Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Marraskuu 2022

2 Luku
Tilinpäätös ja verotus

1 Kirjanpidon tuloksesta verotettavaan tuloon

Verotettavan tuloksen laskenta perustuu pitkälti kirjanpidolliseen tulokseen. Käytännössä verotettavan tulon ja kirjanpidollisen tuloksen välillä on monia eroja, jotka on tunnettava verotettavan tulon laskemiseksi sekä tilikauden verojen jaksottamiseksi ja tilikauden nettotuloksen laskemiseksi. Kirjanpidon tuloksen ja verotettavan tuloksen erojen havaitsemisen ja oikean huomioimisen kannalta on avuksi tuntea molempien tuloksenlaskentajärjestelmien tavoitteet ja perusperiaatteet.

1.1 Erot ja yhtäläisyydet tuloslaskennan tavoitteissa

Sekä kirjanpidon tuloksenlaskennan perusteena oleva kirjanpitolaki (1336/1997, KPL) että elinkeinonharjoittajan verotettavan tuloksen laskentaa koskeva elinkeinoverolaki (EVL) muodostavat itsenäiset tuloksenlaskentanormistot.

Elinkeinoverolaki pohjautuu kirjanpidon meno–tulo-teoriaan. Kirjanpidon meno–tulo-teorian pääasiallisena tavoitteena on tilikauden tuloksen laskeminen. Keskeiset kirjanpitokonventiot ovat realisointiperiaate ja suoriteperuste. Realisointiperiaatteen mukaan vain realisoitunut voitto ja tappio huomioidaan. Vastaavasti suoriteperusteen mukaan kulut tulee kohdistaa niitä vastaavan tulon kohdalle.

Nykyinen kirjanpitolaki pohjautui alkujaan EU:n neljänteen (tilinpäätösdirektiivi, 78/660/ETY) ja seitsemänteen (konsernitilinpäätösdirektiivi, 83/349/ETY) yhtiöoikeudelliseen direktiiviin. Näiden mukaan kirjanpidon pääasiallisena tavoitteena oli tuottaa vähimmäisinformaatiota eri hyväksikäyttötehtäviin.

EU:n neljäs ja seitsemäs yhtiöoikeudellinen direktiivi on sittemmin kumottu, ja tilalle on säädetty ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.