Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Syyskuu 2017

5 Luku
Kiinteistöt elinkeinotoiminnassa

1 Kiinteistönomistuksen tulolähde ja omistusmuodot

Elinkeinotoiminnassa tarvitaan monenlaisia toimitilakiinteistöjä, kuten tehdas-, varasto-, myymälä- ja voimalaitoskiinteistöjä sekä konttorikiinteistöjä. Lisäksi voidaan tarvita rakentamattomia kiinteistöjä erilaisten tavaroiden käsittelemiseksi ja varastoimiseksi sekä kiinteistöjä, joilla sijaitsee antenneja, mastoja ja niin edelleen. Näiden ohella kiinteistöjä omistetaan esimerkiksi työsuhdeasuntojen järjestämiseksi työntekijöille. Lisäksi yrityksellä saattaa olla kiinteistöjä, jotka ovat vapautuneet aiemmasta käytöstään ja ovat tyhjillään tai vuokrattuina. Yritykset voivat omistaa myös kiinteistöjä, jotka on varattu vastaiseen käyttöön ja ovat sen vuoksi rakentamattomia tai vuokrattuina. Elinkeinotoimintaa harjoittava verovelvollinen voi luonnollisesti omistaa myös kiinteistöjä, joilla harjoitetaan maa- ja metsätaloutta.

Kiinteistöt voivat olla liiketoiminnan pääasiallinen sisältö lähinnä silloin, kun harjoitetaan vuokraus-, kiinteistönkehitys- ja  kiinteistönjalostustoimintaa. Kiinteistöliiketoiminnassa EVL:n ja TVL:n soveltamisen väliset rajanveto-ongelmat liittyvät erityisesti vuokraustoiminnan verokohteluun. Laajaakaan vuokraustoimintaa ei ole pidetty oikeuskäytännössä elinkeinotoimintana (ks. Ossa, Jaakko: Yritystoiminnan verotus, s. 43).  Vuokraustoiminnan rajanveto siihen, milloin kiinteistönomistusta pidetään elinkeinotoimintana ja milloin muuna toimintana, on epätäsmällinen ja johtaa usein vaikeasti ennakoitaviin tilanteisiin. (Asiaa on käsitelty luvun 1 Elinkeinoverotuksen perusteet kohdassa 3 Tulolähdejaosta).

Vaikka kiinteis...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.