Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Väliaikainen muutoslaki koskien laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain 13 §:ää

Laki laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain 13 §:n väliaikaisesta muuttamisesta 228/2021

Laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain (1687/2009) 13 §:n väliaikaisesta muuttamisesta annettiin laki (228/2021). Lain muutoksella mahdollistettiin väliaikaisesti miehitystodistuksesta määrätystä pätevyydestä poikkeaminen myös lisäpätevyyksien osalta. Samalla kumottiin lakiteknisistä syistä aikaisempia väliaikaisia muutoksia koskeva muutoslaki (406/2020) erillisellä kumoamisesta annetulla lailla (229/2021).

Lain 13 § sisältää säännökset, joiden nojalla miehitystodistuksessa määrätystä pätevyydestä voidaan poiketa. Pykälään lisättiin muutoslailla väliaikaisesti uusi 4 momentti, jossa säädetään Liikenne- ja viestintäviraston mahdollisuudesta covid-19-epidemiaan liittyvän häiriötilanteen tai muiden pakottavien syiden vuoksi myöntää erivapauksia myös liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) 98 §:ssä tarkoitettujen lisäpätevyystodistuksien osalta. Erivapauden myöntämisen tarkoituksena on mahdollistaa laivaliikenteen katkeamattomuus poikkeuksellisissa tilanteissa. Alus ei voi lähteä satamasta ilman vaadittavan pätevyyden omaavaa riittävää miehistöä. Erivapaus myönnetään Liikenne- ja viestintäviraston tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Tarkoituksena on, että erivapaus on aina lyhytaikainen ja väliaikainen ratkaisu.

Säännös on voimassa 30.6.2021 saakka niin, että sen nojalla myönnetyt erivapaudet ovat voimassa erivapauden ehtojen mukaisesti. Erivapaudet ovat enintään kuitenkin voimassa 30.12.2021 saakka. Poikkeusten voimassaoloaika on tarpeen huomioiden merenkulkualan kansainvälisyys.

Laki tuli voimaan 29.3.2021 ja on voimassa 30.6.2021 saakka.

Ks. myös hallituksen esitys 10/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

lisätään laivaväestä ja aluksen turvallisuusjohtamisesta annetun lain (1687/2009) 13 §:ään, sellaisena kuin se on laissa 976/2018, väliaikaisesti uusi 4 momentti seuraavasti:

13 §
Miehitystodistuksessa määrätystä pätevyydestä poikkeaminen

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Liikenne- ja viestintävirasto voi myöntää erivapauksia aluksilla vaaditusta pätevyydestä myös liikenteen palveluista annetun lain 98 §:ssä tarkoitetusta lisäpätevyydestä, jos se on tarpeen covid-19-epidemiaan liittyvän häiriötilanteen tai muun pakottavan syyn vuoksi. Erivapaus voidaan myöntää, jos menettely ei aiheuta vaaraa ihmishengelle, omaisuudelle eikä ympäristölle. Tässä momentissa tarkoitettu erivapaus ei saa olla voimassa yli kuutta kuukautta kerrallaan.

Selostus:

Pykälään lisättiin muutoslailla väliaikaisesti uusi 4 momentti, jossa säädetään Liikenne- ja viestintäviraston mahdollisuudesta covid-19-epidemiaan liittyvän häiriötilanteen tai muiden pakottavien syiden vuoksi myöntää erivapauksia myös liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) 98 §:ssä tarkoitettujen lisäpätevyystodistuksien osalta. Erivapauden myöntämisen tarkoituksena on mahdollistaa laivaliikenteen katkeamattomuus poikkeuksellisissa tilanteissa. Alus ei voi lähteä satamasta ilman vaadittavan pätevyyden omaavaa riittävää miehistöä. Erivapauden myöntäminen on tarkoitettu sellaisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin, joissa laivanisäntä ei löydä covid-19-epidemiatilanteen aiheuttamien erityisten olosuhteiden vuoksi tarpeeksi henkilöitä, joilla on tietty vaadittava lisäpätevyys.

Momentin mukainen erivapaus myönnetään Liikenne- ja viestintäviraston tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Harkinnassa huomioidaan poikkeuksen välttämättömyys sekä se, ettei erivapauden myöntämisestä aiheudu vaaraa ihmishengelle, omaisuudelle tai ympäristölle. Liikenne- ja viestintävirasto huomioi erivapauden kohteena olevan henkilön muodolliset pätevyydet harkitessaan erivapautta ja tekee niiden pohjalta kokonaisarvioinnin henkilön kyvystä hoitaa tehtävä turvallisesti. Lisäksi huomioon voidaan ottaa myös se, onko aluksella muita lisäpätevyystodistuksen omaavia henkilöitä. Tarkoituksena on, että erivapaus on aina lyhytaikainen ja väliaikainen ratkaisu. Erivapaus ei saa olla voimassa yli kuutta kuukautta kerrallaan. Toisin kuin voimassa olevassa 13 §:n 1 momentissa, 4 momentissa ei edellytetä asianomaisen valtakunnallisen merenkulkualan työmarkkinajärjestön kuulemista ennen erivapauden myöntämistä, sillä kuulemisesta voi aiheutua tarpeettomia viiveitä, jotka voivat vaikeuttaa meriliikenteen toimintaa poikkeusoloissa.


Tämä laki tuli voimaan 29 päivänä maaliskuuta 2021 ja on voimassa 30 päivään kesäkuuta 2021. Tämän lain nojalla myönnetyt erivapaudet pysyvät voimassa niissä määrätyin ehdoin. Tämän lain säännöksiä sovelletaan sen voimassaoloaikana vastaanotettuihin 13 §:n 4 momentissa tarkoitettuja erivapauksia koskeviin hakemuksiin.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.