Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2023

1 Luku
Elinkeinoverotuksen perusteet

1 Verotuksen oikeuslähteistä

Perustuslain (731/1999) 81 §:n mukaan valtion verosta säädetään lailla, joka sisältää säännökset verovelvollisuuden ja veron suuruuden perusteista sekä verovelvollisen oikeusturvasta. Kunnille suoritettavasta verosta on vastaava säännös perustuslain 121.3 §:ssä. Säännösten perusteella lähtökohtana on, että verovelvollisuudesta, tulojen veronalaisuudesta, menojen ja menetysten vähennyskelpoisuudesta sekä verotusmenettelystä on säädetty lain tasoisilla säännöksillä, kuten tuloverolain (1535/1992, TVL), elinkeinotulon verottamisesta annetun lain (360/1968, elinkeinoverolaki, EVL) ja verotusmenettelystä annetun lain (1558/1995, verotusmenettelylaki, VML) säännöksillä. Perustuslaissa ilmaistusta periaatteesta seuraa myös, että vero-oikeudessa lähtökohtana voidaan pitää tiettyä formalistisuutta eli verolain säännöksen noudattamisen sanamuotouskollisuutta. Periaatteesta seuraa myös, että merkitystä on annettava lainvalmistelumateriaalista ilmenevälle säännöksen tarkoitukselle, kun verolain säännöstä sovelletaan.

Suomessa voimaan saatettua kansallista verolainsäädäntöä kuitenkin rajoittavat Suomen tekemiin verosopimuksiin ja Suomen Euroopan unionin jäsenyyteen perustuvat kansainväliset velvoitteet. Suomen verolainsäädännöstä ei voi seurata ankarampaa lopullista verorasitusta kuin se verorasitus, joka näistä kansainvälisistä sitoumuksista seuraa. Tämän vuoksi kansallisen verolainsäädännön lisäksi vero-oikeuden oikeuslähteitä ovat Euroopan unionissa voimaan saatetut direktiivit ja muut säännökset sekä Suomen tekemät ver...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.