Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2023

14 Luku
Yksityisliikkeen ja henkilöyhtiön myynti ja purkaminen

1 Yrityskauppa

1.1 Yleistä

Yrityksen luovutus on yrittäjälle yleensä ainutkertainen tapahtuma. Yrityksen luovutus voi tapahtua liiketoiminnan luovutuksena (substanssikauppa) tai osuuksien luovutuksena (yhtiöosuuksien kauppa). Jos luovutetaan liiketoiminta, luovuttajana on yritys itse, kun taas yhtiöosuuksien luovutuksessa luovuttajana on omistaja.

Verotuksen kannalta keskeinen kysymys on se, verotetaanko kauppa osana liiketuloa, jolloin luovutushinnan verottamiseen sovelletaan elinkeinoverolain säännöksiä, vai verotetaanko se henkilökohtaisena tulona, jolloin verotettavan tulon laskemiseen sovelletaan luovutusvoiton verottamista koskevia tuloverolain säännöksiä.

Liiketoiminnan kauppa on ostajan kannalta eräissä tapauksissa turvallisempi kuin yhtiöosuuksien kauppa. Ostaja ei joudu ottamaan vastattavakseen myyjän tuntemattomia vastuita, koskivatpa ne veroja tai muita vastuita. Lisäksi liikkeen luovutus saattaa johtaa työoikeudellisesti eri tilanteeseen kuin yhtiöosuuden kauppa. Tällä saattaa olla merkitystä silloin, kun ostettava liiketoiminta joudutaan saneeraamaan. Henkilöyhtiön osuuden kauppa voi olla riskinen esimerkiksi siitä syystä, että mikäli yhtiömies laiminlyö tulo-osuudestaan maksuunpannun veron maksamisen, yhtiö vastaa verosta sen jälkeen.

Yksityisliikkeen osalta tulee kyseeseen vain liiketoiminnan kauppa. Tällaista kauppaa pidetään liikkeen viimeisenä liiketapahtumana, ja se verotetaan osana elinkeinotoimintaa. Kauppaa käsitellään tarkemmin luvussa 10 Yritystoiminnan lopettaminen.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön osalta kysymykseen tulee joko yhtiöosuuksien luov...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.