Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2022

17 Luku
Verotusmenettely ja muutoksenhaku

1 Yleistä

1.1 Verovelvollisen oikeusasema näkökulmana verotuksen prosessuaaliseen puoleen

Vero-oikeuden prosessuaalinen puoli (josta käytetään myös nimitystä muodollinen vero-oikeus) sisältää normit, joilla säännellään Verohallinnon tehtävät verojen määräämiseksi ja perimiseksi, verovalvonnan keinot, verovelvollisten velvollisuudet ja niiden lainmukaisen täyttämisen kriteerit, verovelvollisten oikeudet verotuksen eri toimintojen ja menettelymuotojen puitteissa, vaikutusmahdollisuudet päätöksentekoon sekä muutoksenhakutiet verovelvollisille ja veroviranomaisille ja muutoksenhakuprosessit. Laajasti ymmärrettynä tähän oikeudenalaan voidaan lukea vielä esimerkiksi Verohallinnon organisaatiota, tehtäviä ja työnjakoa koskevat normit. Yleisesitys vero-oikeuden prosessuaalisesta puolesta laajassa merkityksessä on teoksessa Myrsky, Matti – Räbinä, Timo: Verotusmenettely ja muutoksenhaku.

Tässä luvussa keskitytään keskeisiin veron määräämiseen tähtääviin verotuksen toimintoihin ja menettelymuotoihin sekä muutoksenhakujärjestelmään liittyviin menettelymuotoihin verovelvollistahon näkökulmasta. Sen lisäksi selvitetään verotusmenettelyn ja muutoksenhaun keskeisiä instituutioita (säännönmukainen verotus, verotuksen oikaisu, veronkorotus jne.). Tällöinkin näkökulmana on verovelvollisen oikeusasema. Yleiskuva verotusmenettelystä ja muutoksenhausta hahmottuu tämän esityksen tarpeisiin parhaiten sarjana menettelymuotoja (säännönmukainen verotusprosessi, seurannaismuutos, kuuleminen, valitusprosessi jne.), ja verovelvollisen oikeusasema n...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.