Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Lokakuu 2021

 10 Luku
Yritystoiminnan lopettaminen

1 Yleistä

Yritystoiminnan lopettamisen veroseuraamukset sekä yrittäjälle että yritykselle riippuvat olennaisesti yritystoiminnan lopettamisen tavoista ja lopettavan yrityksen yritysmuodosta.

Elinkeinoverolaissa tarkoitetut  yritysjärjestelykeinot eli yritys- tai toimintamuodon muutokset (EVL 51 c § ja TVL 24 §) sekä sulautuminen, jakautuminen ja liiketoimintasiirto (EVL 52 a–d §) perustuvat toiminnan jatkuvuusperiaatteeseen, joten niissä ei ole kysymys yritystoiminnan lopettamisesta.

Yritystoiminta voidaan päättää lopettamalla yrityksen elinkeinotoiminta, myymällä yritys tai purkamalla elinkeinotoimintaa harjoittanut yhtiö. Tällöin yrityksen verotettaviksi elinkeinotuloiksi tuloutuvat muun muassa varaukset, vaikka niiden käyttöaikaa olisikin vielä jäljellä. Mikäli verovelvollinen on elinkeinotoimintansa lopettanut muu yhtiö kuin osuuskunta, jota ei ole asetettu selvitystilaan ja purettu, lasketaan yhtiön verotettava tulo elinkeinotoiminnan lopettamisen jälkeen tuloverolain mukaan. Verovuodesta 2020 alkaen osakeyhtiöillä ja osuuskunnilla ei ole muun toiminnan tulolähdettä. Omaisuus ja mahdolliset velat siirretään verotuksessa elinkeinotoiminnan tulolähteen varoista ja veloista muun toiminnan (ns. henkilökohtaisen) tulolähteen varoiksi ja veloiksi (tulolähdesiirto, EVL 51 a.1 §). Sen sijaan yhtiön elinkeinotoiminnan varoina olleen omaisuuden luovuttamisesta saatua luovutushintaa voidaan verottaa vuosienkin kuluttua elinkeinotulona. Sama voi koskea elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminnan varoina olleen omaisuuden luovutusta, kuten jäljempänä esitetään.

Kun toimintansa lopettanut yritys on yhtiö, jota...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.