Hakutulokset
- Uutiset
28.8.2023 15.15
Uusi laki selkeyttää kotikunnan määräytymistä – ota kantaa lain ehdotuksiin 20. lokakuuta 2023 mennessäUudessa kotikuntalaissa säädettäisiin nykyistä tarkemmin, miten ihmisten kotikunta ja asuinpaikka määräytyvät. Kotikunnan ehdot säilyisivät ennallaan. Jatkossakin henkilön kotikunta on se kunta, jossa hän asuu. Valtiovarainministeriö pyytää nyt lausuntoja ja mielipiteitä kotikuntalain uudistamisesta. Viranomaiset, yritykset ja järjestöt voivat jättää lausuntoja lausuntopalvelu.fi-sivustolla, ja kansalaiset voivat ilmaista mielipiteensä otakantaa.fi-sivuston kyselyssä. Kyselyiden määräaika on 20. lokakuuta. Uusi laki korvaisi alkuperäisen kotikuntalain, joka on vuodelta 1994.
- Uutiset
28.8.2023 11.25
Hovioikeus hylkäsi Kalajoen metsäpaloa koskevassa rikosasiassa syytteen yleisvaaran tuottamuksestaRovaniemen hovioikeus antoi 28.8.2023 ratkaisun asiassa, joka koski Kalajoella 26.7.2021 tapahtunutta metsäpaloa.
- Uutiset
28.8.2023 10.10
Finanssivalvonta pyytää lausuntoja määräyksistä ja ohjeista, jotka on laadittu pakotteiden noudattamiseksi – lausuntoaika päättyy 22. syyskuuta 2023Finanssivalvonta pyytää lausuntoja laatimastaan luonnoksesta pakotesääntelyn ja jäädyttämispäätösten noudattamiseen liittyvistä asiakkaan tuntemista koskevista määräyksistä ja ohjeista. Määräysten ja ohjeiden tavoitteena on antaa Finanssivalvonnan valvottaville velvoittavia määräyksiä, tulkintoja ja suosituksia pakotesääntelyn noudattamiseksi. Määräyksillä ja ohjeilla pyritään ohjeistamaan valvottavia niiden toimenpiteissä pakotesääntelyn ja jäädyttämispäätösten noudattamisen varmistamiseksi. Lisäksi pyritään antamaan valvottaville tarkempaa ohjeistusta sääntelyssä valvottavilta edellytettyjen tehokkaiden toimintaperiaatteiden, menettelytapojen ja sisäisen valvonnan käytännön toteuttamiseksi. Tarkempia määräyksiä ja ohjeita annetaan valvottavan toiminnan järjestämiseen, riskien arvioimiseen, asiakkaan tuntemiseen, pakotetarkistuksiin, varojen jäädyttämiseen, pakoteriskien hallintakeinoihin sekä raportointiin liittyvistä aiheista.
- Uutiset
28.8.2023 8.33
Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin ettei kiinteistössä ollut kaupan purkamiseen, hinnanalennukseen tai vahingonkorvaukseen oikeuttavaa virhettäTuomiossa selostetuilla ja käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevillä perusteilla hovioikeus katsoi, että kiinteistössä ei ollut kaupantekohetkellä maakaaren 2 luvun 17 §:n 1 momentin 1 kohdassa, 3 kohdassa tai 5 kohdassa tarkoitettua virhettä. Näin ollen ostajalla ei ollut perustetta kaupan purkamiselle, hinnanalennukselle tai vahingonkorvaukselle. (Vailla lainvoimaa 28.8.2023)
- Uutiset
28.8.2023 8.00
Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea: Vammaisten henkilöiden oikeuksia ei loukattu koronaviruspandemian torjunnassa keväällä 2020Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea totesi 25.8.2023 julkistetussa ratkaisussaan, ettei uudistetun Euroopan sosiaalisen peruskirjan mukaista vammaisten henkilöiden oikeutta terveyden suojeluun eikä syrjinnänkieltoa tai vammaisten henkilöiden oikeutta yhteiskuntaan sopeutumiseen ja yhteiskunnalliseen elämään osallistumiseen oltu loukattu koronaviruspandemian torjunnassa keväällä 2020. - Uutiset
25.8.2023 12.21
Mainonnan eettisen neuvoston kuusi uutta lausuntoa – kuusi huomautusta - Uutiset
24.8.2023 15.59
Hovioikeus työsuhteen päättämistä koskevassa asiassa: Käräjäoikeuden ei olisi tullut jättää yhtiön kannetta aikaisemmassa oikeudenkäynnissä annetun lainvoimaisen tuomion oikeusvoimavaikutuksen perusteella tutkimattaHovioikeuden ratkaistavana oli, estääkö korkeimman oikeuden asiassa S2018/137 antaman lainvoimaisen tuomion oikeusvoima yhtiön kanteen tutkimisen. Kysymys oli ensinnäkin siitä, oliko korkein oikeus tuomitessaan B:lle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä ottanut huomioon yhtiön maksaman sopimusrahan korvausta alentavana seikkana. Mikäli katsottiin, ettei korkein oikeus ollut tuomitsemassaan korvauksessa ottanut sopimusrahaa huomioon, oli kysymys lisäksi siitä, olisiko yhtiön joka tapauksessa jo aikaisemmassa oikeusprosessissa kanteeseen vastatessaan tullut vaatia, että B:lle mahdollisesti tuomittavasta korvauksesta vähennetään yhtiön hänelle päättämissopimuksen perusteella maksama sopimusraha. (Vailla lainvoimaa 24.8.2023)
- Uutiset
24.8.2023 11.30
Hovioikeus: Koeaikapurulle ei ollut kaupungin väittämiä asiallisia ja tasapuolisia syitä, minkä vuoksi työsopimus oli purettu työsopimuslain vastaisesti - kaupunki ei ollut tilapäisen perhevapaan käyttämisen johdosta syrjinyt työntekijääHO hyväksyi KO:n tuomion perustelut ja lopputuloksen siitä, ettei kaupunki ollut näyttänyt väittämiensä purkamisperusteiden olleen todellisia ja TSL:n 1 luvun 4 §:n 4 momentissa tarkoitetulla tavalla asiallisia ja tasapuolisia. HO katsoi, ettei kaupunki ollut KO:n tuomiossa todetulla tavalla eli tilapäisen perhevapaan käyttämisen johdosta kuitenkaan syrjinyt kantajaa purkaessaan tämän työsopimuksen koeajalla. HO vapautti kaupungin velvollisuudesta suorittaa työntekijälle yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 5.700 euroa. Kaupungin oikeudenkäyntikuluvaatimus HO:ssa hylättiin. (Vailla lainvoimaa 24.8.2023)
- Uutiset
23.8.2023 15.35
Hovioikeus: Luoton aiheeton pidättäminenHovioikeus katsoi, että OPR-Finance Oy oli riittävällä tavalla selvittänyt, että sen perimät toimituspalkkiot vastasivat tosiasiallisesti suoritettuja palveluja ja sille aiheutuneita kuluja. Näin ollen L:llä ei ollut oikeutta saada ensimmäisen lainan ennenaikaisen maksun osalta vaatimaansa hyvitystä peritystä toimitusmaksusta kuluttajansuojalain 7 luvun 27 §:n nojalla. (Vailla lainvoimaa 23.8.2023)
- Uutiset
23.8.2023 13.27
Syke: Uusi tutkimus etsii keinoja kotitalouksien sähkölaskujen pienentämiseksiSuomen ympäristökeskus Syke ja energiapalveluyhtiö Väre selvittävät, minkälaisin viestinnällisin keinoin kotitalouksia voidaan tukea sähkönkäytön vähentämisessä ja ajoittamisessa. Energiaa säästämällä ja sähkönkulutusta ajoittamalla kotitaloudet voivat vaikuttaa merkittävästi sähkölaskunsa suuruuteen. Lisäksi kriittisinä hetkinä sähköpulan uhatessa kotitaloudet voivat vaikuttaa sähkön riittävyyteen ja sähköverkon tasapainoon omaa kulutustaan vähentämällä.
- Uutiset
23.8.2023 10.30
Kuluttajariitalautakunta: Kuluttajan vastuu puhelimeen asentuneen haittaohjelman aiheuttamista tekstiviestimaksuistaAsiassa oli kysymys kuluttajan ja teleyrityksen välisestä vastuunjaosta, kun viestintäpalvelua oli käytetty oikeudettomasti. Lautakunta katsoi kuluttajan menettelyn tuntemattoman sovelluksen asentamisessa osoittaneen lievää suurempaa huolimattomuutta. Tämän vuoksi vastuu oikeudettomasta käytöstä aiheutuneista tekstiviestimaksuista jäi kuluttajan kannettavaksi siltä osin kuin elinkeinonharjoittaja ei ollut maksuja hyvittänyt.
- Uutiset
22.8.2023 15.47
Asianajaja Jaakko Kanerva ja juristi Saara Mantere: Tuulivoimahankkeiden maanvuokrasopimukset herättävät keskustelua – maanomistajien saattaa kannattaa perustaa neuvottelukuntaSuomessa rakennetaan eniten tuulivoimaloita Euroopassa, ja tuulivoimahankkeet ovatkin herättäneet paljon keskustelua. Etenkin maanomistajat ovat kokeneet tuulivoimaloiden maanvuokrasopimukset varsin vaikeaselkoisiksi ja osin kohtuuttomiksi. Editan kouluttajat, asianajaja Jaakko Kanerva ja juristi Saara Mantere kertovat, mitä kaikkea maanvuokraussopimuksissa kannattaa huomioida.
- Uutiset
22.8.2023 13.31
Hovioikeus: Lapsen tapaamisoikeutta koskeva väliaikaismääräys on kantelukelpoinen – kantelu hylättiinHovioikeus katsoi, että muutoksenhakuoikeuden puuttuminen saattaa lapsen tapaamisoikeutta koskevan väliaikaismääräyksen välitön täytäntöönpanokelpoisuus huomioon ottaen loukata kantelijan oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin. Väliaikaismääräystä koskevan käräjäoikeuden ratkaisun on näin ollen katsottava rinnastuvan tosiasiallisilta vaikutuksiltaan lainvoimaiseen tuomioon. Muutoksenhakukiellon on tällaisessa tapauksessa väistyttävä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimusten täyttämiseksi (KKO 2016:14, kohta 40). (Vailla lainvoimaa 22.8.2023)
- Uutiset
22.8.2023 11.25
Mainonnan eettiseltä neuvostolta neljä huomautusta - Uutiset
21.8.2023 16.00
Asianajaja Anne Björklund: Tarjouksen täsmentämisestä julkisissa hankinnoissaMarkkinaoikeus on antanut 10.7.2023 yksilöfysioterapiapalvelujen hankintaa koskevat päätökset 321–327/2023, joissa se otti kantaa hankintalain tasapuolisuusvelvoitteen toteutumiseen hankintayksikön varatessa tarjoajille tilaisuuden täsmentää tarjouksiaan.
- Uutiset
21.8.2023 9.49
Kyberturvan abc yrittäjille -hanke: Sosiaali- ja terveysalan yrityksiltä vaaditaan yhä vahvempaa tietoturvaa – uusi tietopankki auttaa maksuttaSosiaali- ja terveysalojen yritysten tietoturvaan kohdistuu monia tuoreita säädöksiä ja vaatimuksia, esimerkiksi ajantasainen tietoturvasuunnitelma, Kanta-liittyminen ja omavalvontaohjelman laadinta. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) tuottama sote-yrittäjän tietopankki tietoturvasta auttaa näissä asioissa maksutta. Kanta-liittyminen tietoturvakäytäntöineen koskee kaikkia sote-alan yrityksiä tulevien vuosien aikana. Syyskuuhun 2024 mennessä julkisten sosiaalihuollon palvelutuottajien ja julkisen sosiaalihuollon lukuun toimivien yksityisten palveluntarjoajien pitää liittyä Kanta-palveluun. Esimerkiksi hoivakodit kuuluvat sosiaalipalvelujen piiriin.
- Uutiset
21.8.2023 8.42
MML: Huoneistotietojen kyselypalvelu laajenee – uusia rajapintoja tarjolleHuoneistotietojärjestelmää kehitetään vaiheittain. Tietosisällön laajentuessa myös tietopalvelutuotteiden valikoima laajenee. Tällä hetkellä huoneistotietojärjestelmästä on saatavana osakehuoneistotuloste sekä osakeluettelo. Tulosteita tarvitaan esimerkiksi omistuksen osoittamiseen asunnon myyntiä varten.
- Uutiset
18.8.2023 14.50
VM:n ajankohtainen teemasivusto: Digitaalinen euroEU:ssa selvitetään mahdollisuutta ottaa käyttöön digitaalinen euro. Digitaaliset eurot olisivat keskuspankkirahan uusi muoto. Eurosetelit ja -kolikot pysyisivät käytössä, mutta digitaalinen euro täydentäisi niiden rinnalla maksuvälineiden tarjontaa. Digitaalinen euro voisi tarjota maksamiseen eurooppalaisen vaihtoehdon: se toimisi koko euroalueella ja olisi riippumaton esimerkiksi nykyisistä EU:n ulkopuolisista yksityisistä maksukorteista.
- Uutiset
18.8.2023 11.51
Hovioikeus: Oikeudenkäyntikuluvastuun jakautuminen välisattumustilanteessaHovioikeus katsoi, että asian lopputulos hovioikeudessa oli seurausta asian luonteen muuttumisesta, asianosaisseuraannosta ja uusien kiinteistönomistajien päätöksestä päättää oikeudenkäynti. Nämä välisattumukset eivät olleet asianosaisten tiedossa käräjäoikeudessa, ja ne olivat osin heidän vaikutusmahdollisuuksiensa ulkopuolella. Oikeudenkäymiskaaressa ei ole suoraan soveltuvaa säännöstä oikeudenkäyntikulujen ratkaisemiseksi edellä kuvatussa tilanteessa, vaan ratkaisu oli tehtävä oikeudenkäymiskaaren 21 luvun säännöksiä soveltuvin osin noudattelevalla kohtuusharkinnalla. (Vailla lainvoimaa 18.8.2023)
- Uutiset
17.8.2023 14.04
EU:n akkuasetus tuli voimaan 17.8.2023 – pitkällä aikavälillä isoja muutoksia akkualalle valmistukseen, myyntiin, käytöstä poistoon ja kierrätykseenAkkuasetus muuttaa merkittävästi monia akkujen valmistukseen, myyntiin, käytöstä poistoon ja kierrätykseen liittyviä toimintoja. Asetuksen tavoitteena on pitää akkujen kysynnän kasvu ympäristökestävänä. Akkuasetus korvaa vuoden 2006 akku- ja paristodirektiivin. Uusi asetus laajenee kattamaan kaikenlaisten akkujen ja paristojen koko elinkaaren. Asetukseen on tullut kokonainen luku asianmukaisen huolellisuuden, eli niin sanotun due diligencen, huomioimisesta akkuraaka-aineiden hankinnassa.