Hakutulokset
- Uutiset
3.8.2022 13.47
Mediatuen vaikuttavuuden ennakkoarvioinnin loppuraporttiMediatuen vaikuttavuuden ennakkoarviointi -hankkeen tavoitteena on ollut tehdä ennakkoarvio mediatukityöryhmän loppuraportissaan esittämien tukimuotojen vaikuttavuudesta. Arviointi on rajattu kolmeen tukimuotoon: toimituksellinen tuotantotuki, innovaatiotuki ja yhteisömedian tuki. Samalla arviointikysymykset ovat tarkentuneet kolmeen laajempaan kysymykseen: Mitkä ovat olleet mediatuen vaikutukset muissa Pohjoismaissa? Jos Pohjoismainen mediatuki sovelletaan Suomeen, mikä olisi maksetun tuen määrä ja arvioidut vaikutukset? Mitä voidaan oppia tukimuodoista ja niiden teknisistä yksityiskohdista?
- Uutiset
29.7.2022 8.00
Hallinto-oikeus hylkäsi yhdistyksen valituksen valtionavustuksen osittaisesta takaisinperinnästäHAO ei muuttanut STM:n päätöstä, jolla se oli hylännyt Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n oikaisuvaatimuksen, joka oli koskenut STM:n päätöstä 12.11.2020, jolla oli päätetty periä osittain takaisin yhdistykselle vuodelle 2018 myönnetty valtionavustus korkoineen. (Ei lainvoim. 29.7.2022)
- Uutiset
23.6.2022 8.00
EUYT hylkäsi Ryanairin kanteen Finnairin saamista valtiontuistaKomissio saattoi muodollista tutkintamenettelyä aloittamatta hyväksyä Finnairin pääomituksen, jonka sen julkiset ja yksityiset omistajat toteuttivat suhteessa olemassa olleeseen omistusrakenteeseen.
- Uutiset
22.6.2022 14.35
Laki energiaintensiivisen teollisuuden sähköistämistuesta voimaan 1. heinäkuuta 2022Laki energiaintensiivisen, eli paljon energiaa käyttävän, teollisuuden sähköistämistuesta tulee voimaan heinäkuun alussa. Tuen tavoitteena on vauhdittaa teollisen tuotannon siirtymää kohti hiilineutraalimpaa toimintaa. Tasavallan presidentti vahvisti lain keskiviikkona 22.6.2022. - Uutiset
14.6.2022 9.04
Verohallinto: 15 miljoonaa euroa koronatukia olisi jäänyt myöntämättä, jos talousrikostuomio olisi ollut esteenä tuen saamiselleVerohallinto on ensimmäistä kertaa selvittänyt, kuinka paljon yrityksen vastuuhenkilöiden rikostausta vaikuttaa siihen, miten tunnollisesti yritys hoitaa lakisääteiset velvoitteensa. Yritykset, joiden johdossa on talousrikoksista tuomittu henkilö, jättävät kaksi kertaa muita todennäköisemmin lakisääteiset velvoitteensa hoitamatta. Selvityksessä todetaan myös, että 15 miljoonaa euroa koronatukia olisi jäänyt myöntämättä, jos tukien myöntäjillä olisi ollut mahdollisuus olla antamatta tukia talousrikoksista tuomittujen henkilöiden yrityksille.
- Uutiset
8.6.2022 10.10
Sitra: EU:n uusi datasääntely tuo hyötyjä yrityksille ja yhteiskunnalle – neljä suositusta mahdollisuuksiin tarttumiseksiEU luo uutta datataloutta, jonka mahdollisuudet voidaan lunastaa tuomalla sääntelyn tueksi investointeja, tutkimusta ja panostuksia osaamiseen. Sitran uusi raportti tutki EU-sääntelyn vaikutuksia pk-yrityksiin, yksilöihin ja julkiseen sektoriin.
- Uutiset
19.5.2022 8.00
EUYT vahvisti, että saksalainen Condorin pelastamistuki on unionin oikeuden mukainenSe, että Condorin taloudelliset vaikeudet johtuivat Thomas Cook -konsernin selvitystilaan asettamisesta, ei estänyt komissiota hyväksymästä tätä tukea. - Uutiset
18.5.2022 11.50
Vierashuoneessa OTM, väitöskirjatutkija Satu Pentikäinen ja KTT, OTT Kaisa Sorsa: Innovatiiviset sääntelyratkaisut avuksi yrityksille kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseenSuomi on yksi kestävän kehityksen edelläkävijöistä. Olemme sitoutuneet Agenda 2030:n toimeenpanoon, jonka myötä tulee varmistaa, että Suomen innovaatioympäristö on myös kansainvälisesti houkutteleva. Kestävän kehityksen tavoitteiden saattaminen osaksi yhteiskunnan ja yritysten ohjausjärjestelmiä edellyttää, että tavoitteet saadaan integroitua osaksi suomalaista sääntelymallia. Perinteisen normatiivisen käske ja kontrolloi -sääntelyn ohelle on luotava uusia innovaatiomyönteisiä sääntelyratkaisuja, kirjoittavat Satu Pentikäinen ja Kaisa Sorsa Edilexin Vierashuoneessa ja Lakikirjaston artikkelissaan.Avoin uutinen
- Uutiset
17.5.2022 13.10
Etlan koronapandemian tukipolitiikan arviointi: Koronatukitoimet auttoivat yrityksiä selviämään pandemian yli, mutta kriisin alkuvaiheessa tuet eivät kohdentuneet aina oikein – epäkohdista opittavaKoronakriisin aikana myönnetyt kustannustuet lisäsivät yritysten liikevaihtoa, tekivät yrityksistä voitollisia ja pienensivät riskiä joutua yrityssaneeraukseen. Myönnettyjen kustannustukien ansiosta osa korona-ajan tappiollisista yrityksistä muuttui voitollisiksi. Uudet tukikierrokset ovat kuitenkin hidastaneet talouden tervettä rakennemuutosta. Tämä ilmenee 17.5.2022 julkaistusta työ- ja elinkeinoministeriölle tehdystä Etla-tutkimuksesta ”Koronapandemian tukipolitiikan arviointi”. Jatkossa tulisi kiinnittää enemmän huomiota yritystukien päättymisen takarajaan, harkinnanvaraisuuteen sekä tukien parempaan kohdentamiseen.
- Uutiset
9.5.2022 14.35
Selvitys EU:n digisäännöksistä tuo esille liiketoiminnan mahdollisuudet suomalaisille toimijoilleEuroopan komissio on antanut viimeisen kahden vuoden aikana useita digialaa koskevia lainsäädäntöaloitteita. Vaikka asetusehdotukset ovat valmisteluvaiheessa, suomalaisten yritysten olisi hyvä ymmärtää jo nyt säädöskehikon luomat datatalouden liiketoimintamahdollisuudet. Työ ja elinkeinoministeriön tutkimusyritys Witmilliltä tilaamalla selvityksellä kartoitettiin, millaiset mahdollisuudet uudet digisäädökset luovat liiketoiminnalle. Digitaalisuus on yksi merkittävimmistä keinoista luoda uutta talouskasvua. Datatalous tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia kaikille toimialoille. Eri alojen ja erityyppisten yritysten valmiudet hyödyntää murroksen mahdollisuuksia ovat kuitenkin erilaiset.
- Uutiset
4.5.2022 13.31
EUYT vahvisti komission päätöksen, jolla hyväksyttiin Romanian TAROM-lentoyhtiölle myöntämä 36 660 000 euron pelastamistukiTuki soveltuu sisämarkkinoille, koska sillä pyritään välttämään TAROMin palvelujen keskeytymisestä Romanian alueiden liikenneyhteyksille mahdollisesti aiheutuvia sosiaalisia ongelmia. - Uutiset
21.4.2022 12.42
Raportti: Pyrkimykset yritystukien karsimiseksi tuloksettomia, paine tukien kasvattamiseen suuriYritystukien määrä on lisääntynyt ja useat tekijät ylläpitävät kasvupainetta myös jatkossa. Yritystukien leikkauksilla aikaan saatavaan julkisen talouden liikkumavaraan kannattaakin suhtautua epäillen, koska poliittisessa päätöksenteossa leikkaukset ovat osoittautuneet miltei mahdottomiksi toteuttaa, arvioidaan 21.4.2022 julkaistussa Yritystukien tutkimusjaoston kolmannessa vuosiraportissa.
- Uutiset
16.3.2022 15.19
Hankinta-Suomi-toimenpideohjelma: Uusi opas kokoaa yhteen asiakasosallisuuden hyvät käytännöt julkisissa hankinnoissaJulkisten hankintojen neuvontayksikkö laati yhdessä Vaikuttavuusinvestoimisen osaamiskeskuksen, Suomen sosiaali- ja terveys ry Sosten ja Suomen Yrittäjien kanssa oppaan asiakasosallisuuden huomioimisesta hankinnoissa. Opas toteutettiin osana Hankinta-Suomi toimenpideohjelmaa ja kansallista julkisten hankintojen strategian toimeenpanoa. Asiakasosallisuudella tarkoitetaan asiakkaiden ja muiden hankinnan loppukäyttäjien osallistumista ja vaikuttamista hankintaan. Asiakkaiden tarpeita kuunnellaan hankinnan tekemisen aikana ja niitä huomioidaan sopimuskaudella.
- Uutiset
11.3.2022 14.27
Yle-lain muutos voimaan 1.8.2022 - jatkossa tekstimuotoisen sisällön täytyy pääosin tukea liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältäviä julkaisujaLakimuutoksella tarkennetaan Ylen roolia julkisen palvelun mediatalona ja muutetaan yhtiötä koskeva sääntely EU:n valtiontukisääntelyn mukaiseksi. Muutoksen jälkeen Ylen julkaiseman tekstimuotoisen sisällön täytyy pääosin tukea liikkuvaa kuvaa tai ääntä sisältäviä julkaisuja. Sääntelyyn sisältyy poikkeuksia, joiden mukaisesti Yle saa julkaista myös yksinään tekstimuotoisia sisältöjä. Lakimuutos on valmisteltu parlamentaarisesti, kuten Yleä koskevien asioiden osalta vakiintuneen tavan mukaan tehdään. Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina 11.3. muutoksen yleisradiolakiin ja määräsi sen tulemaan voimaan 1. elokuuta 2022.
- Uutiset
4.3.2022 12.45
Yrityspalvelut 2024+ -selvitys – Selvitysraportti 2022: Tarvitaan systeeminen muutosYrityspalvelut 2024+ selvityksen kohteena on julkisen yrityspalvelukokonaisuuden arviointi sekä kehittäminen yrityspalveluiden saatavuuden, toimivuuden ja yritysten kasvun näkökulmista ulkoiset ja sisäiset toimintaympäristön muutokset huomioon ottaen.
- Uutiset
28.2.2022 7.30
Komission datasäädösehdotus: Kuka voi käyttää ja saada käyttöönsä EU:ssa talouden eri aloilla tuotettua dataaKomissio ehdottaa toimenpiteitä oikeudenmukaisen ja innovatiivisen datatalouden edistämiseksi. Datasäädöksellä turvataan oikeudenmukaisuus digitaalisessa toimintaympäristössä, edistetään kilpailukykyisiä datamarkkinoita, avataan mahdollisuuksia datavetoiselle innovoinnille ja parannetaan datan saatavuutta yleisesti. Sen pyrkimys on johtaa uusiin, innovatiivisiin palveluihin sekä kilpailukykyisempiin hintoihin verkkoon liitettyjen tuotteiden jälkimarkkinapalveluissa ja korjaamisessa. Tällä komission datastrategian viimeisellä horisontaalisella osatekijällä on keskeinen rooli digitalisaation tavoitteiden saavuttamisessa vuoteen 2030 mennessä.
- Uutiset
25.2.2022 9.45
EK: Venäjä-pakotteiden hyötytietoa yrityksille - Uutiset
18.2.2022 12.32
Hallitus linjasi energian hintojen nousun täsmäkompensaatiotoimistaEnergian hinnat ovat nousseet tuntuvasti viimeisen vuoden aikana Suomessa ja laajasti muualla Euroopassa. Suomessa energiahinnat ovat nousseet vähemmän kuin euroalueella keskimäärin, mutta silti merkittävästi. Hallitus on linjannut määräaikaisista täsmätoimista, joilla vastataan energian hintojen nousuun. Energiahintojen kansainvälisen nousun taustalla on useita eri syitä. Energiatuotteisiin kohdistuva kysyntä on kasvanut kokonaiskysynnän elpyessä, kun koronakriisin pahin vaihe on hellittänyt. Samaan aikaan energian tuotanto kärsii yhä jossain määrin koronakriisin alkuvaiheessa tapahtuneesta tuotantokapasiteetin pienenemisestä. Myös sääolosuhteet ja epävakaa geopoliittinen tilanne ovat vaikuttaneet energian hintojen nousuun.
- Uutiset
9.2.2022 12.10
SITRA: Uusi käsikirja kiertotalousliiketoiminnan kehittämiseen kaikkien toimialojen yrityksilleKiertotalouskäsikirja tarjoaa konkreettista apua ja työkaluja kaikille suomalaisyrityksille.
- Uutiset
7.2.2022 12.44
UM: Tuoretta tietoa markkinamahdollisuuksista maailmallaSuomen ulkomaanedustustojen tuottama maa- ja aluekohtainen tieto hyödyttää suomalaisyrityksiä niiden etsiessä uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja markkinoita. Edustustojen tuottamat raportit antavat tietoa liiketoimintaympäristöön vaikuttavista asioista, kuten yhteiskunnan tilasta, sääntelykehityksestä, uudistuksista ja maan kehitysnäkymistä, jotka luovat liiketoimintamahdollisuuksia tulevaisuudessa.