Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Muutoslaki tartuntatautilain 58 d §:stä

Laki tartuntatautilain 58 d §:n muuttamisesta 446/2021

Tartuntatautilain (1227/2016) 58 d §:n muuttamisesta annettiin uusi laki (446/2021). Pykälä 58 d koskee asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käytön edellytyksiä covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi. Säännöksen lähikontaktin määritelmää täsmennettiin niin, että määritelmässä huomioidaan sisä- ja ulkotiloihin liittyvät erot tartuntariskin suhteen. Muutoksen johdosta lähikontaktin määritelmässä kahden metrin etäisyys koskee vain sisätiloja. Lähikontaktilla tarkoitetaan näin ollen oleskelua sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä muista ihmisistä yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia muiden kanssa. Lähikontaktin määritelmää koskeva muutos tuli voimaan jo 1.6.2021.

Muutoksen myötä erilaisten ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestäminen on aikaisempaa helpompaa. Samalla järjestämistä koskevien velvoitteiden valvominen helpottui.

Laki tuli voimaan 1.6.2021.

Ks. myös hallituksen esitys 73/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

muutetaan tartuntatautilain (1227/2016) 58 d §:n 3 momentin 2 kohta ja 4 momentti, sellaisina kuin ne ovat on laissa 147/2021, seuraavasti:

58 d §
Asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käytön edellytykset covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun 1 momentissa tarkoitettuja tiloja ovat:

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

2) alueellisesti ja toiminnallisesti rajatut ulkotilat, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana;

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten:

1) oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan; tai

2) fyysistä kontaktia toisiinsa.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Muutoslailla säännöksen 4 momenttia muutettiin niin, että alle kahden metrin etäisyys toiseen ihmiseen koskee lähikontaktin määritelmän osalta ainoastaan sisätiloja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan turvavälin tarkoituksena on pienentää virusmäärää, joka päätyy tartuttavasta henkilöstä alttiin henkilön välittömään läheisyyteen, ja viime kädessä tämän hengitysteihin. Kun tartuntariski pienenee jo pelkästään metrin turvavälillä, kahden metrin turvaväli pienentää riskiä entisestään. Tartuntariski ei kuitenkaan näilläkään etäisyyksillä poistu ahtaissa sisätiloissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan keskeistä turvavälin kohdalla on myös se, ovatko henkilöt toisiinsa nähden kasvokkain, rinnakkain vai esimerkiksi peräkkäin.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa, ja nämä pisarat putoavat maahan valtaosin metrin sisällä. Alkuperäinen turvaväli perustuu tähän. Koronavirus voi tarttua myös pienten aerosolien muodossa eli ilmavälitteisesti. Aerosolit syntyvät sekä yskiessä että puhuessa, kun suurempien pisaroiden lisäksi syntyy myös hyvin pieniä hiukkasia. Nämä aerosolit voivat jäädä leijumaan ilmaan pidemmäksi aikaa ja näissä tapauksissa tartunnan voi saada myös kauempaa kuin 2 metrin etäisyydeltä. Tartuntoja aerosolien välityksellä, ilmavälitteisiä tartuntoja, on havaittu lähinnä sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto. Joissain tapauksissa sairastunut henkilö oli lisäksi hengittänyt voimakkaasti, esimerkiksi laulanut, huutanut tai puhunut kovaäänisesti. Ulkotiloissa tartuntariski laskee sisätiloihin verrattuna, sillä niissä ei oleskella yhtä tiiviisti ja ilmanvaihto on harvemmin puutteellista.

Muun muassa kyseessä olevan tilan ominaisuudet sekä tilan ilmanvaihto on huomioitava turvavälien osalta. Ehdoton kahden metrin turvavälisuositus ei palvele kaikkia tiloja, minkä vuoksi sääntelyssä tuli huomioida turvavälin sovellettavuus erilaisissa tiloissa. Muutos mahdollistaa paremmin paitsi erilaisten ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien ja urheilu- ja liikuntapalvelujen järjestämisen, myös niihin liittyvien velvoitteiden valvomisen. Vaikka kahden metrin turvaväliä koskevaa etäisyyttä ei ulkotiloissa enää edellytetä, tapahtumissa ja ulkoharrastuksissa tulee noudattaa 58 c §:ssä säädettyjä yleisiä hygieniasäännöksiä. Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu tulee näin ollen ulkoharrastuksissa ja tapahtumissakin edelleen järjestää niin väljästi, kuin se tietyn toiminnan erityispiirteet huomioiden on mahdollista esimerkiksi sijoittamalla mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan. Aluehallintovirastojen määräämät kokoontumisrajoitukset ovat olleet erilaisia eri puolilla Suomea. Määräysten mukaan esimerkiksi tietyn kokoisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia on voinut järjestää rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa, mikäli tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.


Tämä laki tuli voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2021.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.