Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Valtioneuvoston asetus luonnonsuojeluasetuksen muuttamisesta 913/2005

Luonnonsuojeluasetuksen (160/1997) 7 §:n 3 momentti, 16 § ja 20 §:n 2 momentti kumotaan sekä asetuksesta muutetaan 6 §:n 3 momentti sekä asetuksen liitteet 2, 3(a), 4 ja 5. Muutoksilla muun muassa saatetaan ajan tasalle luettelot rauhoitetuista, uhanalaisista, erityisesti suojeltavista sekä EY:n luontodirektiivin liitteeseen IV kuuluvista lajeista.Nyt tehdyn muutoksen mukaan uhanalaisia lajeja on Suomessa yhteensä 1410, joista erityisesti suojeltavia lajeja on 608. Uhanalaisten lajien määrä on kasvanut vuoden 1997 asetukseen verrattuna 110 ja erityisesti suojeltavien lajien määrä 123 lajilla. Lajeja on sekä lisätty että poistettu luontodirektiivin ja siten myös tämän asetuksen listoilta. Suurin osa uhanalaisten lajien luetteloon lisätyistä lajeista on perhosia ja kovakuoriaisia. Erityisesti suojeltaviin lajeihin on tullut lisää myös putkilokasveja ja pistiäisiä. Ero aiempaan asetukseen johtuu siitä, että luonnontieteelliset arvioinnit ovat tarkentuneet.

Linnuista uusia uhanalaisiksi luokiteltavia lajeja ovat lapinsirri ja kirjokerttu. Luettelosta poistettavan tuulihaukan kanta puolestaan on niin vakaa, että sitä ei enää luokitella uhanalaiseksi. Uusia tulokkaita ovat myös rantakäärme ja kalalajeista rantaneula. Muutokset uhanalaisten lajien luetteloon eivät koske yhtäkään nisäkäslajia. Lajien suojelussa tunnetuiksi tulleet saimaannorppa, liito-orava, valkoselkätikka ja merikotka ovat edelleen asetuksen liitteissä uhanalaisina lajeina, vaikka suojelutoimet ovatkin parantaneet niiden elinoloja.

Uhanalaisten eliölajien luettelon muutokset perustuvat laajaan eri lajien asiantuntijaryhmien valmistelutyöhön. Ympäristöministeriö asetti vuonna 1997 työryhmän laatimaan uutta, tarkistettua luetteloa Suomen uhanalaisista lajeista. Työ valmistui vuonna 2000. Asetuksen valmistelun yhteydessä uhanalaisuuden arviointia on edelleen tarkistettu tämän jälkeen kertyneen uusimman tiedon pohjalta.

Rauhoitettujen kasvilajien luettelosta poistetaan sinivuokko, kevätesikko, imikkä, näsiä, tyrni sekä puumainen ja pylväsmäinen kataja. Nämä lajit ovat aikaisemmin olleet poikkeussäännösten nojalla osittain rauhoitettuja. Ainoastaan niiden kerääminen myyntiin on ollut kielletty. Kaupanpitämisen kieltäminen olisi ollut mahdollista vain rauhoittamalla kyseiset lajit kokonaan. Tämä ei ollut perusteltua, koska kyseiset lajit ovat varsin yleisiä.

EY:n luontodirektiivin liitteeseen IV otettiin EU:n laajentumisen yhteydessä eräitä uusia lajeja, joita esiintyy myös Suomessa. Liitteen IV lajit edellyttävät tiukkaa suojelua, johon kuuluu muun muassa lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittämisen ja heikentämisen kielto. Luonnonsuojeluasetuksen kyseiseen liitteeseen lisätään kimolepakko, lampisiippa, pikkulepakko ja vaivaislepakko, pyöriäinen, perhoslaji luhtakultasiipi, kovakuoriaiset kaskikeiju ja korpikolva sekä kirjojokikorento.Edellä mainitut neljä uutta hyönteislajia lisätään myös rauhoitettujen eläinlajien luetteloon. Muut luontodirektiivin liitteeseen IV lisätyt lajit ovat jo aikaisemmin olleet Suomessa rauhoitettuja.

Luonnonsuojeluasetuksessa kumotaan myös ulkomainosten sääntelyä koskeva pykälä. Kaikki ulkomainontaa koskevat säännökset on jo aiemmin tehdyllä luonnonsuojelulain muutoksella päätetty siirtää ensi vuoden alussa voimaan tulevaan maantielakiin. Nyt kumottavassa asetuksen pykälässä on mm. määräaika, jonka mukaan tiettyjä tilaisuuksia, kuten vaaleja koskevat mainokset, saa asettaa paikalleen aikaisintaan kuukautta ennen kyseistä tilaisuutta. Tämäkin säännös siirtyy nyt maantielakiin.

Tällä asetuksella kumotaan myös eräiden kasvilajien rauhoitusta koskevista poikkeuksista 9 päivänä syyskuuta 1999 annettu ympäristöministeriön päätös (893/1999).

Muutokset tulevat voimaan 1.1.2006 alkaen.

 

6 §
Luonnonsuojelualueiden hankinta

---------------------------------------

Lisäksi Metsähallitus päättää Metsähallituksesta annetun lain (1378/2004) mukaisesti alueiden hankkimisesta luonnonsuojelutarkoituksiin ympäristöministeriön ohjauksen mukaisesti. Nämä alueet ovat Metsähallituksen hallinnassa.

---------------------------------------

Selostus:

Tässä muutetussa pykälässä alueiden hankkiminen luonnonsuojelutarkoituksiin on siirretty eduskunnan tehtävistä ympäristöministeriön ohjaukseen.

Liitteet (pdf)


Asianajaja, LL.M Sanna Suvanto
Asianajotoimisto Hammarström Puhakka Partners Oy


Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.