Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Lokakuu 2021

 12 Luku
Peitelty osinko

1 Yleistä

Peitellyn osingon  verotuksessa on kysymys siitä, että voitonjaon luonteiselle erälle, jota yhteisön ja sen osakkaan tai jäsenen välisessä oikeussuhteessa ei ole käsitelty avoimena voitonjakona, annetaan sen luonteen edellyttämä verokohtelu. Peitellyn osingon säännöksiä ei sovelleta henkilöyhtiöstä yhtiömiehille annettuihin etuihin tai pääomanpalautuksiin. Peitellyn osingon antaja voi kuitenkin olla ulkomainen yhteisö, jolloin Suomen verotusoikeus rajoittuu lähtökohtaisesti suomalaiseen osakkaaseen. 1.1.2021 voimaan tulleen tuloverolain uudistuksen mukaan Suomessa yleisesti verovelvollinen voi olla myös ulkomainen yhteisö, jos sen tosiasiallinen johtopaikka on Suomessa.

Voimassa olevassa oikeudessa asia on säännelty VML 29 §:ssä. Säännöksessä on määritelty kaksi tunnusmerkistöä peitellylle osingolle:

1. rahanarvoisten etujen siirtyminen yleensä yhteisöltä sen osakkaalle tai jäsenelle joko siten, että näiden välisessä vaihdannassa on poikettu osakkaan tai jäsenen hyväksi käyvästä hintatasosta, tai siten, että osakas tai jäsen on saanut yhteisöltä jotakin vastikkeetta (1 momentti)

2. rahanarvoisen edun antaminen hankkimalla tai lunastamalla omia osakkeita tai alentamalla osakepääomaa, vararahastoa tai ylikurssirahastoa (2 momentti).

Nämä kaksi peitellyn osingon muotoa eroavat toisistaan viranomaisen päätöksentekotilanteita ajatellen olennaisesti sikäli, että 1 momentin tapauksissa peitellyn osingon tunnusmerkit täyttää pelkkä objektiivisesti todettavissa oleva poikkeama käyvästä hintatasosta osakkaan tai jäsenen eduksi, kun taas 2 momentin tapauksissa on osoitettava, että menettelyllä on...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.