Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uusi muutoslaki työaikalain muuttamisesta

Laki työaikalain muuttamisesta 746/2022

Työaikalain (872/2019, muutettu 1405/2019, 1067/2021, 674/2022) muuttamisesta annettiin laki (746/2022).

Työaikalain muuttaminen on osa muutoskokonaisuutta, jossa muutetaan työsopimuslakia, merityösopimuslakia, työaikalakia, kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annettua lakia sekä työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annettua lakia. Muutoksilla pannaan täytäntöön avoimia ja ennakoitavia työehtoja Euroopan unionissa koskeva direktiivi (EU) 2019/1152. Tämän lisäksi muutoksilla vahvistetaan pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelmaan pohjautuen työajan vakiintumista vaihtelevan työajan sopimuksissa.

Laki tuli voimaan 1.8.2022.

Ks. myös hallituksen esitys 60/2022 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan työaikalain (872/2019) 30 §:n 4 momentti,

muutetaan 34 §:n 2 momentin 17 kohta ja

lisätään lakiin uusi 30 a § ja 34 §:n 2 momenttiin, sellaisena kuin se on osaksi laissa 1405/2019, uusi 18 kohta seuraavasti:

30 a §
Vaihtelevan työajan sopimuksia koskevat vaatimukset työvuorosuunnittelussa

Vaihtelevan työajan sopimusten osalta työvuoron merkitseminen työvuoroluetteloon edellyttää työntekijän suostumusta, jos työaika:

1) sijoittuisi työsopimuslain 2 luvun 4 §:n 3 momentin 9 kohdassa tarkoitettujen viikonpäivien tai kellonaikojen ulkopuolelle;

2) ylittäisi vaihtelevan työajan sopimuksessa sovitun vähimmäistyöajan määrän.

Suostumus voidaan antaa kutakin kertaa varten erikseen tai lyhyehköksi ajaksi kerrallaan.

Jos työnantaja lain tai työehtosopimuksen mukaisesti peruuttaa työvuoroluetteloon merkityn tai muutoin sovitun työvuoron myöhemmin kuin 48 tuntia ennen työvuoron alkamista, eikä työntekijällä katsota olevan oikeutta palkkaan tai korvaukseen työsopimuslain 2 luvun 12 §:n, työehtosopimuksen tai sovitun työvuoron sitovuuden perusteella, on työntekijälle maksettava kohtuullinen korvaus peruuntumisesta aiheutuvasta haitasta.

Selostus:

Pykälässä säädetään vaihtelevan työajan sopimuksia koskevista vaatimuksista työvuorosuunnittelussa. Pykälä on kokonaisuudessaan uusi.

Pykälän 1 momentissa säädetään siitä, missä tilanteissa työnantaja tarvitsee vaihtelevaa työaikaa noudattavan työntekijän suostumuksen, jotta hän voi merkitä säännöllisen työajan tunteja työvuoroluetteloon. Pykälän 1 momentin mukaan vaihtelevan työajan sopimusten osalta työajan merkitseminen työvuoroluetteloon edellyttää työntekijän suostumusta ensinnäkin, jos työaika sijoittuisi työsopimuslain 2 luvun 4 §:n 3 momentin 9 kohdassa tarkoitettujen viikonpäivien tai kellonaikojen ulkopuolelle. Työntekijän suostumusta edellytettäisiin myös silloin, jos työaika ylittäisi vaihtelevan työajan sopimuksessa sovitun vähimmäistyöajan määrän. Esimerkiksi jos työntekijän työajaksi on sovittu 10–40 tuntia viikossa, suostumus tarvitaan vähimmäistyöajan (eli kymmenen tuntia) ylittävään osaan, joka merkitään työvuoroluetteloon.

Pykälän 2 momentin mukaan suostumus voidaan antaa kutakin kertaa varten erikseen tai lyhyehköksi ajaksi kerrallaan. Tämä tarkoittaa, että työntekijä voi esimerkiksi ilmoittaa työnantajalleen olevansa valmis ottamaan määrättynä ajanjaksona työvuoroja vastaan niiden kellonaikojen tai viikonpäivien ulkopuolella, jotka hänelle on ilmoitettu työnteon ehtoja koskevassa kirjallisessa selvityksessä.

Pykälän 3 momentissa määritellään työnantajan palkanmaksuvelvollisuus tilanteessa, jossa työnantaja yksipuolisesti peruuttaa työvuoron, eikä työnantajalla ole työsopimuslain 2 luvun 12 §:n, työehtosopimuksen tai työvuoron sitovuuden perusteella velvoitetta maksaa peruutuksesta korvausta. Momentin mukaan, jos työnantaja lain tai työehtosopimuksen mukaisesti tällaisessa tilanteessa peruuttaa työvuoroluetteloon merkityn tai muutoin sovitun työvuoron myöhemmin kuin 48 tuntia ennen työvuoron alkamista, on työntekijälle maksettava kohtuullinen korvaus peruuntumisesta aiheutuvasta haitasta.

34 §
Poikkeaminen työehtosopimuksella

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Valtakunnalliset työnantajien ja työntekijöiden yhdistykset saavat työehtosopimuksessa (valtakunnallinen työehtosopimus) sopia toisin siitä, mitä tässä laissa säädetään:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

17) 30 §:ssä työvuoroluettelosta;

18) 30 a §:ssä työntekijän suostumuksesta sekä työvuoron peruuttamisen yhteydessä maksettavasta korvauksesta ja peruutusajasta edellyttäen, että sopimus täyttää avoimista ja ennakoitavista työehdoista Euroopan unionissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/1152 14 artiklassa säädetyt vaatimukset.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälässä säädetään niistä työaikalaissa säädetyistä asioista, joista valtakunnalliset työnantajien ja työntekijöiden yhdistykset saavat sopia toisin.

Pykälän 2 momenttiin lisättiin uusi 18 kohta, jonka mukaan valtakunnallisella työehtosopimuksella saisi sopia toisin siitä, mitä 30 a §:ssä säädetään työntekijän suostumuksesta ja työvuoron peruuttamisen yhteydessä maksettavasta korvauksesta ja peruutusajasta. Mahdollisuus sopia toisin edellyttää, että sopimus täyttää työehtodirektiivin 14 artiklassa asetetut vaatimukset.


Tämä laki tuli voimaan 1 päivänä elokuuta 2022.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.