Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Lokakuu 2021

 4 Luku
Yrityksen rahoitus

1 Yleistä

Yrityksen rahoitusratkaisuihin vaikuttavat monet seikat. Vahva oma pääoma lisää yrityksen vakavaraisuutta ja toimii reservinä mahdollisille tuleville tappioille. Jos omaa pääomaa on vähän, tulevat osakeyhtiölain (624/2006, OYL) mukaiset yhtiön varojen vähenemistä koskevat säännökset nopeammin sovellettaviksi yritykseen. Vahva oma pääoma luo myös käsityksen omistajien sitoutumisesta yritykseen.

Useasti yrityksellä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa rahoitusrakenteeseensa. Päinvastaisessa tilanteessa rahoitusrakenteella voidaan kuitenkin voimakkaasti vaikuttaa yrityksen toimintaedellytyksiin sekä yrityksen ja sen omistajien verotukseen. Verotuksen osalta peruslähtökohtana on, että vieraalle pääomalle maksetaan korkoa ja osakepääomalle osinkoa. Osingon ja koron veroseuraamukset ovat huomattavan erilaisia. Lisäksi rahoitus voidaan järjestää erilaisilla oman ja vieraan pääoman välimaastoon sijoittuvilla instrumenteilla, joihin liittyvät omat verokysymyksensä. Verosuunnittelussa on muistettava, että verotehokkuus ei välttämättä aina ole suoraan sovitettavissa yhteen yrityksen muiden tavoitteiden kanssa, vaikka verotehokkuudella on yleensä suuri merkitys yritystä koskevissa rahoitusratkaisuissa.

2 Oma pääoma

2.1 Osakepääoman korottaminen

2.1.1 Osakeyhtiölain edellytykset osakepääoman korottamiselle

OYL 9 ja 11 lukujen mukaan osakepääomaa voidaan korottaa osakeannilla, optio- tai muiden oikeuksien merkinnällä, rahastokorotuksella tai osakepääomasijoituksella. Osakeannissa yhtiö antaa merkittäväksi uusia osakkeita tai luovuttaa hallussaan olevia omia osakkeitaan maksua vastaan. Osakepääoman...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.