Hakutulokset
- Uutiset
4.5.2023 7.59
Eduskunnan kirjasto: Ulkomaisia oikeudellisia tiedonlähteitäEduskunnan kirjaston ulkomaisen oikeuskirjallisuuden hankinnan painopistealueita ovat valtiosääntöoikeus, EU-oikeus, kansainvälinen oikeus, oikeuspolitiikka sekä vertaileva oikeustiede. Kokoelmiin valitaan kuitenkin myös esimerkiksi siviili-, rikos- ja prosessioikeudellisista kirjallisuutta ajankohtaisista aiheista.
- Uutiset
3.5.2023 15.53
Hovioikeus arvioi kuluttajaluottosopimuksen ehtojen kohtuullisuuttaHovioikeudessa oli ensinnäkin kysymys siitä, oliko luottosopimuksen toimituspalkkiota koskeva ehto kohtuuton ja voitiinko kyseinen ehto jättää huomioon ottamatta kuluttajansuojalain 4 luvun 1 §:n nojalla. Toiseksi asiassa oli kysymys siitä, oliko viivästyskorosta sovittu kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla ja voitiinko viivästyskorkoa periä. Lopuksi ratkaistavana oli vielä muistutus- ja perintäkulujen sekä oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuus. (Vailla lainvoimaa 3.5.2023)
- Uutiset
3.5.2023 13.52
Asia tuli ratkaistavaksi perinnönjaon moitetta koskevalla kanteella eikä velkomuskanteellaVelkomuskanne ei ollut asiassa oikea oikeussuojakeino ja kanne oli näin ollen jätettävä tutkimatta. HO ei myöntänyt kanteen tutkimista vaatineelle valittajalle jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 3.5.2023) - Uutiset
3.5.2023 13.03
Hovioikeuden ratkaisu suomalaisen tuomioistuimen toimivallasta Pohjois-Kyproksella sijaitsevaa asuntoa koskevassa omistusoikeusriidassaHovioikeus totesi, että toisin kuin päätöksessä viitatussa Unionin tuomioistuimen luovutuksen pätevyyttä koskevassa ratkaisussa C-417/15, tässä asiassa oli erimielisyyttä omaisuuden luovuttajan omistusoikeudesta ja siihen liittyen oikeudesta luovuttaa omaisuus. Näin ollen kiinteistön sijainnilla ei ollut tässä tapauksessa vain toissijaista merkitystä, sillä arvioitaessa K:n oikeutta myydä huoneisto merkityksellistä oli se, mitkä olivat olleet K:n ja R:n oikeudet kiinteistön sijaintivaltion lainsäädännön mukaan. Hovioikeus katsoi, että tällainen kysymys omistusoikeudesta tai muusta luovutusoikeuden oikeudellisten edellytysten määrittämisestä kuuluu sen valtion yksinomaiseen toimivaltaan, jossa omaisuus sijaitsee. Näin ollen suomalainen tuomioistuin ei ollut toimivaltainen tutkimaan asiaa ja kanne oli jätettävä tutkimatta. Aihetta käräjäoikeuden päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ei siten ollut. (Vailla lainvoimaa 3.5.2023)
- Uutiset
3.5.2023 12.17
Apulaisoikeuskansleri: Lokitietoja koskevan tietopyynnön käsittely - Uutiset
3.5.2023 11.45
Julkisasiamies: Rekisterinpitäjän välinpitämättömyyden vuoksi aiheutunut henkinen kärsimysVoiko julkisen laitoksen hallussa olevien henkilötietojen lainvastainen levittäminen hakkeri-iskun vuoksi olla peruste henkisen kärsimyksen korvaamiseen oikeussubjektille, jota tiedot koskevat, pelkästään sillä perusteella, että viimeksi mainittu pelkää omien tietojensa mahdollista tulevaa väärinkäyttöä? Minkä edellytysten täyttyessä rekisterinpitäjä voidaan saattaa vastuuseen? Miten todistustaakka jaetaan tuomioistuimessa? Miten laaja on tuomioistuimen tutkintavalta?
- Uutiset
3.5.2023 11.25
Työoikeuden dosentti Helena Lamponen: Kilpailuoikeus ei enää estä yksityisyrittäjien työehdoista sopimista – sopiminen vaatii kuitenkin ryhmittäytymistäErilaisiin joustaviin työn muotoihin liittyy erilaisia työoikeudellisia haasteita. Haastavimmat kysymykset koskettavat etenkin yksinyrittäjiä, ammatinharjoittajia ja freelancereita. Näennäisesti yrittäjämäisen työnteon tekemisen haasteet liittyvät etenkin reiluun hinnoitteluun, mutta myös muun muassa työaikoihin, lomiin, vapaisiin, työterveyteen sekä vakuutuksiin ja sosiaaliturvaan. Joustavat työn muodot kattavat yhä suuremman osan suomalaisessa yhteiskunnassa tehdystä työstä.Avoin uutinen
- Uutiset
3.5.2023 10.10
Lainsäädännön arviointineuvosto: Datasäädöksen hyötyjä kuluttajille ja yrityksille on selvennettäväLainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon viesti- ja liikenneministeriölle valtioneuvoston kirjelmästä eduskunnalle komission ehdotuksesta datasäädöksestä. Kirjelmän perusteella saa käsityksen keskeisistä ehdotuksista, mutta vaikutuksia kuluttajille ja yrityksille tulisi tarkentaa.
- Uutiset
2.5.2023 13.15
Kuluttaja-asiamies vie luontaistuotteiden lainvastaisen puhelinmyynnin markkinaoikeuteen – Kuluttaja-asiamiehen uutiskirje 2/2023 on julkaistuKuluttaja-asiamies vaatii, että markkinaoikeus kieltää AAA-Palvelut Oy:tä menettelemästä lainvastaisesti puhelinmyynnissä ja asettaa kullekin kieltokohdalle 75.000 euron uhkasakon. Yrityksen vuonna 2021 kuluttaja-asiamiehelle antamasta sitoumuksesta huolimatta harhaanjohtava ja aggressiivinen puhelinmyynti on jatkunut, eikä kuluttajille ole annettu tarvittavia tietoja. AAA-Palvelut toimii myös nimellä Suomen Luontaistuote.
- Uutiset
2.5.2023 10.00
Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi, ettei hallihuoneistojen osakkeiden kaupan purkamiselle ollut edellytyksiäKokonaisuutena arvioiden HO katsoi kahdessa tuomiossaan, ettei todettuja virheitä voitu pitää niin olennaisina, että kauppojen purkamiselle olisi ollut edellytykset. Ostajilla oli kuitenkin oikeus saada kauppahinnasta hinnanalennusta. (Vailla lainvoimaa 2.5.2023)
- Uutiset
28.4.2023 15.29
Hallinto-oikeus ei hyväksynyt nimeä Random sukunimeksiAsiassa ei ollut esitetty sellaista selvitystä, jonka perusteella Digi- ja väestötietoviraston päätöksen muuttamiseen olisi ollut syytä. (Ei lainvoim. 28.4.2023) - Uutiset
28.4.2023 14.38
EUT: Ikään perustuvan syrjinnän kielto – AnsioeläkeTyösyrjintädirektiivin 2000/78/EY 2 artiklan 1 kohtaa ja 2 kohdan a alakohtaa sekä 6 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että ne ovat yleisen edun mukaisen pakottavan syyn puuttuessa esteenä kansalliselle lainsäädännölle, jossa ikään perustuvan syrjinnän lopettamiseksi säädetään virkamiesten ryhmän, joka on aikaisemmin ollut edullisessa asemassa ansioeläkeoikeuksia koskevan kansallisen lainsäädännön nojalla, ansioeläkejärjestelmän taannehtivasta rinnastamisesta virkamiesten ryhmän, joka on aikaisemmin ollut epäedullisessa asemassa tämän saman lainsäädännön nojalla, ansioeläkejärjestelmään.
- Uutiset
28.4.2023 13.08
EUT:n ennakkoratkaisu tuomioistuimen toimivallasta lasten tapaamisoikeutta koskevassa asiassaAsetuksen 2201/2003 9 artiklan 1 kohtaa on tulkittava siten, että se kolmen kuukauden jakso, jonka ajan sen jäsenvaltion tuomioistuimet, jossa lapsen aiempi asuinpaikka oli, ovat asetuksen N:o 2201/2003 8 artiklan 1 kohdasta poiketen edelleen toimivaltaisia käsittelemään tapaamisoikeutta koskevan lopullisen ratkaisun muuttamiseen tähtäävän hakemuksen, alkaa sitä päivää seuraavasta päivästä, jona lapsi on tosiasiallisesti muuttanut jäsenvaltioon, jossa hänen uusi asuinpaikkansa on. Asetusta on tulkittava siten, että sen jäsenvaltion tuomioistuin, jossa lapsen aiempi asuinpaikka oli ja joka on tämän asetuksen 9 artiklan nojalla toimivaltainen tutkimaan pääasian, voi käyttää asetuksen 15 artiklassa säädettyä mahdollisuutta siirtää asia sen jäsenvaltion tuomioistuimeen, jossa lapsella on uusi asuinpaikka, jos 15 artiklassa säädetyt edellytykset täyttyvät.
- Uutiset
28.4.2023 11.50
Toukokuussa 2023 voimaan tulevia säädöksiä ja säädösmuutoksiaToukokuussa 2023 voimaantulevia säädöksiä ja säädösmuutoksia, muun muassa:
- korvausmallia muutetaan rajat ylittävässä terveydenhuollossa
- uusi lainsäädäntö automaation käytöstä hallintopäätöksiä tehdessä
- arvonlisäverolain muutokset
- uudet oikeudenkäyntikulukorvausten kohtuullistamissäännökset
- elintarvikemarkkinalain muutokset - Uutiset
28.4.2023 10.40
Tilitoimiston työntekijä kavalsi yhtiön varoja yli 40 000 euroa - hovioikeuskin hylkäsi tilitoimistoon kohdistetun korvausvaatimuksen - tilityksellä tai sen antamatta jättämisellä ei ollut merkitystä vahingonkorvauksen vanhentumisajan laskemisessaEsitöiden ja oikeuskirjallisuuden perusteella asiamiehen tilityksen antamista koskevan vanhentumissäännöksen tarkoituksena ei ole ollut se, että vahingonkorvausvelan vanhentuminen alkaisi toimeksiantosuhteissa aina vasta tilityksestä. Ellei kysymys ole tilityksestä ilmenevästä tiedosta, vanheneminen lasketaan siitä, kun päämiehellä on ollut tieto korvausvastuun perusteesta ja hän on näin ollen voinut vaatia vahingonkorvausta. Käsiteltävänä olevassa tapauksessa rikokseen perustuva vahinko sekä sen määrä ja aiheuttaja olivat tulleet kantaja Oy:n tietoon toimeksiantosuhteen voimassa ollessa. Näin ollen tilityksellä tai sen antamatta jättämisellä ei ollut asiassa merkitystä. (Vailla lainvoimaa 28.4.2023)
- Uutiset
28.4.2023 9.38
KHO: Oliko kaupunki velvollinen järjestämään oppilaalle maksuttoman koulukuljetuksen perusopetukseen myös siitä kodista, jota ei ollut ilmoitettu hänen viralliseksi asuinpaikakseenKaupungilla ei ollut oppilaan asuessa toisen vanhempansa luona velvollisuutta suoraan perusopetuslain 32 §:n nojalla järjestää hänelle vaadittua maksutonta koulukuljetusta myös tuosta kodista. Asiaa oli kuitenkin arvioitava vielä A:n olosuhteissa ottaen huomioon se, ettei hänelle ollut myönnetty koulukuljetusta koulumatkan pituuden vuoksi vaan terveydellisistä syistä. Asiassa mainituilla perusteilla KHO katsoi, että A:lle oli myönnettävä hänen hakemansa koulukuljetus yhdenvertaisuuslain 15 §:ssä tarkoitettuna kohtuullisena mukautuksena.
- Uutiset
27.4.2023 14.00
Liian kalliit luottokustannukset jälleen kuluttaja-asiamiehen syynissä – Santander lupasi korjata toimintaansaKuluttaja-asiamies on puuttunut luottoyhtiö Santander Consumer Financen liian korkeisiin luottokustannuksiin ja epäselvään markkinointiin. Kuluttajille on kerrottava kustannuksista yksiselitteisellä ja selkeällä tavalla, eikä tavanomaisesta asiakaspalvelusta voi periä maksua. - Uutiset
27.4.2023 13.10
Neuvostolta direktiivi lauttamatkojen turvallisuuden parantamiseksi EuroopassaNeuvosto on hyväksynyt uuden direktiivin, jolla parannetaan ro-ro-matkustaja-alusten eli lauttojen vakavuusvaatimuksia. Direktiivillä on tärkeä rooli sekä alusten että niiden matkustajien turvallisuuden varmistamisessa EU:ssa alan uusien kansainvälisten normien mukaisesti. Uusi direktiivi julkaistaan piakkoin EU:n virallisessa lehdessä, ja se tulee voimaan 20 päivän kuluttua julkaisemisestaan. Jäsenvaltioilla on 18 kuukautta aikaa saattaa direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöä. - Uutiset
27.4.2023 11.15
Hovioikeus: Täysi korvaus tuhoutuneesta esineestä - Uutiset
26.4.2023 12.21
KKV: Pysäköintiyritysten toimintatavat poikivat ongelmia – kuluttaja-asiamies vaati korjauksia ParkkiPatelta ja FinnparkiltaMoni kuluttaja kohtaa ongelmia pysäköintiyritysten kanssa, mikä näkyy myös kuluttaja-asiamiehelle ja KKV:n kuluttajaneuvontaan tulevissa ilmoituksissa. Ilmoitusten pohjalta kuluttaja-asiamies on selvittänyt tarkemmin kahden pysäköintiyrityksen digitaalisia toimintatapoja ja vaatinut niihin muutoksia. ParkkiPate on jatkossa luvannut käsitellä reklamaatiot asianmukaisesti ja Finnpark on luvannut korjata Moovy-sovellukseen liittyviä ongelmia kuluttaja-asiamiehen vaatimalla tavalla.