Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Syyskuu 2017

14 Luku
Yksityisliikkeen ja henkilöyhtiön myynti ja purkaminen

1 Yrityskauppa

Yrityksen luovutus on yrittäjälle yleensä ainutkertainen tapahtuma. Yrityksen luovutus voi tapahtua liiketoiminnan luovutuksena (substanssikauppa) tai osuuksien luovutuksena (yhtiöosuuksien kauppa). Jos luovutetaan liiketoiminta, luovuttajana on yritys itse, yhtiöosuuksien luovutuksessa luovuttajana on omistaja.

Verotuksen kannalta keskeinen kysymys on se, verotetaanko kauppa osana liiketuloa, jolloin luovutushinnan verottamiseen sovelletaan EVL:n säännöksiä, vai verotetaanko se henkilökohtaisena tulona, jolloin verotettavan tulon laskemiseen sovelletaan luovutusvoiton verottamista koskevia TVL:n säännöksiä.

Liiketoiminnan kauppa on ostajan kannalta eräissä tapauksissa turvallisempi kuin yhtiöosuuksien kauppa. Ostaja ei joudu ottamaan vastattavakseen myyjän tuntemattomia vastuita, koskivatpa ne veroja tai muita vastuita. Lisäksi liikkeenluovutus saattaa johtaa työoikeudellisesti eri tilanteeseen kuin yhtiöosuuden kauppa, millä saattaa olla merkitystä silloin, kun ostettava liiketoiminta joudutaan saneeraamaan. Henkilöyhtiön osuuden kauppa voi olla riskinen esimerkiksi siitä syystä, että yhtiömiehen laiminlyötyä maksaa tulo-osuudestaan maksuunpannun veron yhtiö vastaa verosta.

Yksityisliikkeen osalta tulee kyseeseen vain liiketoiminnan kauppa. Tällaista kauppaa pidetään liikkeen viimeisenä liiketapahtumana, ja se verotetaan osana elinkeinotoimintaa. Kauppaa käsitellään tarkemmin yrityksen lopettamista koskevassa osassa.

Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön osalta kysymykseen tulee joko yhtiöosuuksien luovutus tai liiketoiminnan luovutus. Tällöin joudutaan...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.