Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Tammikuu 2016

10 Luku
Yritystoiminnan lopettaminen

1 Yleistä

Yritystoiminnan lopettamisen veroseuraamukset sekä yrittäjälle että yritykselle riippuvat olennaisesti yritystoiminnan lopettamisen tavoista ja lopettavan yrityksen yritysmuodosta.

Elinkeinotuloverolaissa tarkoitetut  yritysjärjestelykeinot (yritys-/toimintamuodon muutos, EVL 51 c § ja TVL 24 §, sulautuminen, jakautuminen ja liiketoimintasiirto, EVL 52 a–d §) perustuvat toiminnan jatkuvuusperiaatteeseen, joten niissä ei ole kysymys yritystoiminnan lopettamisesta.

Yritystoiminta voidaan päättää lopettamalla yrityksen elinkeinotoiminta tai myymällä yritys tai purkamalla elinkeinotoimintaa harjoittanut yhtiö. Tällöin yrityksen verotettaviksi elinkeinotuloiksi tuloutuvat muun muassa varaukset, vaikka niiden käyttöaikaa olisikin vielä jäljellä. Mikäli verovelvollinen on elinkeinotoimintansa lopettanut yhtiö, jota ei ole asetettu selvitystilaan ja purettu, lasketaan yhtiön verotettava tulo elinkeinotoiminnan lopettamisen jälkeen TVL:n mukaan. Omaisuus ja mahdolliset velat siirretään verotuksessa elinkeinotoiminnan tulolähteen varoista ja veloista muun toiminnan (niin sanotun henkilökohtaisen) tulolähteen varoiksi ja veloiksi (tulolähdesiirto, EVL 51 a.1 §). Sen sijaan yhtiön elinkeinotoiminnan varoina olleen omaisuuden luovuttamisesta saatua luovutushintaa voidaan verottaa vuosienkin kuluttua elinkeinotulona. Sama voi koskea elinkeinonharjoittajan elinkeinotoiminnan varoina olleen omaisuuden luovutusta, kuten jäljempänä esitetään.

Kun toimintansa lopettanut yritys on yhtiö, jota ei ole asetettu selvitystilaan, tutkivat veroviranomaiset lopettaneen yhtiön tase-eriä muun muassa siir...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.