Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Valtioneuvosto päivitti raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta annettua asetusta

Valtioneuvoston asetus raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta 908/2022

Selostettavalla asetuksella saatettiin voimaan raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuutta koskevat muutokset samalla kumoten aikaisemmin voimassa ollut vastaava raskaan ja kevyen polttoöljy rikkipitoisuudesta annettu asetus (413/2014, "vanha asetus"). Asetus liittyy tiettyjen nestemäisten polttoaineiden rikkipitoisuuden vähentämisestä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU 2016/802, "rikkidirektiivi") kansalliseen täytäntöönpanoon.

Asetus vastaa sisällöltään pääsääntöisesti vanhaa asetusta. Raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuusvaatimuksissa ei tapahdu muutoksia. Merkittävimmät muutokset vanhaan asetukseen verrattuna liittyvät asetuksen valvontaa ja tietojen toimittamista viranomaisille koskevaan sääntelyyn. Raskaan ja kevyen polttoöljyn valmistajien ja maahantuojien sekä raskasta polttoöljyä käyttävien ympäristöluvanvaraisten toiminnanharjoittajien raportointivelvollisuudet on poistettu tarpeettomina. Jatkossa Suomen ympäristökeskus vastaa polttoainenäytteitä koskevien tietojen toimittamisesta Euroopan komissiolle sekä toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä, jos asetuksen velvoitteita ei noudateta. Tullin roolia näytteenottosuunnitelman laatijana sekä näytteenotosta vastaavana tahona ja näytteiden analysoijana ei ole muutettu. Lisäksi asetuksen viittaussääntelyä on päivitetty.

Asetus annettiin ympäristönsuojelulain (527/2014) 216 §:n 2 momentin ja 218 §:n 1 momentin nojalla.

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään ympäristönsuojelulain (527/2014) nojalla:

1 §
Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan raskaan ja kevyen polttoöljyn käyttöön Suomessa.

Tätä asetusta ei sovelleta:

1) öljynjalostusteollisuudessa omaan käyttöön jalostettavaan polttoaineeseen;

2) ennen lopullista polttoa jatkojalostettavaan polttoaineeseen;

3) tutkimus- ja testaustarkoituksiin tarkoitettuun polttoaineeseen;

4) lentoliikenteessä käytettävään polttoaineeseen;

5) moottoribensiinin, dieselöljyn ja eräiden muiden nestemäisten polttoaineiden laatuvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (883/2022) 1 §:n 1 momentissa tarkoitettuihin polttoaineisiin;

6) meriliikenteessä käytettäviin polttoaineisiin.

Selostus:

Selostettavan asetuksen 1 § perustuu rikkidirektiivin 1 artiklaan ja vastaa asiasisällöllisesti vanhan asetuksen 1 §:ää.

2 §
Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1) kevyellä polttoöljyllä nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain (1472/1994) 2 §:n 16 kohdassa tarkoitettua kevyttä polttoöljyä, ei kuitenkaan meriliikenteessä käytettyä polttoainetta;

2) raskaalla polttoöljyllä nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain 2 §:n 18 kohdassa tarkoitettua raskasta polttoöljyä, ei kuitenkaan meriliikenteessä käytettävää polttoainetta.

Selostus:

Selostettavan asetuksen 2 §:n ensimmäisen momentin 1 ja 2 kohdissa säädetään kevyen polttoöljyn ja raskaan polttoöljyn määritelmistä viittaamalla lakiin nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta (1472/1994) ja siinä säädettyihin kevyen ja raskaan polttoöljyn määritelmiin. Kevyen ja raskaan polttoöljyn määritelmät muuttuvat esitystavaltaan, mutta eivät asiasisällöllisesti verrattuna vanhan asetuksen määritelmiin.

3 §
Raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus

Suomessa käytettävän raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 1,00 painoprosenttia.

Edellä 1 momentin säännöstä ei kuitenkaan sovelleta raskaaseen polttoöljyyn, jota käytetään:

1) polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitoksessa, jonka ympäristöluvassa määrätään rikkidioksidin päästöraja-arvot suurten polttolaitosten päästöjen rajoittamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (936/2014) mukaisesti.

2) muussa kuin 1 kohdassa tarkoitetussa polttolaitoksessa, jonka rikkidioksidipäästöt ovat enintään 1 700 milligrammaa normaalikuutiometrissä savukaasujen happipitoisuuden ollessa kolme tilavuusprosenttia kuivassa kaasussa;

3) öljynjalostamossa, jos jalostamon kaikkien laitosten, lukuun ottamatta kohdassa 1tarkoitettuja polttoaineteholtaan vähintään 50 megawatin polttolaitoksia rikkidioksidipäästöjen kuukausikeskiarvo on polttoaineyhdistelmästä ja polttoainetyypistä riippumatta enintään 1 700 milligrammaa normaalikuutiometrissä savukaasujen happipitoisuuden ollessa kolme tilavuusprosenttia kuivassa kaasussa;

4) polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksikössä, joka noudattaa keskisuurten energiantuotantoyksiköiden ja -laitosten ympäristönsuojeluvaatimuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (1065/2017) rikkidioksidipäästöraja-arvoja tai jonka ympäristöluvassa määrätään rikkidioksidipäästöraja-arvot mainitun asetuksen mukaisesti.

Selostus:

Selostettavan asetuksen 3 § perustuu rikkidirektiivin 3 artiklaan ja vastaa vanhan asetuksen 3 §:ää.

4 §
Kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus

Suomessa käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia.

Selostus:

Selostettavan asetuksen 4 § perustuu rikkidirektiivin 4 artiklaan ja vastaa asiasisällöllisesti vanhan asetuksen 4 §:ää.

5 §
Poikkeuksen myöntäminen

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 218 §:n 1 momentissa tarkoitettu poikkeus 3 ja 4 §:n mukaisista rikkipitoisuutta koskevista vaatimuksista voidaan myöntää enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Selostus:

Selostettavan asetuksen 5 §:ssä säädetään poikkeuksen myöntämisestä asetuksen mukaisista vaatimuksista. Säännös perustuu rikkidirektiivin 12 artiklaan ja vastaa eräin muutoksin vanhan asetuksen 5 §:ää. Vanhaan asetukseen verrattuna pykälästä ja sen otsikosta on jätetty pois viittaus ympäristöministeriöön poikkeuksen myöntäjänä. Asiasta säädetään ympäristönsuojelulain 218 §:n 1 momentissa. Lisäksi pykälässä viitataan jatkossa voimassa olevaan ympäristönsuojelulakiin ja viittaukset EU-sääntelyyn on jätetty pois tarpeettomina.

6 §
Määritysmenetelmät

Määritettäessä tässä asetuksessa tarkoitettujen polttoaineiden enimmäisrikkipitoisuuksia on vertailumenetelminä käytettävä standardin ISO 8754 (2003) tai EN ISO 14596 (2007) mukaista menetelmää.

Selostus:

Selostettavan asetuksen 6 § perustuu rikkidirektiivin 13 artiklan 3 kohtaan ja vastaa asiasisällöllisesti vanhan asetuksen 6 §:ää. Säännöksessä mainitun standardin EN ISO 14596 (2007) nimi on päivitetty ajan tasalle poistamalla vanhentuneena Pr-merkintä. Enimmäisrikkipitoisuuden määrittämisessä mahdollisimman tehokkaan valvonnan varmistamiseksi käytetään tarvittaessa myös uudempia standardiversioita tai standardeja, jos niillä voidaan varmistaa vähintään vastaavaa tieteellistä tasoa olevat tiedot kuin pykälässä mainittuja standardeja käyttämällä saavutetaan.

7 §
Valvonta

Suomen ympäristökeskus valvoo tämän asetuksen noudattamista ja toimittaa tarpeelliset tiedot tässä asetuksessa tarkoitetuista analysoiduista polttoainenäytteistä Euroopan komissiolle.

Tulli vastaa näytteiden otosta polttoaineiden varastoilta ja jakeluasemilta sekä analysoi näytteet. Näytteitä on otettava säännöllisesti riittävän usein ja riittävissä määrin sekä siten, että ne ovat edustavia tutkittavan polttoaineen osalta. Näytteet on tutkittava ilman aiheetonta viivytystä. Tulli toimittaa tiedot näytteenoton tuloksista Suomen ympäristökeskukselle.

Selostus:

Asetuksessa muutettiin Suomen ympäristökeskuksen velvollisuudeksi valvoa asetuksen noudattamista ja raportoida tuloksista Euroopan komissiolle. Tulli vastaa edelleen näytteiden otosta ja toimittaa tiedot tuloksista Suomen ympäristökeskukselle ympäristöministeriön sijaan.

8 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 28 päivänä marraskuuta 2022.

Tällä asetuksella kumotaan raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta annettu valtioneuvoston asetus (413/2014).

Selostus:

Selostettava asetus tuli 8 §:n mukaisesti voimaan 28.11.2022,  ja sillä kumottiin valtioneuvoston asetus raskaan ja kevyen polttoöljyn rikkipitoisuudesta (413/2014).


Tämä asetus tuli voimaan 28 päivänä marraskuuta 2022.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy

Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.