Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Tulosta

Elinkeinoverotus

Tammikuu 2016

6 Luku
Henkilökunnan palkitseminen

1 Yleistä

1.1 Ansiotulojen verotuksesta ja palkkakäsitteestä

Tuloverolaissa ei ole erikseen määritelty sitä, mitä eriä katsotaan ansiotuloksi – toisin kuin pääomatulojen kohdalla. Tavallisin ansiotulon muoto lienee kuitenkin työsuhteessa tehdystä työstä maksettu palkka. Rahapalkan lisäksi palkkaan saattaa sisältyä myös muuna kuin rahana annettavia etuja (luontoisedut kuten autoetu, puhelinetu, asuntoetu ja ravintoetu). Ansiotulona verotetaan myös muutoin kuin työsuhteen perusteella tehdystä työstä saatua palkkiota (esimerkiksi työkorvaus sekä tietyt henkilökohtaiset palkkiot). Vuodesta 2010 alkaen osinkotulot, joiden jakoperusteena on henkilön työpanos, katsotaan niin ikään ansiotuloksi. Osinkotuloja koskeva lakimuutos oli seurausta päätöksestä KHO 2008:6 sekä keskustelusta lääkäreiden ja eräiden muiden ammattiryhmien saamista osinkotuloista. Työperäisten osinkojen verotusta on käsitelty tarkemmin luvussa 16 kohdassa 2.

Palkan käsite on määritelty ennakkoperintälain (EPL) 13 §:ssä. Säännöksen mukaan palkaksi katsotaan kaikenlaatuinen palkka, palkkio, etuus tai korvaus, joka saadaan työ- tai virkasuhteessa. Palkkakäsitteeseen sisältyvät siten myös muun muassa  luontoisedut,  työsuhdeoptioista saatu etu,  työsuhdelainasta saatu etu ja työnantajan maksamat  vakuutusmaksut (näitä käsitellään jäljempänä yksityiskohtaisemmin). Lisäksi EPL 13.1 §:n 2 kohdassa luetellaan tietyt henkilökohtaiset palkkiot (esimerkiksi hallintoelimen jäsenyydestä saatu palkkio, toimitusjohtajan palkkio sekä henkilökohtaiset kokous- ja esitelmäpalkkiot), jotka katsotaan palkaksi, vaikka kyseisiä palkkioita ei saadakaan työsuhteessa tehdystä työstä. ...

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.