Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2022

5 Luku
Kiinteistöt elinkeinotoiminnassa

1 Kiinteistönomistuksen tulolähde ja omistusmuodot

Elinkeinotoiminnassa tarvitaan monenlaisia toimitilakiinteistöjä, kuten tehdas-, varasto-, myymälä- ja voimalaitoskiinteistöjä sekä konttorikiinteistöjä. Rakentamattomia kiinteistöjä voidaan tarvita erilaisten tavaroiden käsittelemiseen ja varastoimiseen. Samoin voidaan tarvita kiinteistöjä, joilla sijaitsee antenneja, mastoja ja niin edelleen. Kiinteistöjä omistetaan myös esimerkiksi työsuhdeasuntojen järjestämiseksi työntekijöille. Yrityksellä voi myös olla kiinteistöjä, jotka ovat vapautuneet aiemmasta käytöstään ja ovat tyhjillään tai vuokrattuina. Yritykset voivat omistaa lisäksi kiinteistöjä, jotka on varattu vastaiseen käyttöön ja ovat sen vuoksi rakentamattomia tai vuokrattuina. Elinkeinotoimintaa harjoittava verovelvollinen voi luonnollisesti omistaa myös kiinteistöjä, joilla harjoitetaan maa- ja metsätaloutta.

Yhteisöjen tulolähdejako poistetaan verovuodelta 2020 toimitettavasta verotuksesta alkaen (ks. VM017:00/2018, HE 257/2018 vp ja HE 1/2019 vp).
Yhteisöjen verotuksessa sovelletaan nyt elinkeinoverolakia kaikkeen toimintaan lukuun ottamatta maatilatalouden tuloverolain mukaan laskettavaa maatalouden tulosta. Yhteisöillä ei ole enää muun toiminnan tulolähdettä eli TVL-tulolähdettä.
Yhteisöjen elinkeinotulolähteeseen sisällytettiin uusi muun omaisuuden omaisuuslaji. Muuhun omaisuuteen kuuluu yhteisön muun kuin elinkeinotoiminnaksi katsottavan toiminnan varallisuus. Muun omaisuuden luovutuksista syntyneiden tappioiden vähentämistä rajoitettiin osakkeiden ja avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiöosuu...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.