Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2023

9 Luku
Yrityskauppa

1 Yleistä

Yritystoimintaa voidaan harjoittaa useassa eri juridisessa muodossa: niin yksityisliikkeenä, henkilöyhtiönä kuin yhteisönäkin. Toimintamuodosta ja kaupan osapuolten tarpeista riippuen yrityksen myynti voi tapahtua joko liiketoiminnan kauppana tai osakkeiden taikka osuuksien kauppana. Liiketoiminnan kauppa voi lisäksi pitää sisällään myytävän yrityksen taseeseen sisältyvien osakkeiden tai osuuksien kaupan. Tässä luvussa tarkastellaan yrityskaupan vaihtoehtoina osakeyhtiömuodossa toimivan yrityksen liiketoiminnan ja siihen kuuluvien omaisuuserien kauppaa (liiketoimintakauppa) sekä osakeyhtiön osakkeiden kauppaa (osakekauppa). Yksityisliikkeen ja henkilöyhtiöiden myyntiä on tarkasteltu jäljempänä tämän teoksen luvussa 14 Yksityisliikkeen ja henkilöyhtiön myynti ja purkaminen.

Yrityskaupasta aiheutuvat verovaikutukset vaihtelevat olennaisesti ja kohdistuvat eri verovelvollisiin valitusta kaupan toteuttamismallista riippuen. Näiden erojen vuoksi myyjän ja ostajan asettamat tavoitteet yrityskaupalle valittavalle oikeudelliselle muodolle ja taloudellisille vaikutuksille ovat usein huonosti yhteensovitettavissa.

Yrityskauppaan liittyviä tyypillisiä myyjän tavoitteita voidaan jaotella esimerkiksi seuraavasti:

– kauppahinnan saaminen välittömästi hallintaan

– halukkuus säilyttää omistusta liiketoimintaa harjoittavassa yrityksessä

– kauppahintaan kohdistuvassa luovutusvoittoverotuksessa mahdollisuus pääomatuloverotukseen ja lainsäädännön sallimien huojennusten hyödyntämiseen

– osakkeiden luovutusvoiton verovapaus ja osakkeiden luovutustappion vähennyskelpoisuus yhteisönä olevalle myyjälle.

Vastaavasti ostajan ta...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.