Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2022

11 Luku
Veronkierto

1 Veronkierron torjuntaa koskevista säännöksistä

1.1 Yleistä

Veronkierto torjuttavana ilmiönä on Suomen oikeudessa säännelty yleisimmässä muodossaan VML 28 §:ssä. Elinkeinoverotukseen sovellettavassa lainsäädännössä on veronkierron torjumissäännös lisäksi EVL 52 h §:ssä. Sen soveltamisalana ovat EVL 52–52 g §:ssä tarkoitetut yritysjärjestelyt. Näiden säännösten lisäksi väliyhteisölain voidaan sanoa tähtäävän veronkierron torjuntaan, vaikkei verojen välttämistarkoituksen toteennäyttäminen kuulukaan sen soveltamiseen. Tässä luvussa käsitellään VML 28 §:n soveltamista. Yritysjärjestelyjä koskevaa veronkiertosäännöstä selostetaan luvun 8 Yritysjärjestelyt yhteydessä ja väliyhteisölakia luvun 13 kohdassa 7 Väliyhteisöt.

VML 28.1 §:n ensimmäisessä virkkeessä on veronkierron torjuntaa koskeva yleislauseke, joka kuuluu seuraavasti:

”Jos jollekin olosuhteelle tai toimenpiteelle on annettu sellainen oikeudellinen muoto, joka ei vastaa asian varsinaista luonnetta tai tarkoitusta, on verotusta toimitettaessa meneteltävä niin kuin asiassa olisi käytetty oikeaa muotoa.”

Lainkohdassa tarkoitettu vastaamattomuus luo olettaman siitä, että oikeudellisen muodon käyttämisellä on tavoiteltu yksinomaan tai pääasiallisesti sellaista veroetua, johon verovelvollisella ei muuten olisi oikeutta. Veroetu voi olla verovelvollisen tulojen ohjautuminen toiselle verovelvolliselle ilman verotettavaa oikeustointa, vähennysoikeuden piiriin pääseminen, jaksotusetu ja niin edelleen.

Verovelvollisella on mahdollisuus torjua veronkiertoajatus kumoamalla veroviranomaisen näkemys oikeudellisen muodon ja ”varsinaisen luonteen tai tarkoituksen” vas...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.