Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Väliaikainen muutoslaki koskien majoitus- ja ravitsemistoimintaa

Laki majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta 184/2021

Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta annettiin laki (184/2021). Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa (308/2006) säädetään ravitsemisliikkeen määritelmästä. Ravitsemisliikkeellä tarkoitetaan lain 1 §:n 2 momentin 4 kohdan elintarvikehuoneistoa, jossa harjoitetaan ravitsemistoimintaa. Saman momentin 3 kohdan mukaan ravitsemistoiminnalla tarkoitetaan ammattimaisesti tapahtuvaa ruoan tai juoman tarjoamista yleisölle elintarvikelaissa (23/2006) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa nautittavaksi. Lakia ei sovelleta ulosmyyntitoimintaan, jossa elintarvikehuoneistosta luovutetaan elintarvikkeita tai juomia yksinomaan muualla kuin elintarvikehuoneistossa nautittavaksi.

Covid-19-viruksen leviämisen hidastamiseksi on välttämätöntä tehdä uusia rajoituksia. Lailla suljetaan kokonaan ravintoloiden, yökerhojen, anniskeluravintoloiden ja kahviloiden sisä- ja ulkotilat asiakkailta niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että alue on epidemian leviämis- tai kiihtymisvaiheessa. Kuitenkin ravintoloiden ulosmyynti on sallittua. Sulkeminen ei myöskään koske majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetussa laissa tarkoitettuja henkilöstöravintoloita. Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain noudattamista valvoo lain 11 §:n mukaan poliisi. Tämän jo aiemmin säädetyn valvontavelvollisuuden lisäksi poliisilla on lakimuutoksen johdosta käytettävissä myös sulkemisen valvonnan osalta lain sisältämät pakkokeinot.

Ravintoloiden asiakastilojen uudelleen sulkemisella puututaan merkittävällä tavalla elinkeinovapauteen ja rajoitusten kompensointi on välttämätöntä. Valtioneuvosto valmistelee erikseen nimenomaiset säännökset, joiden nojalla sulusta johtuvia menetyksiä voidaan kohtuullisesti kompensoida tämän lain johdosta liikkeensä sulkemaan joutuneiden ravitsemisalan yrityksille sekä tartuntatautilain 58 g:n mukaisten asiakastilojen sulun kohteeksi joutuneille elinkeinonharjoittajille eduskunnan edellyttämällä tavalla.

Sääntelyn voimassaolon päätyttyä ravitsemisliikkeisiin sovelletaan tartuntatautilain väliaikaisia rajoitussäännöksiä. Niillä alueilla, joita sulkeminen ei lain nojalla annettavan asetuksen mukaan koske, sovelletaan tartuntatautilain mukaisia rajoituksia. Vastaavalla tavalla tämän lain voimassa ollessa sovelletaan myös tartuntatautilain henkilöstöravintoloita koskevia säännöksiä.

Tämän lain nojalla annettiin asetus (185/2021) ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Laki tuli voimaan 9.3.2021 ja on voimassa 28.3.2021 saakka.

Ks. myös hallituksen esitys 22/2021 vp.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti


muutetaan väliaikaisesti majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain (308/2006) 12 §:n 1 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1103/2017, ja


lisätään lakiin väliaikaisesti uusi 3 a § seuraavasti:

3 a §
Ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikainen rajoittaminen tartuntataudin leviämisen estämiseksi

Ravitsemisliike ja siihen kuuluvat sisä- ja ulkotilat on poiketen siitä, mitä tartuntatautilain (1227/2016) 58 a §:ssä ja sen nojalla säädetään, pidettävä suljettuina asiakkailta vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavan hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin aikana niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske ruoan tai juoman myymistä ravitsemisliikkeestä muualla nautittavaksi.

Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske 1 §:n 3 momentissa tarkoitettuja henkilöstöravintoloita.

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset 1 momentissa tarkoitetuista alueista. Jos 1 momentin soveltaminen ei enää ole välttämätöntä jollain alueella, valtioneuvoston on viipymättä ryhdyttävä toimenpiteisiin valtioneuvoston asetuksen muuttamiseksi.

Selostus:

Pykälä mahdollistaa ravitsemisliikkeen aukiolon rajoittamisen poikkeusolojen aikana.

Pykälän 1 momentin mukaisesti ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuina asiakkailta. Ravitsemisliikkeen sulkeminen tarkoittaa sitä, että ravitsemisliikkeet eivät saa tarjoilla tuotteita asiakkaille nautittavaksi ravitsemisliikkeen tiloissa lainkaan. Säännös ei kuitenkaan koske hotellihuoneita, joissa on minibaari. Momentti sisältää perustuslain 23 §:n edellyttämällä tavalla oman itsenäisen poikkeusolojen määritelmän. Määritelmä vastaa valmiuslain 3 §:n 5 momentin poikkeusolojen määritelmää vaikutuksiltaan erityisen vakavasta suuronnettomuutta vastaavasta hyvin laajalle levinneestä vaarallisesta tartuntataudista. Ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittaminen on mahdollista vain poikkeusolojen aikana. Ravitsemisliikkeiden sulkeminen on pykälän nojalla mahdollista vain niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä covid-19-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Tämä välttämättömyysedellytys on käsillä epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Epidemian perustasolla olevilla alueilla sovelletaan edelleen tartuntatautilain 58 a §:ssä ja sen nojalla säädettyjä rajoituksia.

Pykälän 2 momentti sisältää selvyyden vuoksi säännöksen siitä, ettei 1 momentissa säädetty ravitsemisliikkeen suljettuna pitäminen asiakkailta koske ruoan tai juoman myymistä ravitsemisliikkeestä muualla nautittavaksi. Säännös mahdollistaa tuotteiden ulosmyynnin, jossa tuotteet myydään asiakkaille mukaan myöhemmin nautittavaksi muualla kuin ravitsemisliikkeen tiloissa. Asiakas voi ostaessaan tuotteita myös itse koota myytävän annoksen ravitsemisliikkeessä sijaitsevasta noutopöydästä. Suoraan asiakkaille tapahtuvan myynnin ohella säännös mahdollistaa ruokalähettipalvelujen toiminnan mukaan luettuna ravitsemisliikkeen omat ruoan toimituspalvelut. Ravitsemisliikkeet eivät saa tarjoilla ruokaa ja juomaa asiakkaille ravitsemisliikkeen sisä- tai ulkotiloissa. Tämä merkitsee myös sitä, ettei myöskään alkoholijuomia saa myydä asiakkaille paikalla nautittavaksi.

Pykälän 3 momentissa rajataan sulkemisen ulkopuolelle lain 1 §:n 3 momentissa tarkoitetut henkilöstöravintolat. Mainittu säännös kattaa yhteisön, säätiön tai laitoksen omalle henkilökunnalle tai muuten rajoitetulle henkilöpiirille tarkoitetun ruoan tai juoman tarjoamisen. Momentissa tarkoitetut yhteisöt ja säätiöt voivat olla yksityisoikeudellisia tai julkisoikeudellisia. Olennaista arvioinnissa on se, onko ravitsemisliike avoinna yleisölle vai ainoastaan rajatun henkilöpiirin käytettävissä. Lain 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaiset majoitusliikkeet eivät saa tarjoilla aamupalaa ravitsemisliikkeen tiloissa nautittavaksi, mutta voivat edelleen tarjota asiakkaalle mukaan valmiita annoksia ja aamupalatarvikkeita tai tarjota asiakkaalle mahdollisuuden koota itse mukaan otettava annos noutopöydästä terveysturvallisella tavalla.

Pykälän 4 momentti sisältää asetuksenantovaltuuden. Lisäksi momentissa säädetään velvoite valtioneuvostolle ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin asetuksen muuttamiseksi, jos edellytykset 1 momentin mukaisille rajoituksille eivät enää täyty jollain alueella.

12 §
Pakkokeinot

Jos majoitus- tai ravitsemistoiminnan harjoittaja laiminlyö 3 a §:ssä, 6 §:n 1 momentissa taikka 8 tai 9 §:ssä säädetyn velvollisuuden, poliisilaitoksen on asiasta tiedon saatuaan velvoitettava hänet määräajassa täyttämään velvollisuutensa.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Selostus:

Pykälän 1 momenttia muutettiin väliaikaisesti lisäämällä 3 a § listaukseen säännöksistä, joiden valvontaa poliisi voi tehostaa pakkokeinoin. Poliisi valvoo suoraan lain jo aiemmin voimassa olleen 11 §:n perusteella myös uutta ravitsemisliikkeiden sulkemista koskevaa säännöstä. Poliisille annettiin käyttöön sulkemisen osalta samat pakkokeinot kuin jo aiemmin voimassa olleen lain säännösten osalta. Käytännössä poliisi valvoo ravitsemisliikkeiden aukioloa normaalin kenttävalvonnan ohessa. Jos poliisi havaitsee lailla kiellettyä asiakastoimintaa ravitsemisliikkeissä, poliisi voi velvoittaa ravitsemisliikkeenharjoittajan noudattamaan sulkemisvelvoitetta. Jos tätä velvoitetta ei noudateta määräajassa, voidaan antaa uusi velvoite, jota voidaan tehostaa uhkasakolla.


Tämä laki tuli voimaan 9 päivänä maaliskuuta 2021 ja on voimassa 28 päivään maaliskuuta 2021.


Johan Pråhl
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
johan.prahl@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.