Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2022

3 Luku
Osingonjako

1 Osinkoverojärjestelmä

1.1 Varojenjakoa koskevat säännökset osakeyhtiölaissa

Osakeyhtiölain mukaan voitonjakoa eli osinkoa jaetaan yhtiön voittovaroista. Yhtiökokous voi päättää myös varojen jakamisesta vapaan oman pääoman rahastosta tai muusta vapaasta omasta pääomasta. Varojen jakamisesta päättää yhtiökokous. Päätöksessä on mainittava jaon määrä samoin kuin se, mitä varoja jakoon käytetään.

Varojen jakamiseen liittyy osakeyhtiölaissa maksukykyisyysedellytys. Varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon johtavan yhtiön maksukyvyttömyyteen. Maksukykytesti on tehtävä mahdollisimman lähellä osingonjakopäätöstä.

Varojen jakaminen perustuu yhtiön viimeksi vahvistettuun tilinpäätökseen. Lain perusteluiden mukaan viimeksi vahvistettu tilinpäätös voi olla myös yhtiökokouksen vahvistama välitilinpäätös. Jaossa on aina otettava huomioon tilinpäätöksen jälkeen yhtiön taloudellisessa asemassa tapahtuneet olennaiset muutokset.

Yhtiö saa jakaa osinkona tai muuna vapaan oman pääoman jakona enintään sellaisen vapaan oman pääoman määrän, josta on ensin vähennetty yhtiöjärjestyksen mukaisesti jakokelvottomat erät.

Vapaata omaa pääomaa ovat osakeyhtiölain mukaan kaikki sellaiset oman pääoman erät, jotka eivät ole sidottua omaa pääomaa. Sidottua omaa pääomaa ovat osakepääoma, kirjanpitolain mukainen arvonkorotusrahasto, käyvän arvon rahasto ja uudelleenarvostusrahasto. Lisäksi sidottua omaa pääomaa ovat vanhan osakeyhtiölain (734/1978, VOYL) aikana syntyneet vararahasto ja ylikurssirahasto. Muut rahastot sekä tilikauden ja edellisten tilikausien voitto ovat vapaata omaa pääoma...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.