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön (EAY), Euroopan teollisuuden ja työnantajain keskusjärjestön (UNICE) ja julkisten yritysten Euroopan keskuksen (CEEP) tekemästä määräaikaista työtä koskevasta puitesopimuksesta 28.6.1999 annetun neuvoston direktiivin 1999/70/EY liitteenä olevan, 18.3.1999 tehdyn määräaikaista työtä koskevan puitesopimuksen 4 lausekkeen 1 kohta on esteenä kansalliselle säännöstölle, jonka mukaan virkamiehen väliaikaisena virkamiehenä ennen vakituisen virkamiehen asemaan pääsyä suorittamia palveluksia ei oteta huomioon henkilökohtaista palkkaluokkaa pysytettäessä.
- Uutiset
5.7.2022 8.05
Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen hankintoihin valtakunnallisia suosituksiaKotoutumiskoulutuksen valtakunnallisessa kehittämistyössä on saatu valmiiksi yhtenäiset suositukset työvoimakoulutuksena toteutetun kotoutumiskoulutuksen hankintoihin. Yhtenäisillä suosituksilla pyritään kotoutumiskoulutuksen hankintojen ja toteutusten tasalaatuisuuteen sekä opetuksen ja koulutuksen korkeatasoisuuteen ja yhdenmukaisuuteen. Lisäksi yhdenmukaiset toimintatavat voivat vähentää niin kotoutumiskoulutusta hankkivien kuin koulutusta tarjoavien palveluntuottajien työmäärää.