Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2023

15 Luku
Sukupolvenvaihdos

1 Johdanto

Sukupolvenvaihdos on ajankohtainen kysymys useissa yrityksissä väestön ikääntyessä. Vaihdoksen tapahtuessa suunnitellusti yrityksen perustaja väistyy kerralla tai vähitellen sivuun katsomaan muiden toimintaa. Pelissä on usein tunteita, joten sukupolvenvaihdos on hoidettava hienotunteisesti. Sukupolvenvaihdoksen suunnittelua koskeva päätöksenteko on monimuuttujapeliä, jossa lähdetään liikkeelle väistyvän yrittäjän osallistumisesta päätöksentekoon, toiminnan jatkajien valmiuksista ja väistyjän taloudellisista tarpeista sekä toimenpiteiden rahoituksesta. Aina ei ole helppoa huolehtia perillisten yhdenmukaisesta kohtelusta.

Yrittäjän väistyessä pienestä tai keskisuuresta yrityksestä on huolehdittava monien asioiden kokonaisuudesta. Taloudellisesti lähdetään useimmiten väistyjän toiveista ja tarpeista turvata toimeentulonsa totutulla tasolla. Keinovalikoimassa ovat omistajanvaihdoksen hinnoittelu ja maksujärjestelyt, yrityksestä sukupolvenvaihdoksen jälkeen saatavat tulot sekä eläketulot. Toiseksi on huolehdittava yrityksen taloudellisten edellytysten turvaamisesta ja osaamisen säilymisestä. Kolmanneksi on selvitettävä vaihdoksen rahoitus ja sen kohdistaminen. Samanaikaisesti täytyy huolehtia siitä, ettei aiheudu tarpeettomia verokustannuksia. Suunnittelussa on sovitettava yhteen lahjaverotus, tuloverotus ja varainsiirtoverotus. Arvonlisäverotuksella on harvoin merkitystä suunniteltaessa sukupolvenvaihdosta.

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistavaksi on valittava esillä olevaan tilanteeseen parhaiten soveltuvat oikeustoimet. Keinot ja veroseuraamukset vaihtelevat sen mukaan, onko ko...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.