Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Vaarallisten aineiden käytön rajoituksista sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun asetuksen liitteet I ja II muuttuivat

Ympäristöministeriön asetus vaarallisten aineiden käytön rajoituksista sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun ympäristöministeriön asetuksen liitteiden I ja II muuttamisesta 265/2020

Vaarallisten aineiden käytön rajoituksista sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun ympäristöministeriön asetuksen (419/2013, RoHS-asetus) tarkoituksena on muun muassa suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä vähentämällä vaarallisten aineiden käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. RoHS-asetus on annettu vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun lain (387/2013, RoHS-laki) nojalla. RoHS-lailla puolestaan pannaan kansallisesti täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa (2011/65/EU, RoHS-direktiivi). RoHS-direktiivillä rajoitetaan lyijyn, elohopean, kadmiumin, kuudenarvoisen kromin, polybromibifenyylien (PBB) ja polybromidifenyylieetterien (PBDE) sekä neljän ftalaatin, bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatin (DEHP), butyylibentsyyliftalaatin (BBP), dibutyyliftalaatin (DBP) ja di-isobutyyliftalaatin (DIBP) käyttöä sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Direktiivissä on myös säännöksiä sen varmistamiseksi, että elinkeinonharjoittajat noudattavat RoHS-direktiivin vaatimuksia. Direktiivissä on muun muassa säännöksiä CE-merkinnästä.

RoHS-asetus sisältää poikkeussäännöksiä rajoitettavista aineista ja käyttökielloista. Euroopan unionin komissio on säätänyt poikkeuksia rajoitettujen aineiden käyttökielloista muuttamalla RoHS-direktiivin liitteitä III ja IV. Muutokset tehtiin RoHS-direktiivin nojalla delegoiduilla komission direktiiveillä 2019/1845, 2019/1846 sekä 2020/364, jotka on saatettava kansallisesti täytäntöön vuoden 2020 aikana. Ympäristöministeriön RoHS-asetuksen liitteitä I ja II muutettiin vastaamaan RoHS-direktiivin liitteiden III ja IV muutoksia.

Muutos tuli voimaan 1.5.2020. Liitteen II kohta 44 tulee voimaan kuitenkin 1.9.2020.

Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan vaarallisten aineiden käytön rajoituksista sähkö- ja elektroniikkalaitteissa annetun ympäristöministeriön asetuksen (419/2013) liite I, sellaisena kuin se on asetuksessa 718/2019, ja liite II, sellaisena kuin se on asetuksessa 115/2017, seuraavasti:

Liite I
 

Selostus:

Asetuksen liite I koskee laitteita ja käyttötarkoituksia, joiden osalta voidaan poiketa 1 §:n vaatimuksista. Asetuksen 1 §:ssä säädetään lyijyn, elohopean, kadmiumin, kuudenarvoisen kromin, polybromibifenyylien (PBB) ja polybromidifenyylieetterien (PBDE) sekä neljän ftalaatin, bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatin (DEHP), butyylibentsyyliftalaatin (BBP), dibutyyliftalaatin (DBP) ja di-isobutyyliftalaatin (DIBP) rajoittamisesta siten, etteivät niiden sallitut enimmäispitoisuudet ylity sähkö- ja elektroniikkalaitteissa.

Liitteeseen I lisättiin uusi 43 kohta, jolla poiketaan 1 §:n rajoituksista. Poikkeus koskee bis(2-etyyliheksyyli)ftalaatin (DEHP) käyttöä tietyin edellytyksin sellaisten moottorijärjestelmien kumiosissa, jotka on suunniteltu käytettäviksi myös muussa tarkoituksessa kuin kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa laitteissa. DEHP:tä käytetään kumimateriaalin pehmitteenä, ja se lisää joustavuutta. Kumia käytetään liitoksina moottorijärjestelmien osien välillä, ja niillä ehkäistään vuotoja, tiivistetään moottorin osia ja suojataan niitä muun muassa värinältä ja lialta. Tällä hetkellä markkinoilla ei ole saatavilla DEHP:tä sisältämättömiä vaihtoehtoja, joten poikkeus aineen käyttörajoituksista on siten perusteltu. Poikkeusta sovelletaan sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin, jotka tulivat direktiivin soveltamisalan piiriin 22.7.2019. Poikkeuksen voimassaolo päättyy 21.7.2024.

Liitteeseen I lisättiin myös 44 kohta, joka koskee lyijyn käyttöä juotteissa tietyissä polttomoottoreissa. Tällaisia juotteita on esimerkiksi turboahtimien ja pakokaasupäästöjen rajoitusjärjestelmissä, valvontaan ja hallintaan käytetyissä antureissa sekä toimilaitteiden ja moottorin ohjausyksiköissä (ECU). Lyijyä ei voi tällä hetkellä korvata tietyissä polttomoottoreissa, joten poikkeus lyijyn käyttörajoituksista on siten perusteltu. Poikkeusta sovelletaan sähkö- ja elektroniikkalaitteisiin, jotka tulivat direktiivin soveltamisalan piiriin 22.7.2019. Poikkeuksen soveltaminen päättyy 21.7.2024.

Liite II

Selostus:

Liite II koskee terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita sekä tarkkailu- ja valvontalaitteiden erityisiä käyttötarkoituksia, joiden osalta voidaan poiketa asetuksen 1 §:n vaatimuksista.

Liitteeseen II lisättiin uusi 44 kohta, joka koskee kadmiumin käyttöä tietyissä säteilyä kestävissä videokameraputkissa tarkkailu- ja valvontalaitteissa. Kadmium on välttämätön aine videokameraputkien tyydyttävän säteilytoleranssin ja optisen suorituskyvyn saavuttamiseksi. Tämä on tarpeen korkean säteilyaltistuksen ympäristöissä, joita ovat muun muassa ydinvoimaloiden ja ydinjätteen jälleenkäsittelylaitokset. Markkinoilla ei tällä hetkellä ole kadmiumia sisältämättömiä vaihtoehtoja, joilla saavutettaisiin tarvittavat ominaisuudet. Näin ollen kadmiumin käyttörajoituksista poikkeaminen on perusteltua. Poikkeuksen soveltaminen päättyy 31.3.2027.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 2020. Liitteen II kohtaa 44 sovelletaan kuitenkin vasta 1 päivästä syyskuuta 2020.


Suvi Marttinen
Asianajaja
HPP Asianajotoimisto Oy
Puh. +358 9 474 21
suvi.marttinen@hpp.fi

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.