Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Ympäristönsuojelulakiin EU:n F-kaasuasetuksesta johtuvia muutoksia

Laki ympäristönsuojelulain muuttamisesta 681/2008

Muutos liittyy Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista (EY) N:o 842/2006 eli F-kaasuasetuksen täytäntöönpanoon. F-kaasuja ovat fluorihiilivedyt eli HFC-yhdisteet, joita käytetään kylmäaineina, puhdistusliuottimina sekä aerosolien ja solumuovien ponnekaasuina, perfluorihiilivedyt eli PFC-yhdisteet, joita käytetään puolijohteiden valmistuksessa ja rikkiheksafluoridit eli SF6-yhdisteet, joita käytetään suurjännitekytkinlaitteissa.

Lain muutos koskee henkilöstön ja yritysten vähimmäispätevyysvaatimuksia, laitteiden ja laitteistojen tarkastusvaatimuksia ja tietojen ilmoitusvelvollisuutta.

Sammutuslaitealalla, suurjännitekytkinlaitealalla ja fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista F-kaasuja talteen ottavalla henkilöllä on oltava pätevyys 4.7.2009 mennessä, ajoneuvojen ilmastointilaitealalla 4.7.2010 mennessä ja jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppualalla 4.7.2011 mennessä. Nykyisten pätevyystodistusten turvin voi toimia siirtymäaikana.

Tarkempia säännöksiä koulutus ja pätevyysvaatimuksista, ilmoitusmenettelystä, rekisteröinnistä ja valvontaviranomaisen tehtävistä annetaan valtioneuvoston asetuksella.

Ks. myös lain viralliset perustelut: HE 93/2008.

 

15 §
Aineet, valmisteet ja tuotteet

Kemikaaleja koskevista rajoituksista ja kielloista säädetään lisäksi kemikaalilaissa (744/1989) sekä tuotteiden turvallisuudesta kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetussa laissa (75/2004).

Selostus:

Viittaukset tuoteturvallisuuslakiin on muutettu viittauksiksi kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annettuun lakiin.

20 §
Valtion viranomaiset

Suomen ympäristökeskus toimii otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2037/2000 sekä tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 842/2006 mukaisena toimivaltaisena viranomaisena.

Selostus:

Valtion viranomaisista Suomen ympäristökeskus on valittu toimivaltaiseksi viranomaiseksi. Suomen ympäristökeskuksella oli jo aikaisemmin F-kaasuasetuksen mukaisia tehtäviä.

22 §
Valvontaviranomaiset

Terveydensuojeluviranomaiset ja kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetussa laissa tarkoitetut valvontaviranomaiset valvovat 13 §:n 1 momentin 2 kohdassa ja 108 d §:ssä tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista. Myös työsuojeluviranomaiset valvovat 13 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista ja elintarvikevalvontaviranomaiset 108 d §:ssä tarkoitetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista. Suomen ympäristökeskus valvoo 15 §:ssä tarkoitetun orgaanisia liuottimia sisältäviä tuotteita koskevan valtioneuvoston asetuksen noudattamista.

Selostus:

Elintarvikevalvontaviranomaiset toimivat uusina valvontaviranomaisina. Työsuojeluviranomaisten ja terveydensuojeluviranomaisten toimivaltaa on muutettu ja Suomen ympäristökeskus jatkaa valvontaviranomaisena.

87 §
Aineita, valmisteita, tuotteita, laitteita ja koneita koskeva kielto- tai velvoittamispäätös

Suomen ympäristökeskus päättää 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta kiellosta tai velvoittamisesta, kun rikkomus koskee 15 §:n nojalla annettua orgaanisia liuottimia sisältäviä tuotteita koskevan valtioneuvoston asetuksen noudattamista sekä 17 a §:ssä tarkoitetun poikkeuslupapäätöksen noudattamista. Suomen ympäristökeskus päättää myös kiellosta tai velvoittamisesta, kun rikkomus koskee otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen, tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen, 15 §:n nojalla otsonikerroksen suojaamiseksi annetun valtioneuvoston asetuksen ja 108 d §:n nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen noudattamista sekä muutoin 108 a §:n 1―3 momentin, 108 b §:n ja 108 c §:n 1 ja 2 momentin mukaisten velvoitteiden noudattamista. Kiellon käyttää säännösten vastaista yksittäistä laitetta tai huoltovelvollisuuden täyttämistä koskevan velvoitteen antaa kuitenkin 22 §:n 1 momentissa tarkoitettu valvontaviranomainen.

Selostus:

Suomen ympäristökeskuksella on toimivalta käyttää hallintopakkoa F-kaasuasetuksen mukaisissa asioissa.

97 a §
Muutoksenhaku eräissä tapauksissa

Tyyppihyväksyntää koskevasta viranomaisen päätöksestä sekä Turvatekniikan keskuksen 108 c §:n nojalla tekemästä päätöksestä antaa pätevyystodistus tai peruuttaa se valitetaan siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään.

Näyttötutkinnossa 108 a §:n mukaan osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea muutosta arviointiin siten kuin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa (631/1998) säädetään.

Opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa 108 a §:n mukaan osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön opiskelija voi hakea muutosta arviointiin siten kuin ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (630/1998) säädetään.

Turvatekniikan keskuksen tai Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän asiantuntevan tahon 108 a §:n nojalla tekemään päätökseen todistuksen antamisesta pätevyyden arvioinnin kohteena oleva saa hakea oikaisua kirjallisesti päätöksen tekijältä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätökseen on liitettävä oikaisuvaatimusohje. Päätökseen, jolla oikaisuvaatimus on hylätty, saa hakea muutosta hallinto-oikeudelta siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään. Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Selostus:

1 momenttiin on lisätty, että turvatekniikan keskuksen pätevyystodistusta koskevasta päätöksestä valitetaan hallintolainkäyttölain mukaan eli hallinto-oikeuteen.

Uuden 3 momentin mukaan jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppualalla osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön voi hakea muutosta tutkintotoimikunnalta siten kuin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa säädetään.

Uuden 4 momentin mukaan opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa osoitetun pätevyyden arviointiin tyytymätön voi hakea muutosta siten kuin ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa säädetään. Arviointiin voi hakea muutosta ensin suullisesti tai kirjallisesti oikaisupyynnöllä, josta annettuun päätökseen voi hakea muutosta tutkintotoimikunnalta.

Uuden 5 momentin mukaan sammutuslaitteistoalalla, suurjännitekytkinlaite- ja ajoneuvojen ilmastointilaitealoilla sekä F-kaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävien laitteiden alalla haetaan oikaisua päätöksentekijältä. Oikaisuvaatimuksen hylkäämistä koskevaan päätökseen haetaan muutosta hallintolainkäyttölain mukaisesti hallinto-oikeudelta.

108 a §
Otsonikerrosta heikentäviä aineita ja tiettyjä fluorattuja kasvihuonekaasuja käsittelevien pätevyyden osoittaminen

Otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen sekä tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisia aineita käsittelevällä tai niitä sisältäviä laitteita tai järjestelmiä asentavalla, kunnossapitävällä, huoltavalla tai niiden jätehuoltoa suorittavalla henkilöllä ja toiminnanharjoittajalla tulee olla aineiden päästöjen ehkäisemisen kannalta riittävä pätevyys.

Edellä 1 momentissa tarkoitetun henkilön on osoitettava pätevyytensä otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen taikka niiden nojalla säädettyjen vaatimusten mukaisesti. Jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumppulaitealalla henkilön tulee osoittaa pätevyytensä näyttötutkinnossa siten kuin ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetussa laissa säädetään sekä opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa siten kuin ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa säädetään. Näyttötutkinnossa tutkintotoimikunta ja opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa perustutkinnossa koulutuksen järjestäjä antaa todistuksen pätevyytensä osoittaneelle henkilölle. Sammutuslaitteistoalalla, suurjännitekytkinlaitealalla ja ajoneuvojen ilmastointilaitealalla henkilön tulee osoittaa pätevyytensä Turvatekniikan keskuksen hyväksymän riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa. Fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteen ottavan henkilön tulee osoittaa pätevyytensä Suomen ympäristökeskuksen hyväksymän riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa. Riittävän asiantuntevana tahona pidetään näiden alojen oppilaitosta tai henkilöiden sertifiointia hoitavaa yritystä taikka laitteen tai laitteiston maahantuojaa. Hyväksytysti suoritetusta kokeesta annetaan todistus pätevyytensä osoittaneelle henkilölle.

Edellä 2 momentissa tarkoitetun asiantuntevan tahon henkilöstöön sovelletaan sen hoitaessa tässä laissa tarkoitettuja julkisia hallintotehtäviä rikosoikeudellista virkavastuuta koskevia säännöksiä ja sen on noudatettava, mitä viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetussa laissa, sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa, hallintolaissa ja kielilaissa säädetään. Vahingonkorvausvastuusta säädetään vahingonkorvauslaissa (412/1974).

Turvatekniikan keskus tai Suomen ympäristökeskus voi peruuttaa antamansa hyväksynnän järjestää kokeita henkilöiden pätevyyden arvioimiseksi, jos kokeiden järjestäjä ei enää toimi alalla tai muusta syystä ei enää täytä hyväksymisen edellytyksiä.

Selostus:

F-kaasuja käsittelevän, asentavan, kunnossapitävän, huoltavan tai niiden jätehuoltoa suorittavan henkilön ja toiminnanharjoittajan on täytettävä asetuksen pätevyysvaatimukset. Suurjännitelaitealalla pätevyysvaatimukset koskevat teholtaan yli 100 voltin laitteista F-kaasuja talteen ottavia henkilöitä. Fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältämiä laitteita käsittelevien pätevyysvaatimukset koskevat laitteista F-kaasuja talteen ottavia henkilöitä. Sen sijaan henkilön, jonka tehtävä on suorittaa F-kaasuja sisältävien laitteiden kovajuottoa, pehmeäjuottoa, hitsaamista tai vastaavia huolto- ja kunnossapitotöitä, ei tarvitse osoittaa pätevyyttä, mutta pätevöidyn henkilön on valvottava toimien suorittamista.

Henkilön pätevyyden arviointi tehdään näyttötutkinnolla tai arvioijan järjestämässä kokeessa.

Näyttötutkintoja järjestävät tutkintotoimikunnat, joihin sovelletaan ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annettua lakia. Näyttötutkintoja on kylmäasentajan ammattitutkinnossa, kylmämestarin erikoisammattitutkinnossa, talotekniikan perustutkinnossa, kotitalouskoneasentajan ammattitutkinnossa sekä lämmityslaiteasentajan ammattitutkinnossa.

Pätevyyskokeen voi pitää riittävän asiantunteva taho, jonka Turvatekniikan keskus tai Suomen ympäristökeskus hyväksyy. Sammutuslaitealalla esimerkiksi Inspecta Sertifiointi Oy hoitaa sammutuslaitteistohenkilöiden tutkintoja ja sertifiointia. Suurjännitekytkinlaitealalla henkilö osoittaa pätevyyden riittävän asiantuntevan tahon järjestämässä kokeessa, joita voi pitää maahantuoja tai alan oppilaitos. Kokeen järjestäjä toimii virkavastuulla. Kokeen järjestäjältä voidaan perua hyväksyntä järjestää kokeita, jollei kokeen järjestäjällä ole esimerkiksi pätevää henkilöstöä tai tarvittavia laitteita.

108 b §
Toiminnan vastuuhenkilö ja laitteet

Edellä 108 a §:n 1 momentissa tarkoitetun toiminnanharjoittajan, ei kuitenkaan suurjännitekytkinlaitealan eikä fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteenottavan toiminnanharjoittajan, on nimettävä vastuuhenkilö, jonka tulee olla asianomaisen toiminnanharjoittajan pääasiallisessa palveluksessa ja jolla on 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettu pätevyys. Toiminnanharjoittajalla tulee olla lisäksi asianmukaisen huoltotyön edellyttämät laitteet ja välineet.

Selostus:

Toiminnanharjoittajan on nimettävä vastuuhenkilö, jolla on F-kaasuasetuksessa tarkoitettu pätevyys. Vastuuhenkilön on oltava toimintaa harjoittavan pääasiallisessa palveluksessa. Vastuuhenkilöä ei edellytetä suurjännitekytkinlaitealalla eikä fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältämiä laitteita käsittelevältä toiminnanharjoittajalta.

Toiminnanharjoittajalla on oltava riittävä kalusto, jonka vaatimuksista voidaan säätää tarkemmin asetuksella.

108 c §
Ilmoitus pätevyyden todentamiseksi ja pätevyyden todentaminen

Henkilön on tehtävä pätevyyden todentamista varten Turvatekniikan keskukselle ilmoitus. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi tarpeelliset henkilö- ja yhteystiedot sekä osoitus 108 a §:n 2 momentin mukaisesta pätevyysvaatimusten täyttämisestä. Pätevyysvaatimukset täyttävälle henkilölle Turvatekniikan keskus antaa pätevyystodistuksen.

Toiminnanharjoittajan on tehtävä valvontaa varten sekä otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen taikka niiden nojalla tehdyn päätöksen edellyttämää pätevyyden todentamista varten Turvatekniikan keskukselle ilmoitus henkilöstön pätevyydestä sekä toiminnan luonteesta ja työvälineistä. Pätevyysvaatimukset täyttävälle toiminnanharjoittajalle Turvatekniikan keskus antaa pätevyystodistuksen. Ilmoitusvelvollisuus ei kuitenkaan koske suurjännitekytkinlaitealan eikä fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteenottavia toiminnanharjoittajia.

Turvatekniikan keskus voi päätöksellään peruuttaa pätevyystodistuksen, jos toiminnanharjoittaja tai henkilö ei enää täytä pätevyysvaatimuksia. Ennen pätevyystodistuksen peruuttamista Turvatekniikan keskuksen on varattava toiminnanharjoittajalle tai henkilölle tilaisuus korjata puute pätevyysvaatimuksissa, jollei puute ole niin olennainen, ettei sen poistaminen ole mahdollista kohtuullisessa määräajassa.

Turvatekniikan keskuksella on oikeus periä maksu 1 ja 2 momentissa tarkoitetusta ilmoitusten käsittelystä ja pätevyystodistusten antamisesta. Maksuista säädetään tarkemmin työ- ja elinkeinoministeriön asetuksella noudattaen, mitä valtion maksuperustelaissa säädetään.

Selostus:

Henkilön on ilmoitettava pätevyysvaatimusten täyttämisestä Turvatekniikan keskukselle. Turvatekniikan keskus myöntää pätevyysvaatimukset täyttävälle henkilölle pätevyystodistuksen.

Toiminnanharjoittajan on ilmoitettava Turvatekniikan keskukselle ilmoitus henkilöstön pätevyydestä ja toiminnan luonteesta ja työvälineistä. Turvatekniikan keskus antaa pätevyystodistuksen toiminnanharjoittajalle.

Turvatekniikan keskus voi peruuttaa pätevyystodistuksen, jos henkilö tai toiminnanharjoittaja ei täytä pätevyysvaatimuksia. Henkilölle tai toiminnanharjoittajalle on varattava tilaisuus korjata puute.

108 d §
Valtioneuvoston asetukset

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä:

1) 108 a §:n 2 momentissa ja 108 b §:ssä tarkoitetun henkilön ja toiminnanharjoittajan koulutus- ja pätevyysvaatimuksista;
2) 108 c §:ssä tarkoitettujen ilmoitusten sisällöstä ja ilmoitusmenettelystä;
3) 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettuja aineita sisältävien laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito- ja huoltotoiminnassa sekä näiden aineiden jätehuollossa tarvittavista laitteista ja välineistä;
4) valvontaviranomaisten tehtävistä 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettujen laitteiden ja järjestelmien asennus-, kunnossapito- ja huoltotoiminnan sekä jätehuollon valvonnassa.

Selostus:

Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkempia säännöksiä henkilön ja toiminnanharjoittajan koulutus- ja pätevyysvaatimuksista, ilmoitusmenettelystä, laitteista ja välineistä sekä valvontaviranomaisen tehtävistä.

108 e §
Viranomaisen rekisteri

Turvatekniikan keskus pitää sille 108 c §:ssä säädettyjen tehtävien hoitamista varten rekisteriä tämän lain nojalla ilmoituksen tehneistä toiminnanharjoittajista. Lisäksi Turvatekniikan keskus pitää rekisteriä 108 c §:n nojalla annetuista pätevyystodistuksista ja vastuuhenkilöistä.

Rekisteriin merkitään rekisteröitävän henkilön, liikkeen tai laitoksen nimi sekä tarpeelliset yhteystiedot. Pätevyystodistuksesta rekisteriin merkitään myös sen peruste ja erityisosaamisen ala. Merkintä on poistettava rekisteristä rekisteröidyn henkilön tai toiminnanharjoittajan sitä pyytäessä tai toiminnanharjoittajan liiketoiminnan loppuessa taikka pätevyystodistuksen tultua peruutetuksi.

Rekisteriin tallennettujen tietojen salassapitoon ja luovuttamiseen sovelletaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettua lakia sekä muuhun henkilötietojen käsittelyyn henkilötietolakia. Rekisteristä saa antaa tietoja jäljennöksinä ja yleisen tietoverkon kautta viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 16 §:n 3 momentin estämättä.

Selostus:

Turvatekniikan keskus pitää rekisteriä toiminnanharjoittajista, pätevyystodistuksista ja vastuuhenkilöistä

108 f §
Pätevyyden osoittaminen muussa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa

Edellä 108 a §:ssä tarkoitetun henkilön tai toiminnanharjoittajan pätevyys voidaan osoittaa myös muussa Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa myönnetyllä pätevyystodistuksella, jos sen saamisen perustana olevat vaatimukset vastaavat, mitä otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa taikka niiden nojalla säädetään.

Selostus:

F-kaasuasetuksen mukainen pätevyys voidaan osoittaa myös muussa Euroopan talousalueen valtiossa myönnetyllä pätevyystodistuksella.

108 g §
Pysyviä orgaanisia yhdisteitä koskevat erityiset säännökset

Tämän lain mukaista lupa- tai ilmoitusasiaa käsiteltäessä on noudatettava, mitä pysyvistä orgaanisista yhdisteistä sekä direktiivin 79/117/ETY muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 6 artiklan 3 kohdassa ja 7 artiklassa säädetään.

Edellä 1 momentissa mainitun asetuksen 7 artiklassa tarkoitettuina toimivaltaisina viranomaisina toimivat tämän lain mukaiset ympäristölupaviranomaiset. Asetuksen 7 artiklan valvontaan sovelletaan, mitä tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamisen valvonnasta säädetään.

Selostus:

Pysyvistä orgaanisista yhdisteistä annettu EY N:o 850/2004 6 artikla 3 kohta ja 7 artikla on otettava lupa- ja ilmoitusharkinnassa huomioon. Arvioitaessa ehdotuksia uusien laitosten rakentamiseksi lupaviranomaisen on harkittava vaihtoehtoisia prosesseja, tekniikoita ja käytäntöjä, joilla saavutetaan sama hyöty, mutta joista ei muodostu tai joista ei pääse ympäristöön kemikaaleja, joita säännöksillä on tarkoitus vähentää. Säännökset jätehuollosta, jätteen kierrätyksestä ja loppukäsittelystä on otettava huomioon.

116 §
Rangaistussäännökset

Joka muulla kuin 1 momentissa tarkoitetulla tavalla tahallaan tai huolimattomuudesta

3) laiminlyö otsonikerrosta heikentävistä aineista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen tai tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisen velvollisuutensa tai toimii epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskevan eurooppalaisen rekisterin perustamisesta ja neuvoston direktiivien 91/689/ETY ja 96/61/EY muuttamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 166/2006 5 tai 6 artiklassa taikka 9 artiklan 1 kohdassa säädetyn velvollisuutensa vastaisesti taikka toimii 108 a §:n 1 momentin tai 108 b §:n taikka 108 d §:n 1―3 kohdan nojalla annetun valtioneuvoston asetuksen vastaisesti,

on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, ympäristönsuojelulain rikkomisesta sakkoon.

Selostus:

Ympäristönsuojelulain ympäristönsuojelurikkomusta koskeviin säännöksiin on lisätty säännökset F-kaasuasetuksen säännösten rikkomista. Rikoslaissa säädetään F-kaasuasetuksen vastaisista teoista, jotka ovat omiaan aiheuttamaan tunnusmerkistössä mainittuja ympäristövaikutuksia. Muut F-kaasuasetuksen vastaiset teot on rangaistavia ympäristönsuojelurikkomuksena.

Tämä laki tulee voimaan 24 päivänä marraskuuta 2008.

Sammutuslaitteistoalalla ja suurjännitekytkinlaitealalla 108 a §:n 1 momentissa tarkoitettuja tehtäviä suorittavan henkilön ja fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista näitä kaasuja talteen ottavan henkilön tulee osoittaa tämän lain mukainen pätevyytensä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2009.

Ajoneuvojen ilmastointilaitealalla henkilön tulee osoittaa tämän lain mukainen pätevyytensä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2010.

Jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppualalla henkilön tulee osoittaa tämän lain mukainen pätevyytensä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2011.

Ennen tämän lain voimaantuloa voimassa olleen lain nojalla pätevyytensä osoittaneella henkilöllä on oikeus toimia 108 a §:n 1 momentin mukaisissa tehtävissä edellä mainittuihin päivämääriin saakka.

Selostus:

Laki on tullut voimaan 24.11.2008.

Sammutuslaitealalla, suurjännitekytkinlaitealalla ja fluorattuihin kasvihuonekaasuihin pohjautuvia liuottimia sisältävistä laitteista F-kaasuja talteen ottavalla henkilöllä on oltava pätevyys 4.7.2009 mennessä, ajoneuvojen ilmastointilaitealalla 4.7.2010 mennessä ja jäähdytys-, ilmastointilaite- ja lämpöpumppualalla 4.7.2011 mennessä. Nykyisten pätevyystodistusten turvin voi toimia siirtymäaikana.

 

 

Suvi Marttinen
Asianajaja
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy
Puh. +358 40 580 7686
suvi.marttinen@hpplaw.fi


Edelliselle sivulle

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.