Hakutulokset
- Uutiset
2.6.2023 11.51
Vierashuoneessa asianajajat Julia Pekkala ja Johan Pråhl: KKO 2023:29 – mustavalkoista vai mustaa valkoisella: korkein oikeus korostaa rakennusurakan menettelymääräysten velvoittavuuttaKorkein oikeus on tuoreessa ennakkopäätöksessään linjannut rakennusurakan yleisten sopimusehtojen (YSE 1998) 73 §:n tulkintaa. Korkeimman oikeuden mukaan tilaaja on velvollinen puheoikeuden säilyttääkseen esittämään mahdollisen virheen oikaisuvaatimuksen lisäksi toissijaisen rahamääräisen vaatimuksen viimeistään taloudellisessa loppuselvitystilaisuudessa. Kun rakennusurakan tilaaja oli vastaanottotarkastuksessa ja taloudellisessa loppuselvityksessä vaatinut vain virheiden korjaamista, tilaaja oli menettänyt oikeutensa vaatia myöhemmin urakoitsijalta vahingonkorvausta samoista virheistä.Avoin uutinen
- Uutiset
2.6.2023 11.40
Asunnon kosteus- ja mikrobiongelmat: Hovioikeus korotti asuntokaupan kohteeseen liittyneitä seikkoja salanneen myyjän vankeustuomiotaKO:n vastaajalle tuomitsema 5 kk:n vankeusrangaistus törkeästä petoksesta oli liian lievä. Vastaajan syyllisyyden kannalta arvioiden teon moitittavuutta lisäsi se, että tekoon oli liittynyt eräiltä osin suunnitelmallisia piirteitä. Vastaaja oli ostanut kyseisen kohteen vuonna 2004, jolloin siinä oli todettu kosteus- ja mikrobivaurioita. Vastaaja oli riidellyt niihin liittyvistä korvauksista omien saantomiestensä kanssa pitkän ajan. Vastaaja ei näihin seikkoihin nähden ollut voinut olla tietämätön rikoksensa laadusta ja sen ostajallle aiheuttamasta vahingosta. Vastaajan rikosta voitiin näistä syistä pitää myös sen ilmentämään tekijän syyllisyyteen nähden lajissaan varsin moitittavana. Oikeudenmukaisena seuraamuksena oli pidettävä 8 kk:n vankeutta. (Vailla lainvoimaa 2.6.2023)
- Uutiset
2.6.2023 11.30
Ohje vuoroasuvan lapsen elatusavun määrittämiseen julkaistuOikeusministeriö on julkaissut ohjeet erillään asuvien vanhempiensa luona vuorotellen asuvan lapsen elatusavun määrittämiseen. Suositusluonteiset ohjeet täydentävät aiemmin julkaistua elatusapuohjetta.
- Uutiset
2.6.2023 11.14
KHO äänesti perusteluista ja hylkäsi kansainvälistä suojelua koskevan päätöksensä purkuhakemuksenYlimääräinen muutoksenhaku – Kansainvälinen suojelu – Esteellisyys – Ennakkoasenne – Korkeimman hallinto-oikeuden jäsen ja esittelijä – Täytäntöönpanon kieltämistä koskeva hakemus – Valituslupaharkinta – Yhdenvertaisuus – Turvallisuustilanteen heikkeneminen maasta poistamisen jälkeen - Uutiset
2.6.2023 11.00
EIT: Korruptiota koskevasta artikkelista vahingonkorvauksiin tuomitun sananvapautta loukattiinTapaus koski erilaisissa mediaorganisaatioissa työskennelleen taloustietelijän kirjoittamaa artikkelisarjaa paikallisen yrityksen omistajan P.V:n väitetystä korruptiosta ja hänen yhteydestään paikallisen autonvalmistusteollisuuden lopettamiseen. Valittaja hävisi P.V.:n tuomioistuimessa nostaman kunnianloukkausjutun.
- Uutiset
2.6.2023 9.29
Yritysvastuu: Euroopan parlamentti hyväksyi kantansa uusiin sääntöihin, joiden myötä ihmisoikeus- ja ympäristökysymykset on huomioitava yritystoiminnassa- Huolellisuusvelvoite otettava huomioon yritysten hallinnossa
- Lapsityövoimaan, orjuuteen, työvoiman hyväksikäyttöön, saasteisiin ja luontokatoon puututtava
- Sääntöjen rikkojille sakkoja vähintään 5 % maailmanlaajuisesta liikevaihdosta. - Uutiset
2.6.2023 8.28
Oikeusasiamies: Syyteoikeuden vanhentuminen syyteharkinnan aikana – Syyttäjälaitos ei ollut kyennyt asianmukaisesti huolehtimaan sille lain mukaan kuuluvista tehtävistäKantelijan näkökulmasta oli valitettavaa, että viime kädessä julkisen vallan vastuulla oleva hänen asiansa käsittely ei ollut onnistunut lain edellyttämin tavoin. Oikeusasiamies saattoi asianomistajan eli kantelijan tietoon, että hän voi tehdä Valtiokonttorille vaatimuksen hänen perustuslain 21 §:ssä turvattujen oikeuksien loukkauksen hyvittämisestä valtion vahingonkorvaustoiminnasta annetun lain mukaisesti.
- Uutiset
1.6.2023 16.00
Hovioikeus hylkäsi hakemuksen 15-vuotiaan lapsen palauttamisesta VenäjälleHO katsoi asiassa lausutuilla perusteilla, että lapsi oli saavuttanut sellaisen iän ja kypsyyden, että hänen mielipiteeseensä oli aiheellista kiinnittää huomiota. Lapsen vastustusta oli pidettävä huoltolain 34 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisena perusteena kieltäytyä hänen palauttamisestaan Venäjälle. Palauttamista koskeva hakemus oli siten hylättävä. Mainitut johtopäätökset ja lopputulos huomioon ottaen asiassa ei ollut tarpeen arvioida muita palauttamisen esteitä tai palauttamisesta aiheutuvia kustannuksia. (Vailla lainvoimaa 1.6.2023)
- Uutiset
1.6.2023 15.00
Kuluttajariitalautakunta: Sähköauton latausmaksu ja hinnan ilmoittaminen (ään.)Kuluttaja latasi sähkökäyttöistä autoaan 9.4.2021 sähköauton latauspisteellä. Lataus (26 min ja 20,9 kWh) maksoi 23,40 euroa (0,90 euroa/min). Kuluttajalla oli latauspalvelusopimus Yhtiö A:n ja Latausyhtiö B:n kanssa. Asiassa kuluttaja oli käyttänyt Latausyhtiö B:n latauspalvelua Yhtiö A:n latausasemalla. Riita koski palvelun, ostetun sähkön, hintaa, hinnan ilmoittamista ja kuluttajan oikeaa vastapuolta. Lautakunta katsoi, että tilaajalla oli oikeus korvaukseen palveluksen virheen aiheuttamasta vahingosta. Koska latausasema ei ollut täyttänyt tiedonantovelvollisuuttaan latauksen hinnasta, lautakunta katsoi, että Yhtiö A oli vastuussa virheestä aiheutuneesta vahingosta. Latausaseman ilmoittamalla minuuttihinnalla kuluttajalta olisi voitu laskuttaa latauksesta yhteensä 5,20 euroa, mutta kuluttajalta peritty maksu oli ollut 23,40 euroa, joten kuluttajalta oli laskutettu liikaa 18,20 euroa. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen (7+1).
- Uutiset
1.6.2023 14.34
Komissio ehdottaa suojelua tarvitsevien aikuisten oikeuksien parantamista rajatylittävissä tilanteissaEuroopan komissio ehdottaa uusia sääntöjä, joilla varmistetaan, että aikuisten suojelu säilyy rajatylittävissä tapauksissa ja että heidän oikeuttaan henkilökohtaiseen itsemääräämisoikeuteen kunnioitetaan myös silloin, kun he muuttavat EU:n sisällä. Tähän sisältyy esimerkiksi vapaus tehdä omat henkilökohtaiset valinnat ja tulevat järjestelyt. Ehdotus koskee aikuisia, jotka eivät voi henkilökohtaisten ominaisuuksiensa heikentymisen tai riittämättömyyden vuoksi suojella etujaan. Syynä voi olla esimerkiksi ikään liittyvä sairaus, kuten Alzheimerin tauti, tai muu terveystilanne.
- Uutiset
1.6.2023 13.26
Tietosuojavaltuutetun toimisto: Oikaisu Ilmatieteen laitokselle annettuun päätökseen – huomautus vaikutustenarvioinnin tekemättä jättämisestä poistettiinApulaistietosuojavaltuutettu on tehnyt oikaisun 27. huhtikuuta annettuun päätökseen, jossa Ilmatieteen laitoksen todettiin siirtäneen henkilötietoja lainvastaisesti Yhdysvaltoihin Googlen palveluiden kautta. Ilmatieteen laitokselle annettu huomautus yleisen tietosuoja-asetuksen 35 artiklan mukaista vaikutustenarviointia koskevasta rikkomuksesta on poistettu päätöksestä. Oikaistussa päätöksessä ei arvioida yleisen tietosuoja-asetuksen 35 artiklan noudattamista. - Uutiset
1.6.2023 11.30
Hallinto-oikeus: Oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani oli voinut hylätä valittajan hakemuksen oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon suoritusoikeuden palauttamisestaAsiassa esitetyin perustein HAO katsoi, että oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani oli voinut hylätä valittajan opiskeluoikeuden palauttamista koskevan hakemuksen ja tiedekuntaneuvosto oli valituksenalaisesta päätöksestä ilmenevillä perusteilla voinut hylätä valittajan oikaisuvaatimuksen. Valituksenalainen päätös ei ollut suhteellisuusperiaatteen vastainen eikä Helsingin yliopisto ollut käyttänyt harkintavaltaansa muutoinkaan väärin. Asiassa ei myöskään ollut ilmennyt, että valittajaa olisi syrjitty hänen ikänsä vuoksi. Asiaa ei ollut arvioitava toisin muillakaan valittajan valituksessaan ja vastaselityksessään esittämillä perusteilla. (Ei lainvoim. 1.6.2023)
- Uutiset
31.5.2023 14.26
Kuluttaja-asiamies hakee markkinaoikeuden ratkaisua asuntokaupan suorituskyvyttömyysvakuuden asettamiseenKuluttaja-asiamies hakee markkinaoikeudelta linjaratkaisua, joka täsmentää perustajaosakkaan velvollisuutta asettaa vakuus suorituskyvyttömyyden varalle. Arvioitavana on tilanne, jossa liiketiloihin saneerattuja asuntoja myydään kuluttajille uudenveroisina. Markkinaoikeuteen viedyssä tapauksessa rakennusyhtiö on hankkinut omistukseensa 6-kerroksisen asunto-osakeyhtiön 2 alimman kerroksen liiketilat. Liiketiloihin on perusteellisella saneerauksella rakennettu 17 asuinhuoneistoa yhtiön aiempien 58 asuinhuoneiston lisäksi. Rakennusyhtiö on rakennusvaiheen aikana markkinoinut asunto-osakkeita kuluttajille kiinteistönvälitysyhtiön kautta.
- Uutiset
31.5.2023 11.53
Kesäkuussa 2023 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaKesäkuussa 2023 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksia ovat muun muassa:
- uusi luonnonsuojelulaki
- uudistettu kaivoslaki
- työturvallisuuslain uudistukset
- muutoksia yhdenvertaisuuslakiin
- uusi elinkeinotoimintalaki ja kaupparekisterilaki
- kuluttajansuojaan liittyvät uudistukset
- yhtenäispatenttijärjestelmä ja EU:n yhdistetty patenttituomioistuin aloittavat toimintansa. - Uutiset
31.5.2023 11.25
EIT: Oikeutta yksityiselämän kunnioittamiseen ei loukattu (ään.)Tapaus koski Internet-uutisportaalin Dnevno.hr helmikuussa 2015 julkaisemaa artikkelia, jossa väitettiin, että valittajalle, Kroatian entiselle presidentille, oli toimikautensa aikana tarjottu tai hän oli ottanut lahjuksia panssaroitujen ajoneuvojen hankinnasta suomalaiselta yhtiöltä. (Ään. 5-2)
- Uutiset
31.5.2023 10.00
KHO: Ikävaatimusten täyttymättä jäämistä ei ollut pidettävä sellaisena adoption edellytysten puuttumisena, joka oikeutti keskeyttämään adoptioneuvonnanKoska kyse on sellaisesta perusteellisesta adoption edellytysten harkinnasta, joka ei voi tapahtua adoptioneuvonnan yhteydessä vaan osana adoptiolupaharkintaa, adoptioneuvontaa ei ollut voinut keskeyttää. Asia palautettiin adoptioneuvonnan antajalle. HAO:n ja Pelastakaa Lapset ry:n Länsi-Suomen aluetoimiston palveluvastaavan päätökset kumottiin ja asia palautettiin Pelastakaa Lapset ry:n Länsi-Suomen aluetoimiston käsiteltäväksi ja adoptioneuvonnan antamiseksi A:lle ja B:lle.
- Uutiset
31.5.2023 8.48
Finanssivalvonta: Tiesithän, että on kiellettyä käydä kauppaa itsensä kanssa ja että siitä voi koitua seuraamuksia – Näennäiskaupat kiellettynä markkinoiden manipulointinaFinanssivalvonta haluaa kiinnittää kaupankävijöiden huomiota siihen, millaiset kaupat voivat olla näennäiskauppoja ja täyttää markkinoiden manipuloinnin tunnusmerkistön. Näennäiskauppojen valvonta on Finanssivalvonnan markkinoiden väärinkäytösvalvonnan yhtenä painopistealueena vuonna 2023.
- Uutiset
31.5.2023 8.30
Yhdenvertaisuuslain muutokset voimaan 1.6.2023 – mikä muuttuu työelämän osaltaVuonna 2015 voimaan tulleen yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää. Lain 1. kesäkuuta 2023 voimaan tuleva osittaisuudistus selkeyttää työnantajan velvollisuuksia yhdenvertaisuuden edistämisen ja yhdenvertaisuussuunnittelun osalta.
- Uutiset
30.5.2023 11.30
Yhtiö purki perusteettomasti ja laittomasti elementtisaumaajan työsuhteen välittömästi tämän sairausloman päätyttyä - työsuhteen päättäminen ei kuitenkaan johtunut tämän terveydentilasta tai mistään muustakaan tätä syrjivästä seikastaKantajan työtä vaille jäämisen kesto ja ansion menetys, noin puolitoista vuotta kestänyt työsuhde, kantajan ikä ja hänen mahdollisuutensa saada ammattiaan vastaavaa työtä, yhtiön menettely työsopimusta päätettäessä sekä työntekijän ja työnantajan olot huomioon ottaen kohtuulliseksi korvaukseksi työsuhteen perusteettomasta purkamisesta määrättäiin kantajan vaatimaa 13 kk:n palkka. Asiassa ei ollut ilmennyt seikkoja, joiden vuoksi kantajalle suoritettavasta korvauksesta osankaan olisi tullut olla korvausta aineettomasta vahingosta siitäkin huolimatta, että kantaja työsuhteen purkamismenettelyssä oli laiminlyöty tämän kuulemista. Konkurssipesä ilmoitti HO:lle, ettei se jatka oikeudenkäyntiä. Koska valitus raukesi, kantajan vastavalitus raukesi OK 25 luvun 14 b §:n nojalla. KO:n tuomio jäi pysyväksi.
- Uutiset
30.5.2023 9.03
Hallituksen esityksen luonnoksesta tietosuojalain ja rikosasioiden tietosuojalain muuttamisesta voi lausua 7. heinäkuuta 2023 saakkaEuroopan komissio katsoo, että Suomen lainsäädäntö ei ole kaikilta osin EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen ja rikosasioiden tietosuojadirektiivin mukainen. Tämän vuoksi oikeusministeriö asetti 14.2.2023 työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella luonnos hallituksen esitykseksi tietosuojalain ja henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä annetun lain muuttamiseksi.
- Uutiset
29.5.2023 16.00
Onnettomuus Välimeren risteilyllä: Keski-Suomen käräjäoikeus ei ollut asiallisesti toimivaltainen tuomioistuin käsittelemään vahingonkorvausasiaa - tuomio kumottiinKeski-Suomen käräjäoikeuden tuomio 17.12.2021 kumottiin. Asia siirrettiin Helsingin käräjäoikeuteen, jonka tulee toimivaltaisena merioikeutena omasta aloitteestaan ottaa asia käsiteltäväkseen merilain 21 luvun 1 §:ssä tarkoitettuna asiana ja huomioon ottaen siirtämisen syy siinä laillisesti menetellä. Helsingin käräjäoikeuden ratkaistavaksi jää myös kysymys oikeudenkäyntikuluista. (Vailla lainvoimaa 29.6.2023)
- Uutiset
29.5.2023 14.46
Hallinto-oikeus: Valtiokonttorin valittajalle moottoripyörän liikennevakuutusmaksun laiminlyönnin vuoksi määräämät maksut olivat lainmukaisiaK ei ollut esittänyt tarkempaa selvitystä ilmoittamastaan vakuutusmaksun suuruudesta. Valtiokonttorin oli siten katsottava riittävällä tavalla osoittaneen, että K:lle määrätty vakuutusmaksua vastaava maksu 1.409,52 euroa euroa vastasi kohtuulliseksi katsottavaa vakuutusmaksua laiminlyöntiajalta. Asiassa ei ilmennyt myöskään sellaisia erityisiä syitä, joiden perusteella laiminlyöntimaksu 1.409,52 euroa voitaisiin jättää määräämättä, eikä laiminlyöntimaksua määrättäessä käytetty korotuskerroin 1 ollut lainvastainen. Näin ollen Valtiokonttorin päätöksen muuttamiseen ei ollut syytä. (Vailla lainvoimaa 29.5.2023)
- Uutiset
29.5.2023 11.40
Tasa-arvo: Yhtiö oli ollut velvollinen suorittamaan sairaanhoitajalle palkanlisän myös äitiysvapaan ajaltalisän maksamatta jättäminen äitiysvapaan ajalta oli merkinnyt sitä, että kantaja oli tasa-arvolaissa kielletyllä tavalla asetettu eri asemaan raskaudesta ja synnytyksestä johtuvasta syystä. Kyse oli siten ollut kielletystä syrjinnästä, jonka perusteella kantaja oli oikeutettu tasa-arvolain mukaiseen hyvitykseen. KO:n tuomitsemaa hyvitystä oli perusteltua alentaa ja HO katsoi kohtuulliseksi hyvityksen määräksi 5.000 euroa. (Vailla lainvoimaa 29.5.2023)
- Uutiset
29.5.2023 11.20
Hovioikeus valtion korvausvastuusta tarpeettomaksi väitetystä takavarikosta: Vaadittua 383.962,35 euron korvattavaa vahinkoa ei ollut syntynytKoska T:tä koskenut syyte ja rikosperusteiset vahingonkorvausvaatimukset oli hylätty eikä vaatimuksia ollut käräjäoikeudessa edes kohdistettu M:ään, hovioikeus katsoi, että M:ään kohdistettu vakuustakavarikko oli oikeudenkäymiskaaren 7 luvun 11 §:n tarkoittamalla tavalla hankittu tarpeettomasti. M:n oikeus mahdolliseen korvaukseen ei estynyt vahingonkorvauslain säännöksen nojalla. Hovioikeus kuitenkin katsoi tuomiosta ilmenevin perustein, että korvattavaa vahinkoa ei ollut aiheutunut. (Vailla lainvoimaa 29.5.2023)
- Uutiset
29.5.2023 10.10
Työryhmän selvitys datanhallinta-asetuksen kansallisesta täytäntöönpanostaDatanhallinta-asetus on uutta EU-sääntelyä. Asetuksena se on suoraan sovellettava eikä vaadi samanlaista täytäntöönpanoa kuin direktiivit. Kansalliseen sääntelyyn ja käytäntöön sisältyvät mahdolliset päällekkäisyydet ja ristiriitaisuudet on kuitenkin poistettava siltä osin kuin kansallista liikkumavaraa ei ole. Lisäksi asetuksessa edellytetään tietyn kansallisen sääntelyn antamista. Selvityksessä kuvataan asetuksen taustaa, tavoitteita ja pääasiallista sisältöä. Tämän jälkeen keskitytään niihin säännöksiin, jotka koskevat julkista sektoria.
- Uutiset
29.5.2023 9.40
Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Kiinteistökauppa tulossa – siirtyykö kiinteistökaupan mukana osuus yhteisiin vesialueisiin?Vesialueiden omistaminen ja osuudet yhteisiin vesialueisiin tuntuvat olevan kiinteistön ostajille usein aika tuntematon aihe. Kiinteistöön kohdistuvien rasitteiden lisäksi välittäjän tulee kiinnittää huomiota myös kiinteistörekisteriotteelta ilmeneviin kiinteistön hyväksi perustettuihin oikeuksiin. Osuus yhteisiin vesialueisiin on yksi tällaisista oikeuksista.
- Uutiset
29.5.2023 9.00
Kuluttajariitalautakunta: Muuttoyhtiön oli korvattava aiheutunut vahinko vaaditun mukaisestiAsiassa oli kysymys siitä, oliko muuttomiehen menettelyä pidettävä tiekuljetussopimuslain 38 §:ssä tarkoitetulla tavalla törkeän huolimattomana, jolloin muuttoyhtiön korvausvastuuta ei ole rajoitettu 20 euroon tavaran kokonaispainosta puuttuvaa kiloa kohti.
- Uutiset
29.5.2023 7.37
STT: Ilmatieteen laitoksen saama huomautus henkilötietojen siirrosta kertoo, miten oudossa tilassa organisaatiot ovat yhdysvaltalaisten verkkopalvelujen kanssa – Google Analyticsin käyttö yrityksissä on todennäköisesti aina EU-lainsäädännön vastaista?Ilmatieteen laitoksen apulaistietosuojavaltuutetulta saama huomautus Google Analyticsista on vain oire paljon laajemmasta ongelmasta eli EU-lainsäädännön epäselvästä tilasta, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n asiantuntija Juho Mäki-Lohiluoma STT:lle.
- Uutiset
26.5.2023 15.30
Oikeusasiamies: Vakuutusoikeuden ei olisi tullut jättää kantelijan itsensä ilman edunvalvojan myötävaikutusta tekemää valitusta tutkimattaKun näin kuitenkin oli toimittu, kantelijan perustuslain 21 §:n 1 momentissa turvattu oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa ei ollut toteutunut. OA saattoi asiassa (kohdassa 3.2) esittämänsä käsityksen vakuutusoikeuden tietoon.
- Uutiset
26.5.2023 14.30
Kuluttajariitalautakunta: Auton moottorivaurio ei ollut maahantuojan vastuullaLautakunnalla ei ollut saadun selvityksen perusteella varmuutta vaurion aiheuttajasta. Lautakunta piti kuitenkin todennäköisenä, että tällainen vaurio oli seurausta huolto-ohjelman mukaisten oikea-aikaisten huoltojen laiminlyömisestä tai niiden puutteellisesta suorittamisesta.
- Uutiset
26.5.2023 11.30
Hovioikeus: Ilmoitus yhteistoiminta-asiamiehelle oli ainakin osasyy työsuhteen päättämiseen - toimitusjohtajalle sakot työsyrjinnästäAsiassa oli menettelyn rikosoikeudellisen arvioinnin kannalta ollut keskeistä arvioida sitä, oliko A:n työsuhteen päättymiseen vaikuttanut kokonaan tai osaksi hänen ikänsä ja ammatillinen toiminta (ilmoitus yhteistoiminta-asiamiehelle). Syrjintäperusteen ja syrjivän teon on tällöin oltava syy-yhteydessä toisiinsa. Mikäli asiassa tuli näytetyksi, että A:n ikä tai ammatillinen toiminta oli vaikuttanut työsuhteen päättämiseen, niin merkityksetöntä oli arvioida sitä, olivatko vastaajan muut esiin tuomat seikat näiden ohella vaikuttaneet työsuhteen päättämiseen. KO:n tuomiolauselmaa ei muutettu. (Vailla lainvoimaa 26.5.2023)
- Uutiset
26.5.2023 11.15
Hovioikeus: Tulipalovahinko oli syy-yhteydessä sähköasennusyhtiön menettelyyn – vakuutusyhtiön 1.329.060,77 euron korvausvaatimusta kuitenkin soviteltiin 700.000 euroonHovioikeus totesi, että lämmitysvastuksille johdettu virheellinen jännite oli ollut tulipalon pääasiallinen syttymissyy. S:n tekemällä tutkimuksella oli osoitettu, että lämmitysvastusten lähellä olleet palavat materiaalit eivät olisi syttyneet, mikäli lämmitysvastuksille olisi syötetty oikea jännite. Näin ollen vahinko oli syy-yhteydessä X Sähkö Oy:n menettelyyn. Vaikka vastuksissa kiinni ollut bitumi oli voinut myötävaikuttaa palon syttymiseen, se ei ollut X Sähkö Oy:n väittämin tavoin sellainen väliintuleva syy, joka katkaisisi yhtiön menettelyn ja vahingon välisen syy-yhteyden. (Vailla lainvoimaa 26.5.2023)
- Uutiset
26.5.2023 9.10
Hovioikeus äänesti: Kunta ei ollut vastuussa väitetystä rivitalon vajoamiseen johtaneesta ympäristövahingosta ympäristövahinkolain nojallaHovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut johtopäätöksineen siitä, että vahingonkorvauslain nojalla vaaditut korvaukset olivat vanhentuneet. Koska ympäristövahinkojen korvaamista koskeva laki ei tuomiossa lausutuin perustein tullut asiassa sovellettavaksi, asiassa ei ollut tarvetta lausua enemmälti ympäristövahinkolakiin perustuvien vaatimusten mahdollisen vanhentumisen osalta. (Ään. 2–1, vailla lainvoimaa 26.5.2023)
- Uutiset
26.5.2023 8.38
Aluehallintovirasto valvoi vuonna 2022 perintätoimistojen perimiä yrityssaatavien perintäkuluja ja osallistui lainvalmisteluunAluehallintovirasto valvoi tehostetusti yrityssaatavien perintäkuluille asetettujen enimmäismäärien noudattamista. Perintälaki muuttui 1.5.2022. Valvontapäätöksiä annettiin muun muassa yrityssaatavan perintäkuluista ja riittävän maksuajan varaamisesta velallisille.
- Uutiset
25.5.2023 16.00
Hovioikeus: Kuluttaja oli velvollinen maksamaan etämyyntisopimuksella tilaamansa turvapakettipalvelunkinHO totesi johtopäätöksenään, että vastaaja oli saanut asianmukaiset peruuttamisohjeet sopimuksen peruuttamiseksi myös turvapakettipalvelun osalta, mutta ei ollut menetellyt niiden mukaisesti. Vastaaja ei ollut näyttänyt peruuttaneensa turvapakettipalvelua, joten hän oli velvollinen maksamaan kantajayhtiölle sen kanteessa vaatimat määrältään riidattomat saatavat. Vastaaja oli asian hävinneenä OK 21 luvun 1 §:n ja 16 §:n nojalla velvollinen korvaamaan yhtiön kohtuullisena pidettävät oikeudenkäyntikulut HO:ssa. (Vailla lainvoimaa 25.5.2023)
- Uutiset
25.5.2023 14.22
Viestinnän eettinen neuvottelukunta: S-Pankin viestit tietoturva-aukosta hämärsivät tilanteen vakavuudenS-Pankin toiminnassa liittyen tietoturva-aukkoon vuonna 2022 on ollut ristiriitaa viestinnän eettisten periaatteiden kanssa, arvioi Viestinnän eettinen neuvottelukunta (VEN). Viestinnän eettiset ohjeet korostavat sitä, että viestinnän ammattilainen tuo aktiivisesti ja ennakoivasti saataville sidosryhmille tarpeellisen tiedon. Sidosryhmien monimuotoisuuden huomioimisen periaate taas alleviivaa saavutettavuutta ja ymmärrettävyyttä. Neuvottelukunnan arvion mukaan S-Pankin toiminnassa on ollut ristiriitaa näiden periaatteiden kanssa.
- Uutiset
25.5.2023 12.43
Tietosuojavaltuutetun toimisto: EU:n yleinen tietosuoja-asetus täyttää viisi vuotta – näin se on parantanut ihmisten oikeuksia; Tietosuojavaltuutettu Anu Talus Euroopan tietosuojaneuvoston puheenjohtajaksiEU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) alettiin soveltaa 25. toukokuuta 2018. Tietosuoja-asetus on parantanut ihmisten tietosuojaoikeuksia ja tuonut EU:n tietosuojaviranomaisille lisää keinoja puuttua tietosuojalainsäädännön rikkomuksiin. Pelkästään vuoden 2022 aikana EU:n tietosuojaviranomaiset määräsivät 1400 seuraamusmaksua tietosuoja-asetuksen rikkomisesta. Tietosuoja on perusoikeus, joka turvaa ihmisten oikeuksien toteutumista henkilötietojen käsittelyssä.
- Uutiset
25.5.2023 11.54
Vierashuoneessa professori Tuulikki Mikkola: Kansainvälinen avioliitto ja sopimus avioeroon sovellettavasta laistaAvioliittolain avioerosääntely rakentuu meillä irtisanomiselle. Avioerohakemuksen syitä ei tutkita, eikä puolisoiden tarvitse viettää harkinta-aikaa eri osoitteissa. Avioerosääntelyssä on kuitenkin suuria valtiokohtaisia eroavuuksia myös Euroopan sisällä ja silloin, kun avioliitolla on liittymiä yhtä useampaan oikeusjärjestelmään, kannattaa nämä eroavuudet tiedostaa. Jos avioeroasia tulee näet vireille vieraassa valtiossa, avioeroon sovellettava laki voi edellyttää esimerkiksi useamman vuoden asumuseroa. Tämä voi tulla puolisolle järkytyksenä, jos hän ei ole osannut asiaan varautua ja asia tulee täytenä yllätyksenä. Asiasta kirjoittaa professori Tuulikki Mikkola Edilexin Vierashuoneessa ja Lakikirjaston artikkelissa.Avoin uutinen
- Uutiset
25.5.2023 11.00
EIT: Tyttäriinsä yhteyden menettäneen isän perhe-elämän suojaa loukattiinAsia koski Ateenassa asuvan valittajan yhteyden katkeamista kahteen vuonna 2007 ja 2011 syntyneeseen tyttäreensä, jotka asuvat nyt Tinoksen saarella äitinsä kanssa. Valittaja ei ollut ollut heihin yhteydessä vuoden 2016 jälkeen, vaikka oikeuden päätökset olivat myöntäneet hänelle tapaamisoikeudet. Hän oli tehnyt useita valituksia eri viranomaisille, mutta tuloksetta.
- Uutiset
25.5.2023 10.30
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, ettei poliisin tiedotteen henkilön toimittamiseksi koronatestiin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi julkaissut rikoskomisario syyllistynyt virkasalaisuuden rikkomiseenVastaaja oli 3.3.2021 julkaissut poliisin tiedotteen medialle. Tiedotteesta oli käynyt ilmi, että poliisi oli saanut terveydenhuoltoviranomaisilta virka-apupyynnön A-nimisen henkilön toimittamiseksi koronatestiin mahdollisen korona-altistumisen vuoksi ja että A oli terveysviranomaisten hallussa. Tiedotteesta oli ilmennyt edelleen, että poliisi tutkii virkamiehen väkivaltaista vastustamista ja terveyden vaarantamista, mihin rikoksiin A:n oli epäilty syyllistyneen. Vastaaja oli edelleen 5.3.2021 vahvistanut Iisalmen Sanomat -nimiselle sanomalehdelle A:n olevan kiinni otettuna Iisalmen poliisiasemalla. Toisin kuin käräjäoikeus HO hylkäsi syytteen. Vastaaja vapautettiin tuomitusta rangaistusseuraamuksesta. (Vailla laainvoimaa 25.5.2023)
- Uutiset
25.5.2023 8.32
Pääomamarkkinaunioni: Komissio ehdottaa uusia sääntöjä vähittäissijoittajien aseman vahvistamiseksi EU:ssaEuroopan komissio hyväksyi 24.5.2023 vähittäissijoituksia koskevan toimenpidepaketin, jossa kuluttajien edut asetetaan keskiöön. Tavoitteena on parantaa vähittäissijoittajien (eli yksityissijoittajien ja piensijoittajien) mahdollisuuksia tehdä sijoituspäätöksiä, jotka vastaavat heidän tarpeitaan ja mieltymyksiään, ja varmistaa, että heitä kohdellaan ja suojellaan asianmukaisesti. Tämä lisää vähittäissijoittajien luottamusta investoida turvallisesti tulevaisuuteensa ja hyödyntää EU:n pääomamarkkinaunionin tarjoamat mahdollisuudet.
- Uutiset
24.5.2023 16.16
Tietosuojavaltuutetun toimisto: Metalle 1,2 miljardin euron seuraamusmaksu lainvastaisista henkilötietojen siirroista Yhdysvaltoihin Euroopan tietosuojaneuvoston päätöksen seurauksenaIrlannin tietosuojaviranomainen on määrännyt Meta Platforms Ireland Limitedille 1,2 miljardin euron hallinnollisen seuraamusmaksun lainvastaisista henkilötietojen siirroista Yhdysvaltoihin Facebook-palvelussa. Seuraamusmaksu määrättiin Euroopan tietosuojaneuvoston sitovan kiistanratkaisupäätöksen perusteella. Kyseessä on tähän mennessä suurin tietosuoja-asetuksen perusteella määrätty sakko. Lisäksi Meta määrättiin keskeyttämään eurooppalaisten käyttäjien henkilötietojen siirtäminen Yhdysvaltoihin ja saattamaan tiedonsiirrot tietosuoja-asetuksen mukaisiksi.
- Uutiset
24.5.2023 13.29
Hovioikeus: Ohjelmiston toimitus- ja ylläpitopalvelusopimuksen tulkintaVaasan kaupunki oli valittanut käräjäoikeuden tuomiosta siltä osin kuin käräjäoikeus oli hylännyt sen vaatimukset ja velvoittanut sen korvaamaan X Oy:n oikeudenkäyntikuluja. Asiassa oli ensin ratkaistava, oliko Vaasalla oikeussuojan tarve esittämilleen vahvistusvaatimuksille. Mikäli oikeussuojan tarvetta koskevan ehdottoman prosessinedellytyksen katsottiin täyttyvän, asiassa oli ratkaistavana pääasiakysymys sopimuksen tulkinnasta. Tältä osin kysymys oli ensinnäkin siitä, mitä toimitussopimuksessa oli sovittu Y Companyn arkistokomponentista, ja millaisia velvoitteita tästä oli X:lle syntynyt. X:n mukaan toimitussopimus oli päättynyt eikä X:llä voinut olla sen perusteella mitään velvollisuuksia Vaasaa kohtaan. Toimitussopimuksessa sen voimassaolon oli sovittu päättyvän, kun sopimukseen perustuvat velvoitteet olivat täyttyneet. Arvioitavana oli siten, oliko X:llä toimitussopimuksen perusteella edelleen arkistokomponenttiin liittyviä velvoitteita ja olivatko ne sellaisia, joiden perusteella X:llä olisi Vaasan vaatimusten mukainen arkistokomponentin käyttömahdollisuuteen liittyvä velvoite, joka olisi vahvistettavissa Vaasan esittämällä tavalla. Tätä arvioitaessa merkitystä voi olla myös sillä, mikä oli ollut Y:n asema sopimuskokonaisuudessa, koska X:n mukaan arkistokomponenttia koskeva sopimus oli ollut Vaasan ja Y:n välinen, ja mikä merkitys ylläpitosopimuksella mahdollisesti oli toimitussopimuksen ehtoja tulkittaessa. Lopuksi oli vielä ratkaistava asianosaisten oikeudenkäyntikuluvastuu. (Vailla lainvoimaa 24.5.2023)
- Uutiset
24.5.2023 11.40
Raskaana ollutta lähihoitajaa syrjittiin työsopimuksen keston ja työhönoton osalta - hovioikeus alensi korvauksiaHO arvioi, että kohtuullinen korvaus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä oli tässä tapauksessa 6 kuukauden palkkaa vastaava määrä. Kantajalle työsuhteen keston raskauden vuoksi rajoittamisen nojalla tuomittu hyvitys oli alennettava 5 000 euroon. KO:n työhönottotilanteen osalta tuomitsema hyvitys oli määrältään kohtuullinen. (Vailla lainvoimaa 24.5.2023)
- Uutiset
24.5.2023 11.11
Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion: Kaupan kohteen virheAsiassa oli hovioikeudessa kysymys ensinnäkin siitä, tuliko P:n yleisiä ehtoja soveltaa sen ja S:n välisessä sopimuksessa ja oliko S reklamoinut väitetystä virheestä P:lle oikea-aikaisesti. Ennen kaikkea asiassa oli kysymys siitä, onko P:n S:lle toimittamissa lasielementeissä ollut virhe ja jos oli ollut, oliko se korjaantunut P:n toimenpiteillä. Vielä kysymys oli siitä, oliko S oikeutettu saamaan lasielementtien virheen johdosta hinnanalennusta sekä vahingonkorvausta lasielementtien vaihtamisesta aiheutuvista kustannuksista. Edelleen asiassa oli riitaa vahingonkorvauksen määrästä. P:n kanteen osalta kysymys oli myös maksamattomasta kauppahinnasta. (Vailla lainvoimaa 24.5.2023)
- Uutiset
24.5.2023 10.53
KKV vie Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan markkinaoikeuden arvioitavaksiKilpailu- ja kuluttajavirasto esittää, että markkinaoikeus määrää Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Sarastia-hankinnan sopimuskauden päättymään ennenaikaisesti. KKV:n arvion mukaan Sarastia ei ole Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sidosyksikkö, joten hankinta olisi pitänyt kilpailuttaa. Virasto toivoo markkinaoikeuden ratkaisun selkeyttävän sidosyksikköhankintojen käyttöedellytyksiä.
- Uutiset
24.5.2023 9.30
AVI: Terveydentila yleisin syrjinnän syy työelämän syrjintätapauksissa - ikään perustuva syrjintä yleisintä työhönottotilanteissaTerveydentila oli yleisin syy työsuojeluviranomaiselle vuonna 2022 tehdyissä syrjintää koskevissa valvontapyynnöissä. Terveydentila on ollut yleisin syrjintäperuste valvotuissa tapauksissa myös aikaisempina vuosina. Myös työhönottoon liittyvää rakenteellista syrjintää esiintyy Suomessa valitettavan paljon. Työsuojeluviranomainen julkaisi raportin yhdenvertaisuuden ja syrjinnän kiellon viime vuoden valvonnasta.
- Uutiset
23.5.2023 10.00
EUT:n ennakkoratkaisu kuluttajan peruuttamisoikeudesta muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa tehtyjen sopimusten osaltaKuluttajaoikeusdirektiivin 2011/83/EU 14 artiklan 4 kohdan a alakohdan i alakohtaa ja 5 kohtaa on tulkittava siten, että niissä vapautetaan kuluttaja velvollisuudesta maksaa muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa tehdyn sopimuksen perusteella suoritetut palvelut, jos elinkeinonharjoittaja ei ole toimittanut kuluttajalle kyseisen 14 artiklan 4 kohdan a alakohdan i alakohdassa tarkoitettuja tietoja ja jos kuluttaja on käyttänyt peruuttamisoikeuttaan kyseisen sopimuksen täyttämisen jälkeen.
- Uutiset
23.5.2023 9.00
Neuvosto hyväksyi lopullisesti konetuotteita koskevan asetuksenEhdotetulla säädöksellä saatetaan vuonna 2006 annettu konedirektiivi ajan tasalle ja muutetaan se asetukseksi. Uudella tekstillä yhdenmukaistetaan koneita koskevat olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset EU:ssa, edistetään koneiden vapaata liikkuvuutta ja taataan työntekijöille ja kansalaisille korkeatasoinen turvallisuus. Neuvoston hyväksyttyä Euroopan parlamentin kannan säädös on nyt hyväksytty. Kun Euroopan parlamentin ja neuvoston puheenjohtajat ovat allekirjoittaneet asetuksen, se julkaistaan EU:n virallisessa lehdessä ja tulee voimaan 20 päivää julkaisemisen jälkeen. Jäsenmailla ja talouden toimijoilla on 42 kuukautta aikaa ennen uuden asetuksen sääntöjen soveltamista.
- Uutiset
23.5.2023 8.28
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta: Mökkisesonki alkaa – onhan mökkisi vakuutusturva kunnossa?Mökkikauden alkaessa on hyvä tarkistaa, että vakuutukset ovat kunnossa myös mökillä.